Forum PCLab.pl: Core i3 4170 3.7 Ghz + HD 4400 + 2x4Gb hyperx 2400mhz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Core i3 4170 3.7 Ghz + HD 4400 + 2x4Gb hyperx 2400mhz Bogaty Low-end na integrze

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2015 - 16:17

Witam chciałem wam przedstawić jak się sprawuje core i3 wraz z integrowana karta i jak to się bierze do poboru prądu.
Jak widać moją i3 mam na pasywnym chłodzeniu Scythe ninja 3. Cały komputer wraz z monitorem podczas bezczynności bierze 46 wat. Podczas wyłączonego monitora 27 watów.

Wszystko na konfiguracji :

Msi Z97 G43
Core i3 4170 3.7 Ghz
Pamięci Kingston HyperX 2400mhz cl 11
Dysk Seagate 1000GB 64MB cache 7200obr.
Zasilacz pół Pasywny Corsair RM450

Jedyne co słychać w komputerze to dysk !!!








Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek




Test gry na integrze HD 4400

Crysis ustawienia HD 1366*768 ustawienia średnie. Jak widać gra chodzi całkiem niezłe około 30-45 Fps



Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Crysis Ustawienia Wysokie

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 18 Lipiec 2015 - 17:17


#2 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10383
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 18 Lipiec 2015 - 16:30

Aj, brakuje dysku SSD, jakiegoś pasywnego/półpasywnego zasilacza i można by się przysłuchiwać skwierczeniu cewek :thumbup:

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 18 Lipiec 2015 - 16:38

Zasilacz jest pół pasywny. Corsair RM450 do 150 wat zużycia wentylator się nie kręci.

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 18 Lipiec 2015 - 17:04


#4 Użytkownik jest niedostępny   kain 

  • Aller Funkverkehr ist Landesverrat.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 4614
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 07

Napisany 20 Lipiec 2015 - 15:56

Jakis ciag dalszy bedzie?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 20 Lipiec 2015 - 23:10

Porównanie Pamięci 1600mhz 11 cl z 2400mhz 11 cl w programie winrar.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 21 Lipiec 2015 - 00:04


#6 Użytkownik jest niedostępny   Aleksandra89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 20 Lip 15

Napisany 21 Lipiec 2015 - 09:05

Czy dobrze rozumiem że jak kupie i3 4170, ram cl9 1600 i dysk ssd bez karty graficznej będę mogła komfortowo korzystać z PC (internet, filmy, muzyka), a nawet grać skoro crysis daje rade? Będę grać w mniej wymagające gry :)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 21 Lipiec 2015 - 09:18

Dokładnie tak.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Aleksandra89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 20 Lip 15

Napisany 21 Lipiec 2015 - 09:27

a płyta koniecznie taka dobra jak Twoja czy h81 / b85 wystarczy też? nie będę nic podkręcać a zasilacz jaki?

i chłodzenie dokupić trzeba czy boxowe wystarczy? Celem jest komfort użytkowania a nie kompletna cisza jak u Ciebie :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 21 Lipiec 2015 - 09:38

Płyta jak najbardziej może być H81 lub B85. A chłodzenie wystarczy standardowe boxowe. Wszystko bedzie ci śmigać aż miło.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Aleksandra89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 20 Lip 15

Napisany 21 Lipiec 2015 - 10:07

Na monitorze fullHD też? zasilacz corsair vs 450w może być czy np. antec albo silentium pc 500w tak polecane albo thermaltake 530w? Pomęczę Cię bo widzę że masz wiedzę praktyczną, która mnie interesuję :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 21 Lipiec 2015 - 11:12

Spokojnie może być monitor Full HD. Ja mam taki i jak widać wszystko działa sprawnie. Co do zasilacza spokojnie corsair vs 450 wystarczy. Jak widzisz cały zestaw bierze pod max obciążeniem max 100 watów a w idle 40wat. Kiedyś nawet spokojnie będziesz mogła dołożyć kartę graficzną np: Gtx 750 ti lub nawet GTX 960

#12 Użytkownik jest niedostępny   Aleksandra89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 20 Lip 15

Napisany 21 Lipiec 2015 - 11:54

dziękuje bardzo :) patrząc na aktualne karty graficzne każda jest nieopłacalna i ciężko coś wybrać. może ta 950/950ti coś wniesie. i myślałam nad i5 4460 ale skoro mówisz że na co dzień i3 4170 spokojnie starcza to chyba taki wezmę a z karta się wstrzymam :)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 21 Lipiec 2015 - 13:22

Dokladnie narazie złóż cały komputer z i3 4170 a karta wbudowana hd 4400 spokojnie wystarczy. A kiedyś w przyszłości jak będziesz chciała pograć w jakieś wymagające gry to dokupisz sobie kartę.

Mi swoją drogą udało się wyrwać nowego gtx 960 asus strix za 750zl.

#14 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 21 Lipiec 2015 - 14:15

A może dołożyć coś takiego: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

Nadal pasywnie, a karta mocno wydajniejsza od intelowskiego 4400.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Aleksandra89 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pn, 20 Lip 15

Napisany 21 Lipiec 2015 - 15:17

już lepiej dać 100 zł więcej to wersji Ti. a zresztą 500 zł to i tak za dużo po mojemu. zostane na integrze i poczekam na 950/950 Ti

Dariusz ładnie kupiłeś. też bym chciała coś taniej ale monopol nvidii robi swoje... a okazje jakoś się mnie nie trzymają :P

Ten post był edytowany przez Aleksandra89 dnia: 21 Lipiec 2015 - 15:19


#16 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 21 Lipiec 2015 - 17:35

To szukaj jakiś używek. Np 7850, 7870 , gtx 660, gtx 750ti napewno coś znajdziesz.

Ja ostatnio kupiłem gtx 680 za 530zl normalnie chodzą po około 620zl i za tyle tez ja sprzedałem i kupiłem okazyjnie tego gtx 960 strix.

#17 Użytkownik jest niedostępny   radek_z 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Pn, 30 Kwi 07

Napisany 23 Lipiec 2015 - 22:54

Strasznie chciałbym ten projekt zobaczyć w działaniu. PC o całkiem niezłej wydajności niemal 100% passive.

W każdym razie, gratuluje:).

#18 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 24 Lipiec 2015 - 11:38

Zobacz postradek_z, o 23 Lipiec 2015 - 22:54, napisał(a):

Strasznie chciałbym ten projekt zobaczyć w działaniu. PC o całkiem niezłej wydajności niemal 100% passive.

W każdym razie, gratuluje:).



Tu masz temat z karta graficzną GTX 960 Strix półpasyna. Podczas spoczynku wentylatory się nie kręcą.

http://forum.pclab.p...-2x4GB-2400mhz/

#19 Użytkownik jest niedostępny   pprzemo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 129
  • Dołączył: Cz, 18 Cze 15

Napisany 25 Lipiec 2015 - 08:46

Zobacz postDariusz1988, o 21 Lipiec 2015 - 09:38, napisał(a):

Płyta jak najbardziej może być H81 lub B85. A chłodzenie wystarczy standardowe boxowe. Wszystko bedzie ci śmigać aż miło.


Smigac to bedzie ale przy wiekszym obciazeniu wentylator na procku bedzie chodzil jak "kosiarka" ale jak ktos jest przygluchy czy gra na integrze to ok.

Cytuj

Jak widać moją i3 mam na pasywnym chłodzeniu Scythe ninja 3

Sam zalozyles drogie chlodzenie [nie widomo po co,chyba ze dla ciszy] a sam polecasz box chlodzenie?

#20 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 506
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 29 Lipiec 2015 - 20:08

Co do boxowego chłodzenia jestem bardzo zaskoczony i to pozytywnie ( chodzi mi o cisze przede wszystkim nie o temperatury ) . Chłodzenie intelowskie w idle jest wogóle nie słyszalne!!! Sam z ciekawości po zakupie i3 4170 nie montowałem scythe ninja bo mi sie nie chciało i dałem na szybko chłodzenie boxowe. Nawet po włączeniu OCCT na 10 minut Boxowe chłodzenie lekko przyspieszyło nieznacznie zwiększając hałas który był jak najbardziej akceptowalny.

Więc dla posiadaczy jesli ktoś kupuje Haswella i nie podkręca to boxowe chłodzenie jest jak najbardziej ok.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych