Wymieniłem się za darmo procesorami, ja dla kumpla dałem G3420, które sobie bardzo chwaliłem, gdyż w tej cenie wydajność była bardzo dobra, a ja dostałem G3258. Nie wiedziałem czy moja płyta obsłuży tego procka, w internecie nie było żadnych informacji więc zaryzykowałem. W końcu go dostałem i pierwsze przygody z podkręcaniem - nigdy raczej nie miałem doświadczenia z overclockingiem, a teraz gdy mam trochę lepszy sprzęt, mogłem spróbować. Wiadomo, chłodzenie box trochę mnie ograniczało, pierwsze pytania odnośnie ustawień, co jak ustawiać, pomógł mi tutaj bardzo RyszardGTS, bez niego wątpie żebym tak szybko wszystko załapał, dzięki Ryszard!
Więc zacząłem podkręcać. Osiągnąłem 4,2GHz przy 1,24V i przy znośnej temperaturze:

Wynik był.. całkiem w porządku, jak na box i na średniego procka. Wiadomo, to nowsza produkcja, nie to co starsze, więc gorzej się podkręca. Dla mnie było bardzo w porządku, boost był całkiem zauważalny.
Jednak mimo wszystko, było mi mało. Szukaliśmy wspólnie z panem wymienionym powyżej jakiegoś taniego chłodzenia i w końcu znalazłem. Thermaltake Contac 39 za 50zł. Tak, za 50zł. W końcu wynegocjowałem cenę do 40zł + koszty wysyłki. Jeszcze zgarnąłem pastę Noctua NT-H1 3,5g za 20zł, też wynegocjowane z 30zł. No cóż.. taki zestawik za 60zł + koszty wysyłki? Tylko brać, zaryzykowałem i wziąłem. I teraz nie żałuje.
Paczka przyszła do mnie w jeden dzień, trochę odzyskałem wiary w naszą Pocztę Polską, wysłana opcją PACZKA24, więc powinna dojść w 24h. I doszła, ładnie zapakowana:

Po wypakowaniu, moim oczom pokazało się ładne pudełko Thermaltake:

No to idziemy dalej, otwieramy pudełeczko a w pudełku same pyszności:

No i w końcu sam radiator i wentylatory 2x 120mm podświetlane na ładny, niebieski kolor:

A tutaj na zdjęciu widoczne instrukcje obsługi oraz niezbędne części które będą nam potrzebne:

I tutaj już ogólnie, co było w paczce:

3. Montaż i prezentacja chłodzenia w obudowie
Niestety, kompletnie zapomniałem o zrobieniu kilku zdjęć przy montażu. Ale mimo wszystko, montaż chłodzenia przebiegł pomyślnie i bez problemowo, każdy by sobie poradził więc raczej niczego nie straciliście. Co mogę powiedzieć o chłodzeniu ogólnie, siedzi stabilnie, wentylatory są przymocowane na gumowych zaczepach, więc nie ma żadnych niechcianych wibracji. Cooler prezentuje się chyba dość.. nieźle.

4. Podkręcanie G3258 na nowym coolerze.
Więc zaczynamy podkręcanie. Najpierw, podrzucę może zdjęcie na takich samych ustawieniach jak na pierwszym zdjęciu w pierwszym punkcie, około 20 stopni mniej, jeśli liczyć że pasta po jakimś czasie się wygrzeje i temperatura zmniejszy się o te 2-3 stopnie.

Dość znośnie, osobiście byłem zadowolony. Jednakże.. mój cel - 4,5GHz. Czy ta średnia sztuka procesora pozwoli mi na to? Długo nie musiałem testować, bo chciałem osiągnąć tylko jedno taktowanie - 4,5GHz. No cóż.. dał radę. Niestety, przy średnim (jak sam zresztą procesor) napięciu 1,385V. Mój limit to był 1,4V więc ważne, że 4,5GHz jest. Był plan na stabilne utrzymanie takiego napięcia, więc jest dobrze. Ogólne ustawienia to 4,5GHz, 1,385V vcore, 1,9V VCCIN, 0,95V ring. Temperatury w normie, 73C przy takim napięciu to raczej dobry wynik.

5. Podsumowanie
Mam nadzieję że spodoba się wam mój pomysł na połączenie podkręcania, unboxingu i prezentacji chłodzenia w jednym temacie. Nie chciałem robić oddzielnych, więc zrobiłem wszystko w jednym. Pisane na szybko, chciałem to napisać dzisiaj i mieć z głowy. Według mnie, jak na chłodzenie za 40zł, z gwarancją jeszcze rok i z fakturą którą mi również wysłano, był to idealny deal. Nic więcej nie potrzeba do takiego G3258, mogę szczerze polecić. Ale jeśli miałbym je kupować za taką cenę 125zł (bo tyle kosztuje w sklepach) to musiałbym się długo zastanawiać. Dobrze, że szczęście mi dopisało, cierpliwość też popłaciła i dorwałem porządne chłodzenie i dobrą pastę. Pierwsza taka moja recenzja/unboxing, więc mam nadzieję że nie tak źle mi to wyszło. Komentujcie, piszcie, krytyka mile widziana.
Pozdrawiam,
joszihere.
Ten post był edytowany przez joszihere dnia: 29 Marzec 2015 - 19:54