Forum PCLab.pl: Core i5-5675C - szybki test Broadwella - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Core i5-5675C - szybki test Broadwella (CPU + IGP + L4)

#1 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12822
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 01 Sierpień 2015 - 22:35

1. Wstęp

Nie będę się rozpisywał. Testy koncentrują się przede wszystkim na wpływie pamięci cache L4 (128MB eDRAM) na wydajność, bo to najciekawsza cecha Broadwella. Jestem otwarty na sugestie co do dodatkowych testów, o ile ich przeprowadzenie nie będzie zbyt czasochłonne (miejsc testowych w grach szukał na pewno nie będę ;)).

2. Platforma testowa i ustawienia:

Niestety procesor jest bardzo oporny jeśli chodzi o podkręcanie. Da się wycisnąć więcej niż na ustawieniach testowych (co najmniej 4300 MHz), ale wymaga to tak znacznego podnoszenia napięcia, że się wg mnie zupełnie nie opłaca.

Cytuj

Core i5-5675C 3,1 GHz @ 4,0 GHz 1,275V (SA, IOA, IOD: offset +0,1V)
NZXT X31 AIO + 2x Corsair SP120 PWM
2x 8GB DDR3-2400 Kingston HyperX Beast @ 2133 MHz CL11-13-13-30-278-2T) 1,6V
Intel HD 6200 (Iris Pro) 1100MHz @ 1250 MHz (offset +0,125V)
MSI Z97S SLI Krait Edition
Super Flower Leadex Gold 750W


3. Testy:

Dodaj obrazek

L4 cache włączone

Dodaj obrazek

L4 cache wyłączone

Co ciekawe, po wyłączeniu pamięci eDRAM w biosie, AIDA64 nadal wykrywa cache L4, ale w rzeczywistości podczas testów wykorzystywany jest RAM systemowy. Niestety demonstracyjna wersja programu nie pozwala na sprawdzenie czasu dostępu cache'u L4, ale wg doniesień internetowych powinno być w granicach 40ns.

Dodaj obrazek

Szczegółowe wyniki:

Cytuj



Dodaj obrazek

Kolejna ciekawostka: najwyższy wzrost wydajności jest w teście CPU. Potwierdza się, że w grach z serii Total War pojemny cache potrafi zdziałać cuda. W teście CPU obciążenie GPU nie przekraczało 80%, w dwóch pozostałych było praktycznie cały czas 100%.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

W teście "real life" kompresowałem paczkę sterowników Nvidii 353.06 (703 różnej wielkości plików) do formatu ZIP z wykorzystaniem algorytmu LZMA.. Ponoć w kompresji cache L4 bardzo się przydaje, więc zapewne w innych scenariuszach użytkowania wzrost byłby jeszcze wyższy.

Dodaj obrazek

Serio aż takie różnice wyszły :o

Cytuj



Jeszcze z ciekawości zrobiłem test API Overhead w 3DMarku:

Dodaj obrazek

Jak widać Intel jedzie na tym samym wózku co AMD: w DX11 wynik w multi thread jest nawet gorszy od wyniku w single thread, ale za to w DX12 jest bardzo dobrze. Najwyraźniej problemy z narzutem w grach DX11 skutecznie maskowały do tej pory dysproporcje w wydajności między częścią CPU a GPU w Core i5 i i7. Wielkie brawa należą się Intelowi za sterownik DX12.

Szczegółowy wynik:

Cytuj



Pobór prądu:

Dodaj obrazek

W odniesieniu do testów GPU trzeba zwrócić uwagę na dość znacznie podniesione napięcie iGPU (+0,125V). Nie bawiłem się w biosie opcjami limitów mocy, test OCCT sugeruje jednak, że domyślnie są one ustawione bardzo "liberalnie" :E No ale przynajmniej nie będzie nigdy throttlingu jak w laptopach.

4. Dalsze testy

"Core i3" z L4 - test PCLab

Cinebench - test CPU i GPU

Intel HD 6200 w grach (GTA5, CS:GO, WT)

Testy w grach z dodatkową kartą graficzną

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 09 Sierpień 2015 - 13:49


#2 Użytkownik jest niedostępny   RyszardGTS 

  • Nie wylewający za kołnierz...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 15937
  • Dołączył: Cz, 01 Wrz 05

Napisany 01 Sierpień 2015 - 22:58

Świetna recenzja :)
Móżna poprosić o dwa dodatkowe testy?
1. Pobór prądu w PRIME95 (stabilnie obciąża sam CPU, IGPU albo dedykowane "śpią sobie w idle 2D").
2. Test w 3DMarku11 (ciekawi mnie składowa "graphics score" bo chyba na tej integrze będzie można naprawdę pograć w starsze albo mniej wymagające gry).

#3 Użytkownik jest niedostępny   muzi80 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 72
  • Dołączył: Cz, 28 Paź 10

Napisany 01 Sierpień 2015 - 23:19

A ja mam pytanie, czy Broadwell podkręcony do 4.1/4.2 ma przewagę nad Haswellem K podkręconym do 4.3/4.5 (i5)? Z tego co się orientuję nie można ich bezpośrednio porównywać. Zastanawiam się czy jest sens dopłacać 200zł do Broadwella.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12822
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 02 Sierpień 2015 - 00:10

@muzi80
W zasadzie masz rację, trudno te procesory bezpośrednio porównywać. Generalnie podkręcony Haswell powinien być szybszy od podkręconego Broadwella, chyba że dana aplikacja wybitnie lubi pojemną pamięć podręczną.

@RyszardGTS
Dzięki za sugestie. No to jedziemy:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Szczegółowe wyniki:
http://www.3dmark.com/3dm11/10124858


Sam framerate niestety trochę rozczarowujący, ale patrząc na osiągi sprzętu z tamtego okresu to mamy w zasadzie odpowiednika GTXa 460. Dla porównania absolutny highend z tamtych czasów:
http://www.3dmark.com/3dm11/10032931

#5 Użytkownik jest niedostępny   Avitr 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1299
  • Dołączył: Wed, 19 Wrz 07

Napisany 02 Sierpień 2015 - 00:48

Mógłbys sprawdzić Cinebencha (oczywiście tylko test multicore)?
W teście Broadwella na labie piszą że L4 jest dwukrotnie szybszy od RAM na płycie głównej (DDR3). To chyba dlatego nie będzie L4 w Skylake, bo od DDR4 to L4 będzie już niewiele szybszy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12822
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 02 Sierpień 2015 - 09:43

Testy w Cinebenchu na ustawieniu 4GHz z L4:

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Wyniki jak wyniki. Widać, że CB nie korzysta z cache'u L4, a do tego CB15 najwyraźniej bardzo lubi HT. Za to integra zaskakuje, zostawiając w tyle wszystkie modele Quadro z konfiguracji referencyjnych Maxona :D

Co do Skylake to jednak się nie zgodzę. Pod względem przepustowości DDR4 może rzeczywiście się zrównać z eDRAM o ile usprawnią trochę kontroler pamięci, ale jest jeszcze czas dostępu. Dobre DDR3 osiągają 50-55ns... dobre DDR2 w zasadzie podobnie. Nie sądzę więc, żeby DDR4 dało jakiś zauważalny postęp w tym zakresie. Przykładowo cache L3 procesorów AMD (Phenom i FX) ma gorszą przepustowość od RAM-u, ale dzięki niskiemu czasowi dostępu coś tam czasem daje. No chyba, że Intel w Skylake'u zdziała jakieś cuda jeśli chodzi o poprawę pracy kontrolera pamięci, ale wtedy zapowiedzi wydania wariantu Skylake z GT4e byłyby nielogiczne (chyba, że eDRAM też by znacznie przyspieszyli).

Decyzję, żeby wydać desktopowego Skylake'a bez L4 w pełni rozumiem. To od początku była "cecha specjalna" wybranych procesorów a nie standard. Powiedziałbym, że eDRAM to bardzo nieefektywny sposób zwiększania wydajności procesora (biorąc pod uwagę koszty produkcji), ale jednak działa ;)

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 02 Sierpień 2015 - 10:08


#7 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1179
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 02 Sierpień 2015 - 13:50

Wydaje mi sie, ze mozesz dac wiecej papu na integre tak +0.190 lub + 0.200

#8 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19826
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 02 Sierpień 2015 - 14:08

Na integrach intela +0.3v nie stanowi problemu, niektórzy dają 0.4v i brak jakichkolwiek problemów. Bez mocniejszego dowoltowania nie ma co liczyć na wysokie oc integy.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12822
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 02 Sierpień 2015 - 14:50

Takie napięcie wydaje się strasznie wysokie dla układu 14nm, ale ok., powalczę z nią jeszcze. W każdym razie na 0,2V i 1350 MHz sterownik się wywalał.

@tomcug
W sumie jakby nawet padł to w ramach wymiany gwarancyjnej mogę trafić tylko lepiej jeśli chodzi o oc ;)

Ten post był edytowany przez Assassin dnia: 02 Sierpień 2015 - 15:04


#10 Użytkownik jest niedostępny   tomcug 

  • Naczelny troll
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5685
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 02 Sierpień 2015 - 14:53

Nie panikuj, będzie dobrze ;).

#11 Użytkownik jest niedostępny   michaml9995 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 954
  • Dołączył: Pt, 29 Sie 14

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:13

Może jakieś porównanie HD 6200 vs 580? :) FHD w wieśku albo GTA V.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1179
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:17

Ja podnioslem teraz z +0,250 na +0,3 i mam 1700mhz :thumbup:

#13 Użytkownik jest niedostępny   Dravic 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 529
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:20

Dzięki wielkie za test mistrzu, potwierdziłeś moje szalone teorie.

Pozdrawiam cię i mam nadzieję, że Skylake jednak czymś nas zaskoczy.

#14 Użytkownik jest niedostępny   focus 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 899
  • Dołączył: Nd, 07 Lis 04

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:21

Korzystając z okazji chciałem dorzucić wyniki testów przeprowadzone przez nas jakiś czas temu symulujące jakby się zachował Core i3 z Iris Pro 6200, gdyby taki powstał. Oczywiście musicie pamiętać, że nie ruszyliśmy taktowania GPU, a to zwykle jest inne w przypadku i3 względem i7. Daje to jednak pewne pojęcie na temat wpływu wydajności CPU na wyniki Iris Pro 6200

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

I jeszcze pobór energii:
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

No i: bardzo fajny test Assassin! :)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Dravic 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 529
  • Dołączył: Nd, 06 Paź 13

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:27

:cool:

#16 Użytkownik jest niedostępny   motiff 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1695
  • Dołączył: Pt, 18 Sty 08

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:27

Zobacz postDravic, o 02 Sierpień 2015 - 16:20, napisał(a):

Dzięki wielkie za test mistrzu, potwierdziłeś moje szalone teorie.

Pozdrawiam cię i mam nadzieję, że Skylake jednak czymś nas zaskoczy.

Zaskoczy od strony cpu tylko negatywnie, bo jak ktoś czekał na +5% do hasłela to będzie zadowolony, jedyny ratunek to konieczne WINCYJ RDZENIUFF.
Brodłel po cichutku, bo jest to L4, w mapach jest wyżej od skajlejka, nie przez integrę tylko L4.

Ten post był edytowany przez motiff dnia: 02 Sierpień 2015 - 15:30


#17 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19826
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:36

Zobacz postAssassin, o 02 Sierpień 2015 - 15:50, napisał(a):

Takie napięcie wydaje się strasznie wysokie dla układu 14nm, ale ok., powalczę z nią jeszcze. W każdym razie na 0,2V i 1350 MHz sterownik się wywalał.

Te integry w broadwellu mogą być padaczne, więc i tak napięcie właściwie nic nie da. Na haswellu i ivy da się bujać na 1700mhz.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1179
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 02 Sierpień 2015 - 15:43

Niektórzy robili 1800mhz ciekawe przy jakim napieciu i z jakimi temperaturami
u mnie przy +0.3v jest 63c

#19 Użytkownik jest niedostępny   unknown_solider 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6729
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 11

Napisany 02 Sierpień 2015 - 16:27

Moja idzie spokojnie 1900 mhz. Wyżej też się da ale wydajność JUŻ przy +0.4v spada. Pewnie się coś przegrzewa choć temperatura cpu jest ok, ewentualnie limity prądowe się kończą a na z87 nikt nie przewidział ich zmiany dla igpu. W grid 720p spokojnie działa w ponad 60 fps.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1179
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 02 Sierpień 2015 - 16:38

1900mhz przy +0.4? a temperatura jaka ?

  • (7 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych