Forum PCLab.pl: SSD - wątek zbiorczy. Przeczytaj zanim założysz nowy temat! - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (131 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SSD - wątek zbiorczy. Przeczytaj zanim założysz nowy temat! jaki dysk kupić, najczęściej zadawane pytania, wątek do dyskusji Oceń temat: ****- 10 Głosów

#61 Użytkownik jest niedostępny   ShaDow_Pro 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1595
  • Dołączył: So, 05 Paź 13

Napisany 25 Luty 2016 - 15:30

A do starego kompa który będzie lepszy http://www.x-kom.pl/...a-ssd-plus.html czy http://www.x-kom.pl/...-ssd-cx100.html wydaje mi się że sandisk?

#62 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 25 Luty 2016 - 15:35

Ponieważ CX100 jest na czarnej liście to wybór jest oczywisty.

#63 Użytkownik jest niedostępny   forum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6114
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 06

Napisany 25 Luty 2016 - 20:15

Czym się różni samsung sm951 od sm950pro ? To to samo tylko ze zielony to oem?

Gdy podłącze taki dysk , wszystko mi będzie działało na pełnej prędkości ,czy obetnie mi jakieś linie/wydajność ?

i5-6400
msi z170 gaming m5
2x (gtx 970 => PCI-E 3.0 @ 8x)

#64 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19680
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 25 Luty 2016 - 22:04

To są dwa różne dyski. To pm951 jest OEM'em, sm951 jest w normalnej sprzedaży detalicznej.

Test z porównaniem obu tutaj -> KLIK
Wynika z niego że jeżeli się mierzy w model 256GB to zdecydowanie lepiej brać sm951.

Pamiętaj że sm951 jest w dwóch wariantach, lepszy NVMe ma na początku oznaczenia MZVP.

Skylake ma linie pcie 3.0 w chipsecie i nie będzie żadnych ograniczeń - o to obawy można mieć, ale na starszych platformach.

#65 Użytkownik jest niedostępny   szymko 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4880
  • Dołączył: Wed, 20 Maj 09

Napisany 25 Luty 2016 - 22:56

Zobacz postmattpl, o 25 Luty 2016 - 08:54, napisał(a):

A czytałeś liste polecanych ? Bo ja go tam widze.

Właśnie sandiska tam widzę. Można go kupić za ~180zł, trochę taniej od transcenda 370, a prędkość zapisu jest trochę wyższa...
http://ssd.userbench...8GB/Rating/2699
http://ssd.userbench...8GB/Rating/1887

Ten post był edytowany przez szymko dnia: 25 Luty 2016 - 22:56


#66 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5480
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 27 Luty 2016 - 11:51

Wiemy co to RAPID.

#67 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 27 Luty 2016 - 13:50

Zobacz postAmuraro, o 27 Luty 2016 - 10:04, napisał(a):

Co do wyniku EVO 250GB:

[img]

Ciekawy przykład testu przepustowości pamięci operacyjnej za pomocą benchmarka od ssd. ;)

#68 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3316
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 27 Luty 2016 - 14:31

Mav powywalaj takie bezsensowne wpisy jak amuraro bo zaraz zrobi tu się śmietnik.

#69 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5480
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 27 Luty 2016 - 16:13

Przeczytaj 13 post z tego wątku tam znajdziesz odpowiedź.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 27 Luty 2016 - 16:14


#70 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 27 Luty 2016 - 17:41

Zobacz postAtak_Snajpera, o 27 Luty 2016 - 13:31, napisał(a):

Mav powywalaj takie bezsensowne wpisy jak amuraro bo zaraz zrobi tu się śmietnik.

A niech zostaną, może się chłopak czegoś nauczy. :E W końcu to też wątek do dyskusji.

#71 Użytkownik jest niedostępny   eRPeKa 

  • Uczestnik HotZlotu :D
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1480
  • Dołączył: Nd, 30 Gru 12

Ikona postu  Napisany 28 Luty 2016 - 14:41

Zobacz postAmuraro, o 27 Luty 2016 - 15:19, napisał(a):

Cieszę się że wiecie co to RAPID mode, natomiast który z producentów SSD oferuje podobną funkcję do swoich dysków?


W każdym SSD można mieć RAPID.

#72 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3316
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 28 Luty 2016 - 18:58

Zobacz posteRPeKa, o 28 Luty 2016 - 14:41, napisał(a):

W każdym SSD można mieć RAPID.

...i HDD. Tak przy okazji to Plextor ma swoje PlexTurbo.

#73 Użytkownik jest niedostępny   addle2 

  • Sound of Da Police
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 07

Napisany 29 Luty 2016 - 19:34

Kurde. Kupiłem Kingston 300V kilka dni temu i dopiero dzisiaj przeczytałem ten temat :E. Takie tematy są naprawdę pomocne. Świetna robota!

Ten post był edytowany przez addle2 dnia: 29 Luty 2016 - 19:35


#74 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 29 Luty 2016 - 20:39

Zobacz postaddle2, o 29 Luty 2016 - 18:34, napisał(a):

Kurde. Kupiłem Kingston 300V kilka dni temu i dopiero dzisiaj przeczytałem ten temat :E

A kupiłeś przez neta? Jak tak to zawsze możesz zwrócić. :)

#75 Użytkownik jest niedostępny   addle2 

  • Sound of Da Police
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 07

Napisany 29 Luty 2016 - 21:43

Niestety nie przez Internet. Mam dodatkowo SATA1 i raczej kupno Transcenda nic by mi nie dało. Tak wyglądają wyniki Kingstona 300V na moim laptopie Lenovo T60:
Dodaj obrazek
To Micron MLC 20 nanometrów czy ciężko stwierdzić? Firmware jest jakieś nowsze.

Ten post był edytowany przez addle2 dnia: 29 Luty 2016 - 21:51


#76 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19680
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 29 Luty 2016 - 22:04

Nie wiem czy akurat w tym akurat modelu, ale w niektórych thinkpadach ludzie stosowali modyfikację biosu by odblokować sata2.
Dało czy nie dało - po co mieć gorsze skoro można mieć lepsze? Dysk z pewnością przeżyje tego laptopa.

#77 Użytkownik jest niedostępny   =-Mav-= 

  • Ósmy pasażer Nostromo
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 34434
  • Dołączył: So, 09 Sie 03

Napisany 29 Luty 2016 - 22:06

Warto pogmerać aby spróbować odblokować to sata 2. Jednak jeśli zostaniesz przy sata 1 to i ten kingston w zupełności Ci wystarczy.

#78 Użytkownik jest niedostępny   addle2 

  • Sound of Da Police
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2751
  • Dołączył: Pt, 17 Sie 07

Napisany 29 Luty 2016 - 22:21

Niestety, dla T60 nie da się odblokować SATA II. Ten Kingston rzeczywiście w zupełności wystarczy! Przynajmniej ma kości MLC a nie TLC. Nie będę dalej zaśmiecał tematu. Dzięki za pomoc.

#79 Użytkownik jest niedostępny   galci 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 600
  • Dołączył: Pn, 05 Lip 10

Napisany 06 Marzec 2016 - 15:10

Zostałem poproszony przez kolegę o pomoc więc zwracam się z prośbą do Was.
Kolega chce kupić ten dysk do 400zł dostał informację że lepiej raczej nie znajdzie. Na chwilę obecną posiada 500gb SATA chciałby zrobić migracje systemu na SSD a talerzowy zostawić do przechowywania danych, czy taka konfiguracją będzie ok, czy potrzebne będą jakieś dodatkowe kable do migracji, w jaki sposób się to odbywa i czy dwa dyski mogą pracować równocześnie?

#80 Użytkownik jest niedostępny   Wirgiliuszeu 

  • Pernamentny pechowiec
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 753
  • Dołączył: Nd, 06 Mar 16

Napisany 06 Marzec 2016 - 15:17

Kable będą potrzebne do podłączenia dysku SSD.Najlepiej jest zainstalować na nowym dysku system od nowa.Oczywiście że dwa dyski mogą pracować razem.

Poczytaj FAQ tam zostało wszystko wyjaśnione.

Ten post był edytowany przez Wirgiliuszeu dnia: 06 Marzec 2016 - 15:18


  • (131 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych