Forum PCLab.pl: Inno3D GTX 980TI IChill x3 Ultra - recenzja - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Inno3D GTX 980TI IChill x3 Ultra - recenzja czy długa nazwa da radę?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 12 Listopad 2015 - 22:45

Witam!

Jako że w sieci mało testów tej karty jest - postanowiłem napisać mini recenzję dla osób zastanawiających się nad wyborem niereferencyjnej wersji tego potworka jakim jest GTX980 TI.

Więc zaczynajmy. (przepraszam za mocne odszumianie na zdjęciach - nie chciałem korzystać z lampy a LG G3 bardzo lubi używać nadmiernie odszumianie :E)
Zdjęcia można powiększyć klikając na nie.


Karta zapakowana jest w typowej wielkości dla mocniejszych kart graficznych pudło.
Na froncie brak zbędnych grafik co dla jednych może być plusem dla innych nie - osobiście podobają mi się motywy niebieskiego oka w Gigabyte czy smoka w MSI - jednak niepozorne pudełko skrywa wielką moc!

Dodaj obrazek

Po ściągnięciu plomby - bardzo mi się podoba że ją zastosowano gdyż wielu producentów niestety tego nie stosuje - ukazuje się czarne pudełko z podnoszonym wiekiem pokryte miłym dla dotyku materiałem.

Dodaj obrazek

Karta graficzna jest odpowiednio zapakowana więc w transporcie nic nie powinno się stać.

Dodaj obrazek

I to co lubię - duża ilość dodatków! Bardzo zawiodłem się na niektórych producentach że w kartach po parę tysięcy nie dają żadnych chociaż najmniejszych bonusików :( W komplecie dostajemy:
-Podkładkę pod mysz
-Klucz do 3DMarka
-Metalową nalepkę na obudowę czy gdzie kto chce
-Płytę ze sterownikami i pare broszurek
-Standardowo czarną przejściówkę molex+molex > PCI-E
-Przejściówkę DVI > D-sub
-Klucz do odkręcania obudowy karty

Dodaj obrazek

Pierwsze co się rzuca w oczy - wygląd karty jest na pewno oryginalny - niektórzy rzucają stwierdzenie że "wygląda jak kawałek ogrodzenia Mordoru"
Karta jest potężna - zajmuje pełne 3 sloty, długa na ponad 30cm, jedynym plastikiem tak naprawdę są wentylatory - reszta Full Metal ;). Swoje waży, niestety ugina mi się lekko w slocie.
Zastosowany układ chłodzenia to autorski Ichill Herculez x3 Ultra AirBoss - wykorzystuje po 3 niklowane HeatPipe'y na radiator, w sumie 6. Za stosowny przepływ powietrza odpowiadają trzy wentylatory które co było dla mnie sporym zaskoczeniem potrafią startować nawet od 300RPM. Pamięci oraz sekcja zasilania są wyposażone we własny dość sporej wielkości radiator kończący się na boku karty napisem "AirBoss".

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Dodaj obrazek Dodaj obrazek




Laminat jest oparty na referencyjnym projekcie Nvidii z podstawową sekcją zasilania co według niektórych będzie się przekładać na gorsze wyniki OC - ale o tym później ;)
Standardowo jest zasilana wtyczkami 6 oraz 8-pin PCI-E.

Oczywiście tył klasycznie z czarnym backplatem - i co miłe bez żadnych plomb na śrubkach więc jak by ktoś się decydował na full cover pod chłodzenie wodne - no problemo!

Dodaj obrazek

A tutaj jak karta prezentuje się po zamontowaniu w mojej obudowie.

Dodaj obrazek

Teraz przejdźmy do testów.

Nie będe tutaj mówił ile FPS wyciągnąłem w CS:GO, Crysisie 3 czy masie innych gier bo testów wydajności 980TI jest w sieci na pęczki. Zaprezentuje tylko temperatury, głośność, wyniki OC - oraz symbolicznie ilość FPSów w wieśku 3 :cool:
Mój sprzęt możecie zobaczyć w sygnaturce ;)

Obudowa jest chłodzona w konfiguracji: przód 200mm, dół 120mm, tył 140mm, top 2x140mm, oraz dodatkowy 120mm wentylator zamontowany przed samą kartą celem poprawienia cyrkulacji w kolosie jakim jest enthoo luxe ;)

Trafiła mi się sztuka z dość wysokim ASIC bo 78% - więc oczekiwałem dość mocnych wyników OC
Od razu zabrałem się za przesuwanie suwaków w MSI AfterBurner
Niestety pamięci są Hynixa więc nie oczekiwałem wobec nich zbyt dużo ;)

Po paru próbach OC zostawiłem takie ustawienia -
BOOST 1456-1470mhz Pamięci 7300mhz @edit 7700mhz :) Vcore 1.1740v (+10mv) Power Target 107% - może później pokombinuje coś więcej

@edit
niestety okazało się że wyższe taktowania są okupowane znacznym podnoszeniem napięcia vcore - żeby karta zboostowała do 1480-1493 i stabilnie działała potrzebowałem aż 1.23v i w dodatku musiałem znacznie agresywniej ustawić krzywą wentylatorów w obudowie oraz karcie żeby ten boost podtrzymać. Oczywiście mógłbym zastosować jakiś modowany bios żeby napięcie jeszcze mocniej podbić i przekroczyć te magiczne 1500mhz ale nie widzę w tym żadnego sensu. Finalnie zostałem na poprzednich ustawieniach - wolę jednak ciszę niż te 2 fpsy więcej w Wiedźminie :) - 1460mhz to i tak więcej niż się spodziewałem


Jak się okazuje - mimo zastosowania projektu PCB od Nvidii - sekcja zasilania w żaden sposób nie ogranicza możliwości OC, a co więcej podczas maksymalnego obciążenia GPU Power nie przekracza 105%, gdzie w przypadku wersji G1 Gaming która i tak ma wyższe TDP na 100% GPU power, na podobnych ustawieniach potrafiła osiągnąć nawet 120% GPU Power, co znacznie odbijało się na temperaturach układu oraz sekcji. Oczywiście chcąc osiągnąć wyższe taktowania przydałoby się zmodować Bios chociażby po to żeby odblokować wyższe vcore czy gpu power - chociaż tutaj już raczej stawiałbym na WC, ale od tego są referenty albo właśnie g1 gaming :) Jak na chłodzenie powietrzem sekcja jak najbardziej daje radę - ale bardzo możliwe że jest to też zasługa dość wysokiego ASICu


Uwaga z racji OC używałem własnej krzywej wentylatorów tak by przy 75 stopniach rozkręcały się do 1400 RPM

Wiedźmin 3 - zastosowane ustawienia:
Rozdzielczość 2560x1440, G-sync, Wszystko Uber, Hairworks wyłączone
Miejsce testowe - biały sad

FPSy: od 55 do 70 (przypominam że włączony G-sync leciutko obniża wydajność - bodajże od 5 do 10%)
GPU temp: 75C
Fan Speed: ~1450RPM

Dodaj obrazek



Głośność - jako iż nie mam żadnego urządzenia do mierzenia głośności powiem tak - przy 1400RPM z obudowy słychać jedynie szum powietrza który podczas sesji jest po prostu zagłuszany przez dźwięki gry. Dla porównania w podobnych ustawieniach Gigabyte G1 osiągał 2600rpm i suszarkę było go słychać nawet podczas gry.
Oryginalnie wentylatory w tym samym miejscu testowym chodziły na ~1100rpm przy 78C, zdecydowałem się na bardziej agresywną krzywą żeby karta mocniej boostowała :)

Podsumowując naszego potworka - jeżeli ktoś szuka tanią (jak na 980ti), cichą kartę oraz ma odpowiednio dużo miejsca w obudowie - to karta dla niego!

Zalety:
-wydajność 980TI - po podkręceniu wydajność wyższa niż Titan X
-niezłe możliwości podkręcania
-rewelacyjny, cichutki system chłodzenia
-solidna budowa, zero plastiku
-dużo gadżetów :P
-jedna z tańszych niereferentów (kupiłem za 2900zł)


Wady:
-ogromna i ciężka, zajmuje 3 sloty
-wygląd nie każdemu przypadnie do gustu



Mam nadzieję że ten test pomoże osobom zastanawiającym się nad kupnem tej wersji ;)

@edit
Niestety trafiłem na wadliwą sztukę - podczas gry przepalił się jeden z MOSFETów w sekcji zasilania - karta obecnie jest w serwisie.
Oczywiście nie jest to żadna przestroga, kartę nadal jak najbardziej polecam, każdemu może się zdażyć ;)

@edit2 5.01

Karta dotarła wkońcu do mnie 30.12 - dziś dopiero się dobrałem do paczki :D
Spodziewałem się że potrwa to szybciej no ale cóż... (4 tygodnie)

Tak jak mi powiedziano - dostałem całkiem nowiutką kartę, z plombami producenta. Po chwili oględzin i grzebania w Afterburnerze okazało się że wyniki OC nieznacznie się różnią od tamtej sztuki (ASIC 75%) - stabilnie 1460mhz (wczesniej 1455) wyżej już pojawiają się artefakty.
Co dziwne pamięci są Samsunga a nie tak jak na referencyjnym laminacie Hynnixa :hmm:



Nie pozwalam na kopiowanie treści ani wykorzystywanie zdjęć zamieszczonych w tej recenzji - jeżeli chciałbyś coś z niej użyć - napisz do mnie ; )

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 05 Styczeń 2016 - 00:15


#2 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiak_PL_GDA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3814
  • Dołączył: Nd, 09 Wrz 07

Napisany 14 Listopad 2015 - 13:28

A ja mam jedno pytanie :)
Czy są plomby uniemożliwiające zdjęcie chłodzenia ?
Bo szukam modelu do wodowania

#3 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6099
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 14 Listopad 2015 - 14:36

Nie ma żadnych plomb na śrubach więc chłodzenie można zdjąć i wymienić sobie pastę bez utraty gwarancji ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 14 Listopad 2015 - 16:06

jak już napisałem w recenzji nie ma żadnych plomb - ale gwoli ostrożności odkręcałbym śrubki mimo wszystko przez gumkę :)

ale do wodowania albo referent najlepiej od evga albo gigaszrot g1, na nim też nie ma plomb- ten inno raczej przeznaczony jest dla ludzi którzy siedzą na ac ;)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiak_PL_GDA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3814
  • Dołączył: Nd, 09 Wrz 07

Napisany 14 Listopad 2015 - 19:31

Tylko referenty prawie zniknęły z Allegro
Obecnie jest tylko jedna pozycja od MSI i ciekawe jak tam z plombami ?
A czemu akurat z Allegro bo są raty 0% :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   dzb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3091
  • Dołączył: Pn, 24 Mar 08

Napisany 14 Listopad 2015 - 21:48

Fajna recenzja.
Również polecę kartę.
Trafił mi się gorszy ASIC - 66%, ale i tak kręci się fajnie. 1450 bez problemu z minimalnie podbitym napięciem.
Gigabyte G1 kręcił się podobnie a napięcie podbite miał chyba domyślnie.
Różnica w głośności nie do opisania :)
Jestem bardzo zadowolony i na konstrukcje Gigabyte'a raczej więcej nie spojrzę.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 15 Listopad 2015 - 03:05

A tutaj taki screen jeszcze celem porównania z G1.

Gigabyte na podobnym taktowaniu rozkręcał wentylatory do 2500rpm w tym miejscu utrzymując ok 75-76 stopni - więc postanowiłem również ustawić stałe 2500 rpm, wyniki mówią same przez sie :E

Dodaj obrazek

jedyne 15 stopni różnicy :lol2:

nawet boost był łaskawszy o 10mhz :D

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 03 Grudzień 2015 - 16:38


#8 Użytkownik jest niedostępny   Krzysiak_PL_GDA 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3814
  • Dołączył: Nd, 09 Wrz 07

Napisany 15 Listopad 2015 - 11:39

A ręczne ustawienie obrotów za pomocą np MSI Afterburner ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 15 Listopad 2015 - 16:31

Zobacz postKrzysiak_PL_GDA, o 15 Listopad 2015 - 11:39, napisał(a):

A ręczne ustawienie obrotów za pomocą np MSI Afterburner ?


nie rozumiem pytania ;)

na chwilę obecną mam ustawioną własną krzywą wentylatorów w MSI Afterburner - tamten test miał na celu pokazać jaka róznica temperatur będzie gdy załącze wentylatory na 2500rpm (czyli na tyle ile w tamtym miejscu testowym osiągał gigabyte)

@edit

okazało się że jednak się pamięci lepiej kręcą, spokojnie na 7700 chodzą :P

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 15 Listopad 2015 - 16:40


#10 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 27 Listopad 2015 - 13:55

Świetnie - dziś o godzinie 13:50 karta mi się spaliła :mad2:

coś poszło w sekcji zasilania, capi spalenizną

#11 Użytkownik jest niedostępny   Niuniek7 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3859
  • Dołączył: Cz, 27 Lis 14

Napisany 27 Listopad 2015 - 15:18

Zobacz postHafexo, o 12 Listopad 2015 - 22:45, napisał(a):

Jak się okazuje - mimo zastosowania projektu PCB od Nvidii - sekcja zasilania w żaden sposób nie ogranicza możliwości OC, a co więcej podczas maksymalnego obciążenia GPU Power nie przekracza 105%, gdzie w przypadku wersji G1 Gaming która i tak ma wyższe TDP na 100% GPU power, na podobnych ustawieniach potrafiła osiągnąć nawet 120% GPU Power, co znacznie odbijało się na temperaturach układu oraz sekcji. Oczywiście chcąc osiągnąć wyższe taktowania przydałoby się zmodować Bios chociażby po to żeby odblokować wyższe vcore czy gpu power - chociaż tutaj już raczej stawiałbym na WC, ale od tego są referenty albo właśnie g1 gaming :) Jak na chłodzenie powietrzem sekcja jak najbardziej daje radę - ale bardzo możliwe że jest to też zasługa dość wysokiego ASICu


Uwaga z racji OC używałem własnej krzywej wentylatorów tak by przy 75 stopniach rozkręcały się do 1400 RPM

No to chyba niepotrzebnie podbiłes napiecie xD
Czym mierzysz temp sekcji zasilania ?

Ten post był edytowany przez Niuniek7 dnia: 27 Listopad 2015 - 15:20


#12 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 27 Listopad 2015 - 15:51

Zobacz postNiuniek7, o 27 Listopad 2015 - 15:18, napisał(a):

No to chyba niepotrzebnie podbiłes napiecie xD
Czym mierzysz temp sekcji zasilania ?


Hmmm nie mierzylem. Napięcie miałem podbite tylko o 0.01 :(

#13 Użytkownik jest niedostępny   Niuniek7 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3859
  • Dołączył: Cz, 27 Lis 14

Napisany 27 Listopad 2015 - 17:23

Zobacz postHafexo, o 12 Listopad 2015 - 22:45, napisał(a):

Jak się okazuje - mimo zastosowania projektu PCB od Nvidii - sekcja zasilania w żaden sposób nie ogranicza możliwości OC, a co więcej podczas maksymalnego obciążenia GPU Power nie przekracza 105%, gdzie w przypadku wersji G1 Gaming która i tak ma wyższe TDP na 100% GPU power, na podobnych ustawieniach potrafiła osiągnąć nawet 120% GPU Power, co znacznie odbijało się na temperaturach układu oraz sekcji.


To jak nie mierzyłes to co piszesz xD

http://gpuz.techpowe...5/11/27/676.png
a ja w grach mam TPD 30% to mam nizsza temp czy wyższa ?xD

Ten post był edytowany przez Niuniek7 dnia: 27 Listopad 2015 - 17:37


#14 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 27 Listopad 2015 - 17:44

Zobacz postNiuniek7, o 27 Listopad 2015 - 17:23, napisał(a):

To jak nie mierzyłes to co piszesz xD

http://gpuz.techpowe...5/11/27/676.png
a ja w grach mam TPD 30% to mam nizsza temp czy wyższa ?xD


oj no wiadomo że podbijanie napięcia podnosi temperatury obydwu układów :P

poza tym chyba 100% tdp w g1 miało wyższy pobór niż 108% na referencie

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 27 Listopad 2015 - 17:48


#15 Użytkownik jest niedostępny   Niuniek7 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3859
  • Dołączył: Cz, 27 Lis 14

Napisany 27 Listopad 2015 - 17:55

http://gpuz.techpowe...5/11/27/8ft.png
Mi na sekcji spadło do - 120 stopni :P

Zobacz postHafexo, o 27 Listopad 2015 - 17:44, napisał(a):


poza tym chyba 100% tdp w g1 miało wyższy pobór niż 108% na referencie

napewno ale watpie czy temperature :cool:

#16 Użytkownik jest niedostępny   Buczek96 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: Wed, 20 Wrz 06

Napisany 03 Grudzień 2015 - 15:53

Panowie mam pytanko,
czy zmieszczą się bez problemu 2 takie potworki do płyty głównej ASRock Z170 EXTREME6, obudowa: Fractal Design XL R2?
Pytam na wszelki wypadek bo nie chcę potem mieć niespodzianki :).

Pozdrawiam.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 03 Grudzień 2015 - 16:16

Nie polecałbym pakowania takich dwóch (w ogóle dwóch jakichkolwiek niereferentów) do jakiejkolwiek obudowy, karta na górze będzie się gotowała..
Ja mam problem z chłodzeniem procka przez nią a co dopiero jeszcze druga karta :P
Jeżeli chcesz myśleć o SLI to najlepiej na dole referent a na górze np inno

Zmieścić zmieścisz ;) tylko że dolna karta musi być na najniższym slocie

Wkońcu zupdatowałem temat - zdjęcia z powrotem działają, mam nadzieje że nie znikną po tygodniu :P

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 03 Grudzień 2015 - 16:42


#18 Użytkownik jest niedostępny   Buczek96 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 274
  • Dołączył: Wed, 20 Wrz 06

Napisany 03 Grudzień 2015 - 17:31

Ahaa :). A wejdzie normalnie w pierwszy slot z chłodzeniem Noctua NH-D15 ? Czy lepiej wziąć Palit GTX980 Ti SJS?
Czyli rozumiem, że jeśli na górę wsadzę Inno3D to w drugi slot bez problemu włożę referenta i podłączę?

P.s. Co się stało z Twoją kartą, że zaliczyła serwis ?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Hafexo 

  • cyka blyat!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1838
  • Dołączył: Wt, 27 Lip 10

Napisany 03 Grudzień 2015 - 18:26

w drugi slot refa bym nie wkładał bo wtedy Inno nie będzie miało skąd brać powietrza, z d15 nie będzie problemu
jak byś chciał koniecznie pierwszy i drugi slot to lepiej kupić palita sjs który zajmuje 2,5 slotu

A w serwisie jest bo mi się spalił mosfet w sekcji zasilania :P

Ten post był edytowany przez Hafexo dnia: 03 Grudzień 2015 - 18:29


#20 Użytkownik jest dostępny   Axel04 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 110
  • Dołączył: Wed, 28 Sie 13

Napisany 10 Grudzień 2015 - 22:01

Referent będzie głośniejszy. Do sli musi być duża obudowa i wentyle 140 x4

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych