Forum PCLab.pl: Intel Skylake - wątek zbiorczy - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (234 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Intel Skylake - wątek zbiorczy Dyskusja, wynik OC, inne

#41 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7439
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 18:23

raczej OC przez bclk nie zablokuj w tych bez K tylko będziesz musiał mieć płytę z chipsetem Z170. Tak właściwie nie wiem jakim sposobom mieli by to blokować w jednych prockach a innych nie, co najwyżej bios może tu uniemożliwić.

#42 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1184
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 30 Sierpień 2015 - 19:14

Prime95 2,5h Sobie pracował i stabilnie ;) 4,4Ghz na 1.35v
http://i.imgur.com/UbAClq3.png

Pobawię się tym blck jeszcze jak kolega snape666 radził. Jakie konkretnie napięcia zmieniłeś @snape666?

Ten post był edytowany przez Boru dnia: 30 Sierpień 2015 - 19:16


#43 Użytkownik jest niedostępny   Butu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 372
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 19:24

roznice w specyfikacji procesorow skylake widać lepszy jest


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Butu dnia: 30 Sierpień 2015 - 19:28


#44 Użytkownik jest niedostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 797
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 30 Sierpień 2015 - 19:38

Zobacz postjacekcz, o 30 Sierpień 2015 - 16:05, napisał(a):

To wiadomo, że mirnik podaje rzeczywiste V.
AI SUTE podaje bliskie temu jak ustawiasz w biosie.


Raczej nie temu co ustawiasz, a temu płyta daje. Podjedź wyżej LLC i zobaczysz, ze płyta stopniowo daje na proca coraz wyższe napięcie niż zadeklarowane. Przykładowo adaptacyjne 1,29V + LLC7 i VID z odczytu HWINFO jest 1,29V, ale AI pokazuje koło 1,36V. Ustawisz LLC na 4/5 i dopiero wtedy VID jest podobne do tego co pokazuje AI.

Cytuj

HWINFO pokazuje vcore - przynajmniej u mnie.


Na który parametr patrzysz? Bo jedyne co u mnie się zmienia to Core VID. Jest też Vcore, ale u mnie jakieś bzdurne wartości się wyświetlają w stylu 0,384V.

#45 Użytkownik jest niedostępny   Markiz88 

  • Filozof?
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7439
  • Dołączył: Pt, 09 Maj 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 19:41

http://pclab.pl/art65441.html
szkoda że od konferencji na której przedstawiano 12 dni, sam wrzucałem linka 8

#46 Użytkownik jest niedostępny   jacekcz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9061
  • Dołączył: Pn, 13 Paź 08

Napisany 30 Sierpień 2015 - 20:24

Zobacz postLancer, o 30 Sierpień 2015 - 20:38, napisał(a):

Raczej nie temu co ustawiasz, a temu płyta daje. Podjedź wyżej LLC i zobaczysz, ze płyta stopniowo daje na proca coraz wyższe napięcie niż zadeklarowane. Przykładowo adaptacyjne 1,29V + LLC7 i VID z odczytu HWINFO jest 1,29V, ale AI pokazuje koło 1,36V. Ustawisz LLC na 4/5 i dopiero wtedy VID jest podobne do tego co pokazuje AI.


Przecież napisałem, że bliskie. Regulacja LLC oczywiście jest wymagana aby zbliżyć się do tego co się ustawiło. U mnie najlepsze wyniki daje LLC level 5.
nie VID tylko Vcore.

Zobacz postLancer, o 30 Sierpień 2015 - 20:38, napisał(a):

Na który parametr patrzysz? Bo jedyne co u mnie się zmienia to Core VID. Jest też Vcore, ale u mnie jakieś bzdurne wartości się wyświetlają w stylu 0,384V.


Tam gdzie jest sekcja z nazwą płyty. poniżej jest vcore.

Ten post był edytowany przez jacekcz dnia: 30 Sierpień 2015 - 20:29


#47 Użytkownik jest niedostępny   Lancer 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 797
  • Dołączył: Nd, 22 Wrz 02

Napisany 30 Sierpień 2015 - 22:41

U mnie HMWINFO nie dogaduje się widać z płytą, bo nie pokazuje prawidłowego Vcore.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Lancer dnia: 30 Sierpień 2015 - 22:41


#48 Użytkownik jest niedostępny   Butu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 372
  • Dołączył: Pn, 27 Paź 08

Napisany 31 Sierpień 2015 - 00:29

Zobacz postMarkiz88, o 30 Sierpień 2015 - 19:23, napisał(a):

raczej OC przez bclk nie zablokuj w tych bez K tylko będziesz musiał mieć płytę z chipsetem Z170. Tak właściwie nie wiem jakim sposobom mieli by to blokować w jednych prockach a innych nie, co najwyżej bios może tu uniemożliwić.


To znaczy że wraca stare podkręcanie na każdym modelu przez bclk?

#49 Użytkownik jest niedostępny   rager84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 31 Sierpień 2015 - 02:55

Zobacz postjacekcz, o 30 Sierpień 2015 - 21:24, napisał(a):

nie VID tylko Vcore

Dokładnie, aż oczy bolą od patrzenia na wasze zVIDy...



Ja swojego 6700K wykręciłem póki co do 4.6Ghz @ 1.39v z włączonym HT. Przechodzi póki co godzinę Prime95 27.9 na BLEND. Gram w gry i wszystko pięknie stabilnie hula.

Ten post był edytowany przez rager84 dnia: 31 Sierpień 2015 - 03:00


#50 Użytkownik jest niedostępny   Alyjen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wt, 05 Kwi 05

Napisany 31 Sierpień 2015 - 07:26

Hej,

ja idę w drugą stronę, 6600K puściłem na 4.2GHz (tak miałem 2500K przez lata i nie chciałem mniej), zestaw siedzi w desktopowej budzie HTPC i max co tam wjedzie to Noctua NH-U9B daje to temperatury w granicach ~65 stopni pod obciążeniem, teraz szukam najmniejszego napięcia na jakim będzie to chodziło stabilnie.
Na razie na płycie Asusa Offset -0,09 co daje napięcia 1.184 w primie95 i 1.168 we wszystkim innym.

Ktoś w wątku wspominał o temperaturach >90 stopni podczas testów, wszystko fajnie ale zabezpieczenie termiczne się odpala i zegary z napięciami lecą więc taki test wiele wart nie jest.

Co do samych testów, to spotkałem się z opiniami, że prime/ibt/linpack nie są najlepsze dla tej architektury, owszem można uzyskać temperatury 10C większe niż jakimkolwiek innym teście ale nie gwarantuje to braku zwichy w GTA V czy BF4. Ekipa z overlock.net przerzuciła się na realbench lub swoją zmodyfikowaną wersję x264, co prawda wymaga to dłuższego testu ale wyniki są bardziej zbliżone do rzeczywistych.

#51 Użytkownik jest niedostępny   snape666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 207
  • Dołączył: Pt, 20 Mar 09

Napisany 31 Sierpień 2015 - 08:14

Zobacz postBoru, o 30 Sierpień 2015 - 20:14, napisał(a):

Prime95 2,5h Sobie pracował i stabilnie ;) 4,4Ghz na 1.35v
http://i.imgur.com/UbAClq3.png

Pobawię się tym blck jeszcze jak kolega snape666 radził. Jakie konkretnie napięcia zmieniłeś @snape666?



Vcc io dałem 1.110
vccsa 1.080
vcore 1.3 i load line calibration na 1
do tego w opcjach cpu wyłączony speedstep i divider ustawiony tak, że max bclk to 170 (bodajże divider 12), mnożnik procesoa 35 a cache 34 (muszę to spróbować podnieść). Te ustawienia nie są na pewno jakoś genielnie dobrane, bo to bardziej tak było, że wow udało się i jestem w fazie testowania stabilności. W tej chwili bclk mam 135.68.

#52 Użytkownik jest niedostępny   cyroniok 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4274
  • Dołączył: Wed, 20 Sty 10

Napisany 31 Sierpień 2015 - 08:19

Zobacz postrager84, o 31 Sierpień 2015 - 03:55, napisał(a):

Dokładnie, aż oczy bolą od patrzenia na wasze zVIDy...



Ja swojego 6700K wykręciłem póki co do 4.6Ghz @ 1.39v z włączonym HT. Przechodzi póki co godzinę Prime95 27.9 na BLEND. Gram w gry i wszystko pięknie stabilnie hula.


jakie masz tempy jakie chłodzenie ?

#53 Użytkownik jest niedostępny   Mr0czny 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1000
  • Dołączył: Wt, 25 Lut 14

Napisany 31 Sierpień 2015 - 08:58

świeżo poskładane

4670k @ 4.5 vs Stock 6700

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Skylake odpalony na "starym" Widowsie

Ten post był edytowany przez Mr0czny dnia: 31 Sierpień 2015 - 08:59


#54 Użytkownik jest niedostępny   kamilord 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 742
  • Dołączył: So, 28 Cze 08

Napisany 31 Sierpień 2015 - 10:25

jakie poszczegolne wartosci krecic na hero w bios/oprogramowaniu asusa? pomijam mnoznik i napiecie cpu, w skylake dodali cos nowszego do oc wartego uwagi (lub przymusowego, pomijajac bclk) ktore zwieksza mozliwosci oc lub stabilnosc? cos zmienili cos dodali? prosze o info/pomoc przy oc ;)

#55 Użytkownik jest niedostępny   rager84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 31 Sierpień 2015 - 10:35

Zobacz postcyroniok, o 31 Sierpień 2015 - 09:19, napisał(a):

jakie masz tempy jakie chłodzenie ?


Takie samo jak w sygnaturce ;) Noctua NH-D14, a temperatury w Prime95 max miałem 80 stopni na rdzeniu, ale większość czasu oscylują w granicach 70 stopni.

Zobacz postkamilord, o 31 Sierpień 2015 - 11:25, napisał(a):

jakie poszczegolne wartosci krecic na hero w bios/oprogramowaniu asusa? pomijam mnoznik i napiecie cpu, w skylake dodali cos nowszego do oc wartego uwagi (lub przymusowego, pomijajac bclk) ktore zwieksza mozliwosci oc lub stabilnosc? cos zmienili cos dodali? prosze o info/pomoc przy oc ;)


...w moim przypadku zwiększenie VCCIO zwiększyło stabilność. Bez zmiany tego nie mogłem nawet uzyskać stabilnego 4.6Ghz. Pozatym nie wiem czy są jakieś dodatkowe "cudowne" opcje :)

#56 Użytkownik jest niedostępny   Mr0czny 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1000
  • Dołączył: Wt, 25 Lut 14

Napisany 31 Sierpień 2015 - 11:12

nie jest źle :D

Dodaj obrazek

4.5 @ 1.3V tylko temperatury straszne :)

#57 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1184
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 31 Sierpień 2015 - 11:14

Zobacz postsnape666, o 31 Sierpień 2015 - 09:14, napisał(a):

Vcc io dałem 1.110
vccsa 1.080
vcore 1.3 i load line calibration na 1
do tego w opcjach cpu wyłączony speedstep i divider ustawiony tak, że max bclk to 170 (bodajże divider 12), mnożnik procesoa 35 a cache 34 (muszę to spróbować podnieść). Te ustawienia nie są na pewno jakoś genielnie dobrane, bo to bardziej tak było, że wow udało się i jestem w fazie testowania stabilności. W tej chwili bclk mam 135.68.


Szybko sprawdzisz stabilność w prime95-blend :)

Ten post był edytowany przez Boru dnia: 31 Sierpień 2015 - 11:15


#58 Użytkownik jest niedostępny   rager84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 31 Sierpień 2015 - 11:22

Zobacz postMr0czny, o 31 Sierpień 2015 - 12:12, napisał(a):

nie jest źle :D

4.5 @ 1.3V tylko temperatury straszne :)

...ty jesteś pewien, że VCORE masz 1.3 ? Tam pisze Core VID - 1.3v. Temperatury są za duże jak na moje oko....chyba, że masz słabe chłodzenie.

#59 Gość_Thorns_*

  • Grupa: Goście

Napisany 31 Sierpień 2015 - 11:29

Zobacz postMr0czny, o 31 Sierpień 2015 - 12:12, napisał(a):

nie jest źle :D

Dodaj obrazek

4.5 @ 1.3V tylko temperatury straszne :)


1.3 masz VID nie vcore, sprawdź innymi programami

Zobacz postrager84, o 31 Sierpień 2015 - 12:22, napisał(a):

...ty jesteś pewien, że VCORE masz 1.3 ? Tam pisze Core VID - 1.3v. Temperatury są za duże jak na moje oko....chyba, że masz słabe chłodzenie.


temperatury zależą od wersji Prime95 inne będą na wersji 266 (70C) inne na 285 ( 85+C)

Ten post był edytowany przez Thorns dnia: 31 Sierpień 2015 - 11:30


#60 Użytkownik jest niedostępny   rager84 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Nd, 28 Paź 07

Napisany 31 Sierpień 2015 - 11:36

Zobacz postThorns, o 31 Sierpień 2015 - 12:29, napisał(a):

temperatury zależą od wersji Prime95 inne będą na wersji 266 (70C) inne na 285 ( 85+C)

Zgadzam się. Do testowania Skylake'a polecają między innymi Prime95 27.9 jako że 28.5 to tragedia (pod względem temperatur jak i niestabilności) i jest wręcz wyśmiewana. Sam na początku testowałem stabilność na 28.5 i wiecznie było coś nie tak, a w codzinenym użytku komp nie wykazywał żadnych niestabilności, a testowałem GTAV, BF4, BF3, AC Unity, Crysis 3. Podążając za jednym z pierwszych poradników podkręcania Skylake używam tylko Prime95 27.9 na BLEND oraz RealBench.

Tutaj moje "doświadczenia" :)
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez rager84 dnia: 31 Sierpień 2015 - 11:40


  • (234 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych