Forum PCLab.pl: Zmiana i7 2600K@4,4Ghz na i7 6700K (oc do 4.5Ghz) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmiana i7 2600K@4,4Ghz na i7 6700K (oc do 4.5Ghz) czy warto zmieniać ?

#41 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11449
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 28 Lipiec 2016 - 15:13

Jeżeli za odgrzew zażyczą sobie taką kasę to sami sobie sprzedaż zabiją ;)

#42 Użytkownik jest dostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 28 Lipiec 2016 - 15:28

Zobacz postpszemek233, o 28 Lipiec 2016 - 11:24, napisał(a):

Ale co, brakuje ci procesora gdzieś?

Wiesz, jedynie na testach z netu mogę stwierdzić, czy brakuje czy nie. Odpaliłem Wiedźmina 3 i jest stałe 60fps w FHD, odpaliłem Fallout 4 w FHD i tutaj zaskoczenie, w okolicach kina samochodowego użycie GPU 60% a ledwo 40 fps [:|] , możliwe, że z 6700K było lepiej, tak jak pisze bobrix - dzięki za testy.



Zobacz postDisconnecT, o 28 Lipiec 2016 - 15:33, napisał(a):

(...)
Ja mam dokładnie ten sam plan, miałem w połowę jesieni wrzucać 6700K, ale skoro za rogiem nowsza generacja to już sobie poczekam i zapakuje 7700k.


Kręcić już go nie będe raczej bo nie chcę przekraczać 1.4V (obecnie 1.32V), ale postąpię właśnie tak, że poczekam na Kaby Lake 7700K, bo ceny pewnie będą podobne do 6700K, a do tego planuje wziąć pamięci +3200Mhz i może też je trochę podkręcić. Dobrze jakby właśnie przyszłe Coffe Lake wyszły też na s1151 to bym wtedy zakupił jakis 6-core i miał sprzęt na kolejne 5-6 lat :).

#43 Użytkownik jest niedostępny   Doamdor 

  • Uzależniony od informacji
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5438
  • Dołączył: Cz, 23 Lut 06

Napisany 28 Lipiec 2016 - 15:29

To tylko odświeżony Skylake, na LGA1151 z nowymi płytami serii 2xx, nie opłaca się czekać.


Co do Coffee Lake i 6 rdzeniowych CPU, to zapewne płyty seria 3xx, nie wiadomo czy nadal LGA1151 i czy nie będzie powtórki z Broadwell.

http://pclab.pl/news70654.html

#44 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11449
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 28 Lipiec 2016 - 15:44

Zobacz post.PaVLo., o 28 Lipiec 2016 - 16:28, napisał(a):

Wiesz, jedynie na testach z netu mogę stwierdzić, czy brakuje czy nie. Odpaliłem Wiedźmina 3 i jest stałe 60fps w FHD, odpaliłem Fallout 4 w FHD i tutaj zaskoczenie, w okolicach kina samochodowego użycie GPU 60% a ledwo 40 fps [:|] , możliwe, że z 6700K było lepiej, tak jak pisze bobrix - dzięki za testy.





Kręcić już go nie będe raczej bo nie chcę przekraczać 1.4V (obecnie 1.32V), ale postąpię właśnie tak, że poczekam na Kaby Lake 7700K, bo ceny pewnie będą podobne do 6700K, a do tego planuje wziąć pamięci +3200Mhz i może też je trochę podkręcić. Dobrze jakby właśnie przyszłe Coffe Lake wyszły też na s1151 to bym wtedy zakupił jakis 6-core i miał sprzęt na kolejne 5-6 lat :).


Mając normalny loop możesz bez problemu na tych 1.4v trzymać ja mam AIO 280mm i trzymam 4.7 GHz na 1.4v, co do pamięci to biorąc 3200 MHz imo już nie opłaca się ich kręcić, lepiej próbować zjechać z timmingiem, moim targtetem będzie utrzymać 3200 MHz na CL12, najlepszy stosunek przepustowości do czasu dostępu.

Jeżeli chodzi o Kaby Lake to rewolucji nie ma co się spodziewać, to tylko kolejna optymalizacja skylake, natomiast zaciekawiło mnie to że z jakiegoś powodu intel przesunął premierę w okolice czasu dostępności Zena, tak jak by mieli jakieś obawy. Przy tym też mam nadzieje że 7 series da się wrzucić w układy z logiką 1xx, przez ten czas nic wielkiego technologicznie się nie zmieniło, a i tak wiadomo że refreshowane płyty będą już droższe.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 28 Lipiec 2016 - 15:46


#45 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1108
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 28 Lipiec 2016 - 19:33

Zobacz postDoamdor, o 28 Lipiec 2016 - 16:29, napisał(a):

To tylko odświeżony Skylake, na LGA1151 z nowymi płytami serii 2xx, nie opłaca się czekać.


Co do Coffee Lake i 6 rdzeniowych CPU, to zapewne płyty seria 3xx, nie wiadomo czy nadal LGA1151 i czy nie będzie powtórki z Broadwell.

http://pclab.pl/news70654.html


Nie dziwiłbym się gdyby Coffee Lake wymagał nowego mobasa np. z370 :E
Chyba,że ZEN faktycznie okaże się dobry,ale to czas pokaże.

#46 Użytkownik jest dostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 28 Lipiec 2016 - 19:57

Wiecie, obecna platforma działa w najlepsze mimo ponad 5 lat, więc przeczekanie kilku miesięcy różnicy mi nie zrobi a może faktycznie okazać się dobrą decyzją.

Boru Coffee Lake ma pojawić się dopiero w 2018 roku, więc nie ma to znaczenia czy będzie pasował czy nie bo do tego czasu na pewno coś wybiorę. Najbardziej interesuje mnie czy nadchodzący i7 7700K zadziała na Z170, ale czy go wybiorę to pokażą testy porównawcze ze Skylake a zwłaszcza czy niższe jego bazowe taktowanie wpływa na wydajność oraz podkręcanie.

#47 Użytkownik jest niedostępny   kosiarz66 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 571
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 28 Lipiec 2016 - 20:15

ja osobiście z ciekawości czekam na Coffee Lake i jego 6 jajek ciekawe co pokaże nam.

#48 Użytkownik jest dostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11449
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 28 Lipiec 2016 - 20:18

Zobacz postkosiarz66, o 28 Lipiec 2016 - 21:15, napisał(a):

ja osobiście z ciekawości czekam na Coffee Lake i jego 6 jajek ciekawe co pokaże nam.


A ja nie czekam bo chyba bym siwą brodę już zapuścił, będzie to będzie się wybierać :thumbup: :lol2:

#49 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 665
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 29 Lipiec 2016 - 07:23

Przesiadłem się z i5 2500k 4.5ghz-4.6ghz na i5 6600k. Przy takich samych taktowaniach czuć wyraźną różnicę w użytkowaniu. Głupia przeglądarka, filmy 1080p@60fps żadnej mikrościnki nie mam, na 2500k jednak miałem, gry różnica około +30% , w cs go minimalny fps na poziomie 180fps na 2500k skoczył do około 295 na i5 6600k, gra siedzi mocno na procku , więc ukazuje o ile architektura jest wydajniejsza. A maksymalny fps i5 2500k 450fps, i5 6600k w okolice 800fps. Gta 5 również zauważalnie przyspieszyło. Na i5 2500k miałem chyba 6 różnych płyt głównych tzn asrock z68 extreme 4 , 2x asrock p67 pro3 b3 , MSi z77a-g43 gaming , Gigabyte p67a-d3 i Asus Sabertooth P67. Różnica w wydajności pomiędzy płytami to praktycznie błąd pomiarowy , ram kręciłem i minimalnie w filmach się polepszało, ale nadal miałem ścinki. Jestem bardziej z tych ludzi , co wolą mieć bardzo mocne cpu, na średniej płycie, bo jednak procka i płyty się raczej nie powinno tykać przez co najmniej 2 lata, a karty graficzne szybko się starzeją. Miałem tak , że skakałem z jednej płyty na drugą , naczytałem się , że w cs go powinienem mieć na tej i5 2500k stałe 300fps, niestety miałem wyraźne dropy, i było czuć jak gra szarpie, teraz już jest oki , płynność rozgrywki niesamowita. Przed zakupem dużo się naczytałem, zakładałem tematy , każdy mi odradzał przesiadkę na skylake , ponieważ + mała wydajność względem dopłaty, ja na zmianę platformy dopłaciłem około 600zł +-50 , i nie żałuję . Lga1155 już ma swój wiek, a i płyta może paść, a za dobrą płytę trzeba dać około 300zł, oczywiście bez gwarancji. Sprzedałem lga1155 jak jeszcze wszystko dobrze pracowało , Nowy właściciel zadowolony. Nie mówię , że jest to reguła , że płyta musi paść, ale przecież ma prawo.

#50 Użytkownik jest dostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 29 Lipiec 2016 - 08:06

Dzięki novi, o takie argumenty właśnie mi chodzi :thumbup: . Ale poczekam na i7 7700K, bo to już praktycznie "za chwilę", a do tego czasu "przemęczę się" jeszcze na moim "zabytku" :).

Wczoraj na próbę zmieniłem mnożnik na 45 bez zmian napięć, ale w Prime95 po chwili ekran mi się wyłączył, więc wróciłem do 44, ale jak znajdę chwilę to poszukam stabilnego 45-47 z jakimś sensownym Vcore oraz VID (obecnie +0,050V)
reszta to (na stałe):
PCH Core Voltage - 1,05V
CPU PLL Voltage – 1,8V
VCCIO (VTT)- 1,05V

#51 Użytkownik jest niedostępny   bobrix 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1792
  • Dołączył: Wed, 21 Mar 07

Napisany 29 Lipiec 2016 - 10:52

Prime to mi też nie przechodzi, jakoś żyję i gram sobie w gry a nie jakieś syntetyki wypalarki :) Daj 1.4V jak nie zrobi na tym 4.6-4.8 to nie ma co męczyć, mój chodzi na takim 5 lat, tzn chodził 1.39V ale po zmianie na gtx 970 zachciewa mu się 1.4 bo inaczej wysypuje się na pulpicie i jest super "whea error" Dodaj obrazek.
Do stabilnego wysokiego Oc może być też konieczne wyłączenie wszystkich oszczędaczy energii, można sobie zostawić c1e, daje to ~40W mniej w idlu, mierzyłem :)
A i przy takim napięciu sekcja tego asusa co masz grzeje sie mocno szczególnie latem, ja dałem nawiew żeby nie padła.

#52 Użytkownik jest dostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 13:57

Dawno nic tu nie pisałem bo czekałem na jakieś konkrety dotyczące Kaby Lake, który jak się okazało ma wyjść dopiero z początkiem przyszłego roku. Dodatkowo niedawno pojawiła się informacja, że te procesory nie będą kompatybilne z płytami na układzie Z170 i będą wymagały nowych na Z270, więc nie pozostaje nic innego jak czekać, bo nie chcę kupować teraz platformy, która za chwilę zostanie uśmiercona bez nowych procesorów, jak moja obecna.

#53 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19002
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 14:06

Przecież to normalna zagrywka intela, to samo było przy broadwellu. Tylko Z270 po wyjściu odświeżonego skylake też stanie się martwe :E Poza tym intel wraca do fivr tylko nie wiem czy po kaby lake czy znowu zrobi w h.. ludków na kolejnej przejściowej podstawce :E

#54 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1108
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 19:07

Zobacz post.PaVLo., o 17 Wrzesień 2016 - 14:57, napisał(a):

Dawno nic tu nie pisałem bo czekałem na jakieś konkrety dotyczące Kaby Lake, który jak się okazało ma wyjść dopiero z początkiem przyszłego roku. Dodatkowo niedawno pojawiła się informacja, że te procesory nie będą kompatybilne z płytami na układzie Z170 i będą wymagały nowych na Z270, więc nie pozostaje nic innego jak czekać, bo nie chcę kupować teraz platformy, która za chwilę zostanie uśmiercona bez nowych procesorów, jak moja obecna.


żródło :)

#55 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19002
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 17 Wrzesień 2016 - 20:01

To jest info sprzed kilku msc z wc kwadransu, więc nie ma to żadnej wartości. Są też źródła podające, że będą działać na Z170. Jak zwykle nikt nic nie wie i stąd ten chaos.

#56 Użytkownik jest niedostępny   zimek123456 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4648
  • Dołączył: Pt, 22 Paź 10

Napisany 19 Wrzesień 2016 - 14:08

przesiadka miedzy 2600k 4.6 a 6700k 4.6 jest spora szczegolnosci w nowych grach :E to nie jest 5% :E

#57 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19002
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 18:28

To mamy potwierdzenie, że odświeżone skylake będą śmigać na obecnych mobasach.

#58 Użytkownik jest dostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 19:08

No dobra, kompatybilność potwierdzona przez MSI i do obsługi będzie potrzebna aktualizacja UEFI, tylko pytanie, czy to wystarczy aby w pełni wykorzystać te procesory ?.

Ale informacja bardzo ważna bo nie będzie trzeba czekać na nowe płyty, chociaż zobaczymy :).

#59 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19002
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 19:19

Przecież ten procesor nic nie wnosi nowego, jeżeli nowe mobasy na Z270 będą posiadać jakieś nowe rozwiązania i ktoś jest tym zainteresowany to sprawa jest prosta. Wydajność cpu i zintegrowanego gpu będzie identyczna niezależnie od użytego mobasa.

#60 Użytkownik jest niedostępny   Boczkins 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1082
  • Dołączył: Pn, 22 Wrz 14

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 19:35

przesiadka miedzy 2600k 4.6 a 6700k 4.6 jest spora szczegolnosci w nowych grach :E to nie jest 5% :E
No nie ale jak kogoś stać zapłacić 400zł za płytę główną i pamięć ram 200zł to może się opłaca jak sprzeda tą i7 za jakieś 700zł ale będzie musiał zapłacić za procesor 1100zł 1000zł :P
a przyrost będzie w fps od 10 do 15 opcja może być dobra jedynie jak masz monitor wysokiej rozdzielczości np 144

  • (6 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych