Forum PCLab.pl: Samochód na wode? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Samochód na wode? eeee.... Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   PiZzA666 Ikona

• ^Ta laska to Elin Grindemyr :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze

Napisany 14 Sierpień 2005 - 20:54

Na wakacjach w TV słyszałem coś o samochodzie na wode. Jakiś polak ponoć takim jeździ. Widziałem tylko urywek filmu (w wiadomościach to chyba było) jak koleś miał 5l wody w butelce na siedzeniu pasażera :hmm: wie ktoś coś więcej o tym? :hmm: nie chodzi tutaj o samochód na wodór. :hmm:

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dawka Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 21:19

Pierwsze słysze...nie spotkałem się z tym. Ciekawy silnik musi być jak na wode... :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   Wulfgar Ikona

• Kliknij tutaj
  • PipPipPipPipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 21:32

może na wódę?
jak tak to nie problem, są samochody na browary :P

#4 Użytkownik jest niedostępny   bigu Ikona

• Dyskutant
  • PipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 21:52

też widziałem to, chodzi własnie o wodór z wody ze kolo tam przerobił tak silnik itp ze to chodzi ale i tak potrzebuje troche benzyny. Wodór jakoś on tam otrzymuje po podgrzaniu wody na kolektorze wydechowym i tam jeszcze jakies kombinacje, nie wiem nie znam sie na chemii:P

#5 Użytkownik jest niedostępny   caveman Ikona

• F13
  • PipPipPipPipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 22:00

Ma gościu łeb :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   skibek1990 Ikona

• Life Is Your Game®
  • PipPipPipPipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 22:06

Nie on ma racje. Ja to też widziales w teleexpresie. Gosciu najpierw jechał na benzynie a po jakimś czasi dawał na wode. Wiem że to dziwne ale tak gadali w TV. Więc nie mówie czy to prawda czy nie, ale tak mówili w Teleexpresie.

#7 Użytkownik jest niedostępny   domin171 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 22:34

PiZzA666, o Aug 14 2005, 20:54, napisał(a):

Na wakacjach w TV słyszałem coś o samochodzie na wode. Jakiś polak ponoć takim jeździ. Widziałem tylko urywek filmu (w wiadomościach to chyba było) jak koleś miał 5l wody w butelce na siedzeniu pasażera :hmm: wie ktoś coś więcej o tym? :hmm: nie chodzi tutaj o samochód na wodór. :hmm:

O samochodzie na WODÓR (BMW) słyszałem ale na WODE NIE

#8 Użytkownik jest niedostępny   Tirinti Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 22:41

Na wodór to spoko.
w sumie woda to wodór i tlen. Wystarczy prąd i elektrody i można robić elektrolizę. Tyle, że bardziej ekonomicnie jest napędzać prądem silnik elektryczny niż rozbijać nim wodę żeby później spalać tlen i wodór w silniku spalinowym. Oczywiście chodzi mi o elektrolizę na żywo prądem z akmulatora. Bo jeśli dysponuje się tanim prądem to można sobie nabijać wodorem butle i mieć silnik na wodór.

Oczywiście silnik na wodór znacznie różni się od benzynowego i nie da się wodorem opalać zwykłego silnika. są też wodorowe ognowa paliwowe dające prąd zasilający elektryczny silnik.

#9 Użytkownik jest niedostępny   domin171 Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 14 Sierpień 2005 - 22:44

Z tego co sobie przypominam to BMW na wodór miało niezłe osiągi :cool:

#10 Użytkownik jest niedostępny   PiZzA666 Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 11:32

domin171, o Aug 14 2005, 23:34, napisał(a):

chodziło mi o to, że samochód jest właściwie na wode, która jest dalej pewnie rozbijana na tlen i wodór. Bo auta na wodór to nic nowego :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   Tirinti Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 11:39

PiZzA666, o Aug 15 2005, 11:32, napisał(a):

chodziło mi o to, że samochód jest właściwie na wode, która jest dalej pewnie rozbijana na tlen i wodór. Bo auta na wodór to nic nowego :)

Możliwe to coś takiego jest. Ale to by nie miało ekonomicznego sensu.
Mając żródło prądu w samochodzie najlepsze co można z nim zrobić to zasilać elektryczny silnik.
Elektroliza i spalanie da nam sprawność na poziomie kilkunastu procent.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky Ikona

• I got 5 on it...
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 11:51

domin171, o Aug 14 2005, 22:34, napisał(a):

To jest specjalna woda...... Jakaś odmiana destylowanej....... Prawie jak ona....... BMW serii 7 jeździ na takie coś........ W bagażniku jest zainstalowany rozdzielacz wodoru i tlenu (ogrom :E ).I to i to się przydaje.......... Wodór jako paliwo a tlen jako podtrzymywacz spalania,........... Logika...... BMW Clean Energy..... :thumbup:

EDIT: Acha. Są już banki wodne Aral w Niemczech..... coś na podobieństwo stacji benzynowej....... Super..... Szkoda tylko że to tak szybko nie wejdzie w obieg... :thumbdown:

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 15 Sierpień 2005 - 11:53

#13 Użytkownik jest niedostępny   kamyx Ikona

• ~.1
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 14:13

Na wode.. hmm no ok bo w sumie nie chce mi sie tego tlumaczyc za to wrzuce troche zdjec prezentujacych te naprawde "kosmiczne" :E samochody:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   Tirinti Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 16:46

Podstavsky, o Aug 15 2005, 11:51, napisał(a):

To jest specjalna woda...... Jakaś odmiana destylowanej....... Prawie jak ona....... BMW serii 7 jeździ na takie coś........ W bagażniku jest zainstalowany rozdzielacz wodoru i tlenu (ogrom :E ).I to i to się przydaje.......... Wodór jako paliwo a tlen jako podtrzymywacz spalania,........... Logika...... BMW Clean Energy.....  :thumbup:

EDIT: Acha. Są już banki wodne Aral w Niemczech..... coś na podobieństwo stacji benzynowej....... Super..... Szkoda tylko że to tak szybko nie wejdzie w obieg...  :thumbdown:

Chyba chodzi Ci o ogniwa paliwowe na metanol. Ale metanol to nie woda.

Woda destylowana to poprostu czysta woda bez zanieczyszczeń. Z wody nie da się uzyskać energii i tyle.

Aby rozbić wodę na tlen i wodór trzeba użyć więcej prądu niż można uzyskać ze spalenia uzyskanego tlenu i wodoru.
Sprawność silnika spalinowego to jakieś 20-30%, reszta energi marnuje się w postaci ciepła. Nie wiem jak jest ze sprawnością elektrolizy ale napewno jest to mniej niż 100%.
Tak więc trzeba by dać ponad 300kW na elektrolizę, żeby zasilić 100konny silnik. A dając 300kW na silnik elektryczny uzyska się ponad 350KM i to bardzo elastyczne.

Poza tym z kąd brać taki prąd do zasilana elektrolizy.

Co innego jak wlektrolizę robi jakiś zakład czerpiący prąd z sieci i sprzedaje sprężony wodór. Wówczas to już kwestia czy tańsza jest ropa czy prąd.

Poza tym silnik spalinowy na wodór nie jest zbyt ekonomiczny. Lepsze jest ogniwo paliwowe, a to łatwiej zasilać metanolem niż wodorem.

I skonczcie te dyskusje o perpetum mobile.
Jak ktoś uważa, że coś takiego jest to niech da link gdzie opisują BMW na wodę i banki wodne Arala. :E

#15 Użytkownik jest niedostępny   Tirinti Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 16:48

kamyx, o Aug 15 2005, 14:13, napisał(a):

Na wode.. hmm no ok bo w sumie nie chce mi sie tego tlumaczyc za to wrzuce troche zdjec prezentujacych te naprawde "kosmiczne"  :E  samochody:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ogniwa paliwowe nie są zasilane wodą. Woda to w nich jest produktem ubocznym.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Krootki Ikona

• TYLKO LECHIA!
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy

Napisany 15 Sierpień 2005 - 16:51

Heh, parę lat temu w Auto Świecie był artykuł o jakimś kolesiu w Indiach (?), który sam zbudował auto napędzane tylko i wyłącznie wodą... Pisali, że byli tam jacyś specjaliści z BMW czy Mercedesa i na własne oczy widzieli, że to działa. Koleś powiedział, że parę firm próbowało już ten pomysł od niego kupić, ale on nie sprzeda tylko za jakiś czas "odda" za darmo pomysł...
No ale myślę, że tamten artykuł można było potraktować jako "Nie do wiary" ;)

Chociaż... w sumie Auto Świat to całkiem poważna gazeta...

#17 Użytkownik jest niedostępny   Colicab Ikona

• Congratulations forever
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 17:04

Krootki, o Aug 15 2005, 17:51, napisał(a):

Heh, parę lat temu w Auto Świecie był artykuł o jakimś kolesiu w Indiach (?), który sam zbudował auto napędzane tylko i wyłącznie wodą... Pisali, że byli tam jacyś specjaliści z BMW czy Mercedesa i na własne oczy widzieli, że to działa. Koleś powiedział, że parę firm próbowało już ten pomysł od niego kupić, ale on nie sprzeda tylko za jakiś czas "odda" za darmo pomysł...

unas dostalby w morde i pomysl sie rozszedlby :E

#18 Użytkownik jest niedostępny   payo Ikona

• Gaduła
  • PipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 17:05

Krootki, o Aug 15 2005, 16:51, napisał(a):

Też pamiętam ten artykuł. Koleś dolewał do wody destylowanej jakieś wyciągi z roślin, żeby silnik był wydajniejszy ;)
Po tym artykule, przez kilka lat żadnej wzmianki o tym w AŚ nie widziałem (a czytałem go dość regularnie) - pewnie szejkowie z Arabii i okolic sporo kolesiowi zapłacili żeby nie ujawnial swojego cudu techniki :E

#19 Użytkownik jest niedostępny   Tirinti Ikona

• Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 17:50

payo, o Aug 15 2005, 17:05, napisał(a):

Też pamiętam ten artykuł. Koleś dolewał do wody destylowanej jakieś wyciągi z roślin, żeby silnik był wydajniejszy ;)
Po tym artykule, przez kilka lat żadnej wzmianki o tym w AŚ nie widziałem (a czytałem go dość regularnie) - pewnie szejkowie z Arabii i okolic sporo kolesiowi zapłacili żeby nie ujawnial swojego cudu techniki  :E

A czy to nie był numer z początku kwietnia?

#20 Użytkownik jest niedostępny   PiZzA666 Ikona

• PipPipPipPipPip

Napisany 15 Sierpień 2005 - 19:11

A kiedyś w NDW to gadali o jakimś Lucjanie Łągiewce (czy jakoś tak) z Kowar (niedaleko mojego city :E), który ma zamiar stworzyć silnik działający w wodzie, na powietrzu i w próżni, ponoć był wtedy już w połowie gotowy, a było to z 2 lata temu.

• (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2