Forum PCLab.pl: Nowy Komputer-> Monitor Nie Wlacza Sie(no Signal) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy Komputer-> Monitor Nie Wlacza Sie(no Signal) Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   die_hard Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 25 Lip 05

Napisany 25 Lipiec 2005 - 11:15

Witam...

Mam maly problem z nowym komputerem (przeszukalem forum i nie znalazlem odpowiedzi):
Zakupilem wszystkie czesci oddzielnie i zlozylem je sam (robilem to po raz pierwszy).

Po dokladnym przestudiowaniu intrukcji zabralem sie za skladanie(troche mi to zajelo ) calosc udalo sie zlozyc do kupy ale mimo najszczerszych checi zeby wszystko ladnie gralo, monitor nie wlacza sie(jest na 100% sprawny i dobrze podlaczony do karty graficznej) , komputer sie uruchamia,wiatraki chodza(na karcie graficznej rowniez-jest napewno dobrze docisnieta) zadnych sygnalow z pc-speak'era itd...
Wiec male pytanko o czyms zapomnialem skladajac komputer? reset biosu moze pomoc? Dopiero zaczynam przygode ze sprzetem i przepraszam jezeli moje pytania sa glupkowate

P.S. Facet w sklepie powiedzial ze przy dyskach SATA nie potrzebny jest naped FDD...moze jednak jest potrzebny?

Prosze o pomoc bo krew mnie zalewa

Ten post był edytowany przez die_hard dnia: 25 Lipiec 2005 - 11:16


#2 Użytkownik jest niedostępny   grzegorzch Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: Wt, 10 Gru 02

Napisany 25 Lipiec 2005 - 11:33

die_hard, o Jul 25 2005, 11:15, napisał(a):

Witam...

Mam maly problem z nowym komputerem (przeszukalem forum i nie znalazlem odpowiedzi):
Zakupilem wszystkie czesci oddzielnie i zlozylem je sam (robilem to po raz pierwszy).

Po dokladnym przestudiowaniu intrukcji zabralem sie za skladanie(troche mi to zajelo ) calosc udalo sie zlozyc do kupy ale mimo najszczerszych checi zeby wszystko ladnie gralo, monitor nie wlacza sie(jest na 100% sprawny i dobrze podlaczony do karty graficznej) , komputer sie uruchamia,wiatraki chodza(na karcie graficznej rowniez-jest napewno dobrze docisnieta) zadnych sygnalow z pc-speak'era itd...
Wiec male pytanko o czyms zapomnialem skladajac komputer? reset biosu moze pomoc? Dopiero zaczynam przygode ze sprzetem i przepraszam jezeli moje pytania sa glupkowate

P.S. Facet w sklepie powiedzial ze przy dyskach SATA nie potrzebny jest naped FDD...moze jednak jest potrzebny?

Prosze o pomoc bo krew mnie zalewa

Jeśli monitor jest sprawny, to znaczy że z karty graficznej nie dochodzi do monitora sygnał obrazu. Nasuwa mi się jedna sprawa, jeśli masz na płycie głównej zintegrowaną kartę graficzną, to może przez nią idzie sygnał. Podłącz monitor pod tą kartę zintegrowaną i przestaw w biosie aby obraz był wysyłany przez kartę wpiętą do AGP.

Jeśli nie masz zintegrowanej karty graficznej, to spróbuj zresetować bios. Być może procesor nie jest dokładnie zamontowany, lub kostki pamięci. Chociaż płyta główna w tym przypadku powinna wysyłać jakieś sygnały dźwiękowe lub świetlne.

Dyski SATA nie mają nic wspólnego z FDD. Jeśli potrzebny Ci jest napęd dyskietek, będziesz coś nagrywał na dyskietkach to kup napęd FDD, jeśli nie to nie.

#3 Użytkownik jest niedostępny   die_hard Ikona

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pn, 25 Lip 05

Napisany 25 Lipiec 2005 - 11:41

grzegorzch, o Jul 25 2005, 11:33, napisał(a):

Jeśli monitor jest sprawny, to znaczy że z karty graficznej nie dochodzi do monitora sygnał obrazu. Nasuwa mi się jedna sprawa, jeśli masz na płycie głównej zintegrowaną kartę graficzną, to może przez nią idzie sygnał. Podłącz monitor pod tą kartę zintegrowaną i przestaw w biosie aby obraz był wysyłany przez kartę wpiętą do AGP.

Jeśli nie masz zintegrowanej karty graficznej, to spróbuj zresetować bios. Być może procesor nie jest dokładnie zamontowany, lub kostki pamięci. Chociaż płyta główna w tym przypadku powinna wysyłać jakieś sygnały dźwiękowe lub świetlne.

Dyski SATA nie mają nic wspólnego z FDD. Jeśli potrzebny Ci jest napęd dyskietek, będziesz coś nagrywał na dyskietkach to kup napęd FDD, jeśli nie to nie.



dziekuje za szybka odpowiedz... monitor dziala bo po podlaczeniu do drugiego komputera sygnal jest.
plyta glowna to dfi LAnparty i nie ma zintegrowanej grafiki...
w jaki sposob zresetowac bios tzn baterie trzeba wyjac na jakis okreslony czas? mam mozliwosc resetu przez zworke tylko nie bardzo wiem jak to sie robi... :hmm:

#4 Użytkownik jest niedostępny   GIZIU Ikona

  • Wszyscy jesteśmy bohatery...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8623
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 04

Napisany 25 Lipiec 2005 - 13:50

die_hard, o Jul 25 2005, 12:41, napisał(a):

dziekuje za szybka odpowiedz... monitor dziala bo po podlaczeniu do drugiego komputera sygnal jest.
plyta glowna to dfi LAnparty i nie ma zintegrowanej grafiki...
w jaki sposob zresetowac bios tzn baterie trzeba wyjac na jakis okreslony czas? mam mozliwosc resetu przez zworke tylko nie bardzo wiem jak to sie robi... :hmm:

Wiem co przeżywasz...Mam w tej chwili dokładnie to samo :mad2: Komp chodził elegancko parę miesięcy aż nagle się zawiesił i mam to samo co ty...wszystko działa ale monitor miga i nic się nie dzieje :kwasny:
http://forum.pclab.pl/t102035.html

Ten post był edytowany przez GIZIU dnia: 25 Lipiec 2005 - 13:52


#5 Użytkownik jest niedostępny   Maciek Ikona

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6159
  • Dołączył: Pt, 04 Cze 04

Napisany 25 Lipiec 2005 - 14:02

mam pytanie jaka masz karte ?? podlaczyles zasilanie do karty graficznej ??

Ten post był edytowany przez Maciek02 dnia: 25 Lipiec 2005 - 14:03


#6 Użytkownik jest niedostępny   GIZIU Ikona

  • Wszyscy jesteśmy bohatery...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8623
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 04

Napisany 25 Lipiec 2005 - 14:11

Maciek02, o Jul 25 2005, 15:02, napisał(a):

mam pytanie jaka masz karte ?? podlaczyles zasilanie do karty graficznej ??

Ja mam to samo, wszystko jest podłączone ale monitor i tak miga...

#7 Użytkownik jest niedostępny   cyriak Ikona

  • HAIL IL PALAZZO!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5157
  • Dołączył: Wt, 08 Lip 03

Napisany 25 Lipiec 2005 - 14:11

włącza się dysk twardy?
jeśli nie to jest inny problem - rozłóż i złóż wszystko jeszcze raz... jeśli nie pomoże to jakaś częśc jest uszkodzona albo nie ma dobrego styku... najlepiej pójdź do znajomego i potestuj części u niego...

#8 Użytkownik jest niedostępny   GIZIU Ikona

  • Wszyscy jesteśmy bohatery...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8623
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 04

Napisany 25 Lipiec 2005 - 14:28

cyriak, o Jul 25 2005, 15:11, napisał(a):

włącza się dysk twardy?
jeśli nie to jest inny problem - rozłóż i złóż wszystko jeszcze raz... jeśli nie pomoże to jakaś częśc jest uszkodzona albo nie ma dobrego styku... najlepiej pójdź do znajomego i potestuj części u niego...

U mnie to jest dziwne, bo raz na parę godzin komp się uruchamia, i nawet czasem do Windowsa wejdzie ale po chwili się wiesza...A jak zresetuję to znowu monitor miga i nic nie można zrobić...

#9 Użytkownik jest niedostępny   grzegorzch Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: Wt, 10 Gru 02

Napisany 25 Lipiec 2005 - 15:07

die_hard, o Jul 25 2005, 11:41, napisał(a):

plyta glowna to dfi LAnparty i nie ma zintegrowanej grafiki...
w jaki sposob zresetowac bios tzn baterie trzeba wyjac na jakis okreslony czas? mam mozliwosc resetu przez zworke tylko nie bardzo wiem jak to sie robi... :hmm:

W książce do płyty głównej powinno być opisane gdzie jest zworka i jak resetować.
Ale ogólnie resetuje się przez zmianę pozycji zworki (w pozycję reset) na kilka sekund.

#10 Użytkownik jest niedostępny   GIZIU Ikona

  • Wszyscy jesteśmy bohatery...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8623
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 04

Napisany 25 Lipiec 2005 - 15:19

grzegorzch, o Jul 25 2005, 16:07, napisał(a):

W książce do płyty głównej powinno być opisane gdzie jest zworka i jak resetować.
Ale ogólnie resetuje się przez zmianę pozycji zworki (w pozycję reset) na kilka sekund.

To nie pomaga...

#11 Użytkownik jest niedostępny   GIZIU Ikona

  • Wszyscy jesteśmy bohatery...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8623
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 04

Napisany 27 Lipiec 2005 - 07:27

die_hard, jak u Ciebie sytuacja ? Zrobiłeś kompa ? Ja czekam na pensję i zamawiam nowy sprzęt :mad2: Napisz co u Ciebie ;) Pozdro

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych