Forum PCLab.pl: OC i7-6700k na Asus Z170 Pro Gaming - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

OC i7-6700k na Asus Z170 Pro Gaming

#1 Użytkownik jest niedostępny   Boger 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 12 Czerwiec 2016 - 09:42

Cześć,

chciałbym się poradzić w kwestii OC na sprzęcie jw. Znalazłem w pełni stabilne ustawienia dla 4.7GHz przy napięciu ustawionym w bios na 1.270.
W pełni stabilne tzn. że przechodzą 4 godzinne testy OCCT z AVX i IBT (w grach będę mógł przetestować jak dojdzie grafika). Do tego podkręciłem pamięci na 3200MHz z CL15.

Mam pewne wątpliwości co do napięcia jakie dostaje CPU. Tak jak napisałem, w bios ustawione mam na manual 1.270. OCCT i CPU-Z pokazują pod obciążeniem 1.275-1.28. HWinfo potwierdza ten odczyt w pozycji Core #1 (itd) VID, natomiast w pozycji CPU - Vcore - jednocześnie podaje 1.34. Który odczyt jest prawidłowy?

Dodam, że LLC mam ustawione na lvl 7, chociaż nie zaobserwowałem (może właśnie dlatego) żadnych spadków napięcia.

Żadnych speedstepów i stanów C nie wyłączałem. Będę wdzięczny za podpowiedź przy czym można jeszcze pokombinować. Ostatnio podkręcałem haswell'a 4670k i tam OC wyglądał trochę inaczej.


Edit: naprawdę nikt/nic???

Ten post był edytowany przez Boger dnia: 13 Czerwiec 2016 - 15:07


#2 Użytkownik jest niedostępny   stanko11 

  • ???
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4049
  • Dołączył: Pn, 11 Paź 10

Napisany 14 Czerwiec 2016 - 09:27

Proponuję dać LLC na 5 level. Wtedy napięcie będzie stałe, niezależnie od obciążenia. Na 7 levelu trochę skakało do góry pod obciążeniem.
Co do odczytu napięcia, to cpu-z powinien odczytywać to prawidłowo, tylko trzeba zwrócić uwagę, czy podaje tam Vcore, czy VID.
Jak masz wątpliwość, to sprawdź je jeszcze softem od Asusa.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Boger 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 289
  • Dołączył: Wed, 30 Sty 08

Napisany 14 Czerwiec 2016 - 13:05

Dzięki za info. Dzisiaj ustawię na 5 i sprawdzę jak wyglądają wtedy napięcia. Wolę mieć kontrolę nad nimi i żeby sama z siebie płyta nic dodatkowo nie podbijała.
Jestem na 99% pewien, że CPU-Z pokazywał CPU vcore. Soft Asusa pod obciążeniem ma straszne lagi i ciężko nim cokolwiek wtedy sprawdzać.

Dam znać co ustaliłem. Jeszcze raz dzięki :)


Edit: Sprawdziłem i przy LLC 5 płyta podbijała jeszcze trochę napięcie. Przy ustawieniu w bios 1.32, w idle było 1.328 a pod obciążeniem AVX 1.344. Ustawiłem LLC 4 i teraz niezależnie od obciążenia jest 1.312, czyli delikatnie zaniża jednak jest stabilne. Tak jest dla mnie ok. Poszukam teraz stabilnego napięcia dla 4.7GHz i tak zostawię. Dzięki za pomoc! :)

Ten post był edytowany przez Boger dnia: 15 Czerwiec 2016 - 23:32


#4 Użytkownik jest niedostępny   sarna23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 30 Cze 16

Napisany 30 Czerwiec 2016 - 12:19

Zobacz postBoger, o 14 Czerwiec 2016 - 13:05, napisał(a):

Dzięki za info. Dzisiaj ustawię na 5 i sprawdzę jak wyglądają wtedy napięcia. Wolę mieć kontrolę nad nimi i żeby sama z siebie płyta nic dodatkowo nie podbijała.
Jestem na 99% pewien, że CPU-Z pokazywał CPU vcore. Soft Asusa pod obciążeniem ma straszne lagi i ciężko nim cokolwiek wtedy sprawdzać.

Dam znać co ustaliłem. Jeszcze raz dzięki :)


Edit: Sprawdziłem i przy LLC 5 płyta podbijała jeszcze trochę napięcie. Przy ustawieniu w bios 1.32, w idle było 1.328 a pod obciążeniem AVX 1.344. Ustawiłem LLC 4 i teraz niezależnie od obciążenia jest 1.312, czyli delikatnie zaniża jednak jest stabilne. Tak jest dla mnie ok. Poszukam teraz stabilnego napięcia dla 4.7GHz i tak zostawię. Dzięki za pomoc! :)

Witam, w swoim zestawie próbuję podkręcić maksymalnie 6700k, póki co stanęło na 4,4GHz i 1,27V, ale wiem, że potencjał jest większy szczególnie z chłodzeniem jakie założyłem.

Na jakim napięciu podkręciłeś swój procesor do stabilnego 4,7GHz? LLC jaki lvl?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dresiq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1737
  • Dołączył: So, 06 Paź 12

Napisany 05 Styczeń 2017 - 11:13

Nie ogarniam tego biosu, mam procesor na fabrycznym taktowaniu, wszystko na auto. Z tym że AI suite pokazuje napięcię w stresie 1,45, temperatua 86 stopni, raczej za dużo. Chcę ustawić aby było maksymalnie fabryczne 1.3.

#6 Użytkownik jest niedostępny   sarna23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 30 Cze 16

Napisany 05 Styczeń 2017 - 11:51

Ustaw VCore na Manual i wpisz 1.3000 V

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dresiq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1737
  • Dołączył: So, 06 Paź 12

Napisany 05 Styczeń 2017 - 12:17

Tak mam, mimo to w ai suite 3 pokazuje w stresie 1,456v.

#8 Użytkownik jest niedostępny   sarna23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 30 Cze 16

Napisany 05 Styczeń 2017 - 12:22

Zmień LLC z auto na poziom 4-5 powinno się ustabilizować

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dresiq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1737
  • Dołączył: So, 06 Paź 12

Napisany 05 Styczeń 2017 - 13:21

W której zakładce jest LLC ? Manual na 1,300 dał mi to że mam skoki

1,296 - 1,312 - 1,344

A więc jest maksymalnie poniżej 1,35. Więc teraz albo mogę zrobić oc i zobaczyć ile na tym wycisnę, albo obniżać dalej. A te llc ustabilizujete skoki ?

#10 Użytkownik jest niedostępny   sarna23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 30 Cze 16

Napisany 05 Styczeń 2017 - 13:26

Nie pamiętam jak dokładnie tam było, zakładka Advance Tweaking i i potem kolejna to DIGI+ i tam masz ustawienie LLC (load line calibration)

AI suite pokazuje VID, a to nieco inna sprawa niż VCORE, choć i tak masz wysokie. U mnie na auto latało tak samo, 1.45V
Odpal HWMonitor i sprawdź co on podaje

#11 Użytkownik jest niedostępny   Dresiq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1737
  • Dołączył: So, 06 Paź 12

Napisany 05 Styczeń 2017 - 13:28

Dzięki za pomoc. Na lvl4 faktycznie trzyma stałe 1,296, temperatura poniżej 70 stopni. Na lvl 5 są skoki do 1,324.

#12 Użytkownik jest niedostępny   sarna23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 30 Cze 16

Napisany 05 Styczeń 2017 - 13:34

Nie ma sprawy, cieszę się, że pomogłem.

Te 70 st. to w jakim programie masz?
Rozumiem, że na 100% obciążenia?
Temp. idle?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Dresiq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1737
  • Dołączył: So, 06 Paź 12

Napisany 05 Styczeń 2017 - 16:50

W tym.wbudowanym benchmarku intela. W idle od 31 do jakichs 37 w hwmonitor.

Ten post był edytowany przez Dresiq dnia: 05 Styczeń 2017 - 16:51


#14 Użytkownik jest niedostępny   dzixon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Pt, 07 Lis 14

Napisany 10 Lipiec 2017 - 10:58

Witam

Ja podkręciłem wg tego poradnika :

https://www.youtube....h?v=gMWCFwKBQtQ

Tylko napięcia inne (finalnie wyszło 4,5 na 1.33) tylko mój miał stockowe napięcie wysokie (1,29) czym może to być spowodowane?
Teraz jeszcze pytanie odnośnie testowania procka po OC. Użyć OCCT? Jak długo? Przekierowałby ktoś do jakiegośtematu jak testować procesor w OCCT?

edit:

Wróciłem do stockowych ustawień. Stockowe napięcie miałem 1.296V (nie za duże?). Zrobiłem OC na 4.5 @ 1.33 LLC lvl 5, max podbijało do 1.360. Temp w Prime95 89 stopni, w OCCT po 5 minutach 93 stopnie. Zmniejszyłem taktowanie i pamięci na 4.4 @ 1.3 lvl 5. Napięcie podbijało do 1.328 temp Prime/OCCT 90/87

Najbardziej dziwi mnie, że na stockowym napięciu podbijało mi je do 1.392 i były wysokie temperatury (w Prime 86 stopni).

Co teraz robić, zostawić na tym 4.4?

Ten post był edytowany przez dzixon dnia: 10 Lipiec 2017 - 18:30


#15 Użytkownik jest niedostępny   schorel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 148
  • Dołączył: Pt, 24 Lip 15

Napisany 14 Lipiec 2017 - 10:26

Tak samo mam , prawdopodobnie kiepska sztuka procesora , ale już jutro SKALP leci zobaczymy efekty

#16 Użytkownik jest niedostępny   sarna23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 30 Cze 16

Napisany 14 Lipiec 2017 - 10:47

Witaj schorel, koniecznie daj znać co przyniosło skalpowanie bo osobiście również rozważam tą propozycję, tym bardziej, że są teraz bezpieczne gotowe narzędzia do ściągnięcia czapki. Z niektórych przypadków wynikało, że niestety skalp nie dawał nic albo dawał niewiele (1-2 st.) także podziel się opinią po zabiegu.

#17 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1648
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 14 Lipiec 2017 - 12:05

Zerknij kolego w ten poradnik KLIK, a zostaną wyjaśnione wszystkie Twoje pytania Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   fliperpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4825
  • Dołączył: Pn, 19 Wrz 11

Napisany 14 Lipiec 2017 - 13:04

imo nie ma sensu bawić się LLC, za wysoko podbija napięcie
przy moim i5 6600k nie ważne jak ustawiłem LLC napięcie skakało do ponad 1.4v
ustawiłem na +0,05 offset i maksymalnie widzę 1,376v co jest wystarczające do uzyskania stabilności

#19 Użytkownik jest niedostępny   sarna23 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 249
  • Dołączył: Cz, 30 Cze 16

Napisany 15 Lipiec 2017 - 14:45

A LLC na auto zostawiłeś?

#20 Użytkownik jest niedostępny   dzixon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: Pt, 07 Lis 14

Napisany 15 Lipiec 2017 - 18:55

Wydaje się to być bez sensu ale u mnie zmiana systemu na windows 10 poskutkowała 10 stopniami w dół. Finalnie zrobiłem 4.5 przy 1.32 LLC lvl5 i temp w Prime/OCCT max 85 st

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych