![]() ![]() |
4 Maj 2008, 19:10
|
|
|
Uzależniony od forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 7 242 Dołączył: 22 Luty 07 |
Witajcie!
Dzięki spotom reklamowym o nowej serii dokumentalniej w TVN pt.: "Szpieg" zainteresowałem się tą sprawą... Nawet nie wiedziałem, że Polska miała takiego Super Szpiega Materiały z Wikipedii: Historia działalnośći wywiadowczej Zacharskiego: Zacharski przybył do USA (Kalifornii) w 1975 roku, jako przedstawiciel Polish-American Machinery Company (POLAMCO). Firma była zarejestrowana jako przedstawicielstwo handlowe polskiej centrali handlu zagranicznego Metalexport. Formalnie Zacharski zajmował się sprzedażą maszyn i urządzeń kalifornijskim przedsiębiorstwom przemysłu lotniczego. Zaprzyjaźnił się z tonącym w długach Williamem Bellem, który (nie przez przypadek) był jego sąsiadem. Po pewnym czasie oczekiwania Zacharski przeszedł do działania. Początkowo poprosił go o udostępnienie różnych jawnych materiałów, następnie nakłonił go do przekazania tajnych materiałów, płacąc za nie atrakcyjne sumy. Do 1981 roku, czyli do czasu aresztowania Zacharskiego przez kontrwywiad FBI za szpiegostwo, Bell otrzymał od niego ok. 110 tysięcy dolarów gotówką oraz złote monety o wartości ok. 60 tysięcy dolarów. Wśród materiałów zdobytych przez Mariana Zacharskiego znalazły się m.in.: dokumentacja techniczna rakiet przeciwlotniczych typu Hawk oraz systemu obrony przeciwlotniczej Patriot. Ponadto Zacharski otrzymał od Bella dane dotyczące oprzyrządowania radarowego dla samolotów typu stealth, bombowca strategicznego, nowego wówczas Rockwell B-1, myśliwca F-15 Eagle oraz sonarów dla atomowych okrętów podwodnych. Materiały te były następnie w znacznej części przekazywane radzieckiemu wywiadowi wojskowemu GRU. Zacharskiemu przypisuje się również udział w zdobyciu egzemplarza najnowszego amerykańskiego czołgu M1 Abrams. Działalność Mariana Zacharskiego dobiegła końca w 1981 roku, został on zdekonspirowany przez Polaka pracującego w ONZ, który zbiegł i poinformował Federalne Biuro Śledcze o działalności polskiego wywiadu w Stanach Zjednoczonych. William Bell, główne źródło informacji Zacharskiego, przystał na współpracę z kontrwywiadem FBI i namówił go na kompromitującą rozmowę, mając przy sobie ukryte urządzenie podsłuchowe. Aresztowany 23 czerwca 1982 roku, Zacharski w grudniu został skazany na karę dożywotniego więzienia, a William Bell otrzymał karę 8 lat więzienia. W czerwcu 1985 roku Zacharskiego oraz dwóch innych szpiegów wschodnioeuropejskich wymieniono na 25 osób więzionych w krajach bloku wschodniego. Wśród nich było m.in. pięciu Polaków - Leszek Chróst, Jacek Junak, Jerzy Pawłowski i Bogdan Walewski, odsiadujący kary po 25 lat więzienia, oraz Norbert Adamachek, skazany na karę 15 lat. Wymiany szpiegowskiej dokonano za pośrednictwem mecenasa Wolfganga Vogla na moście Glienicke w Berlinie. Po powrocie do kraju Zacharski, szybko awansowany w służbie, został mianowany dyrektorem centrali handlu wewnętrznego Pewex. Uczestniczył w szkoleniu oficerów wywiadu i wygłaszał prelekcje dla zaprzyjaźnionych służb specjalnych. Pozytywnie zweryfikowany po przełomie politycznym w Polsce, uaktywnił się w nowo powstałym w miejsce Służby Bezpieczeństwa w maju 1990 roku Urzędzie Ochrony Państwa. Pracując w departamencie wywiadu, Zacharski odegrał istotną rolę w wywiezieniu z Iraku oficerów CIA w 1991 roku. Rok później (1992), w związku z przesileniem politycznym, zatrudnił się w firmie Inter-Arms. Skandal, jaki wkrótce wybuchł wokół tej firmy doprowadził do dymisji ówczesnego premiera Waldemara Pawlaka. W 1994 roku kandydatura Mariana Zacharskiego na szefa wywiadu Urzędu Ochrony Państwa została hałaśliwie oprotestowana, rzekomo w imieniu rządu Stanów Zjednoczonych, przez niektórych amerykańsko-polskich polityków. Ponieważ rozwiały się również plany objęcia przez Zacharskiego funkcji szefa gabinetu premiera Józefa Oleksego, w efekcie został jedynie doradcą ówczesnego szefa UOP, pułkownika Gromosława Czempińskiego. W 1995 roku, w związku ze śledztwem przeciwko Oleksemu, wysłany został z misją specjalną na Majorkę, gdzie miał zwerbować rosyjskiego agenta pułkownika Władimira Ałganowa. Choć podróż zakończyła się niepowodzeniem, w ostatnim dniu urzędowania na stanowisku Prezydenta RP, Lech Wałęsa wręczył mu awans generalski. Po zmianie rządów Zacharski został usunięty z UOP-u i wyjechał do Szwajcarii. Zdaniem byłego Ministra Spraw Wewnętrznych, gen. Czesława Kiszczaka, Zacharski był największym polskim szpiegiem spośród niewykrytych agentów. Jego późniejszy zwierzchnik, gen. Henryk Jasik, stwierdził - To perła wśród oficerów UOP, ma w stopniu najwyższym rozwinięte takie cechy jak świadomość misji, odwaga i umiejętność podjęcia ryzyka. Tajne dokumenty wojskowe, które Zacharski wykradł Rządowi Amerykańskiemu, między innymi: - Plany myśliwca F-15, - Antyrakietowy system rakietowy (Patriot I i II), - System niewykrywalnego przez urządzenia przeciwnika radaru dla bombowca B-1, - Latającego skrzydła Stealth, - System radarowy dla czołgów, - Radarowy system nadzoru statków, - System sonarowy dla okrętów podwodnych, - Plany systemu obrony przeciwlotniczej NATO, - Dokumentację rakiety ziemia-powietrze Hawk, - Plany pocisków rakietowych Phoenix i Patriot. Lista jest wybitnie imponująca... Dla ciekawości napiszę również, że Rząd USA przez tą właśnie działalność szpiegowską musiał przezbroić armię oraz zmienić plany i projekty zbrojeniowe aż do roku 2100! Myślę, że warto obejrzeć te 6 odcinków. Pozdrawiam Ten post został edytowany przez krzywymax: 22 Maj 2008, 21:36 |
|
|
|
4 Maj 2008, 19:16
|
|
|
Hope Of Light Postów: 6 651 Dołączył: 7 Kwiecień 04 |
No no
Rzeczywiście lista imponująca Tyle że on wykradał a Polska i tak jak się domyślam g.. z tego miała. W Polsce zawsze wiedzieli jak każdej technologi czy nowatorskiemu pomysłowi ukręcić łeb i np stracić świetnego naukowca żeby patenty trafiły np do USA Ten post został edytowany przez B166ER: 4 Maj 2008, 19:17 |
|
|
|
4 Maj 2008, 19:18
|
|
|
Uzależniony od forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 7 242 Dołączył: 22 Luty 07 |
No no Rzeczywiście lista imponująca Tyle że on wykradał a Polska i tak jak się domyślam g.. z tego miała. W Polsce zawsze wiedzieli jak każdej technologi czy nowatorskiemu pomysłowi ukręcić łeb i np stracić świetnego naukowca żeby patenty trafiły np do USA Ruscy (a raczej ZSRR) położył na tym łapę - bo polscy naukowcy i wojskowi nawet nie wiedzieli co posiadają. |
|
|
|
4 Maj 2008, 20:28
|
|
|
Gaduła ![]() ![]() ![]() Postów: 308 Dołączył: 22 Październik 05 |
No, przyznam że lista imponująca...
Trzeba będzie obejrzeć. To będzie czysty dokument czy bardziej w formie filmu sensacyjnego? TV nie oglądam za często więc zapowiedzi nie widziałem... |
|
|
|
4 Maj 2008, 21:53
|
|
|
|
|
|
|
7 Maj 2008, 14:07
|
|
|
Hope Of Light Postów: 6 651 Dołączył: 7 Kwiecień 04 |
Nie dałem rady obejrzeć. Można gdzieś w internecie ? (uprzedzam że nie używam WMP więc jeśli tylko tak to się obejdę)
|
|
|
|
7 Maj 2008, 14:50
|
|
|
smile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 2 232 Dołączył: 18 Lipiec 06 |
|
|
|
|
8 Maj 2008, 21:34
|
|
|
The Professional ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 2 816 Dołączył: 15 Lipiec 06 |
Fajny serial dokumentalny
Ten post został edytowany przez Gazi: 8 Maj 2008, 21:35 |
|
|
|
8 Maj 2008, 22:08
|
|
|
(-_-) [-...-] ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1 678 Dołączył: 3 Marzec 07 |
I ja rówienież po. Nigdy nie lubiłem kamerzysty w tvn-ie te efekty rozmazania itp. bleee. Ale ogólnie program znosny, taka sensacyjka, podnoszenie napiecia z docinka na odcinek. A tak naprawde nic waznego nie padlo.
|
|
|
|
8 Maj 2008, 22:10
|
|
|
Uzależniony od forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 4 250 Dołączył: 13 Marzec 06 |
ja myślę że też bym umiał oszukac taki wykrywacz
|
|
|
|
8 Maj 2008, 22:14
|
|
|
Ale jestem głupi!!!!!!!!
Co było w 1 cześci??? |
|
|
|
8 Maj 2008, 22:14
|
|
|
www.chlodzenie.net ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 3 518 Dołączył: 10 Sierpień 06 |
na razie rozczarowanie, Rymanowski jak zwykle cienki - zawsze te swoje "pampersowe" slogany chce wciskać
zobaczymy jak będzie dalej ... no i te kufa reklamy pod koniec przegieli |
|
|
|
8 Maj 2008, 22:19
|
|
|
zasilanie i wyciszanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 5 672 Dołączył: 8 Lipiec 06 |
ciekawy dokument, co prawda trochę monotonny.
Ale dało się obejrzeć |
|
|
|
8 Maj 2008, 23:40
|
|
|
1337+666=me ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 2 782 Dołączył: 30 Styczeń 06 |
bardzo ciekawy
moment z oszukiwaniem maszyny do wykrywania klamstw byl dobry : DDD dla jasnosci trzeba wspomniec ze ta maszyna(komputer) rejestrowala wszystkie zmiany w napieciu skory podczas klamstwa i takie tam pierdoly i ku zaskoczeniu wszyskich maszyna wszedzie wskazywala odpowiedz prawdziwa : DDD jestem pod wrazeniem dzialania tego szpiega bardzo mnie zaintrygowal...polecam serial ; D Ten post został edytowany przez godsmack: 8 Maj 2008, 23:47 |
|
|
|
9 Maj 2008, 08:12
|
|
|
Orator ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 650 Dołączył: 29 Czerwiec 03 |
No dobra, to teraz - ktoś wie kiedy/gdzie można dostać powtórkę?
Ten post został edytowany przez Allen: 9 Maj 2008, 08:17 |
|
|
|
9 Maj 2008, 14:26
|
|
|
smile ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 2 232 Dołączył: 18 Lipiec 06 |
Fajne były ośrodki badawcze w Dolinie Krzemowej
|
|
|
|
9 Maj 2008, 15:01
|
|
|
MKS KLUCZBORK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1 953 Dołączył: 9 Lipiec 07 |
|
|
|
|
9 Maj 2008, 15:50
|
|
|
pSychOmaslanA ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1 632 Dołączył: 27 Grudzień 04 |
nom kozak
program fajny fajny tylko za bardzo rozciagniety ale wiadomo trzeba bylo zrobic 6odcinkow by zarobic $ na reklamach |
|
|
|
9 Maj 2008, 18:12
|
|
|
MKS KLUCZBORK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 1 953 Dołączył: 9 Lipiec 07 |
|
|
|
|
9 Maj 2008, 21:25
|
|
|
Burn Your Own Church ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Postów: 4 726 Dołączył: 5 Sierpień 07 |
Mi się wydaje czy kiedyś już coś podobnego na TVNie laciało?
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
|
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16 Marzec 2010, 07:16 |