![]() ![]() |
14 Kwiecień 2007, 21:10
|
|
|
AMD User ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 2 952 Dołączył: 7 Czerwiec 05 |
// in progress [ Pavilon VISTA WINDOWS XP ZAMIANA KŁOPOTY HP STEROWNIKI KAMERKA KAMERA STEROWNIKI ETHERNET]
Witam czytając komentarze w necie, wiele osób próbuje przesiąść się z Visty na XP-eka. Niestety oficjalnie HP nie daje tej możliwości - po prostu nie wydał sterowników Ale od czego jest forum:> UWAGA - instalujesz na własną odpowiedzialność !!! Nie ponoszę konsekwencji za uszkodzenia systemu, zawału rodziców/rodzeństwa/babci ani spalenia mikrofali Przeczytaj cały post, zanim zabierzesz się za zmianę OS ---------------------------------- Etap 1 ---------------------------------- Po prostu musimy "pożyczyć" sobie stery od modelu HP Pavilion dv6171ea >>> KLIK <<< Pierwszy problem pojawia się przy próbie instalacji XP-eka - laptop posiada dysk SATA, a jak wiemy do tego potrzeba odpowiedniego sterownika Jeden ze sposobów polega na wyłączeniu w BIOSie opcji System Configuration -- >> SATA Native Support - ustawiamy ją na DISABLED Niestety nawet po prawidłowym zainstalowaniu systemu, gdy włączymy ponownie tę opcję, przy uruchamianiu XP-eka pojawi się Blue Screen Drugi sposób - patrz post #2 forumowicza krzysp ---------------------------------- Etap 2 ---------------------------------- Po zakończeniu instalacji robimy te same kroki, co w PC-owym Windowsie: - Wyłaczamy Przywracanie systemu - Wyłaczamy Aktualizacje automatyczne - Wyłaczamy pulpit zdalny Następnie polecam instalację dodatku Autopatcher XP LITE Czasem Windows ma przydzielany dynamicznie Plik Wymiany. Warto ustawić samemu stałą wartość - ja dałem bodajże 1 GB - powinno styknąć ---------------------------------- Etap 3 ---------------------------------- W Menadżerze urządzeń wystraszy Was zapewne widok kilku (-nastu) nie wykrytych urządzeń MOJA propozycja instalowania sterów/oprogramowania: 1. System operacyjny - Ulepszenia i QFE --------- a) Narzędzie instalacji chipsetu Intel dla ICH7 --------- b) Domyślne ustawienia systemu "Menedżer pamięci masowej Intel Matrix" nie instalujemy, gdyż pojawił mi się komunikat, że nie wykryto kompatybilnych urządzeń- więc odpada A "Sterownik kontrolera Intel SATA AHCI" tworzy po prostu dyskietkę ze sterami SATA - niestety nie chce zapisać sterów na Pendrivie - podejrzewam, że można by stworzyć dyskietkę i zgrać stery na pamięć Flash, może wtedy XPek by to wykrył 2. Sterownik - Dźwięk --------- a) Sterownik wysokiej jakości audio dla Microsoft Universal Audio Architecture (UAA) --------- b) Sterownik dźwięku wysokiej jakości Conexant Znajomy, któremu instalowałem system mówił, że gdzieś wyczytał, że trzeba w tej kolejności I tak zrobiłem - co prawda na początku coś tam nie wykrył, ale jak zainstalowałem stery b), to już było prawie wszystko git 3. Sterownik - Modem --------- Faks-modem Conexant HDAUDIO Soft ze SmartCP ... dopiero teraz cały dźwięk był prawidłowo wykryty 4. Sterownik - Grafika --------- Sterownik wideo NVIDIA GeForce Series Jako, że ma GF Go 7400, nie ma żadnej innej opcji 5. Narzędzie - Narzędzia --------- Sprawdzanie baterii HP Teraz można zainstalować to cuś. UWAGA - trzeba sobie ściągnąć Microsoft .NET Framework wersja 2.0 (x86) >>> KLIK <<< 6. Sterownik - Sieć --------- a) Intel PRO/Wireless Drivers --------- b) HP Wireless Assistant Driver do Ethernetu KOD http://www.plunder.com/Driver-HP-up-by-cuba1986pl-download-57345.htm 7. Oprogramowanie - Rozwiązania --------- Oprogramowanie i sterowniki dla Zintegrowanego modułu HP z technologią bezprzewodową Bluetooth 8. Oprogramowanie - Multimedia --------- Restoring HP QuickPlay Boot 9. Sterownik - Pamięć masowa --------- Sterownik czytnika kart Ricoh 5-w-1 10. Sterownik - Klawiatura, mysz i urządzenia wejścia --------- a) Przyciski Szybkiego uruchamiania HP --------- b) Synaptics Touchpad [HP 1.3 MegaPixel (MP) Webcam Software Drivers] I tu bolesna sprawa - nie udało mi się zainstalować sterów - patrzyłem kilka wersji od HP, na kilka sposobów i .... LIPA UPDATE: wg usera arturb (oraz Kingx) należy zainstalować stery od Visty - mimo małych problemów, XPek powinien wykryć kamerkę. Potwierdzone - działa ---------------------------------- Etap 4 ---------------------------------- Instalujemy najnowszą wersję DirectX, zaporę, antyvira, i inne bzdety. Aktywujemy system (w końcu mamy oryginała, nie?) i instalujemy xp-AntiSpy - dzięki niemu wyłączymy masę syfu i M$ nie będzie pobierał od nas wielu informacji --------------- Na razie tyle. Mam nadzieję, że się komuś przyda, a moja praca nie pójdzie na marne - może by tak przykleić ? Możliwe są jakieś błędy stylistyczne/ortograficzne - czekam na sygnały I duża prośba: Jeszcze jakieś pomysły z SATA? --------- Pozdro Ten post został edytowany przez cuba1986pl: 21 Kwiecień 2007, 11:58 |
|
|
|
17 Kwiecień 2007, 21:55
|
|
|
Małomówny ![]() Postów: 1 Dołączył: 17 Kwiecień 07 |
Dzięki za HOW-TO. Napiszę, jak poradziłem sobie z SATA. Polecam nie wyłączać w biosie SATA Native Support, tylko po prostu przygotować płytkę z Windows XP zawietającą sterownik kontrolera Intel SATA AHCI (który można pobrać ze strony z driverami do dv6171ea). Sterownik z systemem można zintegrować np. za pomogą programu nLite. Sprawdziłem i działa.
Pozdrawiam |
|
|
|
18 Kwiecień 2007, 16:37
|
|
|
Dyskutant ![]() ![]() Postów: 11 Dołączył: 18 Kwiecień 07 |
BIG LOL
"Póki co, post jest TYLKO na PCLabie, jeśli gdzieś indziej go znajdziecie piszcie mi na PM" Ohh no coś ty... Ponad 1.5 miesiaca mam lapa dv6233ea i te info owiele wczesniej znalazlem na przeroznych forach, nie identyczne ale informacje podobne... "I tu bolesna sprawa - nie udało mi się zainstalować sterów - patrzyłem kilka wersji od HP, na kilka sposobów i .... LIPA " A i tutaj sobie narobiles bidy troche, bo na Viscie byl program o naziwe "QuickPlay" i to dzieki niemu dzialaja przyciski "Szybkiego uruchamiania" oraz dolaczoony pilot Jest wersja na Xp przerobiona takze tego programu ale szukalem dobry miesiac nim znalazlem. Kolejna sprawa driver'y można brać od dv6000ea wzwyż modelami, wszystkie będą pasować. "Jak rozwiązać problem z kamerką i SATA?" Z kamerką? Wystarczy zainstalować sterownik "HP 1.3 MegaPixel (MP) Webcam Software Drivers" Z Sata nie mam żadnych problemów, poprostu włączyłem "Disable" w Biosie. Aha bym zapomnial jak nie zrobiles albo ktos nie zrobil obrazu Ghostem z Windowsa Vist'y, przed zainstalowanie Xp, bo plytek nie dolanczaja zadnych, to ma BIG Problem, bo utracil wlasnie w tym momencie gwarancje, także nie daj bóg, żeby coś się wam stało P.S. Mi tydzień temu padła nagrywarka Dvd w nim, po skasowaniu płyty i włączeniu na nowo komputera, najzwyczajniej padł mi laser, o to właśnie super ekstra firma Hp i jej laptopy Ten post został edytowany przez Kornel87: 18 Kwiecień 2007, 16:44 |
|
|
|
18 Kwiecień 2007, 18:10
|
|
|
@ krzysp
Dzięki, pozdrawiam @ Kornel87 Wow, super, na PCL nie było, a sam to napisałem - chodziło mi o to, że niektórzy bezczelnie kopiują czyjeś teksty i piszą, że to ich ... Update - chodziło mi też o to, że czasem SWOJE posty umieszczam na kilku forach CYTAT tu bolesna sprawa - nie udało mi się zainstalować sterów - patrzyłem kilka wersji od HP, na kilka sposobów i .... LIPA Tu w złym miejscu napisałem treść - chodziło mi o kamerkę, tamte stery chodzą normalnie, bez problemu. Dzięki za poprawkę A do kamerki instalowałem te stery i nie działała - może to wina konkretnego modelu lapka, albo innych cudaków Aha - to nie mój laptop, jak by był mój, to ten opis dawno już byś tu zobaczył ----- Pozdro Ten post został edytowany przez cuba1986pl: 18 Kwiecień 2007, 19:36 |
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 09:01
|
|
|
Małomówny ![]() Postów: 2 Dołączył: 18 Kwiecień 07 |
Alo cuba1986pl miales przeslac linka do sterownikow ETHERNET bo zostal mi juz tylko problem z tym sterownikiem :/ (twoja instrukcja instalacyjna jest OK bez problemow udalo mi sie prawie wszystko zainstalowac oprucz ETHERNETu :/
|
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 13:27
|
|
|
@ peeterw
Ups zapomniałem ... Fajnie, że Ci się przydało A kamerka Ci działa? Intel PRO-1000 Network Adapter Driver KOD http://www.plunder.com/Driver-HP-up-by-cuba1986pl-download-57345.htm ------ Pozdro |
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 15:21
|
|
|
Małomówny ![]() Postów: 5 Dołączył: 19 Kwiecień 07 |
witam wszystkich posiadacz dv6233.
problem z kamerka pod xp mozna rozwiazac instalujac stery od visty.działa na 100%. system sie troche pluje ale instaluje.skype poprawnie ja rozpoznaje |
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 15:26
|
|
|
Nihilista ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 3 946 Dołączył: 16 Październik 06 |
Z tymi sterami od Visty to sprawdzone artub ja też gdzieś o tym czytałem
|
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 15:44
|
|
|
@ arturb
Dzięki za cynk, powiadomię znajomego - zobaczymy, czy u niego też zadziała Aha - Wy też macie problem z dziwnymi odgłosami laptopa? Bo spotkałem takie opinie, zresztą u kumpla też się to pojawiło ------- Pozdro |
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 17:33
|
|
|
Dyskutant ![]() ![]() Postów: 11 Dołączył: 18 Kwiecień 07 |
A w sprawie dziwnych odglosow to tak sie dzieje jak masz wlozona baterie i podlaczonego lapa do pradu i robisz np. hibernacje
1) Zwieksza zywotnosc baterii 2) Nie bedziesz miec dziwnych odglosow A co do sprawy Karty Ethernet to wystraczy zainstalowac np. Everesta wejsc w zakladke Siec i tam bedzie nazwa naszej karty i znalesc drivery na google P.S. Pisze to dla posiadaczy innych laptopow Ten post został edytowany przez Kornel87: 19 Kwiecień 2007, 17:35 |
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 18:29
|
|
|
mam jedno pytanie do Was.czy u was mikrofon tez tak słabo zbiera????.u mnie to tzreba krzyczeć prawie dopiero coś słychać.dopiero jak zapodam zewnetrzny mikrofon to jest wzglednie.
co do pisków czy innych tam to troszke naped jak sie uruchamia a tak to cisza..... |
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 19:41
|
|
|
@ Kornel87
Hejka @ arturb Wycisz trochę mikrofon w sterownikach i ewentualnie wyłącz funkcję Boost - jeśli takowe coś znajdziesz ... EDIT: źle doczytałem, zrozumiałem, że trzeszczy Ogólnie odnośnie baterii - polecam używać jej np. raz na 2 tygodnie, rozładować do 50%, załadować na maxa i odstawić na te 2 tygodnie ... PS. Kamerka działa na sterach od Visty - zaraz zrobię UPDATE ------- Pozdro Ten post został edytowany przez cuba1986pl: 20 Kwiecień 2007, 09:24 |
|
|
|
19 Kwiecień 2007, 22:09
|
|
|
JESZCZE JEDNO PYTANO.
MOŻE KTOŚ Z WAS JUŻ KORZYSTAŁ Z TV OUT I MOŻE NAPISAĆ PO KOLEI JAK TO UCZYNIĆ BO JA ZACHOLERE NIE MOGE SKONFIGUROWAĆ "NVIU" POZDRAWIAM WAS PAVILONKI |
|
|
|
20 Kwiecień 2007, 09:26
|
|
|
@ arturb
W sterownikach od nVidii powinieneś mieć opcje odnośnie TV-OUT - tylko najpierw połącz TV z lapkiem ... ------ Pozdro |
|
|
|
20 Kwiecień 2007, 22:40
|
|
|
Małomówny ![]() Postów: 2 Dołączył: 18 Kwiecień 07 |
NO I DUPA NADAL MAM PROBLEM Z TYM ETERNETEM NO NIE CHCE SIE ZAINSTALOWAC JUZ TEZ ZAINSTALOWALEM EVERESTA I MAM DOBRE STEROWNIKI DO TEJ KARTY I KUPA CIAGLE WIDNIEJE ZE ZNAKIEM ZAPYTANIA
MA KTOS JAKIS POMYSL JAK TO ZROBIC??? |
|
|
|
21 Kwiecień 2007, 11:32
|
|
|
Małomówny ![]() Postów: 3 Dołączył: 21 Kwiecień 07 |
Witam, mam pytanie odnosnie gwarancji, usunalem Viste, i wgralem XP, nie mam obrazu plyty z Vista, czy jak skombinuje sobie obraz plyty z hp Paviliona, to w razie czego gwarancje bede nadal posiadal?w sumie to keya mam,(nalepka pod spodem lapka)tylko musial bym jakiegos sympatycznego uzytkownika tego forum poprosic aby mi przepalil takowa plytke?jak myslicie?mam racje ze to starczy?jest ktos chetny zeby taka plytke dla mnie wypalic?<szczecin>
|
|
|
|
21 Kwiecień 2007, 11:51
|
|
|
@ peeterw
Wyłącz CAPSa Może spróbuj odinstalować je, a następnie zainstaluj te, co podałem .... ---------------------- @ Majlo86 Hej, gwarancję masz na całość, przecież nie musisz korzystać z systemu, który dostałeś z towarem - możesz sobie instalować XP-eki, Linuxy itp. Napisałeś, że masz KEYa z nalepki - czyli masz SWOJ egzemplarz Visty [tu nie jestem pewien, czy "laptopowa" wersja Visty jest taka sama ,jak ta z PC, czy zawiera już stery pod konkretny model - nie instalowałem mu Visty, więc nie wiem. Jak instalowałem znajomej XPe-ka od HP, to niczym się nie różnił od tego z PC - dołączony był CD ze sterami, z którego musiałem skorzystać] ----- Pozdro |
|
|
|
24 Kwiecień 2007, 09:30
|
|
|
WITAM
PONOWIE PYTANIE CZY KOMUŚ UDAŁO SIE PODŁĄCZYĆ LAPTOPA Z XP POD TELEWIZOR.U MNIE ZA CHOLERE NIC! MIESZAM I MIESZAM I NIC.... BARDZO PROSZE OSOBY KTÓRE PODŁĄCZAŁY JUŻ O ODPOWIEDŹ JAKA KOŃCÓWKA SVHS POWINNA BYĆ 4 CZY 7 PINOWA????? |
|
|
|
24 Kwiecień 2007, 13:49
|
|
|
@ arturb
1. Wyłącz CAPSA !!! 2. Jak już wcześniej pisałem, nie mam styczności już z tym laptopem, ale postaram się pomóc: - co Ci dokładnie nie chodzi? Nie da się podłączyć kabelka do laptopa, czy sterownik nie wykrywa Ci telewizora? W niektórych kartach graficznych od PC wystarczy od razu podłączyć jednym kablem kompa i TV, w innych należy skorzystać z przejściówki ![]() Opisz dokładniej problem ! ------ Pozdro |
|
|
|
24 Kwiecień 2007, 16:38
|
|
|
Małomówny ![]() Postów: 3 Dołączył: 21 Kwiecień 07 |
cuba1986pl dzieki za odp.
a sprawa polega na tym, ze kupilem HP lapka z wgranym "do polowy" systemem, dalsza instalacje mialem przeprowadzic sam, w celu skonfigurowania go pod swoja osobe, no i tu sie zaczyna moj problem, system utwozyl sam partycje, i na niej zrobil "partycje z instalacja Win Vista, ze w razie gdy chce przeinstalowac system, butuje z HDD i jade z twardego. Ale chodzi mi o to ze ktos na forum napisal ze jak nie masz wgranegj Visty, to masz z glowy gwarancje, no i "obejsciem" tego bylo zrobienie obrazu tej partycji z inst. Visty i zgranie jej na plytke DVD(czego nie zrobilem). i mam dylemat?czy mam gwarancje?czy nie:) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16 Marzec 2010, 17:35 |