Forum PCLab.pl: Partycje na dysku w laptopie. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Partycje na dysku w laptopie.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Nautor Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 09 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 09:34

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Kupiłem ostatnio laptopa acera z dyskiem 80GB, który ma tylko dwie partycje po 36 GB w windowsie XP. Chciałbym podzielić go na 6 części. Wiem, ze można to zrobić w windowsie XP formatując go i przy ponownej instalacji ustawiając partycje, mam jednak do was 3 pytania:

1) Mój laptop ma zablokowany Bios (tak mi sie przynajmniej wydaje, poniewaz przy uruchamianiu systemu i przycikaniu DEL nie chce do niego wejsc. Nie wiem czy jest to zwiazane z gwarancją i czy mozna to jakos odblokować żeby zainstalowac ponownie system i podzielic go napartycje?

2)Ściągnałem tez program Partition Magic 8.0 i zastanawiam sie czy moglbym bez formatowania podzielić na więcej partycje te dwie które juz mam w tym tą na której znajduje sie windows?

3) Przeczytałe że przy tworzeniu partycji nalezy ustawic oznaczenia dla dysków FAT32 , NTFs, H.... i nie wiem które pownienem wybrać gdybym chciał podzielic dysk np. w taki sposób

1)15Gb 2)10Gb 3)15GB 4)15Gb 5)15Gb 6)5GB

Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziekuje.

#2 Użytkownik jest niedostępny   astrodemia Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Pt, 02 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 09:53

Nautor, o Sep 10 2005, 09:34, napisał(a):

Witam wszystkich i proszę o pomoc. Kupiłem ostatnio laptopa acera z dyskiem 80GB, który ma tylko dwie partycje po 36 GB w windowsie XP. Chciałbym podzielić go na 6 części. Wiem, ze można to zrobić w windowsie XP formatując go i przy ponownej instalacji ustawiając partycje, mam jednak do was 3 pytania:

1) Mój laptop ma zablokowany Bios (tak mi sie przynajmniej wydaje, poniewaz przy uruchamianiu systemu i przycikaniu DEL nie chce do niego wejsc. Nie wiem czy jest to zwiazane z gwarancją i czy mozna to jakos odblokować żeby zainstalowac ponownie system i podzielic go napartycje?

2)Ściągnałem tez program Partition Magic 8.0 i zastanawiam sie czy moglbym bez formatowania podzielić na więcej partycje te dwie które juz mam w tym tą na której znajduje sie windows?

3) Przeczytałe że przy tworzeniu partycji nalezy ustawic oznaczenia dla dysków FAT32 , NTFs, H....  i nie wiem które pownienem wybrać gdybym chciał podzielic dysk np. w taki sposób

1)15Gb 2)10Gb 3)15GB 4)15Gb 5)15Gb 6)5GB

Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziekuje.


1. Żaden z laptopów Acera nie ma zablokowanego BIOS-u. Przeczytaj w instrukcji obsługi w jaki sposób się do BIOS-u wchodzi

2. Zamiast Partition Magic proponuję Boot It! Next Generation http://www.terabyteunlimited.com

Jest o wiele bezpieczniejszy

3. Jaki system chcesz zainstalować? W przypadku Windows XP zaleca się NTFS

#3 Użytkownik jest niedostępny   Nautor Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 09 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 10:27

Chce zainstalowac windowsa Xp czyli na wszystkich 6 partycjach mam ustawic NTFS? Czy na pierwszym nie pownienem ustawic FAT 32?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Nautor Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 09 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 10:32

Sprawdziłem ale w mojej instrukcji nie ma opisu jak wejsc do biosu, mam acera 5021, gdyby ktos wiedział jak do niego wejsc bardzo prosze o odpowiedz.

#5 Użytkownik jest niedostępny   WeRen Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 230
  • Dołączył: Pn, 13 Cze 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 10:39

O ile dobrze pamiętam to w moim do biosu wchodzi się klawiszem F2 (oczywiście pisze jak do niego wejść pdczas uruchomienia lapka :) rozglądnij się :) )

#6 Użytkownik jest niedostępny   astrodemia Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Pt, 02 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 10:40

Nautor, o Sep 10 2005, 10:32, napisał(a):

Sprawdziłem ale w mojej instrukcji nie ma opisu jak wejsc do biosu, mam acera 5021, gdyby ktos wiedział jak do niego wejsc bardzo prosze o odpowiedz.


Mam dokładnie ten sam model :)

Jestem teraz w pracy, więc nie pamiętam dokladnie, ale na ekranie startowym masz informacje o klawiszach i o ile sie nie mylę, wciska się F2 :D

#7 Użytkownik jest niedostępny   Nautor Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 09 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 10:57

Dziekuje za odpowiedzi ale wracam jeszcze do mojego poprzedniego pytania
"Chce zainstalowac windowsa Xp czyli na wszystkich 6 partycjach mam ustawic NTFS? Czy na pierwszym nie pownienem ustawic FAT 32? "

#8 Użytkownik jest niedostępny   WeRen Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 230
  • Dołączył: Pn, 13 Cze 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 11:26

Ogólnie to z partycjami NFTS i FAT jest tak że winXP chodzi na obu :) Możesz wybrać jaką sobie chcesz :P Tylko że zwróć uwagę na to że : patrycja NTFS jest nowsza, jest na niej możliwość zabezpieczenia danych- jest bezpieczniejsza, i obsługuje obromne pliki (nie pamiętam do jakiego rozmiaru:P ) natomiast Fat32: jest troszkę szybsza, jest znacznie mniej bezpieczna niz NTFS i obsługuje pliki do 4GB :)

Ustaw jak chcesz... Ja mam u siebie partycję z systemem na NTFSie i partycję z danymi na Facie. Ale planuje ustawić wszystko na NTFSa =]

Ja Ci proponuję ustawić na wszystkich NTFS :) tylko po co Ci aż 6 partycji?? Czy to nie marnotrastwo miejsca??

#9 Użytkownik jest niedostępny   Nautor Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Pt, 09 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 11:53

Dzieki WeRen, zrobie tak jak mówisz , ustawie wszystkie na NTFS i zrobie cztery partycje.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Phuong Ikona

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: So, 16 Kwi 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 19:26

WeRen, o Sep 10 2005, 11:26, napisał(a):

patrycja NTFS obsługuje obromne pliki (nie pamiętam do jakiego rozmiaru:P ) natomiast Fat32  obsługuje pliki do 4GB :)



z tymi 4GB to chyba pomylka--bez przesady! 400GB to bym sie zgodzil :Up_to_s:

http://forum.tweak.p...howtopic=150860 -podobny problem:)

Ten post był edytowany przez Phuong dnia: 10 Wrzesień 2005 - 19:31


#11 Użytkownik jest niedostępny   kajler Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 20:56

Nautor, o Sep 10 2005, 12:53, napisał(a):

Dzieki WeRen, zrobie tak jak mówisz , ustawie wszystkie na NTFS i zrobie cztery partycje.


heh szkoda tylko ze jesli chcesz uzywac win doloczonego do laptoka, bo na system jests skazany na fat, ze wzgledu ze obraz systemu jest na takej partycji (co wg mnie jest dziwne ;/) no chyba ze jakos konwenterowac, ale to i tak bez sensu, bo i tak pasuje sie przesiasc na win xp 64 albo jakiegos linuxa


BTW
mam taki problem, jak mialem preinstalowany system to dzialal mi przycisk do wlaczania/wylaczania karty bezprzewodowej sprzetowo, jednak po reinstalacji z plytek ten klawisz nie dziala, musze wlaczac/wylaczac za pomoca programu, wie ktos moze czemu tak sie dzieje??

pozdr

Ten post był edytowany przez kajler dnia: 10 Wrzesień 2005 - 21:00


#12 Użytkownik jest niedostępny   astrodemia Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Pt, 02 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 21:10

kajler, o Sep 10 2005, 20:56, napisał(a):

heh szkoda tylko ze jesli chcesz uzywac win doloczonego do laptoka, bo na system jests skazany na fat, ze wzgledu ze obraz systemu jest na takej partycji  (co wg mnie jest dziwne ;/) no chyba ze jakos konwenterowac, ale to i tak bez sensu, bo i tak pasuje sie przesiasc na win xp 64 albo jakiegos linuxa
BTW
mam taki problem, jak mialem preinstalowany system to dzialal mi przycisk do wlaczania/wylaczania karty bezprzewodowej sprzetowo, jednak po reinstalacji z plytek ten klawisz nie dziala, musze wlaczac/wylaczac za pomoca programu, wie ktos moze czemu tak sie dzieje??

pozdr



Obraz nie ma nic do rzeczy. Dokładnie to samo znajduje się na płytach dołączonych do laptopa. Spokojnie przekonwertuj system plików na NTFS

Co do systemu 64-bitowego to przesiadka na niego jest pozbawiona sensu. Niewielka liczba aplikacji, które wykorzystują to środowisko

Co do klawisza włączania karty bezprzewodowej. Odinstaluj sterowniki karty bezprzewodowej i zainstaluj ręcznie tylko sterowniki opisane jako 802.11g. Nie instaluj tych opisanych jako "abg"

Dodatkowo masz zainstalowanego Launch Managera?

#13 Użytkownik jest niedostępny   kajler Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 21:26

astrodemia, o Sep 10 2005, 22:10, napisał(a):

Obraz nie ma nic do rzeczy. Dokładnie to samo znajduje się na płytach dołączonych do laptopa. Spokojnie przekonwertuj system plików na NTFS

Co do systemu 64-bitowego to przesiadka na niego jest pozbawiona sensu. Niewielka liczba aplikacji, które wykorzystują to środowisko

Co do klawisza włączania karty bezprzewodowej. Odinstaluj sterowniki karty bezprzewodowej i zainstaluj ręcznie tylko sterowniki opisane jako 802.11g. Nie instaluj tych opisanych jako "abg"

Dodatkowo masz zainstalowanego Launch Managera?


mozna niby konwenterowac, ale po co?

co do win 64 to sie nie zgadzam, wiekszosc programow 32 bit dziala normalnie (po za tymi co sie bardzo integruja z systemem np antiviry) a ogolnie system jest wydajniejszy, wkrodce to sprzawdze i dam znac :)

sproboje zrobic tak z ta karta, ale jak zainstaluje tylko te 802.11g bo bede wstanie sie polaczyc z sieca "b" ??

tak mam launch managera, ale co on zmienia??

#14 Użytkownik jest niedostępny   astrodemia Ikona

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 841
  • Dołączył: Pt, 02 Wrz 05

Napisany 10 Wrzesień 2005 - 21:35

kajler, o Sep 10 2005, 21:26, napisał(a):

mozna niby konwenterowac, ale po co?

co do win 64 to sie nie zgadzam, wiekszosc programow 32 bit dziala normalnie (po za tymi co sie bardzo integruja z systemem np antiviry) a ogolnie system jest wydajniejszy, wkrodce to sprzawdze i dam znac :)

sproboje zrobic tak z ta karta, ale jak zainstaluje tylko te 802.11g bo bede wstanie sie polaczyc  z sieca "b" ??

tak mam launch managera, ale co on zmienia??


1. Jak to po co? Bezpieczeństwo, sterowanie uprawnieniami użytkowników, używanie dużych dysków itd

2. Ja już sprawdziłem. Używanie programów 32-bitowych w Windows XP 64-bit to bzdura. Programy mogą działać wolniej z uwagi na inną wielkość rejestru. Poza tym pamiętaj o bardzo ważnej rzeczy. W Windows XP 64-bit nie uruchomisz ani trybu ms-dos ani aplikacji 16-bitowych a jest spora grupa instalatorów programów 16-bitowych. One się po prostu nie uruchomią

3. Tak, standard jest zgodny w dół

#15 Użytkownik jest niedostępny   marcin9 Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 85
  • Dołączył: Wed, 27 Lip 05

Napisany 11 Wrzesień 2005 - 01:24

astrodemia, o Sep 10 2005, 21:35, napisał(a):

Poza tym pamiętaj o bardzo ważnej rzeczy. W Windows XP 64-bit nie uruchomisz ani trybu ms-dos ani aplikacji 16-bitowych a jest spora grupa instalatorów programów 16-bitowych. One się po prostu nie uruchomią


Podobno Windows XP 64-bitowy ma także duże kłopoty z klasycznymi sterownikami 32-bitowymi.

#16 Użytkownik jest niedostępny   kajler Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 74
  • Dołączył: Nd, 31 Lip 05

Napisany 11 Wrzesień 2005 - 08:54

marcin9, o Sep 11 2005, 02:24, napisał(a):

Podobno Windows XP 64-bitowy ma także duże kłopoty z klasycznymi sterownikami 32-bitowymi.

sterowniki 32 bit, wogole nie powinny dzialac, ale akurat acer oferujesz wszystkie stery 64...

zawsze podczas okresu przejsciowego mozna miec 2 systemy :)
albo linux 64 ktory ma juz programy rozniez 64 bit:)

#17 Użytkownik jest niedostępny   beerisback Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Wt, 31 Mar 09

Napisany 04 Kwiecień 2009 - 17:23

Gparted Program do robienia Partycji Pamiętaj aby najpierw zdefragmentować wszystkie partycje a potem przez np. GParted ucinasz wybrane partycje [move] i tworzysz nowe.

Lub Opis sposobów partycjonowania dysku twardego przy pomocy instalatora Windows Vista i w samym środowisku Visty. Plik w formacie PDF.

Do otwarcia pliku niezbędny jest program odczytujący format PDF.

: KLIK

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych