Forum PCLab.pl: Intel Skylake - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (224 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Skylake - wątek zbiorczy Dyskusja, wynik OC, inne

#21 Użytkownik jest dostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 688
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 29 Sierpień 2015 - 23:25

To chwalenie się stabilnością jest nieraz trudne do interpretacji traktuję z przymrużeniem oka. Każdy inaczej testuje, wychodzą różne rzeczy, czasami trudne do porównania u innych. Jeden zapuści OCCT, a inni o zgrozo traktują CB15 jako wykaz stabilności i zadowolony, że jest "rock stable". Szkoda tylko, że Linpack już po chwili się wywala...

U mnie aby wszystko śmigało potrzeba 1,3V do 4,5GHz, ale Realbench zadowala się tyko 1,25V aby śmigać po kilka godzin w pętli.

mp3pm pokazał test z 6600K@1,28GHz pracujący na 4 wątki wyciskający ~120W z proca. Dla przykładu ten sam test puszczony na 6700K wyciska już ponad 150W z proca, co wymaga podniesienia woltażu dla stabilności wszystkich wątków. Na 4 wątki też mogę sobie zjechać z napięciem.

#22 Użytkownik jest niedostępny   Thorns 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2093
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 00:05

nie wiem jak "inni" ale ja zawsze używam OCCT i Prime 95, tak jak pisałem wyżej udało mi się uzyskać 4.6 przy 1.325 ale i tak póki co siedzę na offsecie z 1.232v i 4,4ghz

#23 Użytkownik jest dostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 688
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 30 Sierpień 2015 - 00:08

Która wersja Prime? O napięciu u Asusa trudno pisać, bo co innego mówi soft AI, a co innego programu monitorujące.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Thorns 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2093
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 00:19

Prime 2.85, odczyt vcore poprzez CPUZ i A-Tuning bo płyta Asrocka

#25 Użytkownik jest niedostępny   mp3pm 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 08 Sie 15

Napisany 30 Sierpień 2015 - 06:09

Mój screen tez z Prime95 v28.5. Po ostatniej aktualizacji biosu zbliżyły się do siebie odczyty napięć. Teraz to różnica to 0,025V więc już niewiele.

@Lancer

Cytuj

mp3pm pokazał test z 6600K@1,28GHz pracujący na 4 wątki wyciskający ~120W z proca. Dla przykładu ten sam test puszczony na 6700K wyciska już ponad 150W z proca, co wymaga podniesienia woltażu dla stabilności wszystkich wątków. Na 4 wątki też mogę sobie zjechać z napięciem.


Nie rozumie tej wypowiedzi... To co masz pretensje że masz 8 wątków i potrzebujesz większe napięcie?? Nie porównuj w takim razie i7 do i5...

#26 Użytkownik jest niedostępny   cyroniok 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4237
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 30 Sierpień 2015 - 08:16

na adaptive mode cały czas zrzuca napięcia do 1.200v tez tak macie ?
6700k deluxe 801

na adaptive mode
Dodaj obrazek

#27 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 30 Sierpień 2015 - 08:49

http://www.fotosik.p...20c89ec426d869f

Ja nie mogę uwierzyć w farta i to wszystko na grandisie raptem (co prawda 3 wentylatory). Intel burn test też przechodzi. Ale pewnie się cos wykrzaczy w końcu.

#28 Użytkownik jest niedostępny   Thorns 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2093
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 08:54

Na screenie masz 1.275, a ile ustawiasz? przy adaptive ustaw Load-Line Calibration na 2 lub 3 to nie będziesz miał takich dropów pod obciążeniem

#29 Użytkownik jest niedostępny   Joker_king 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2230
  • Dołączył: So, 18 Cze 05

Napisany 30 Sierpień 2015 - 08:56

Ja testuję zgodnie z tym poradnikiem:

http://www.overclock...-statistics-wip

Przeszedł 8h Realbench oraz x264 i 0 problemów.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Thorns 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2093
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 09:14

a sprawdź Prime95 jestem ciekaw różnic, w realbench do ilu skaczą ci temperatury?

Ten post był edytowany przez Thorns dnia: 30 Sierpień 2015 - 09:20


#31 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8097
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 09:32

Zobacz postLancer, o 30 Sierpień 2015 - 01:08, napisał(a):

Która wersja Prime? O napięciu u Asusa trudno pisać, bo co innego mówi soft AI, a co innego programu monitorujące.


AI Suite pokazuje prawidłowo. Możesz jeszcze użyć HWINFO w wersji beta.
CPUZ pokazuje VID zamiast Vcore.

Przy napięciu stałym nie ma problemów.

#32 Użytkownik jest niedostępny   Thorns 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2093
  • Dołączył: Nd, 06 Lip 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 09:53

Na Asrocku CPUZ pokazuje prawidłowo Vcore przy offsecie, wartości są zawsze te same jak na A-tuning autorskim programie Asrocka
HWINFO nie biorę pod uwagę bo on pokazuje sam VID nie uwzględniając offsetu

#33 Użytkownik jest niedostępny   Joker_king 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2230
  • Dołączył: So, 18 Cze 05

Napisany 30 Sierpień 2015 - 10:03

Zobacz postThorns, o 30 Sierpień 2015 - 10:14, napisał(a):

a sprawdź Prime95 jestem ciekaw różnic, w realbench do ilu skaczą ci temperatury?


Prime przechozi też 8h. Temp dochodzi do 89°C.

#34 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 30 Sierpień 2015 - 12:46

A moglibyście ewentualnie sprawdzić passmark? Bo niby mi wzrastają wyniki wraz z oc, ale nie wiem, czy wszystko jest ok, może mi przekłamuje coś soft od asrocka i nie mam powodu się cieszyć wcale. Chodzi mi o sam cpu mark, bo jadę na integrze.

Dobra dopatrzyłem:wynik standardowy jest 7819 a u mnie 8052, to chyba ok.

Ten post był edytowany przez snape666 dnia: 30 Sierpień 2015 - 13:34


#35 Użytkownik jest dostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 688
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 30 Sierpień 2015 - 13:08

Cytuj

Nie rozumie tej wypowiedzi... To co masz pretensje że masz 8 wątków i potrzebujesz większe napięcie?? Nie porównuj w takim razie i7 do i5...


Dlaczego mam mieć pretensje? Nie porównuję i tyle. Stwierdzam fakt. Z tego co pamiętam to i5 zawsze trochę lepiej śmigały.


Zobacz postjacekcz, o 30 Sierpień 2015 - 10:32, napisał(a):

AI Suite pokazuje prawidłowo. Możesz jeszcze użyć HWINFO w wersji beta.
CPUZ pokazuje VID zamiast Vcore.


Nie wiadomo czy AI pokazuje prawidłowo do chwili, aż się nie sprawdzi multimetrem na płycie. HWINFO też pokazuje VID.

Tutaj jest najnowszy Prime95 28.7. Ponoć 28.5 na SL jakieś jakiś problemy stwarza.
http://www.mersennef...ead.php?t=20156

Ten post był edytowany przez Lancer dnia: 30 Sierpień 2015 - 13:11


#36 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8097
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 15:05

Zobacz postLancer, o 30 Sierpień 2015 - 14:08, napisał(a):

Nie wiadomo czy AI pokazuje prawidłowo do chwili, aż się nie sprawdzi multimetrem na płycie. HWINFO też pokazuje VID.


To wiadomo, że mirnik podaje rzeczywiste V.
AI SUTE podaje bliskie temu jak ustawiasz w biosie.
HWINFO pokazuje vcore - przynajmniej u mnie.

#37 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 30 Sierpień 2015 - 15:19

To może zrobimy jakiś ranking czy coś?

#38 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8097
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 16:32

Zobacz postcyroniok, o 30 Sierpień 2015 - 09:16, napisał(a):

na adaptive mode cały czas zrzuca napięcia do 1.200v tez tak macie ?
6700k deluxe 801


Spada poniżej 1V - okolice 0.8V.

#39 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7213
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 17:58

Dzisiaj nie miały wejść do sprzedaży pozostałe i5 i i7 tak zwane te zablokowane oraz chipsety h170 i b150?

#40 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 30 Sierpień 2015 - 18:12

Nie mam pojęcia, w passmarku już są ich wyniki, ale może symulowane. Teraz tylko pytanie czy oc przez bclk zablokują w non-k, bo jak nie tu ku....wa przepłaciłem, bo jadę na mnozniku 35:( Tylko opcje divider musiałem zmienić w biosie i dwa dodatkowe napięcia oprócz vcore i 4.7/4.8 lata i przechodzi testy.

Ten post był edytowany przez snape666 dnia: 30 Sierpień 2015 - 18:16


  • (224 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych