Forum PCLab.pl: GTX 970 vs R9 290 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 970 vs R9 290 FX8300 oraz i5 jak to jest

#1 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11854
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 20 Luty 2016 - 17:23

Testów słupkowych w sieci jest masa z miejsc testowych. Dzisiejszy test to nic innego jak wasza rozrywka w grach. Nie jest to 100% powtarzalnie ale daje zobrazowanie jak odczówacie to podczas rozrywki.
Test przeprowadzony na dwóch platformach Intel i AMD oraz z dwiema kartami graficznymi R9 290 i GTX 970.

Konfiguracja testowa


GTX 970@ 1535/1950 stale taktowanie
R9 290@ 1150/1350

AMD
FX8300@ 4.5GHz
Asus M5A99X EVO
8GB 2400MHz 11-11-11-28
Hitachi 2TB

Intel
i7 4790K wylączone HT@ i5 @ 4.5GHz
ASRock Z97 Extreme4
8GB 2400MHz 11-11-11-28
Hitachi 2TB

Oprogramowanie i sterowniki
Windows 7 64 bit
Nvidia: 361.82
AMD: Crimson-16.1.1


GRY


Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Mulit na planszy Caspian Border graczy 64.

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Oczywiscie 64 graczy i multi.

Dodaj obrazekDodaj obrazek


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Plansza Only Human. NIc nie trzeba komentować widać co się dzieje.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Przejazd z Paryża do Dover autostradą A16.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Dodaj obrazekDodaj obrazek

Dodaj obrazekDodaj obrazek


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

FX+ R9 290 to jedno wielkie nieporozumienie


Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Jak by nie patrzeć R9 290 w tej grze z żadnym procesorem nie jest dobrym pomysłem. GTX 970 masakruje w tej grze karte czerwonych.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek


Suma sumarów jest taka że tak mocnych graf jak chce się wykożystać maksimum z kart graficznych nie łączyć ze słabym procesorem. A w szczególności R9 290. Czy dopłata kilkaset + - 500 złotych jest warta dopłaty ? Sami sobie zdecydujcie. Ja bym doplacił bez zastanowienia.

Za chwilke wkleje screenshots z gier ustawień.
Te same gry bedą też testowanie w najbliższym czasie na Phenom II i na staruszku Q6600 albo Xeon X3360

Ten post był edytowany przez MaxForces dnia: 22 Luty 2016 - 13:37


#2 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18021
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 20 Luty 2016 - 17:28

jeszcze przydałby się pobór prądu - albo ze ściany (+model zasilacza), albo już przeliczony

#3 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11854
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 20 Luty 2016 - 18:06

Zobacz postbartosz302, o 20 Luty 2016 - 17:28, napisał(a):

jeszcze przydałby się pobór prądu - albo ze ściany (+model zasilacza), albo już przeliczony

Nawet tego nie sprawdzałem teraz, masa tego w sieci jest nawet w testach laba. Rzecz oczywista gdzie będzie więcej.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5189
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 20 Luty 2016 - 18:08

MaxForces, czy w ETS na FX+GTX coś się stało szczególnego mniej więcej od 450 do 900? Deszcz spadł albo co?

#5 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11854
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 20 Luty 2016 - 18:13

Nie nie padało, wszystkie przejazdy były od 8PM do 11PM. Odziwo w tej grze R9 lepiej sobie radzi ale jest to bez znaczenia na obu kartach gra się komfortowo poza łaczeniem FXa z GTX 970

#6 Użytkownik jest niedostępny   JaN008 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1825
  • Dołączył: Nd, 04 Sty 09

Napisany 20 Luty 2016 - 18:22

Śmieszne taktowanie rdzenia w 970 i to jeszcze po oc ?

Referent ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   kieros 

  • kato-talib
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8643
  • Dołączył: So, 04 Maj 13

Napisany 20 Luty 2016 - 18:33

Zobacz postJaN008, o 20 Luty 2016 - 18:22, napisał(a):

Śmieszne taktowanie rdzenia w 970 i to jeszcze po oc ?

Referent ?


1335 to jest jakieś 1550-1600 w BOOST.

#8 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6156
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 20 Luty 2016 - 18:39

Zobacz postkieros, o 20 Luty 2016 - 18:33, napisał(a):

1335 to jest jakieś 1550-1600 w BOOST.

I to jest właśnie błędne podawanie taktowań GTX, które wprowadza zamęt!
Powinno się podawać realne, końcowe taktowanie bo jeden będzie pisał, że karta ma zaledwie 1335Mhz a drugi, że ma Boost na 1550Mhz.

Ten post był edytowany przez DjXbeat dnia: 20 Luty 2016 - 18:40


#9 Użytkownik jest niedostępny   MaxForces 

  • pompton plains nj
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11854
  • Dołączył: So, 26 Sty 08

Napisany 20 Luty 2016 - 19:03

Zobacz postkieros, o 20 Luty 2016 - 18:33, napisał(a):

1335 to jest jakieś 1550-1600 w BOOST.
poprawilem juz 1535 stale taktowanie

#10 Użytkownik jest niedostępny   kieros 

  • kato-talib
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8643
  • Dołączył: So, 04 Maj 13

Napisany 20 Luty 2016 - 19:06

Zobacz postDjXbeat, o 20 Luty 2016 - 18:39, napisał(a):

I to jest właśnie błędne podawanie taktowań GTX, które wprowadza zamęt!
Powinno się podawać realne, końcowe taktowanie bo jeden będzie pisał, że karta ma zaledwie 1335Mhz a drugi, że ma Boost na 1550Mhz.


Tylko, że byłby chaos (właściwie to jest) bo wszystkie stronki podają to normalne taktowanie a użytkownicy podają w Boost. Taktowanie w boost też może się różnić między kartami podkręconymi do tych 1300Mhz więc nie dziwię się redakcjom, że nie chcą robić burdelu.
Trzeba się dostosować do panujących reguł i tyle. Takie tematy jak ten są robione dla zwykłych ludzi.

Ten post był edytowany przez kieros dnia: 20 Luty 2016 - 19:08


#11 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5189
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 20 Luty 2016 - 19:56

Na kręconej i5 masz 40-50 FPS, na FXie tyle samo/lekko mniej. Tak, to minimum, ale pewnie duże miasto właśnie tam jest. Jest to dla mnie niekomfortowe granie, na i5 3570k + 280X, prawdę mówiąc, narzekam :(

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych