Forum PCLab.pl: Gtx 960 + i3 4170 + 2x4GB 2400mhz - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gtx 960 + i3 4170 + 2x4GB 2400mhz Mega oszczędny i wydajny pasywny zestaw.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 19 Lipiec 2015 - 14:10

Witam mam dziś do przedstawienia Najbardziej wydajny Pasywny zestaw i przy tym najbardziej oszczędny zestaw do możliwości.
Moim celem było stworzenie bezglosnego cichego komputera który także nadaje się do większości wymagających gier. A dodatkowo bierze najmniejszą ilość produ. Jest To połączenie najnowszych technologi Haswell i Maxwell wykonanych w procesie 28nm.

Komputer podczas spoczynku bierze zaledwie 37 watów bez monitora i 56 z monitorem 23 '' Full HD.

Procesor : core i3 4170 3700mhz Scythe ninja pasyny
Karta graficzna : Gtx 960 Asus Strix Półpasywny
Pamięci : Kingston 2x 4GB 2400mhz cl11 Pasywne
Płyta: Msi Z97 G43 Pasywna
Zasilacz: Corsair RM450 450wat Półpasywny
Dysk: Seagate 1000GB 64MB cache



Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek




Crysis ustawienia 1920x1080 Bardzo wysokie. Podczas tej gry cały zestaw z monitorem bierze 178 wat.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Crysis 1920 x1080 8x AA Bardzo wysokie

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 24 Lipiec 2015 - 11:41


#2 Użytkownik jest niedostępny   ŚlepyTraf 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 513
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Lipiec 2015 - 14:31

Nie było tematu :E

Ten post był edytowany przez ŚlepyTraf dnia: 19 Lipiec 2015 - 14:37


#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17961
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Lipiec 2015 - 14:34

@up
Przecież to nie dział "sprzedam".

@autor
Undervoltowałeś może procesor?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 19 Lipiec 2015 - 14:35

Jeszcze nie ale myślałem nad tym . Może jakieś rady o ile można zmniejszyć napięcie ??

#5 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17961
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Lipiec 2015 - 14:47

Był niedawno temat: Klik
Generalnie -150mV na pewno zejdziesz, a czy mniej to zależy.
Przy okazji mógłbyś sprawdzić to, czego przez płytę autor tamtego tematu nie mógł - czy niewielkie obniżenie zegarów pozwoli uzyskać stabilne działanie na dużo niższym napięciu (3.4GHz na np. 0.89V). Póki co wszystko wygląda na to, że wydanie wielokrotnie obpanierowanego kotleta (4130->4150->4160->4170 :E) z lekko podbitymi zegarami wymagało sporego podbicia napięć...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 19 Lipiec 2015 - 19:40

Na takiej konfiguracji wiedzmin 3 chodzi na max ustawieniach i jest około 30-40 fps.

Wcześniej miałem gtx 680 I wiedzmin na takich ustwieniach miał max 30 fps.

Jak widać personalizacja pod Maxweel jest ogromna.

Teraz robiłem całkowity format. Postaram się umieścić screan z wiedzmina jak działa tylko wszystko poinstaluje .

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 19 Lipiec 2015 - 19:41


#7 Użytkownik jest niedostępny   MrBulletproof 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 73
  • Dołączył: Cz, 09 Wrz 10

Napisany 20 Lipiec 2015 - 13:19

Zobacz postDariusz1988, o 19 Lipiec 2015 - 19:40, napisał(a):

Na takiej konfiguracji wiedzmin 3 chodzi na max ustawieniach i jest około 30-40 fps.

Wcześniej miałem gtx 680 I wiedzmin na takich ustwieniach miał max 30 fps.

Jak widać personalizacja pod Maxweel jest ogromna.


Tu chodzi o to, że nvidia robi świństwo swoim klientom, a konkretnie tym, którzy mają ciut starsze karty. Tak robią sterowniki, by nawet słabsze modele z serii 9xx miały lepszą wydajność niż mocniejsze jak np 680 czy 780.

link1

link2

Ten post był edytowany przez MrBulletproof dnia: 20 Lipiec 2015 - 13:27


#8 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 22 Lipiec 2015 - 13:23

Podkręcenie karty do 1500 mhz w trybie bost rdzeń i 8000mhz pamięci dało rezultat praiw 9000 tys pkt :

Dodaj obrazek


Cinebench

Dodaj obrazek


Aida 64

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek



Battlefield Bad company 2


Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek


Temperatura Podczas Stresu Furmark i Prime95 ( w pokoju temperarura to około 32 C )

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Dariusz1988 dnia: 22 Lipiec 2015 - 14:07


#9 Użytkownik jest niedostępny   Frog1985 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Wt, 04 Sie 15

Napisany 06 Wrzesień 2015 - 15:33

no ładny ten Crysis ale lepiej wygląda po modach :)

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Frog1985 dnia: 06 Wrzesień 2015 - 15:36


#10 Użytkownik jest niedostępny   Dariusz1988 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 504
  • Dołączył: Wt, 11 Paź 11

Napisany 07 Wrzesień 2015 - 15:04

Jak wgrywałeś mody ??

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych