Forum PCLab.pl: Nvidia fast sync, czyli najlepsza metoda synchronizacji oprócz gsync/freesync - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nvidia fast sync, czyli najlepsza metoda synchronizacji oprócz gsync/freesync Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2360
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 17 Maj 2016 - 22:39

Nvidia ogłosiła nowa technike synchronizacji obrazu nazwana nvidia fast sync która działa mniej więcej tak samo jak planista windowsowy grając w oknie, czyli ze karta renderuje obraz najszybciej jak się da naprzemiennie na dwóch buforach i najswiezsza w pełni wygenerowana klatka jest wyświetlana na ekranie, jest to lepsze niż samo granie w oknie ponieważ działa w ekskluzywnym fullscreenie dzięki czemu nie traci się wydajności, oraz nie ma losowych przyciec obrazu, oczywiście nie ma tearingu, input lag jest minimalny, tylko jakieś 8ms więcej niż bez synchronizacji, a przy spadku fps poniżej odświeżania monitora działa tak jak potrójnie buforowany vsync dzięki czemu liczba duplikowanych klatek jest minimalna. Funkcja już jest dostępna w sterownikach dołączanych do pascali i niedługo będzie dostępna również na starszych kartach. Ja się dziwię tylko dlaczego tak późno? Windows stosuje to od visty, konsole też już od dawna.

#2 Użytkownik jest niedostępny   agent_x007 

  • Mad man with a box
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 13978
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 09

Napisany 17 Maj 2016 - 22:50

Zobacz postC4in, o 17 Maj 2016 - 23:39, napisał(a):

Nvidia ogłosiła nowa technike synchronizacji obrazu nazwana nvidia fast sync która działa mniej więcej tak samo jak planista windowsowy grając w oknie, czyli ze karta renderuje obraz najszybciej jak się da naprzemiennie na dwóch buforach i najswiezsza w pełni wygenerowana klatka jest wyświetlana na ekranie, jest to lepsze niż samo granie w oknie ponieważ działa w ekskluzywnym fullscreenie dzięki czemu nie traci się wydajności, oraz nie ma losowych przyciec obrazu, oczywiście nie ma tearingu, input lag jest minimalny, tylko jakieś 8ms więcej niż bez synchronizacji, a przy spadku fps poniżej odświeżania monitora działa tak jak potrójnie buforowany vsync dzięki czemu liczba duplikowanych klatek jest minimalna. Funkcja już jest dostępna w sterownikach dołączanych do pascali i niedługo będzie dostępna również na starszych kartach. Ja się dziwię tylko dlaczego tak późno? Windows stosuje to od visty, konsole też już od dawna.
Nie do końca...

Fast Sync ma trzy bufory :
"Przedni" (połączony z odświeżaniem monitora)
"Tylni" (połączony z silnikiem gry)
"Wyrenderowanych klatek" (połączony z pierwszymi dwoma) [WK]

"Tylni" pracuje zawsze z maks szybkością (Vsync OFF)
"Przedni" zawsze z częstotliwością odświeżania (Vsync ON)
Silnik generuje klatki lądujące w "tylnim" buforze.
Logika wybiera te wyrenderowane w całości i przekazuje do bufora "WR".
Kiedy "przedni" bufor dostaje info od monitora że potrzebuje nową klatkę, wysyła on "prośbę" do bufora z wyrenderowanymi klatkami [WR] o wysłanie najnowszej do monitora.
Monitor dostaje nową klatkę i ją wyświetla, a starsze klatki (zalegające w buforze "WK") - zostają usunięte i cały proces powtarza się.

Potrójny bufor nie może w 100% wyeliminować tearingu (nie usuwa niewyrenderownych klatek "w locie").
Fast Sync może (ponieważ tylko takie lądują w buforze "WK").

Ograniczeniem Fast Sync, jest wysoka ilość klatek na sekundę (najlepiej znacznie przewyższająca częstotliwość odświeżania ekranu).

^Tak ja rozumiem to co jest na filmiku : LINK ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2360
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 17 Maj 2016 - 23:09

Zobacz postagent_x007, o 17 Maj 2016 - 22:50, napisał(a):

Nie do końca...

Fast Sync ma trzy bufory :
"Przedni" (połączony z odświeżaniem monitora)
"Tylni" (połączony z silnikiem gry)
"Wyrenderowanych klatek" (połączony z pierwszymi dwoma) [WK]

"Tylni" pracuje zawsze z maks szybkością (Vsync OFF)
"Przedni" zawsze z częstotliwością odświeżania (Vsync ON)
Silnik generuje klatki lądujące w "tylnim" buforze.
Logika wybiera te wyrenderowane w całości i przekazuje do bufora "WR".
Kiedy "przedni" bufor dostaje info od monitora że potrzebuje nową klatkę, wysyła on "prośbę" do bufora z wyrenderowanymi klatkami [WR] o wysłanie najnowszej do monitora.
Monitor dostaje nową klatkę i ją wyświetla, a starsze klatki (zalegające w buforze "WK") - zostają usunięte i cały proces powtarza się.

Potrójny bufor nie może w 100% wyeliminować tearingu (nie usuwa niewyrenderownych klatek "w locie").
Fast Sync może (ponieważ tylko takie lądują w buforze "WK").

Ograniczeniem Fast Sync, jest wysoka ilość klatek na sekundę (najlepiej znacznie przewyższająca częstotliwość odświeżania ekranu).

^Tak ja rozumiem to co jest na filmiku : LINK ;)

w sumie masz racje, tak to dziala, ale nie widze przeszkody dlaczego nie miałoby to działać tak jak ja to opisałem, przecież tak to działało w starej OpenGL-owskiej implementacji opisanej chociazby tutaj http://www.anandtech.com/show/2794/3 ale z tego co wiem directx inaczej to robił, najnowszy doom ktory jest na vulkanie (nowy OpenGL) wlasnie ma podobno ta opcje nową (a raczej starą) zaimplementowaną w samej grze i myślę że to oni właśnie zaproponowali nvidii wstawienie tej opcji w sterowniki

Ten post był edytowany przez C4in dnia: 17 Maj 2016 - 23:10


#4 Użytkownik jest niedostępny   PeterMac 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 924
  • Dołączył: Wed, 12 Lip 06

Napisany 20 Maj 2016 - 13:28

Wiadomo już coś kiedy to zaimplementują w sterach ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14332
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 28 Maj 2016 - 13:23

http://www.youtube.com/watch?v=oTYz4UgzCCU

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 19 Październik 2016 - 13:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   MisterMaster 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 842
  • Dołączył: Pt, 18 Lip 14

Napisany 18 Sierpień 2016 - 01:09

Właśnie nastąpiło i w najnowszych sterach można ustawić z poziomu panelu nvidia. Czy mnie się to przyda? Ta, obecnie w jednej grze a mianowicie Hard Reset Redux. Dlaczego tylko w tej grze fast sync ma dla mnie jakikolwiek sens? Bo to jedyna gra którą mogę zcapować na 120fps. Zysk? Całe 8,3ms input laga. Gram na padzie na tv 60hz i jakikolwiek inny fps niż 60/120/180/240/itp./itd. przy ruchu gałką na padzie powoduje tzw. judder czyli skokowy ruch obrazu. Na myszce rzeczywiście to działa fajnie czyli mamy np. 83fps i brak tearingu a przez szybki ruch myszki nie czuć judder czyli tych skoków. Do fps`ów online to dobra funkcja ale na padzie jednak ta nie ma praktycznie kompletnie sensu, niestety. Szkoda, że do tej pory nie ma tv obsługujących freesync bo już dawno miałbym radeona. Gsync/Freesync to imo jedyna dobra technologia dla grających na padzie. Oh wait, jest też druga - gpu zapewniające stałe 60fps w każdej grze ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Lubię kutabanić
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2821
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 13 Wrzesień 2016 - 11:29

Cytuj

Ograniczeniem Fast Sync, jest wysoka ilość klatek na sekundę (najlepiej znacznie przewyższająca częstotliwość odświeżania ekranu).


No i tu jest pies pogrzebany :)

U mnie póki co najlepiej sprawuje się Adaptive V-sync.

#8 Użytkownik jest niedostępny   C4in 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2360
  • Dołączył: So, 19 Paź 13

Napisany 13 Wrzesień 2016 - 17:35

fast-sync ma taką wadę, że jedna klatka może mieć opóźnienie np. 1ms względem silnika gry, a druga może mieć 15ms więc obraz nie jest wcale płynny, przy 60fpsach ta różnica może być 0-16ms, ale już np. przy 120 fps-ach tylko 0-8ms, dlatego polecana jest bardzo duża ilość fps, im większa tym różnica w opóźnieniach poszczególnych klatek jest mniejsza, choć nigdy nie będzie to perfekcyjne.
No cóż pozostaje v-sync z input lagiem, oraz ewentualnie drogi g-sync, czy freesync

#9 Użytkownik jest niedostępny   doopan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1070
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 03 Październik 2016 - 14:26

Hej,

nie wiem czy to poprawne - obserwuję sobie "klatkarz" po włączeniu Fast Sync na GTX970. W BF4 i Ridge Racer mam max 132 Hz, czyli dwa razy odświeżanie monitora (66Hz wymuszone).
Czy to normalne? W ogóle jak Wasze wrażenia z używania tej funkcji?

#10 Użytkownik jest niedostępny   cHunter 

  • Niszczyciel Światów
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7755
  • Dołączył: Nd, 13 Sty 08

Napisany 03 Październik 2016 - 14:33

Zobacz postdoopan, o 03 Październik 2016 - 15:26, napisał(a):

Hej,

nie wiem czy to poprawne - obserwuję sobie "klatkarz" po włączeniu Fast Sync na GTX970. W BF4 i Ridge Racer mam max 132 Hz, czyli dwa razy odświeżanie monitora (66Hz wymuszone).
Czy to normalne? W ogóle jak Wasze wrażenia z używania tej funkcji?


Tak w skrócie działa to dobrze jak masz sytuacje jak u Ciebie czyli jest wysoki fps. Czyli chyba normalne ;) o nie zrozumiałem, pisze się klatkowanie.

Ten post był edytowany przez cHunter dnia: 03 Październik 2016 - 14:39


#11 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • BMW lover :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2783
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 03 Październik 2016 - 14:38

obserwujesz "klatkarz" bo karta pewnie nie może wyrobić tylu fps :)

u mnie fast sync działa rewelacyjnie przy 120 fps np. w UT

#12 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20911
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 03 Październik 2016 - 14:46

Powyżej odświeżania monitora następuje lock - 2x vsync, 3x vsync etc.

Fast sync jeżeli działa prawidłowo przez przydatny w momencie kiedy brakuje potrójnego buforowania.

#13 Użytkownik jest niedostępny   doopan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1070
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 03 Październik 2016 - 14:52

Zobacz postsideband, o 03 Październik 2016 - 15:46, napisał(a):

Powyżej odświeżania monitora następuje lock - 2x vsync, 3x vsync etc.

Fast sync jeżeli działa prawidłowo przez przydatny w momencie kiedy brakuje potrójnego buforowania.


Możesz rozwinąć co rozumiesz przez brak potrójnego buforowania?

@cHunter/yampik:
Klatkarz=framerate:) Nic mi nie tnie, mam dużo klatek na sekundę, dziwi mnie że nie 66 (tyle mam przy zwykłym vsync), tylko 132.

#14 Użytkownik jest niedostępny   yampik 

  • BMW lover :)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2783
  • Dołączył: So, 18 Lip 15

Napisany 03 Październik 2016 - 18:14

vsync tnie na odswiezanie monitora. dlatego masz 66 które wymusiłeś.

doopan - rly? kns = fps - wiemy...

chodzi o to że nie wiem czy fast sync nie wymusza trybu 2x odświeżania monitora i jeżeli karta mu tylu nie zapewnia to sie rypie.

sprawdz ile klatek masz w grze bez synchronizacji (bez vsync / bez fast sync i bez adaptive sync).

bo nie wiem czy 970ka zapewnia tam stale PONAD 132 fps

Ten post był edytowany przez yampik dnia: 03 Październik 2016 - 18:16


#15 Użytkownik jest niedostępny   doopan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1070
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 03 Październik 2016 - 18:21

Zobacz postyampik, o 03 Październik 2016 - 19:14, napisał(a):


doopan - rly? kns = fps - wiemy...



Jeden z Was mi mówi, że to klatkowanie nie klatkarz, a drugi ze karta fps nie zapewnia <- to mam wrażenie że na wszelki wypadek warto doprecyzować:)

Zobacz postyampik, o 03 Październik 2016 - 19:14, napisał(a):

chodzi o to że nie wiem czy fast sync nie wymusza trybu 2x odświeżania monitora i jeżeli karta mu tylu nie zapewnia to sie rypie.

sprawdz ile klatek masz w grze bez synchronizacji (bez vsync / bez fast sync i bez adaptive sync).

bo nie wiem czy 970ka zapewnia tam stale PONAD 132 fps


Na stałe nie zapewnia, wiem, bo na drugim monitorze mam wykres :) Chodzi o to, ze uderza do 132 fps i utrzymuje tak dość długo, ani klatki więcej (chyba, że coś się dzieje na ekranie, to spada), stąd się dziwię.

#16 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14332
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 19 Październik 2016 - 12:29

Jak obecnie działa FastSync zostało coś z niskiego input-laga po tych wszystkich poprawkach w sterownikach ?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez azgan dnia: 19 Październik 2016 - 12:33


#17 Użytkownik jest niedostępny   Raven07 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1238
  • Dołączył: Cz, 13 Maj 10

Napisany 19 Październik 2016 - 18:52

No dobra, gdzie to się włącza i czy warto z tego korzystać np przy Bf1? Monitor mam 60Hz.
Aczkolwiek nie powiem że gdy grałem na padzie przed tv to obraz bardzo mnie drażnił..

#18 Użytkownik jest niedostępny   azgan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14332
  • Dołączył: Wed, 04 Lip 07

Napisany 23 Październik 2016 - 12:29

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#19 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20911
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 02 Listopad 2016 - 15:43

Jak ktoś jeszcze nie wie to Aero "psuje" Fast Sync, wprowadza podwójne buforowanie stąd lock przy 120/180/240fps etc. Co oczywiście wprowadza dodatkowy lag.

#20 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 03 Listopad 2016 - 00:12

Zobacz postsideband, o 02 Listopad 2016 - 15:43, napisał(a):

Jak ktoś jeszcze nie wie to Aero "psuje" Fast Sync, wprowadza podwójne buforowanie stąd lock przy 120/180/240fps etc. Co oczywiście wprowadza dodatkowy lag.


Chodzi ci o Aero Glass ? z Windows 7 ?

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych