Forum PCLab.pl: Wiedźmin 3 - Modyfikacje - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (61 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wiedźmin 3 - Modyfikacje temat zbiorczy, techniczna strona Wiedźmina

#41 Gość_moherek._*

  • Grupa: Goście

Napisany 23 Maj 2015 - 19:23

http://international...00-vs-2400.html

Do 3600 problemu wg nich nie ma i chyba też tak ustawię jak DjXbeat poprawi config ;) Ktoś sprawdzał o ile spada wydajność w configu Alka?

#42 Użytkownik jest niedostępny   Pawelec7 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1486
  • Dołączył: Wt, 10 Sie 10

Napisany 23 Maj 2015 - 19:49

Zobacz postmoherek., o 23 Maj 2015 - 19:23, napisał(a):

http://international...00-vs-2400.html

Do 3600 problemu wg nich nie ma i chyba też tak ustawię jak DjXbeat poprawi config ;) Ktoś sprawdzał o ile spada wydajność w configu Alka?

Tyle ze trawa zastepuje inne roślinki Na 2400 jest jej mniej ale jest wiecej czegos innego :)

#43 Użytkownik jest niedostępny   Blazz 

  • Jedi Knight
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1224
  • Dołączył: So, 11 Lip 09

Napisany 23 Maj 2015 - 21:48

Zobacz postjoloxx9, o 23 Maj 2015 - 18:26, napisał(a):

Uwaliłem plik rendering xml, miałem kopie ale przez przypadek usunąłem( :E ), poratuje ktoś oryginalnym?:)

https://dl.dropboxus...k/rendering.xml

Ten post był edytowany przez Blazz dnia: 23 Maj 2015 - 21:49


#44 Użytkownik jest niedostępny   marcinowozniako 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Pn, 24 Gru 12

Napisany 24 Maj 2015 - 00:41

Widzę tutaj wielu posiadaczy gtx970 jak i gtx980 jednak mam pytanie do tych pierwszych. Po wgraniu tych wszystkich modyfikacji .ini w miejscach typowo graficznych mam niewiele ponad 30 fps, coś około 34 fps sprzęt z sygnaturki ale widzę że inni jeszcze coś tam wyżej modyfikują, i teraz pytanie jak u was wyglądają fps na gtx970? Generalnie mnie bardzo denerwuje fakt że w mniejszych pomieszczeniach gdzie następuje zbliżenie na geralta włosy fps spadają drastycznie w sumie nie wiedzieć czemu, hairworks włączone oczywiście. Fajnie by było zobaczyć też screeny które pokazują realną różnicę bo dla mnie one nie są tak duże.

#45 Użytkownik jest niedostępny   joloxx9 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2993
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 09

Napisany 24 Maj 2015 - 01:50

Zobacz postmarcinowozniako, o 24 Maj 2015 - 01:41, napisał(a):

Widzę tutaj wielu posiadaczy gtx970 jak i gtx980 jednak mam pytanie do tych pierwszych. Po wgraniu tych wszystkich modyfikacji .ini w miejscach typowo graficznych mam niewiele ponad 30 fps, coś około 34 fps sprzęt z sygnaturki ale widzę że inni jeszcze coś tam wyżej modyfikują, i teraz pytanie jak u was wyglądają fps na gtx970? Generalnie mnie bardzo denerwuje fakt że w mniejszych pomieszczeniach gdzie następuje zbliżenie na geralta włosy fps spadają drastycznie w sumie nie wiedzieć czemu, hairworks włączone oczywiście. Fajnie by było zobaczyć też screeny które pokazują realną różnicę bo dla mnie one nie są tak duże.

Generalnie modyfikacje renderingu maja za zadanie dodać: dalszy zasięg renderowania trawy i cieni, lód cieni(czyli to w jakiej odległości od Ciebie cienie będą się ostrzejsze). Sam pomimo tego że mam 970@1575Mhz nie używam modyfikowanych plików tylko sweet FX dla kolorów oraz smaa, hairworks dużo nie daje (standardowe włosy geralta są ok) i mam 55+ fps, przy testach zmodyfikowanego rendering.xml miałem około 35-45 bez HW. Różnice niestety było czuć a co do grafiki to pojawiło się odczytywanie tekstur wysokiej rozdzielczości na moich oczach. Jedynie mam zamiar zmienić lod cieni na trochę większy bo nie lubię jak zaraz przede mną się wyostrzaja a da się to zrobić niedużym kosztem. Jak dla mnie edycja renderingu jest dla osób z 980 i wyżej o ile chcemy grać w czymś więcej niż 30fps.

Ten post był edytowany przez joloxx9 dnia: 24 Maj 2015 - 01:59


#46 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10487
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 24 Maj 2015 - 02:22

Zobacz postXava2011, o 23 Maj 2015 - 12:00, napisał(a):

Przypomnial mi sie temat z modyfikacjami skyrima, oraz ten wielki texture pack ;)


Zgadza się do The Elder Scrolls V: Skyrim założyłem identyczny temat http://forum.pclab.p...im-modyfikacje/ prowadziłem go przez bardzo długi czas i w tym przypadku również możecie liczyć na długoterminowe wsparcie. Na razie temat raczkuje, ale z czasem rozwinie skrzydła.

W temacie, o Skyrimie też zaczynałem od 1 Moda najpierw był to lubiany TexturePack potem Skyrim Enhancement Post Process który swego czasu był popularny na naszym forum. W tym temacie jego odpowiednikiem jest właśnie The Witcher 3 ReShade - SweetFX który (mam nadzieje) spełnia swoje zadanie :).

Zachęcam Was również do skorzystania z pracy halflife2004 oraz DjXbeat przygotowali oni dla Was nieosiągalne z poziomu gry zaawansowane ustawienia, dzięki którym grafika lśni niczym srebrny miecz Geralta z Rivii.

Takie grzebanie przy plikach konfiguracyjnych oraz ich rozpracowywanie jest niezwykle czasochłonnym i żmudnym zajęciem.

Jeśli posiadacie odpowiednio mocne PC'ty możecie ujrzeć prawdziwy potencjał drzemiący w trzeciej części gry o Wiedźminie oraz nieosiągalny dla konsol obecnej generacji poziom szczegółowości grafiki zbliżony do tego z wcześniejszych Trailerów.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 24 Maj 2015 - 02:42


#47 Użytkownik jest niedostępny   leszek85 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 432
  • Dołączył: Pn, 27 Cze 11

Napisany 24 Maj 2015 - 06:33

Nie przesadzjacie juz z tymi modami tak, bo zbytnio duzo one na razie nie daja. Trzeba czekac na jakies HD Textur packi z prawdziwego zdarzenia bo to wlasnie tekstury w wiesku najbardziej kuleja i psuja odbior bo jak na razie wszystkie dotychczasowe modyfikacje to jedynie kosmetyka.

#48 Użytkownik jest niedostępny   FXmAniac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 699
  • Dołączył: Pn, 08 Maj 06

Napisany 24 Maj 2015 - 08:03

@leszek85
E no nie żartuj, tekstury są bardzo dobre. Jedyne co można im zarzucić, to że wyglądają trochę płasko. Przydałby się jakiś lepszy bump/normal mapping, czy POM. Ale szczerze jakoś mi to bardzo nie przeszkadza. Co wg mnie najbardziej kuleje, to oświetlenie, szczególnie podczas zachodu słońca oraz noce jasne jak dzień. W ogole brakuje chyba dobrego cieniowania modeli w grze (albo jest tak subtelne, że moje oczy go nie widzą :P). Np jak wejdziemy do chaty, to postaci dalej są jasne jakby stały na zewnątrz. Generalnie wygląda to tak, jakby obiekty tylko rzucaly cienie, ale same nie były cieniowane. Może to celowy zabieg, żeby poprawić widoczność lub czytelność sceny, ale wygląda to imo bardzo nienaturalnie.

#49 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10487
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 24 Maj 2015 - 08:34

Zobacz postFXmAniac, o 24 Maj 2015 - 09:03, napisał(a):

noce jasne jak dzień.


To akurat też zostało już poprawione w SweetFX znajdującym się na pierwszej stronie :). Po jego wgraniu noce są ciemniejsze oczywiście z zachowaniem realizmu, więc nie ma mowy o tym żeby było tak ciemno, że totalnie nic nie widać. Światło księżyca oraz gwiazd rozświetla to, co trzeba i zapewnia dobrą widoczność na odpowiednim dystansie. Natomiast w podziemiach panuje już prawdziwy mrok i stosowanie pochodni czy też odpowiedniego eliksiru jest konieczne i nabiera sensu, oczywiście Geralt jest Wiedźminem to też widzieć w ciemności będzie, ale zakres tego, co widzi będzie mocno ograniczony i zależny od źródeł światła podobny mechanizm występował w pierwszej części gry.

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 24 Maj 2015 - 08:40


#50 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53665
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 24 Maj 2015 - 09:04

Proponuję umieścić ze 2-3 screeny porównawcze w .png zrobione po zaladowaniu quick save'a (standard vs. SweetFX w presecie azgana - jedno porównanie w lesie, jedno w jakiejś wiosce i jedno w nocy). Filmik z jutuba jest kiepski bo kompresja zeżarła ostrość jak zwykle i mało co widać na nim ;)

#51 Użytkownik jest niedostępny   FXmAniac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 699
  • Dołączył: Pn, 08 Maj 06

Napisany 24 Maj 2015 - 09:07

Zamierzam dziś przetestować tego SweetFXa, bo z tego co widzę po obrazkach to powinien mi pasować :). Wczoraj wgrałem na próbę CineFX i bylo wszystko pieknie, aż do zachodu słońca. Wtedy stało się coś dziwnego z chmurami i drzewami w oddali - zaczely wyglądać jak wklejone w paincie. Efekt trochę podobny do tego, jak się próbuje na prześwietlonym zdjęciu odzyskać szczegóły w "światłach" i zamiast łagodnych przejść tonalnych pojawiają się ostre krawędzie.

Ten post był edytowany przez FXmAniac dnia: 24 Maj 2015 - 09:09


#52 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10487
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 24 Maj 2015 - 09:15

Zobacz postKowal, o 24 Maj 2015 - 10:04, napisał(a):

Proponuję umieścić ze 2-3 screeny porównawcze w .png zrobione po zaladowaniu quick save'a (standard vs. SweetFX w presecie azgana - jedno porównanie w lesie, jedno w jakiejś wiosce i jedno w nocy). Filmik z jutuba jest kiepski bo kompresja zeżarła ostrość jak zwykle i mało co widać na nim ;)


Kowal świetny pomysł :thumbup:. Jeśli mogę Cię o to poprosić to zrób takie porównanie. Zamieszczę Twoją pracę na 1 sotnie tego tematu i dopisze do listy osób, które pomagają przy pracach nad MOD'owaniem Wiedźmina 3. Przyda się każda forma pomoc :).

PS. Ufam Twojemu zmysłowi estetycznemu i kreatywności - Pozdrawiam serdecznie ;).

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 24 Maj 2015 - 09:20


#53 Użytkownik jest niedostępny   pifpaf 

  • ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5280
  • Dołączył: Wed, 27 Gru 06

Napisany 24 Maj 2015 - 09:16

Hej.

Rozumiem, że to przyspieszenie to tylko i wyłącznie jeżeli mówimy o włączonej opcji hairworks ? Ponadto jeszcze pytanie odnośnie pogody. Jakiś mod albo coś można zmienić w ini...bo mam wrażenie że u mnie przez lwią część gry ciągle pada deszcz i wieje (w grze ocb).

Edit: Własnie wrzuciłem sobie i...oh wow...wygląda niesamowicie. Świetna robota panowie :thumbup:

Ten post był edytowany przez pifpaf dnia: 24 Maj 2015 - 09:30


#54 Użytkownik jest niedostępny   joloxx9 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2993
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 09

Napisany 24 Maj 2015 - 09:43

Jeśli chodzi o biały sąd to u mnie też wiało jak popieprzone, nie rozumiem decyzji redow odnośnie tego ze to ma tak wyglądać. Na szczęście w Velen juz tak nie jest. Przeczytaj mój poprzedni post tutaj to się dowiesz co można konfigurować a pomocą pliku.

#55 Użytkownik jest niedostępny   Pynio 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1563
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 05

Napisany 24 Maj 2015 - 10:03

Zobacz postKanekS, o 23 Maj 2015 - 11:33, napisał(a):

Czyli co ? My nie możemy tu nic pisać ani czytać? Co on ma wyłączność na forum ?


Forum ma to do siebie, że każdy może założyć temat i jeśli chce, to może zarezerwować sobie kilka postów na dany temat. Nie podoba Ci się to spadaj z tematu - proste.

Azganowi i Alkowi się chciało, zrobili ustawienia, teraz zakładają wydzielony temat między innymi po to, by takie kreatury jak Ty, oprócz rzucania hejtami na autorów mogły znaleźć sensowne informacje dotyczące modyfikacji.

Wracając do tematu...

Repekt Panowie za pracę!!! Moje pytanie: Czy zmiana ustawień w pliku dotycząca Nvidia hairworks powoduje zwiększenie wydajności? Efekt bardzo mi się podoba, ale straty są ogromne. Nie interesuje mnie czy mam 50 czy 80 fps, ale to ustawienie powoduje u mnie spadek płynności, który jest zbyt duży. Jak to wygląda?

#56 Użytkownik jest niedostępny   lis22 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1616
  • Dołączył: Wed, 17 Lis 10

Napisany 24 Maj 2015 - 10:21

Jeżeli chcę zmienić preset w SweetFX ( np. CineFX na preset Alexa ) to lepiej jest po prostu podmienić plik SweetFX_Setting, czy wykasować jego zawartość i wkleić zawartość nowego?

#57 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 602
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 24 Maj 2015 - 10:31

Hej

Sporo mamy tych modyfikacji, ze wszystkich nie skorzystam, bo mi grafika Asus GTX670 DCUII nie pozwala, ale szukam dla siebie SweetFX'a(są też modyfikacje na MasterEffect) i mam dwa pytania.

1. Użycie starszej wersji pliku dxgi.dll umożliwia działanie klawisza za on/off, wtedy widać różnicę; czy ma to wpływ na jakość sweetfx? Nie wiem, może doszły nowe opcje itd ?!
2. Czy użycie twojego pliku wymaga np wyłączenia w grze opcji typu AA, wyostrzanie, czy jeszcze te poniżej, by się nie gryzły?

Gram na low cienie, średni zasięg widoczności roślinności, i low/medium gęstość, mam też wyłączone 2 opcje z Blur. Reszta jest maks, choć nie wiem czy nie cofnąć z hbao na ssao. Testowałem też i Hairworks, ale w nie których miejscach mam powyżej 30fps, nawet walcząc z wilkami, a misiek, to już wygląda kozacko, ale z drugiej strony są lokacje z ponad 20fps i już nie tak różowo (mam ustawione w pliku ini AA=2), raczej to jest nie grywalne, do tego grafa ładnie się grzeje 75/6 stopni, nie podkręcona, tylko tyle co zrobił to Asus.

#58 Użytkownik jest niedostępny   moskil 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: Cz, 26 Lip 12

Napisany 24 Maj 2015 - 10:49

Zobacz postmarcinowozniako, o 24 Maj 2015 - 00:41, napisał(a):

Widzę tutaj wielu posiadaczy gtx970 jak i gtx980 jednak mam pytanie do tych pierwszych. Po wgraniu tych wszystkich modyfikacji .ini w miejscach typowo graficznych mam niewiele ponad 30 fps, coś około 34 fps sprzęt z sygnaturki ale widzę że inni jeszcze coś tam wyżej modyfikują, i teraz pytanie jak u was wyglądają fps na gtx970? Generalnie mnie bardzo denerwuje fakt że w mniejszych pomieszczeniach gdzie następuje zbliżenie na geralta włosy fps spadają drastycznie w sumie nie wiedzieć czemu, hairworks włączone oczywiście. Fajnie by było zobaczyć też screeny które pokazują realną różnicę bo dla mnie one nie są tak duże.

Jesli uzyles pliku ini z pierwszego posta to normalne ze masz malo fps bo to config pod titan x.
Jesli uzywasz sstandardowych ustawien uber + sweetfx i nadal masz malo fps to zmniejsz aa wlosow z 8 na 2 lub 0, mozesz tez zmiejszyc jakosc cieni z uber na medium bo roznica jest niewielka a przyrost fps duzy. Przy takich ustawienach karta powinna spokojnie trzymac 50fps+ z wlaczonymi wlosami

#59 Użytkownik jest dostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10487
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 24 Maj 2015 - 10:54

Zobacz postpifpaf, o 24 Maj 2015 - 10:16, napisał(a):

Edit: Własnie wrzuciłem sobie i...oh wow...wygląda niesamowicie. Świetna robota panowie :thumbup:


Ciesze się że się podoba :)

Zobacz postPynio, o 24 Maj 2015 - 11:03, napisał(a):

Forum ma to do siebie, że każdy może założyć temat i jeśli chce, to może zarezerwować sobie kilka postów na dany temat. Nie podoba Ci się to spadaj z tematu - proste.

Azganowi i Alkowi się chciało, zrobili ustawienia, teraz zakładają wydzielony temat między innymi po to, by takie kreatury jak Ty, oprócz rzucania hejtami na autorów mogły znaleźć sensowne informacje dotyczące modyfikacji.

Wracając do tematu...

Repekt Panowie za pracę!!!


Dzięki robimy, co możemy żeby poprawić wygląd gry ;).

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 24 Maj 2015 - 11:56


#60 Użytkownik jest niedostępny   Kazubin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10861
  • Dołączył: So, 06 Sty 07

Napisany 24 Maj 2015 - 10:54

Velen na modyfikacji halflife2004 i azgana idealnie współgra ze sobą, więc tak jak kończyłem DS z fixem na rozdzielczość, tak W3 będę kończył z fixem na kolorystykę :)

  • (61 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych