Forum PCLab.pl: [Tutorial] S.M.A.R.T - interpretacja parametrów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (109 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 107
  • 108
  • 109
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Tutorial] S.M.A.R.T - interpretacja parametrów Oceń temat: -----

#2161 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19808
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 19 Luty 2019 - 21:01

1906,7 lat...
Pytanie nadal aktualne jak oceniłeś ten parametr.

#2162 Użytkownik jest niedostępny   Pazura7 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4350
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 21:16

Ostatnio na serwerze SSD świeci mi na czerwono.
Smart w załączniku.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Pazura7 dnia: 13 Kwiecień 2019 - 21:16


#2163 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7099
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 13 Kwiecień 2019 - 23:39

SSD Intela?

Są bardzo szczątkowe oficjalne informacje na stronie Intela w cache Google na temat parametru:
Mój link

Wg. tych danych ze strony wynika, że parametr ten zaczynał się od 100 RAW. Inne źródła też tak mówią.
Teraz jest 99. Łącząc te informacje z wątkiem pewnego polskiego nazwałbym "guru" od SSD u konkurencji - kokosnh, nie powinieneś się raczej tym martwić, bo jeszcze 99% zapasowych bloków jest użytecznych, a jak zostanie 4, to wtedy można zacząć się martwić, ale i tu kokosnh mówi że niekoniecznie.
"Lecz dane dzięki wysokopoziomowej korekcji błędów, nadal powinny być bezpieczne ( tak jak to było dotychczas, tylko tego nie widziałeś ). Zagrożenie dla danych jest identyczne jak w nowym dysku TLC."

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 13 Kwiecień 2019 - 23:40


#2164 Użytkownik jest niedostępny   Pazura7 

  • :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4350
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 14 Kwiecień 2019 - 08:12

To jest dokładnie: SanDisk SDSSDA12 120GB.

#2165 Użytkownik jest niedostępny   DerPanda 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Pt, 15 Sie 14

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 13:38

Główny problem to 100% zużycie dysku nawet bez żadnego obciążenia. Martwi mnie ilość realokowanych sektorów. Czy trzeba już myśleć o wymianie dysku?
W załączeniu Smart

Mój link

Ten post był edytowany przez DerPanda dnia: 03 Czerwiec 2019 - 13:38


#2166 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19808
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 22:29

A czym cię martwi brak przeniesionych sektorów? :hmm:
W logu jedyne co martwi to parametr BC - do obserwacji czy wartość w kolumnie RAW nie rośnie.

Jaki masz system?
Jak win10 to dysk mogą obciążać:
-aktualizacje
-telemetria
-windows defender

#2167 Użytkownik jest niedostępny   Enjama 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 79
  • Dołączył: Pt, 13 Kwi 07

Napisany 15 Lipiec 2019 - 19:36

Panowie pisze tutaj bo zawiesił mi się system totalnie, a pamiętałem ze mój ssd od bardzo dawna miał jakieś błędy.System po restarcie wstał, ale boję się,że to mogła być wina dysku i trzeba robić kopie zapasowe.
Co powiecie o tym dysku

Dodaj obrazek

#2168 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19808
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 16 Lipiec 2019 - 08:11

Zobacz postEnjama, o 15 Lipiec 2019 - 20:36, napisał(a):

mogła być wina dysku i trzeba robić kopie zapasowe.

Kopie zapasowe trzeba robić zawsze, chyba że nie zależy ci na danych.

Ekspertem z ssd się nie czuję ale nie najlepiej to wygląda.
Daj zrzut z Crystal Disk Info, HDTune jest już starym programem i chyba nierozwijanym (ostatnia wersja sprzed 2 lat).

#2169 Użytkownik jest niedostępny   Enjama 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 79
  • Dołączył: Pt, 13 Kwi 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:38

Zobacz postBono[UG], o 16 Lipiec 2019 - 09:11, napisał(a):

Kopie zapasowe trzeba robić zawsze, chyba że nie zależy ci na danych.

Ekspertem z ssd się nie czuję ale nie najlepiej to wygląda.
Daj zrzut z Crystal Disk Info, HDTune jest już starym programem i chyba nierozwijanym (ostatnia wersja sprzed 2 lat).


https://snag.gy/gyUOM0.jpg

Proszę bardzo, dziwne ze piszę stan dobry
Może ty go lepiej zinterpretujesz

#2170 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19808
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 17 Lipiec 2019 - 22:52

Na moje oko, to są problemy z pamięcią cache dysku (parametr B8). Oprócz tego uszkodzone sektory czekające na podmianę (C6).
Spodziewałbym się, że dysk będzie robił problemy.

Przy okazji pokaż jeszcze dysk gdzie masz partycje D i G, Crystal zgłasza jakieś problemy z nim.

  • (109 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 107
  • 108
  • 109
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych