Forum PCLab.pl: [Tutorial] S.M.A.R.T - interpretacja parametrów - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (109 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Tutorial] S.M.A.R.T - interpretacja parametrów Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   zlotypotok 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 178
  • Dołączył: Cz, 23 Cze 11

Napisany 28 Czerwiec 2011 - 21:21

SAMSUNG HD103SJ S246J1LZ409672
-------------------------------------------------------------------------
ID Name Value Worst Tresh Raw Health
-------------------------------------------------------------------------
1 Raw read error rate 100 100 51 56 
2 Throughput perfomance 252 252 0 0 
3 Spin-up time 70 69 25 9126 
4 Number of spin-up times 100 100 0 892 
5 Reallocated sector count 252 252 10 0 
7 Seek error rate 252 252 51 0 
8 Seek time perfomance 252 252 15 0 
9 Power-on time 100 100 0 4914 
10 Spin-up retries 252 252 51 0 
11 Recalibration retries 252 252 0 0 
12 Start/stop count 100 100 0 832 
191 G-SENSOR shock counter 100 100 0 20 
192 Power-off retract count 252 252 0 0 
194 HDA Temperature 55 51 0 45°C/113°F 
195 Hardware ECC recovered 100 100 0 0 
196 Reallocated event count 252 252 0 0 
197 Current pending sectors 252 252 0 0 
198 Offline scan UNC sectors 252 252 0 0 
199 Ultra DMA CRC errors 95 95 0 3007 
200 Write error rate 100 100 0 87 
223 Load retry count 252 252 0 0 
225 Load cycle count 100 100 0 897 



Od jakiegos czasu mam bluescreeny 0x00000024 i 0x00000034. Postanowilem zmienic kompa poza dyskiem i karta graficzna. Z tego co udalo mi sie zdiagnozowac razem z uzytkownikami forum za to ponosi wine ram. Ale chce sie upewnic ze to nie wina dysku poniewaz do nowego kompa mam zamiar wstawic moj obecny dysk (samsung hd103sj) ktory byl kupowany stosunkowo niedawno i chce miec pewnosc ze wszystko z nim ok

#edit

dodam ze jest 0 bad sectorow

Ten post był edytowany przez zlotypotok dnia: 28 Czerwiec 2011 - 21:26


#42 Użytkownik jest niedostępny   mateusz1803 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 13 Lip 11

Napisany 13 Lipiec 2011 - 15:45

HD Tune: Maxtor 6Y080L0 Health

ID Current Worst ThresholdData Status
(03) Spin Up Time 227 225 63 7984 Ok
(04) Start/Stop Count 253 253 0 323 Ok
(05) Reallocated Sector Count 246 246 63 75 Ok
(06) Read Channel Margin 253 253 100 0 Ok
(07) Seek Error Rate 253 247 0 0 Ok
(08) Seek Time Performance 253 242 187 63473 Ok
(09) Power On Hours Count 234 234 0 18438 Ok
(0A) Spin Retry Count 253 252 157 0 Ok
(0B) Calibration Retry Count 253 252 223 0 Ok
(0C) Power Cycle Count 239 239 0 5668 Ok
(C0) Power Off Retract Count 253 253 0 0 Ok
(C1) Load Cycle Count 253 253 0 0 Ok
(C2) Temperature 253 253 0 48 Ok
(C3) Hardware ECC Recovered 253 252 0 786 Ok
(C4) Reallocated Event Count 253 253 0 0 Ok
(C5) Current Pending Sector 248 248 0 60 Ok
(C6) Offline Uncorrectable 253 253 0 0 Ok
(C7) Ultra DMA CRC Error Count 1 1 0 808 Ok
(C8) Write Error Rate 253 252 0 0 Ok
(C9) TA Counter Detected 253 252 0 0 Ok
(CA) TA Counter Increased 253 45 0 0 Ok
(CB) Run Out Cancel 253 252 180 0 Ok
(CC) Soft ECC Correction 253 252 0 0 Ok
(CD) Thermal Asperity Rate 253 252 0 0 Ok
(CF) Spin High Current 253 252 0 0 Ok
(D0) Spin Buzz 253 252 0 0 Ok
(D1) Offline Seek Performance 191 191 0 0 Ok
(63) (unknown attribute) 253 253 0 0 Ok
(64) (unknown attribute) 253 253 0 0 Ok
(65) (unknown attribute) 253 253 0 0 Ok

Power On Time : 18438
Health Status : Ok

prosze o pomoc w odczytaniu

Ten post był edytowany przez mateusz1803 dnia: 13 Lipiec 2011 - 18:56


#43 Użytkownik jest niedostępny   edeks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1304
  • Dołączył: Pn, 11 Sty 10

Napisany 13 Lipiec 2011 - 15:58

I co ? ani be ani me ani kukuryku

#44 Użytkownik jest niedostępny   Dr Prozac 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 499
  • Dołączył: Pt, 22 Sie 08

Napisany 27 Lipiec 2011 - 19:33

Hej,

Zobacz postm@riusz, o 18 Maj 2007 - 20:54, napisał(a):

C5 Current Pending Sector Count - Parametr ten określa iczbę sektorów niestabilnych (oczekujących na remapowanie). Dysk podczas próbuy odczytu/zapisu odznaczył te sektory jako niestabilne. Bedą one oczekiwać na remap powierzchni talerz. Jeżeli tego nie zrobimy wówczas dysk przeniesie je do obszaru Reallocated Sectors Count, a tym samym powstaną nowe bad sectory.
Jest to błąd jak najbardziej krytyczny i warto go monitorować.

O ile wiem zacytowany opis nie jest do końca poprawny (szczególnie podkreślona cześć).
Po wystąpieniu błędu odczytu (lub zapisu) sektor zostaje oznaczony jako niestabilny i oczekujący na remapowanie. Następuje ono podczas kolejnej nieudanej próby zapisu danych do tego sektora (można to wymusić którymś z programów). Jeśli pomiędzy oznaczeniem a remapowaniem sektor zostanie poprawnie odczytany, zostaje usunięty ze zbioru sektorów oczekujących na remapowanie. Wszystkim tym zarządza firmware dysku. Reallocated Sectors Count to licznik remapowanych (jak kto woli realokowanych) sektorów.

Nie widzę związku między niewymuszaniem remapu a powstawaniem nowych bad secotorów. Przynajmniej nie udokumentowany, bo to że powstają nowe bady nie musi być skorelowane z faktem nie podjęcia akcji naprawczej. Prędzej z tym, co spowodowało wystąpienie poprzednich błędów (szczególnię ze naprawa często nie ma wpływu na dalsze problemy). Jeśli się mylę, proszę mi to wytknąć (tylko nie na zasadzie dowodu anegdotycznego :) )
A już na pewno błędne jest stwierdzenie, że licznik sektorów realokowanych powoduje powstawanie nowych bad sectorów..

Ręczna realokacja (razem z formatowaniem/zerowaniem) może mięć tą przewagę, że możliwe jest wtedy zastosowanie algorytmów typu Sector slipping, co zminimalizuje obniżenie wydajności (głowica nie musi skakać do obszaru "zapasowego" i z powrotem). Pytanie czy programy dokonujące napraw stosują tego rodzaju algorytmy? I czy po automatycznej realokacji nadal możliwa jest tego rodzaju naprawa (pewnie tak, ale..)? Wiecie może?

Według WD:

Cytuj

Current Pending Sector Count: This attribute indicates the amount of sectors pending for relocation. Sectors with read or write errors are recorded and await relocations to spare sectors when next write commands are issued.


mateusz1803: Wygląda na to ze masz 75 bad sectorów i 60 niestabilnych czekających na remapowanie. Zrób lepiej jakiś skan (np. Victoria 4.46b). Wygala na to że miałeś też sporo błędów CRC - problemy z kablem? Sprawdź czy liczba się nie powiększa i czy nie masz w dzienniku zdarzeń raportów o błędach.

zlotypotok: wyglada na to że faktycznie nie miałes. Masz jednak dużo błędów CRC przesyłu (też sprawdź kabel :)). U mnie jak te błędy się pojawiły, od razu sypało mi komunikatami o problemach z zapisem na dysk i błędami w dzienniku zdarzeń. Winny okazał się kabel. Błędów uzbierałem wtedy 569

Ten post był edytowany przez Dr Prozac dnia: 27 Lipiec 2011 - 20:05


#45 Użytkownik jest niedostępny   Hycel 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 67
  • Dołączył: Cz, 17 Mar 11

Napisany 09 Sierpień 2011 - 13:38

mam pytanie
czy mozna jakos naprawic blad Spin Up Time? Czy dysk moze dlugo dzialac z tym bledem?

#46 Użytkownik jest niedostępny   Nesti 

  • ¡Vamos Madrid!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8212
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 06

Napisany 23 Sierpień 2011 - 14:54

Dodaj obrazek

Co mnie skłoniło do zakupu tego złomu? Jak myślicie, ile jeszcze pożyję ten dysk? Dodam, że rano w current miałem jeszcze 34, coś za szybko ubywa tego ;/

#47 Użytkownik jest niedostępny   Dadziuk 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1445
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 06

Napisany 03 Październik 2011 - 15:12

Coś mnie dzisiaj tknęło żeby smarta dysku sprawdzić

Dodaj obrazek

No i tak nie wiem co dalej z tym robić. Ma ktoś jakieś pomysły? Możliwe że to przed jakieś uszkodzenie mechaniczne?

Ten post był edytowany przez Dadziuk dnia: 03 Październik 2011 - 15:12


#48 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 11 Październik 2011 - 16:22

Jest ktoś w stanie wyjaśnić mi od czego jest zależny Spin-up time? Nowy dysk HD103SJ ma 71 na starcie, jak to jest?

#49 Użytkownik jest niedostępny   edeks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1304
  • Dołączył: Pn, 11 Sty 10

Napisany 11 Październik 2011 - 18:26

Co ma gdzie ma 71 , czy tak trudno pokazać całość. Spin-up time to rozkręcanie talerzy zależne od sprawnej mechaniki dysku i prawidłowego zasilania

Ten post był edytowany przez edeks dnia: 11 Październik 2011 - 18:28


#50 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 12 Październik 2011 - 00:28

Też mógłbym zadać to samo pytanie, czy tak trudno się domyśleć że chodzi o Spin-up?
Czy wszystko ok z dyskiem?

Załączone pliki



#51 Użytkownik jest niedostępny   edeks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1304
  • Dołączył: Pn, 11 Sty 10

Napisany 12 Październik 2011 - 01:07

Jak byś nie zauważył jest tam parę wartości , a ja na pamięć nie znam jakie powinny być dla danego modelu . Teraz widzę - najniższa 70 - obecna 71 i próg 25 czyli wszystko w normie

Ten post był edytowany przez edeks dnia: 12 Październik 2011 - 01:14


#52 Użytkownik jest niedostępny   pan_satyros 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 187
  • Dołączył: Nd, 05 Paź 08

Napisany 14 Październik 2011 - 07:35

Zobacz postedeks, o 11 Październik 2011 - 18:26, napisał(a):

Co ma gdzie ma 71 , czy tak trudno pokazać całość. Spin-up time to rozkręcanie talerzy zależne od sprawnej mechaniki dysku i prawidłowego zasilania

Również mam problem z tym modelem : http://forum.pclab.p...D103SJ-problem/

Ten post był edytowany przez pan_satyros dnia: 15 Październik 2011 - 10:05


#53 Użytkownik jest niedostępny   kamail86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 104
  • Dołączył: Nd, 01 Lut 09

Napisany 15 Październik 2011 - 22:01

Zobacz postDadziuk, o 03 Październik 2011 - 16:12, napisał(a):

No i tak nie wiem co dalej z tym robić. Ma ktoś jakieś pomysły?

Nic, zostawić w spokoju. Z dyskiem wszystko w porządku, tylko program wyświetla bzdury, a może po prostu lubi kolor czerwony ;) W każdym razie te wartości jak dla dysku seagatea są w normie.

Ten post był edytowany przez kamail86 dnia: 15 Październik 2011 - 22:03


#54 Użytkownik jest niedostępny   Don Clemente 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 24 Paź 11

Napisany 24 Październik 2011 - 21:18

Witam!

Chcę sprzedać swojego Samsunga f3 500GB, przeskanowałem go i oto jakie otrzymałem parametry SMART:

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/9/hdd500.png/]Dodaj obrazek[/URL]

Uploaded with ImageShack.us

Czy z dyskiem jest wszystko w porządku? Można sprzedawać?
Może potrzeba więcej informacji?

Bardzo proszę o odpowiedź. ;)

#55 Użytkownik jest niedostępny   jazi82 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Wed, 17 Sie 05

Napisany 07 Listopad 2011 - 21:55

Witam!

Proszę o interpretację raportu SMART. Niepokoją mnie pozycje z komunikatem ostrzegawczym. Program "Victoria" znalazł około 30 błędów UNCR z których większość udało się "naprawić".

Dodaj obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez jazi82 dnia: 07 Listopad 2011 - 21:56


#56 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 08 Listopad 2011 - 03:50

Od kilku dni mój dysk się bardzo dziwnie zachowuje. Podczas ściągania zawiesza mi BitCometa, otrzymuję komunikat, że dysk jest przeciążony, czasem mi walnie BSODa 0x000000F4. Zawsze to się wiąże z używaniem tego konkretnego dysku. Sprawa dotyczy dysku WDC 15EADS - Caviar Green, którego używam jako magazynu. Poniżej wklejam raport SMART, bardzo niepokoi mnie parametr C7. Kabelek SATA wymieniany, próbowałem również w innych gniazdach SATA, zarówno SATA2, jak i SATA3. Pozostałe dyski, czyli 2x WD 500 GB RE3 w RAID chodzą bez problemu, podobnie, jak SSD Vertex2. Płyta ASROCK P67 Pro3.

Czy nadszedł czas na archiwizację danych i mam się szykować do odsyłania dysku na gwarancję? Zdaje się, że WD daje na dyski 3 lata gwarancji.

Załączone pliki



#57 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32092
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 08 Listopad 2011 - 05:25

Sprawdź stan wtyku SATA na dysku. Może to on stanowi problem? Przy okazji sprawdź zasilanie dysku.

#58 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 08 Listopad 2011 - 12:42

Zobacz postAlejajca, o 08 Listopad 2011 - 04:25, napisał(a):

Sprawdź stan wtyku SATA na dysku. Może to on stanowi problem? Przy okazji sprawdź zasilanie dysku.

Jak pisałem wyżej, kabel był wymieniany na nowiutki, taki dołączany do płyt Gigabyte. Wcześniej był chyba od ASROCKa, ale nie jestem pewny. Przez cały swój żywot dysk był odłączany może ze 3 razy. Stan przyłączy na dysku jest idealny
Dodaj obrazek

Co do zasilania. Na jednej linii są podłączone 3 dyski, ale to chyba nie jest problem? Dyski podłączone wtyczkami z wiązki zasilacza, bez przejściówek. Zasilacz Chieftec APS-650C.

Zapomniałem dopisać, że dysk ambitnie chodzi w UDMA-2, nie chce wejść na wyższy poziom. Benchmark w HD Tune też nie odbiega od normy, czyli wcześniejszych.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez kielon5 dnia: 08 Listopad 2011 - 15:20


#59 Użytkownik jest niedostępny   kielon5 

  • Kto pyta, nie błądzi.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20056
  • Dołączył: Nd, 25 Lip 10

Napisany 08 Listopad 2011 - 17:22

Dorzucę jeszcze SMART z HDD Sentinel. Z niego wynika, że niby nic złego się z dyskiem nie dzieje, czyżby płyta? Wartość C7 jest niezmienna od kilku miesięcy. czy ktoś coś z tego rozumie? Coś screen jest niewyraźny, może przez niezarejestrowaną wersję programu.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez kielon5 dnia: 08 Listopad 2011 - 17:25


#60 Użytkownik jest niedostępny   Alejajca 

  • Wykształciuch z III RP
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32092
  • Dołączył: Wed, 25 Maj 05

Napisany 08 Listopad 2011 - 17:35

Zrób od nowa screen i wstaw, bo ten jest kompletnie nieczytelny.

Masz możliwość sprawdzenia dysku na innym kompie?

  • (109 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych