Forum PCLab.pl: Gigabyte H87. Awaria płyty? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gigabyte H87. Awaria płyty? Pomoc doborze nowej płyty głównej.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 25 Styczeń 2016 - 21:08

Panowie wyszedłem na chwile i niestety do kompa dopadły się dzieciaki. Teraz komp nie chce się włączyć. Tzn włącza się i przechodzi tak jak by w bios ale biosu a raczej UEFI nie ma. Jest tylko napis Gigabyte UEFI bios i nic więcej. Potem komp sięr esetuje. Oprócz procka odłączyłem dosłownie wszystko. Czy da się to naprawić?

Ten post był edytowany przez Davvvi dnia: 30 Styczeń 2016 - 12:26


#2 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1996
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 25 Styczeń 2016 - 21:31

Proponuje wyjąc baterie na płycie głównej na ok 5 minut to zresetuje ustawienia biosu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 25 Styczeń 2016 - 21:43

Zresetowany bios. Po wciśnięciu power. Komp uruchamia się jak by dwa razy potem jest jedno piknięcie z głośnika . Potem wchodzi w ten napis co pisałem i po chwili reset i tak cały czas. Chyba płyta zdechła. I po co ten dualbios jak nie można z niego korzystać. Bios jakoś działa bo po wyciągnięciu ramu pika cały czas ale nie da się w niego wejść.

Ten post był edytowany przez Davvvi dnia: 25 Styczeń 2016 - 21:44


#4 Użytkownik jest niedostępny   Erwtokritos 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1996
  • Dołączył: So, 21 Gru 13

Napisany 25 Styczeń 2016 - 21:45

A wiadomo co dzieciaki narobiły ?
Grzebały coś w komputerze czy coś w tym stylu ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 25 Styczeń 2016 - 21:51

Bardzie pstrykaly włącznikiem bądź listwę wyłączały.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 26 Styczeń 2016 - 10:11

Ludzie nikt więcej nic nie poradzi?

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19243
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 26 Styczeń 2016 - 10:22

Skoro Cię nie było to nie wiesz co robiły, a mogły zrobić praktycznie wszystko (no, może poza reballingiem chipsetu :E )

Czy płyta i reszta komponentów są w niezmienionym wizualnym stanie?
Nic nie wpadło do obudowy/zasilacza?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 26 Styczeń 2016 - 12:23

Wszystko jest w porządku. Komp stoi w biurku. Zasilacz mam wentylatorem w dół na dole obudowy więcej tym bardziej nic by do niego nie wpadło.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 26 Styczeń 2016 - 19:21

Zrobiłem kilka pomiarów. Ogólnie napięcia są w normie. Po odłączeniu zasilania procka płyta resetuje się cały czas. Czy tak powinno być? A skoro wyświetla się jakiś obraz to procek jest ok?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Boczkins 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1399
  • Dołączył: Pn, 22 Wrz 14

Napisany 28 Styczeń 2016 - 17:11

możesz wejść do biosu ???

#11 Użytkownik jest niedostępny   Paayor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 772
  • Dołączył: Nd, 03 Lis 13

Napisany 28 Styczeń 2016 - 17:19

Może spróbuj pożyczyć płytę od jakiegoś znajomego i sprawdź czy sprzęt wstanie. Albo cebulowo kupić i oddać na zwrot 14dniowy. :E

#12 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 28 Styczeń 2016 - 20:43

Właśnie do biosu nie mogę wejść . Ogólnie płyta jak by sama wchodziła do biosu tylko biosu nie ma. Może to coś nakieruje. Nie odpisałem ze pod czas resetowów komp na chwile się wyłącza w trakcie resetuje za każdym razem. Może jednak zasilacz oberwał?

Może jest ktoś z Kutna kto by pomógł mi przetestować zasilacz?

Są tylko dwa wyjścia albo płyta albo zasilacz.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 30 Styczeń 2016 - 12:23

Panowie i lipa zdobyłem zasilacz ale komp dalej zachowuje się tak samo więc pewnie zdechła płyta główna. Pomoże dobrać nową płytę? tzn może być używana ale z gwarancją.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19243
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 30 Styczeń 2016 - 12:38

A masz jakieś specjalne wymagania? Bo jak nie, to styknie najtańsza na chipsecie B85 z 4 slotami na ram.

Masz płytę z backplate, to zwróć uwagę by zaczepy od ramów nie były zbyt blisko linii slotu x16 - niestety są płyty na których backplate o to zawadza...

#15 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 30 Styczeń 2016 - 12:47

Zobacz postDavvvi, o 26 Styczeń 2016 - 19:21, napisał(a):

Zrobiłem kilka pomiarów. Ogólnie napięcia są w normie. Po odłączeniu zasilania procka płyta resetuje się cały czas. Czy tak powinno być? A skoro wyświetla się jakiś obraz to procek jest ok?


Powinno bo nie detektuje procesora, skoro wyjąłeś wtyczkę od zasilania CPU.

Zobacz postDavvvi, o 28 Styczeń 2016 - 20:43, napisał(a):

Właśnie do biosu nie mogę wejść . Ogólnie płyta jak by sama wchodziła do biosu tylko biosu nie ma. Może to coś nakieruje. Nie odpisałem ze pod czas resetowów komp na chwile się wyłącza w trakcie resetuje za każdym razem. Może jednak zasilacz oberwał?

Może jest ktoś z Kutna kto by pomógł mi przetestować zasilacz?

Są tylko dwa wyjścia albo płyta albo zasilacz.



Zobacz postDavvvi, o 30 Styczeń 2016 - 12:23, napisał(a):

Panowie i lipa zdobyłem zasilacz ale komp dalej zachowuje się tak samo więc pewnie zdechła płyta główna. Pomoże dobrać nową płytę? tzn może być używana ale z gwarancją.


Pisałeś o tym, że prawdopodobnie dzieciaki bawiły się listwą - imho tutaj prędzej bios padnie, niż coś innego stać się mogło.

Dual bios? Szczerze? Moja płyta, która lata temu miała duala, też od nich, również padła sobie, a dual w niczym nie pomógł. Niby jest, choć lepiej mieć, niż w ogóle nie mieć (mój MSI Z170A Gaming M3 padł od razu po włączeniu - loop).

Płyta po takich zabawach powinna zrobić sobie selftesta i po chwili samodzielnie się odpalić. Skoro nie jest w stanie tego wykonać to albo sumy kontrolne biosa poleciały, a wówczas backup powinien się ładować (i tutaj kolejna ciekawa rzecz...bo możesz mieć fizycznie uwaloną kość oznaczoną jako main, wówczas backup ładuje dane do maina, ale main nadal jest walnięty - loop...), albo sumy są ok, a płyta ma po prostu loopa - czyli bios padł kompletnie (w obu kościach). Próbowałbym zrobić coś innego.

Rozkręcić całość, wypiąć wszystko, za wyjątkiem cpu + ram i próbować odpalić na tak zwanego pająka.

Na www gdzieś widziałem poradnik Gigabyte, jak odpalić tryb force restore:
https://www.google.pl/search?q=gigabyte+dualbios+force+recovery&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=saKsVv25KeTgyQPfh6vgDQ


http://www.overclock...te-motherboards

https://www.youtube....h?v=HhI-t5lh_38

Ten post był edytowany przez Firekage dnia: 30 Styczeń 2016 - 12:48


#16 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 30 Styczeń 2016 - 13:16

Już tak robiłem na tego pająka. Przekłądałęm kość ram do wszystkich slotów. Na integrze jak i na gtx970 wyświetla tak samo obraz. Mam 4 kości ramu i każdą sprawdzałem i nic. Jedno zauważyłem jak wciskam szybko jaki kolwiek przycisk na klawiaturze to na chwilę wyświetla się logo producenta ale nie da wejść do biosu. Bez pamięci ram płyta cały czas pika więc reaguje na zmiany sprzętowe.

Dzięki kolego za link jak tylko przewiozę komputer do nowego mieszkania to sprubuję trochę podziałać.

Ten post był edytowany przez Davvvi dnia: 30 Styczeń 2016 - 13:28


#17 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 30 Styczeń 2016 - 21:04

Kolego firekage jesteś wielki. Dzięki Twojemu linkowi płyta ożyla. Wcisnalem power i reset jednocześnie i wyskoczył updating bios i płyta działa. Komp startuje. :)

#18 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32098
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 31 Styczeń 2016 - 14:16

Ciesze się, że zadziałało. Widzisz, lepiej to mieć, niż nie...

Dlatego mój MSI poleciał...

#19 Użytkownik jest niedostępny   Davvvi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 865
  • Dołączył: Cz, 10 Gru 09

Napisany 31 Styczeń 2016 - 18:19

Dokładnie lepiej mieć niż nie mieć. Szkoda tylko że płyta główna sama nie zrobiła tego update biosu. Ktoś kto się nie zna jak np. ja to by już szukał nowej płyty. A tu kombinacja 2 przycisków i jakieś 250zl w kieszeni. Najgorsze to było to że system mam w trybie UEFI a dyski w GPT i moj leciwy lapek nie rozpoznawał w ogóle dysków a bałem się o dane i nie miałem gdzie sprawdzić. Ważne że komputer działa. jeszcze raz dzięki.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Ludożerca 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Cz, 06 Cze 19

Napisany 06 Czerwiec 2019 - 13:23

Są dwa sposoby na naprawę.
1. Płyta ma dwa BIOS-y . Awarii uległ pierwszy BIOS ( B_BIOS ) .
Proszę na płycie zlokalizować oba biosy ( B_BIOS i M_BIOS) . Na każdej kości BIOS znajduje się kropeczka. To jest pin nr. 1 . Kolejne są rozmieszczone przeciwnie do wskazówek zegara.
Teraz należy ostrożnie połączyć pin nr.4 oraz pin nr.7 w M_BIOS . Zwarcie z innymi pinami może uszkodzić równeiż ten BIOS. Trzeba to zrobić bardzo ostrożnie.
Po połączeniu tych pinów należy włącznikiem uruchomić komputer. Po chwili włączy się na ekranie komunikat : Bios został uszkodzony - czy chcesz go naprawić/przywrócić . Naćinij TAK.
Komputer z drugiego BIOS'u zaktualizuje pierwszy BIOS, e voila !!!! Komputer znowu działa :):) .
Znalazłem to rozwiązanie dzisiaj na necie . I uratowałem płytę główną.

2. a - wyłącz zasilanie komputera przełącznikiem w zasilaczu ,
b - naciśnij włącznik w obudowie komputera , i cały czas go trzymając , włącz komputer przełącznikiem w zasilaczu
c - gdy tylko uruchomią się wentylatory na płycie głównej - jak najszybciej puść włącznik w obudowie i wyłącz zasilanie przełącznikiem w zasilaczu
d - włącz zasilacz
e - naciśnij przycisk zasilania z przodu obudowy
f - komputer powinien wystartować i przywrócić BIOS.

Niestety metoda nr 2 w moim przypadku nie zadziałała.
Ale nr 1. pomogła.


Zobacz postDavvvi, o 25 Styczeń 2016 - 21:08, napisał(a):

Panowie wyszedłem na chwile i niestety do kompa dopadły się dzieciaki. Teraz komp nie chce się włączyć. Tzn włącza się i przechodzi tak jak by w bios ale biosu a raczej UEFI nie ma. Jest tylko napis Gigabyte UEFI bios i nic więcej. Potem komp sięr esetuje. Oprócz procka odłączyłem dosłownie wszystko. Czy da się to naprawić?


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych