![]() ![]() |
10 Styczeń 2007, 21:49
|
|
|
Internetowy bohater... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 3 355 Dołączył: 7 Marzec 06 |
Witam!!
Otoz problem jest taki. Przy uruchamianiu Windowsa wyskakuje komunikat : "Brak pliku lub jest on uszkodzony C:\Windows\SYstem32\config\system Użyj Konsoli odzyskiwania...bla, bla bla Więc wchodzo do konsoli. Daje : expand d:\i386\ ??? C:\Windows\System32\Config\system No właśnie i tu jest problem. Co mam wpisać w miejsce znaków zapytrania. Jak wchodz na płyte to jest tam kilka różnych plików : system.ad_ system.ch_ system.dr_ system.in_ system.mo_ Który trzeba wybrać żeby odzyskało mi ten plik ?? Z góry dziekuje Pozdrawiam |
|
|
|
10 Styczeń 2007, 22:57
|
|
|
Brak rangi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1 265 Dołączył: 13 Luty 05 |
|
|
|
|
10 Styczeń 2007, 23:52
|
|
|
Internetowy bohater... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 3 355 Dołączył: 7 Marzec 06 |
Spox |
|
|
|
11 Styczeń 2007, 12:55
|
|
|
Uzależniony od forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 3 296 Dołączył: 6 Grudzień 06 |
plik system to plik zawierający wszystkie wpisy z podstawowego klucza rejestru HKLM - czyli klucza local machine - zawierają one ustawienia
komputera, nie może go więc być na płytce!! - na dysku jest kopia tego pliku w folderze repair, tyle, ze zrobiona zaraz po instalacji, zawiera więc domyślne ustawienia systemu, a nie twoje ustawienia; druga kopia jest w System Volume Information, i ta jest aktualna, czyli zawiera aktualne ustawienia, ale oczywiście jeśli miałeś włączone przywracanie systemu; masz więc dwie mozliwości - albo przywrócisz system z repair i wrócisz do stanu po instalacji, albo przywrócisz ten plik i potem nadpiszesz go plikiem z przywracania systemu- wtedy przywrócisz ostatnią konfigurację; żeby podmienić system na plik z repair musisz wpisać : copy C:\windows\repair\system C:\windows\system32\config jeśli konsola zapyta cię, czy nadpisać potwierdż Y i enter teraz powinieneś wejść normalnie ; jeśli chciałbyś przywrócić twoje ustawienia musisz wykorzystać System Volume Information - trzeba w eksplorerze odhaczyć wszystkie opcje ukrywające pliki systemowe i na dysku powinien pojawić się ten folder- jeśli nie chce ci go otworzyć prawy klik i zakładka zabezpieczenia, dodaj, wpisujemy obiekt administrator i zaznaczmy pełne prawa; po otwarciu trzeba znależć folder RP(restore Point) z najświeższą datą, otworzyć i otworzyć folder snapshot - powinien być w nim plik Registry_Machine_System plik skopiować np. na C teraz znów za pomocą konsoli kopiujemy go do folderu config ren C:\windows\system32\config\system system.old copy C:\Registry_Machine_System C:\windows\system32\config\system ren - rename- zmień nazwę; jesli wszystko się uda możesz z folderu config usunąć system.old |
|
|
|
11 Styczeń 2007, 14:24
|
|
|
Gaduła ![]() ![]() ![]() Postów: 258 Dołączył: 27 Sierpień 06 |
Ja miałem identycznie to samo. Chyba jakiś wirus był w sieci. Męczyłem się z tym długo, ale jedynie pomógł format.
|
|
|
|
11 Styczeń 2007, 22:07
|
|
|
plik system to plik zawierający wszystkie wpisy z podstawowego klucza rejestru [...] możesz z folderu config usunąć system.old Kurdę, szkoda że teraz dopiero to zauważyłem i szkoda że wczoraj nie odpisałeś. Niestety miałem wyłączone przywracanie tak czy inaczej :/. Teraz to już po ptokach, bo po formacie ( ghostcie dokładnie ). Ale dzieki bardzo tak czy inaczej. Przyda sie w przyszłoście napewno. Ja miałem identycznie to samo. Chyba jakiś wirus był w sieci. Męczyłem się z tym długo, ale jedynie pomógł format. Dokładnie. Zaczeło sie od tego że mi antywira wywaliło, a potem żadnego nie dało sie zainstalować. Po przeskanowaniu dysku na innym kompie, okazało sie za ma duzo przeroznych wirusików. Niby ze wszystkie naprawiło, nic nie usunelo. Ale przy starcie systemu już wyskoczyl ten komunikat. Czyli jednak coś tam usunęło Ten post został edytowany przez fr1man: 11 Styczeń 2007, 22:10 |
|
|
|
12 Styczeń 2007, 18:11
|
|
|
Orator ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 902 Dołączył: 14 Kwiecień 06 |
Wejdź do konsoli odzyskiwania i wydaj takie polecenia:
cd system32\config [Enter] ren system system.old [Enter] copy system.old system [Enter] Exit [Enter] Pewnie zpytasz, a po co? Ano plik system lub inny rejestrowy może być sfaragemtowany (S), xxxxSxxxxxSxxxxxSxxSxxxxSxxxxxxxxx ------------x----x------x gdzie: wolne miejsce(-), zajęte klastry (x) Po zmianie system na system.old plik nadal zajmuje to samo miejsce. Po dokonaniu copy - plik system zajmie nowe miejsce - clustry©, więc bedzie w jednym kawałku. xxxxSxxxxxSxxxxxSxxSxxxxSxxxxxxxxxCCCCC ------------x----x------x PS. Przy dużym sfragmentowaniu dysku w/w plik potrafi być tak skawałkowany/posztkowany, że OS-Win... nje jest w stanie go wczytać. A więc scalenie go może przynieść oczekiwany skutek. |
|
|
|
13 Styczeń 2007, 12:52
|
|
|
Brak rangi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1 265 Dołączył: 13 Luty 05 |
CYTAT Spox Z tego właśnie korzystałem. Chodzi mi o to które pliki trzeba wykompresować z i386 żeby naprawić te brakujące rzeczy. Siedziałem nad tym do teraz. Nic nie wymyśliłem A co to za filozofia? CYTAT md tmp copy c:\windows\system32\config\system c:\windows\tmp\system.bak copy c:\windows\system32\config\software c:\windows\tmp\software.bak copy c:\windows\system32\config\sam c:\windows\tmp\sam.bak copy c:\windows\system32\config\security c:\windows\tmp\security.bak copy c:\windows\system32\config\default c:\windows\tmp\default.bak delete c:\windows\system32\config\system delete c:\windows\system32\config\software delete c:\windows\system32\config\sam delete c:\windows\system32\config\security delete c:\windows\system32\config\default copy c:\windows\repair\system c:\windows\system32\config\system copy c:\windows\repair\software c:\windows\system32\config\software copy c:\windows\repair\sam c:\windows\system32\config\sam copy c:\windows\repair\security c:\windows\system32\config\security copy c:\windows\repair\default c:\windows\system32\config\default Wpisujesz to po kolei i masz przywrócony rejestr. Nie widzę problemu. No chyba, że wywaliłeś folder repiar. Wtedy spróbuj przywracać każdy z plików po kolei, aż zadziała. |
|
|
|
23 Listopad 2007, 13:16
|
|
|
Uhumuhu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1 012 Dołączył: 17 Luty 07 |
Siemka mam podobny problem (tak wiem jestem archeologiem) ale mam pytanie czy moge skopiować te pliki z poziomu linuxa?
|
|
|
|
23 Listopad 2007, 13:51
|
|
|
Pomoże ktoś? konkretnie mam Ubuntu. czy mogę tak to skopiować gdyż nie wiem gdzie jest moja płyta z windowsem
Ten post został edytowany przez mat3337: 23 Listopad 2007, 13:52 |
|
|
|
23 Listopad 2007, 16:40
|
|
|
Nieźle porąbany facet ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 9 593 Dołączył: 15 Marzec 03 |
CYTAT Siemka mam podobny problem (tak wiem jestem archeologiem) ale mam pytanie czy moge skopiować te pliki z poziomu linuxa? http://mieszek.friko.pl/sysresccd edit Znaczy się możesz zainstalować na Ubuntu fuse i wtedy nie musisz ściągać Sys. Resc. CD. Ten post został edytowany przez mieszek: 23 Listopad 2007, 16:41 |
|
|
|
23 Listopad 2007, 16:51
|
|
|
hehe nie zdążyłem skożystać z twojej podpowiedzi udało mi sie to naprawić znalazłem płytę windowsa i odzyskałem wszystko (całe szczęście
Ale dziękuje Ten post został edytowany przez mat3337: 23 Listopad 2007, 16:52 |
|
|
|
21 Lipiec 2009, 09:12
|
|
|
Małomówny ![]() Postów: 1 Dołączył: 21 Lipiec 09 |
Witam.
Mam podobny problem, z tą różnicą, że mam 'jeszcze większy' problem, gdyż albowiem korzystając z następujących komend: md tmp copy c:\windows\system32\config\system c:\windows\tmp\system.bak copy c:\windows\system32\config\software c:\windows\tmp\software.bak copy c:\windows\system32\config\sam c:\windows\tmp\sam.bak copy c:\windows\system32\config\security c:\windows\tmp\security.bak copy c:\windows\system32\config\default c:\windows\tmp\default.bak delete c:\windows\system32\config\system delete c:\windows\system32\config\software delete c:\windows\system32\config\sam delete c:\windows\system32\config\security delete c:\windows\system32\config\default copy c:\windows\repair\system c:\windows\system32\config\system <------- copy c:\windows\repair\software c:\windows\system32\config\software copy c:\windows\repair\sam c:\windows\system32\config\sam copy c:\windows\repair\security c:\windows\system32\config\security copy c:\windows\repair\default c:\windows\system32\config\default to przy tej wskazanej strzałką konsola wywala: 'System nie może odnaleźć wskazanego pliku' (czy coś w ten deseń). Cała reszta śmiga - łącznie z dalszymi 4 komendami... Przy próbie restartu - wciąż ten słynny komunikat o uszkodzonym 'c \ win \ sys32 \ config' itd. Nie bardzo wiem, co zrobić. Jest to ofc laptop asusa, sys: XP Home. Nie chcę formata, gdyż mam nieco potrzebnych mi danych. Ma ktoś jakieś pomysły? Z góry dzięki. |
|
|
|
21 Lipiec 2009, 13:30
|
|
|
Dyskutant ![]() ![]() Postów: 58 Dołączył: 26 Czerwiec 09 |
Zerknij na to.
W miarę łatwo się z tego wychodzi (sprowadza się to do drag&drop+zmiana nazwy plików) pozdr, M. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15 Marzec 2010, 03:16 |