Forum PCLab.pl: Czas to porządnie wykręcić - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czas to porządnie wykręcić tylko dla wymiataczy :E Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 15:44

No to tak.Chłodzenie zakupiłem nowe i zsilacz też.Miałem zamiar pokręcic porządnie moj sprzecior ale jak widzę mam problem.Otoz moje mobo to Epox 8KRA2I na KT 600.Dałem aktulanie 223x10 z napieciem na procka 1,75V i pamieci 2,7V.Narazie wszystko jest stabilnie (własnie po 5 tescie prime wywali błąd :kwasny: ).Nie wiem jak to moge dalej kręcic zeby było wydajnie bo jak zwiekszam mnoznik to sa ja duze problemy.Np. Zeby poleciec na 210x11 musze juz dawac przeszło 1,85V zeby uruchomic niestabilna winde :( Nie cche zabardzo dawac napiecia 1,9V.Chmm dobra powiedzcie mi tylko tak jak ustawic tego sprzeciora zeby szybko zrobic dobry wynik w Super Pi :E Moze to pamieci mnie czymaja aktulanie timingi to 2,5-3-3-8 1T???? Rekordzik jaki udało mi sie uzyskac to 2400MHz niestabilne ale to było tylko zmienie mnoznika na 18 :E Nie wiem jakie fsb moge dac maxymalne na moje mobo i nie wiem jakie napiecie wytrzymja moje zryte pamiatki.Bo wiadom oze im wieksze fsb tym lepiej :)
Znalazłem test mojego mobo moze wam pomoze w pomocy dla mnie :P
TEST

Tak na boku na 210x10 mam stabilnie z napiciem 1,65V.

Chmm czy to jest juz koniec mojego procka czy co bo ja juz nie wiem sam :hmm:

Macie tu pare screenow z wynikami:

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Najlepiej podawajcie jakies przykłady jak ustawic timingi fsbi i mnoznik i napiecie a ja bede probował.W kupie siła razem podkrecimy go napewno wiecej (mam nadzieje) :E

EDIT:Super PI 16M przeszedł :D czas 19,in 24s to całkiem niezle :E Screen:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Khamilek dnia: 06 Wrzesień 2005 - 16:09


#2 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:06

Nie wiem czy mobo Cię nie blokuje... :hmm: KT600 od Via... Jednak nForce2 to nForce2... Ale podbuduję: na pewno da się więcej...

EDIT: timingi ustaw na 3-4-4-8...

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 16:07


#3 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:10

Podstavsky, o Sep 6 2005, 16:06, napisał(a):

Nie wiem czy mobo Cię nie blokuje... :hmm: KT600 od Via... Jednak nForce2 to nForce2... Ale podbuduję: na pewno da się więcej...

EDIT: timingi ustaw na 3-4-4-8...

Okej no to moze wiesz jak mam to dalej krecic.Przestawie te timingi i co jechac fsb czy mnoznikiem bo ja juz sam nie wiem :( Boje sie troche fsb leciec w koncu to kt 600...

#4 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:12

Nie...FSB nie bój się... Leć z FSB i pamięci na timingach największych możliwych... KT600 wytrzyma... Chodzi tu o stabilność... Jak nie wytrzyma to ostry restart... :D

Napięcie 1,75 V zostaw...

KT600 wcale nie jest taki zły... Ale miałem na myśli chipset stworzony do OC... Ten model chipsetu VIA na pewno nie należy do takich... Kolega z klasy ma bartonika 2500+ i ASUSa na takim układzie i próbował wywalić na 3200+... Nic z tego... Nie ma także problemów z zasiłą... Modecom 420W.

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 16:20


#5 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:19

Podstavsky, o Sep 6 2005, 16:12, napisał(a):

Nie...FSB nie bój się... Leć z FSB i pamięci na timingach największych możliwych... KT600 wytrzyma... Chodzi tu o stabilność... Jak nie wytrzyma to ostry restart... :D

Napięcie 1,75 V zostaw...

Timingi wieksze?? myslałem ze trzeba mniejsze :hmm: Chm a jakie napiecie pamiatka dać??? I jakie fsb moge dac najwyze??

#6 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:21

Spróbuj pamięci zostawić na 2,7V... Nie zaszkodzi... Timingi 3-4-4-8... FSB ustaw na 225 przy mnożniku 10... Sprawdź
A my przekonamy się czy FSB idzie do góry...

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 16:24


#7 Użytkownik jest niedostępny   Kowal 

  • ¯\_(ツ)_/¯
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 54496
  • Dołączył: So, 27 Mar 04

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:27

Podstavsky, o Sep 6 2005, 17:06, napisał(a):

EDIT: timingi ustaw na 3-4-4-8...



Podstavsky, o Sep 6 2005, 17:21, napisał(a):

Timingi 3-4-4-8... FSB ustaw na 225 przy mnożniku 10... Sprawdź
A my przekonamy się czy FSB idzie do góry...


Tak napewno dobrym pomysłem jest zwiekszenie FSB o 2Mhz co mu da 2% wydajności przy czym obnizasz timingi które zmniejszą wydajność o 5%... Jak nie masz pojęcia o czym piszesz to proszę nie pisz.

Jezeli proc nie idzie więcej niż te 223MHz to tak zostaw z tajmami które masz, nie walcz o kilka mHz FSB kosztem takich zmian w timingach bo obnizysz wydajność..

Ten post był edytowany przez Kowal dnia: 06 Wrzesień 2005 - 16:27


#8 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:27

Podstavsky, o Sep 6 2005, 16:21, napisał(a):

Spróbuj pamięci zostawić na 2,7V... Nie zaszkodzi... Timingi 3-4-4-8... FSB ustaw na 225 przy mnożniku 10... Sprawdź
A my przekonamy się czy FSB idzie do góry...

Ble co mi z 20MHz :E Moze dam odrazu 230:P :Up_to_s:

#9 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:30

Kowal, o Sep 6 2005, 16:27, napisał(a):

Tak napewno dobrym pomysłem jest zwiekszenie FSB o 2Mhz co mu da 2% wydajności przy czym obnizasz timingi które zmniejszą wydajność o 5%... Jak nie masz pojęcia o czym piszesz to proszę nie pisz.

Jezeli proc nie idzie więcej niż te 223MHz to tak zostaw z tajmami które masz, nie walcz o kilka mHz FSB kosztem takich zmian w timingach bo obnizysz wydajność..

Przecież pisał że na 2,5-3-3-8 na 223x10 nie idzie poprawnie... Timingi w górę...
Zobaczymy czy mobo blokuje... Wiem o czym piszę....
Poza tym zawsze na testy daje się najwyższe... A dopiero później patrzy na jakich najniższych może pracować... a jak wywali na ponad 230 z najwyższymi to przecież wydajność skoczy w porównaniu z 223 na niskich... Mam rację?

Kowal ---> jak wydajność się obniży to kurka co stoi na przeszkodzie powrócić do stabilnych? Przez kombinowanie może poznać na co mobo stać...

Poza tym obliczając bilans tego co napisałeś to tylko 3% w dół :E

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 16:45


#10 Użytkownik jest dostępny   Tomcat 

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12581
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:31

zawodowcy kręęcą powli co pare mhz a noe od razu kilkadziesiat bo mi sie spieszy :E

khamilek rób to "profeszionalnie" :lol2:

#11 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 16:42

Kręciliśmy dziś z kolegą P4 3,0 na rdzeniu Prescott + mobo Abit IC7-G i pupcia... Na timingach 3-3-3-8 nie wykrywał dysku przy ustawieniu FSB 220 (x15)... Dziwne prawda? Vcore = 1,475
Ma dwie kości Hynixa po 512MB PC3200...
Nie sprawdzaliśmy na 3-4-4-8 bo nie miałem czasu... :E
Na razie składam kasę na XC80Al a potem jak dobrze pójdzie na IC7 ale bez G ;)
Myślałem o czymś 64bitowym na S939... Jak stanieją dobre proce to nie kupię icesiódemki...

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 17:02


#12 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 17:05

Dobra na 223x 10 z 1,75V i 2,7V dla pamieci jest chyba stabilnie bo winda idze z 2 godziny i przechodzi prime 16M.Prosze teraz konkretnie mi powiedziec co dalej robic.Jechac z fsb do gory i napieciem na procku czy jak?? ;)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 17:07

Khamilek, o Sep 6 2005, 17:05, napisał(a):

Dobra na 223x 10 z 1,75V i 2,7V dla pamieci jest chyba stabilnie bo winda idze z 2 godziny i przechodzi prime 16M.Prosze teraz konkretnie mi powiedziec co dalej robic.Jechac z fsb do gory i napieciem na procku czy jak?? ;)

Zostaw napięcie na mem i CPU bo jest wystarczające... Daj na 230 FSB...
Kowal ---> widzisz? Nie ma błędów :]

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 17:07


#14 Użytkownik jest niedostępny   Camel- 

  • E280
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13788
  • Dołączył: Wt, 13 Lip 04

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 17:27

gadacie jak stara pierdoła na targu :mad2:

no taaaak... kowal... muszę roziwnąć twoją tezę. podkrecaja o 2Mhz, daja dyską popalic (ata100/133 to troche wyzsze fsb i juz sie pala) czyli wzrost teoretyczny 1-2%... timingi 2,5-3-3-8 (docelowe powiedzmy) do 3-4-4-8 tracą okolo 10%. są na minusie 9-8%. ale nie ... KT600 jest wytrzymały :hahaha:

geernalnie to brak mi slow. jezeli mialbym kt600 to dalbym 200 i np. mnoznik 12 czy 12,5 jakies 1,85V czy nawet 1.9V. masz pentgrama, zdmuchujesz nim w zasadzie wszystko co masz do okola.... a na wyzszym fsb i nizszym mnoznik nie zauwazysz roznicy. tym bardziej ze to wyzsze fsb na kt600 to tylko kilka megaherców :>

#15 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 17:37

Taaaa 1,9V No nie każdy to zaakceptuje... No właśnie jak się zachowuje na timingach 2,5-3-3-8 przy FSB 210 i mnożniku 12?
KT600 jest wytrzymaly było do podbudowy... :P
Jeśli jest taki wzrost wydajności przez timingi to rzeczywiście może kombinuj na 2,5-3-3-8... Ja nie odczuwam różnicy... mam walnięte 2,5-3-3-6 ale taka sama wydajność jest przy 2,5-3-3-5 czy 3-3-3-7...

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 17:52


#16 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 18:42

Kurde mam złe wiadomosci :( Probowałem na 210x12 i komp sie uruchomił ale tak gdzie wczytuje te dane jaki proc itp zaczeło wszstko szalec i dziwnie pokazywac wiec odrazu kompa wyłaczyłem.Na 200x12,5 jak camel mowil z napieciem 1,95V wogole komp sie nie uruchomil a na 12x200 uruchomił sie ale winda sie nie wgywyała.Z bolem serca dałem 2V (max mojego mobo) i o dziwno komp sie wogole nie uruchomił ( a na 1,95V tak :hmm: ) Jajuz tego nie rozumiem.Czyzby to był juz koniec mojego podkrecania :(

#17 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 18:58

Słuchaj to zostaje 223x10 z timingami 2,5-3-3-8... :( A ustaw 235MHz mnożnik 10 + 2,5-4-4-7 ?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 19:12

Podstavsky, o Sep 6 2005, 18:58, napisał(a):

Słuchaj to zostaje 223x10 z timingami 2,5-3-3-8... :( A ustaw 235MHz mnożnik 10 + 2,5-4-4-7 ?

Chmm wole nie ryzykowac.39mhz pci przy pelnym ata to niezbyt fajnie wyglada.Chmm wychodzi na to ze mam chyba lipne mobo albo proc sie juz konczy :( Mzoe wymiana biosu cos da jak myslicie???

#19 Użytkownik jest niedostępny   Podstavsky 

  • Panzer Division General
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11597
  • Dołączył: Wed, 26 Sty 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 19:20

Khamilek, o Sep 6 2005, 19:12, napisał(a):

Chmm wole nie ryzykowac.39mhz pci przy pelnym ata to niezbyt fajnie wyglada.Chmm wychodzi na to ze mam chyba lipne mobo albo proc sie juz konczy :( Mzoe wymiana biosu cos da jak myslicie???

Jak stabilnie chodziło na 223x10 i timingi początkowe 2,5-3-3-8 to zostaw... widocznie więcej się nie da... Co do BIOSu... Możesz zrobić flash... Czasem dużo daje... :thumbup:

Ten post był edytowany przez Podstavsky dnia: 06 Wrzesień 2005 - 19:21


#20 Użytkownik jest niedostępny   Above 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12671
  • Dołączył: Pt, 08 Kwi 05

Napisany 06 Wrzesień 2005 - 19:43

Moj bios ma 2 lata na najnowszy jaki znalazłem jest z pazrdzienika 2004 roku.Taka prawda ze nigdy nie bawiłem sie z zmiana biosu i boje sie ze cos spartacze :kwasny:

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych