Forum PCLab.pl: Intel Skylake - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (223 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Skylake - wątek zbiorczy Dyskusja, wynik OC, inne

#1 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8090
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 14:45

Zapraszam do dyskusji.
na początek moje ustaweinia - testowe.
napięcie stałe 1.36V. Testowane Linx.
Dodaj obrazek

#2 Użytkownik jest niedostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 29 Sierpień 2015 - 15:11

Ta najnowsza kompilacja Linpacka jest jakaś do dupy. Widzę, że u Ciebie też nie zwraca wyniku - mieli i mieli, ale nie wiadomo co z tego wynika. Na wcześniejszej jest OK, ale z kolei zużycie proca jest niepełne.

Pytanie do posiadaczy Asusa M8 Hero - ile BCLK wyciągacie? Ja wcale nie wyciągam bo powyżej 103MHz jest #00 na wyświetlaczu. Ruszałem wszystkie napięcia i nic to nie daje. Jak jest u Was?

Ten post był edytowany przez Lancer dnia: 29 Sierpień 2015 - 15:11


#3 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8090
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 15:23

Tak, wyników nie zwraca. Też uznałem, że to jakiś bug.
BCLK jeszcze nie testowałem ale będę :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   carny14 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 309
  • Dołączył: Nd, 28 Cze 15

Napisany 29 Sierpień 2015 - 15:26

U mnie przy 4,6ghz już jechało na 100 stopni. Zmniejszyłem na 4,4ghz i leci po 70/80 stopni.

#5 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8090
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 15:56

Zobacz postLancer, o 29 Sierpień 2015 - 16:11, napisał(a):

Pytanie do posiadaczy Asusa M8 Hero - ile BCLK wyciągacie? Ja wcale nie wyciągam bo powyżej 103MHz jest #00 na wyświetlaczu. Ruszałem wszystkie napięcia i nic to nie daje. Jak jest u Was?


M8 HERo - odnośnie BCLK to mam to samo. na wyświetlaczu #00.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 29 Sierpień 2015 - 15:57


#6 Użytkownik jest niedostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 29 Sierpień 2015 - 16:05

Ufff, czyli nie mam zwalonej płyty ;) Który masz BIOS?

#7 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8090
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 16:09

508 - najnowszy.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 662
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 29 Sierpień 2015 - 17:36

Tu są BIOSY ale na razie nie będę próbował:
http://forum.hwbot.o...ad.php?t=142991

#9 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 29 Sierpień 2015 - 17:37

A uważacie, że occt bez avx obleci do testowania proca, jeśli tylko do gier będzie? Bo nie chcę przegrzewać go za bardzo... i nie ukrywam, że w ten sposób mam pewnie wyższe oc i większą radość z zakupu. A jadę na integrze to nie wiem czy jest sens coś testowac w grach... Zazwyczaj jakiś filmik na youtube jeszcze leci do ichniego linpacka. Jest sens np. benchmarki aida64 dodać?

Ten post był edytowany przez snape666 dnia: 29 Sierpień 2015 - 17:41


#10 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8090
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 18:32

Ustaw cokolwiek - może być po testach OCCT ebz AVX.
Jak będą oznaki niestabilności to podniesiesz V.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Shade 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1940
  • Dołączył: Wed, 30 Kwi 03

Napisany 29 Sierpień 2015 - 18:41

Zapytam z ciekawości posiadaczy Asusów. Jak spisuje się ten ich nowy "Auto Tuning" ? Porównywał ktoś wyniki z tej aplikacji z tym co da się ustawić manualnie?
Jestem ciekaw czy jest to coś warte czy jak zwykle mamy do czynienia z bajerem mającym przyciągnąć nastoletnich graczy.

Ten post był edytowany przez Shade dnia: 29 Sierpień 2015 - 18:42


#12 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 29 Sierpień 2015 - 19:00

Jak wstawić na forum obrazek z pulpitu? Bo nigdy tego nie robiłem, a uważam, że 4.8 ghz nawet tylko po occt linpack bez avx zasługuje na to i wymaga tego. Serio próbujcie tego oc przez bclk, bo nawet jeśli nie jest u mnie 100% stabilnie, to i tak wcześniej mi wywalało błędy po minucie occt / windows nie wstawał. Podniosłem na pewno vccsa i prawie na pewno vcc io i poszło godzinę na 137.1250 x 35, cache x 34 i vcore około 1.344. I z góry przepraszam, ale jestem po paru browarach.

@Shade:
Autotuning na asrocku (to prawie jak asus:) z windy na pierwszym biosie mi poszedł na 4.3, także raczej słabo.

Ten post był edytowany przez snape666 dnia: 29 Sierpień 2015 - 19:03


#13 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8090
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 19:18

Słobo i zwykle zbyt wysokie V w stosunku do zapotrzebowania.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Pyo_trek7 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 63
  • Dołączył: Wed, 16 Mar 11

Napisany 29 Sierpień 2015 - 19:42

Po co walczyć o zaledwie 400 MHz więcej i z wysoką temperaturą, nie lepiej zaczekać na poprawioną, znacznie wydajniejszą wersję Skylake - Kaby Lake.
Premiera już w sierpniu przyszłego roku - Link
Do tego czasu znacznie stanieją płyty główne 1151 i pamięci DDR4.


Ten post był edytowany przez Pyo_trek7 dnia: 29 Sierpień 2015 - 19:43


#15 Użytkownik jest niedostępny   mp3pm 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 08 Sie 15

Napisany 29 Sierpień 2015 - 19:45

To może moje wyniki. Chyba na tym poprzestane. 4500MHz na 1,28V w adaptive mode myślę jest ok.

Dodaj obrazek

Z ciekawości zapuściłem dziś 5 way optimization z AI Suite i wykręciło mi 4600MHz na 1,36v (offset mode). Nie tak tragicznie.
Jak sobie radzą z tm AsRocki itp. nie wiem...

Ten post był edytowany przez mp3pm dnia: 29 Sierpień 2015 - 19:47


#16 Użytkownik jest dostępny   Joker_king 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2230
  • Dołączył: So, 18 Cze 05

Napisany 29 Sierpień 2015 - 20:56

U mnie 4.4ghz i 1.344V pod obciążeniem stabilne na asrocku extreme 6. Mniejsze napiecie nie chce chodzić stabilnie.

#17 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 29 Sierpień 2015 - 21:22

U mnie intel burn test maximum - 10 times to run: stabilnie na 4,8 ghz z bclk 137.1250, ale max temp rdzenia to już 81 c. I nadal nie wiem jak wrzucić screena/plik, bo mam na pulpicie obrazek. Z napięciem @up (tj. 1.344). Dawajcie bclk wyższe!

Serio nie wiem jak printscreen dać - wiem, że powinienem wiedzieć, ale nie wiem.

Ten post był edytowany przez snape666 dnia: 29 Sierpień 2015 - 21:52


#18 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6113
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 22:00

Ja dopiero w środę zacznę zabawę z oc i7 6700k ;)
Ciekawe czy zastosowanie pamięci DDR3 zamiast DDR4 będzie miało jakiś wpływ na oc procesora. Kupiłem płytę główną z obsługą DDR3 co by nie pchać się w kolejne, niepotrzebne wydatki bo moje pamięci (od jacekcz) w dalszym ciągu dają radę. ;)

#19 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 29 Sierpień 2015 - 22:21

1

Dawajcie oc BCLK!

Ten post był edytowany przez snape666 dnia: 29 Sierpień 2015 - 22:16


#20 Użytkownik jest niedostępny   Thorns 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2083
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 29 Sierpień 2015 - 22:38

U mnie póki co stabilne 4.6ghz przy 1.325 ale to w ramach prób, do normalnego użytkowania ustawie 1.28 dla 4.5ghz lub 1.232 dla 4.4ghz 100-200 mhz nie robi różnicy a temperatury niższe

Ten post był edytowany przez Thorns dnia: 29 Sierpień 2015 - 22:46


  • (223 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych