Forum PCLab.pl: Hardwareowcu czy jeszcze pamiętasz BSEL MOD? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Hardwareowcu czy jeszcze pamiętasz BSEL MOD?

#1 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 03 Lipiec 2016 - 10:55

Tak mnie dzisiaj naszło ........ jak w śmiesznych pieniądzach można nabyć sprzęt który kiedyś rządził na polu domowego sprzętu. Otóż historia błaha. Komputer do wystawiania faktur powiedział "do widzenia, ja wychodzę". Wymiana płyty nie wchodziła w grę (za dużo szukania, zabawy - whatever). A tu nagle na OL i X znalazłem sobie komputer w śmiesznej cenie. 50 PLN. Podobno "kore dwa duo". Idealny kandydat. Pokonanie 50km opłaciło się. Za 50 PLN (słownie: pięćdziesiąt złotych polskich) otrzymałem do rąk samą budę a w niej: E2180 + intel 945GC (PCIX+ICH7 - sata2), 2x1GB DDR2, HDD 160GB, HD4650 (z HDMI!) oraz kabel zasilający. A tak mnie dzisiaj naszło. Biosik prosty jak konstrukcja cepa nie umożliwia zmiany dzielnika PCI/FSB. Ale chwila moment. Przecież już to robiłem, nie ważne że prawie 10 lat temu. Przecież jest BSEL MOD! Omija wszystkie ograniczenia płyty. Ale chwila. Jak to się robiło??........................... Po krótkich poszukiwaniach znalazłem. Tak to jest to co kiedyś robiłem na kilku procesorach. Szybka wędrówka do kuchni po folię aluminiową, zabrałem ze sobą nożyczki chirurgiczne, taśmę dwustronnie klejącą.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

No tak. Tylko te piny jakieś małe. Ale co tam, po kilku przymiarkach udało się. Płatek aluminium do wycinania miał może 2mm ale wzrok jeszcze w miare ;). Ciekawe czy zadziała z pierwszego kopa. Żeby to coś nie przesuwało się, częściowo z góry i na boku CPU wklejone dwustronną taśmą klejącą. W sockecie powinno być osadzone stabilnie.

Dodaj obrazek

Voila! Komputer wstał jakby nigdy nic na fsb 1066MHz. Bez ruszania biosu, bez wymyślnego chłodzenia, bez fantastycznej płyty z dopiskiem pro ultra gamer xt ze świecącym radiatorem w ciemnościach. Przecież to jest procesor w wersji NON K! Otórz dzisiejsze codzienne OC z perspektywy zwykłego użytkownika to nie jest zabawa. A w tamtych czasach? A tu wymyśleć czym to zakleić, a tam można wstawić regulator napięcia, a w tamtym miejscu można coś wyciąć przyciąć.

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

No i co? Wzrost wydajności liniowy (OC o 33% dało wzrost wydajności w fritz chess wzrost o 31,29%). Ktoś powie że to złom, że to się do niczego nie nadaje bo teraz to każdy ma coś tam coś tam bla bla bla. Otóż komputer daje radę, wejdziesz na pocztę, napiszesz coś na forum (albo poczytasz), obejrzysz coś na YT, fejsa też ogarniesz. Ale że nie odpalisz czegoś tam w ultra cośtam........... Czasy kiedy za 200zł kupowało się procesor który po OC dawał topową moc już nigdy nie wrócą. :(

I niech mi ktoś powie że tu się coś zacina przy przeglądaniu sieci........... mam w domu drugi taki tylko z C2D wolfdale @3,3GHz z dyskiem SSD który zagnie w codziennym użytkowaniu niejednego nowoczesnego PC z HDD.

Ten post był edytowany przez aviator_pl dnia: 03 Lipiec 2016 - 11:10


#2 Użytkownik jest niedostępny   bolonski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Nd, 21 Sie 11

Napisany 03 Lipiec 2016 - 11:37

Mój ulubiony mod - swojego czasu zarobiłem małą fortunę na allegro sprzedająć pentiumy E2160 na 2.4GHz. Dodam, że umiem obliczać jakie piny zaizolować czy zewrzeć żeby podnieść napięcie w płytach na których było to niemożliwe. Pamiętam że chisety od G31 w górę już miały takie zabawy zablokowane. Z nowszych kontruckji (obsługa Wolfsdale) tylko chipset NVIDIA MCP73PV i Intel G945 taką zabawę umożliwiał. I tak brało się śmieciową płytkę na chipsecie P4M890 gdzie NOWA kosztowała 70zł do tego Pentiumka E2160 za 170zł i po modach miało się całkiem szybko procesor. Później fajnie też modyfikowało się Pentiumy E5200/E5300 - tu było już potrzebne podbijanie napięcia, a na sam koniec Celerony E3200/E3300 które śmigały jako 3,33GHz. Celerony 430 które kosztowały trochę ponad 100zł po modzie były szybsze niż Pentiumy 3 3.2GHz. Dzięki za przypomnienie pozdro

Ten post był edytowany przez bolonski dnia: 03 Lipiec 2016 - 11:55


#3 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 03 Lipiec 2016 - 11:58

No wiesz. Zdziwiłem się. Na G31 i G41 bsel też chyba działa. Z tego co pamiętam to dzięki BSEL zrobiłem na E3200 4,4GHz stabilne. A BSEL dawał mi nie tyle co OC co obniżał dzielniki dla pamięci.... z tego co pamiętam.

A może i faktycznie...........

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez aviator_pl dnia: 03 Lipiec 2016 - 12:00


#4 Użytkownik jest niedostępny   bolonski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Nd, 21 Sie 11

Napisany 03 Lipiec 2016 - 12:11

Z tego co pamiętam G31 nie uznawał moda, z P965 było różnie. Dla mnie ten mod dawał możliwość oc na taniutkich płytach gdzie nie było żadnych opcji oc. Jak już pisałem taki P4M890 był śmiesznie tani, a można było na nim i podbić szynę i podbić napięcia właśnie za pomocą naklejeczek.
Dodaj obrazek

#5 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 03 Lipiec 2016 - 13:03

A nie było czegoś takiego że BSEL mod nie podijał na G31 FSB tylko zmieniał FSB STRAP na wyższy?

#6 Użytkownik jest niedostępny   bolonski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Nd, 21 Sie 11

Napisany 03 Lipiec 2016 - 13:27

Dla mnie od G31 znacznie bardziej atrakcyjny był MCP73PV, miał o wiele lepszą integre i podobne możliwości/parametry, a do tego oferował bezproblemowe podbijanie FSB.

Ten post był edytowany przez bolonski dnia: 03 Lipiec 2016 - 13:32


#7 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 03 Lipiec 2016 - 15:10

Hmm nvidie strasznie się grzały. Strasznie = kosmicznie. Wg. mnie najfajniejszy był G41. Ale faktycznie że nvidia miała najlepszą grafikę. W tamtych czasach były też bardzo tanie chipsety AMD z niezłym radkiem na pokładzie w super cenie dla athlonów ii x2.

#8 Użytkownik jest niedostępny   bolonski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Nd, 21 Sie 11

Napisany 03 Lipiec 2016 - 15:16

Tak grzały sie nForce ale za czasów s754 ;) taki Gigabyte K8NS bił rekordy gorąca... G41 wyszedł za późno.

#9 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 03 Lipiec 2016 - 15:21

Hehe. K8NS grzał się mniej niż K8-NE :) Fajny był też nforce 720D na którym odblokowałem semprona x1 na antka x2 ^^

#10 Użytkownik jest niedostępny   bolonski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Nd, 21 Sie 11

Napisany 03 Lipiec 2016 - 15:28

Tak miałem na mysli K8NE, były strasznie gorące. Od czasu wyjścia C2D rzadko który AMD się opłacał, a właśnie BSEL mod na tanich płytach głównach sprawiło że AMD było totalnie nieopłacalne.

#11 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 515
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 03 Lipiec 2016 - 16:00

EEE ale unlocki z sempów i x2@x4 lub x3@x4 były klawe :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6861
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 03 Lipiec 2016 - 18:46

moja pierwsza płyta pecetowa po przesiadce z amigi to był iwill na dwa pentiumy 2, na rynku najmocniejszy był model 266mhz na magistrali 66, płyta miała zworkę 66/100 i przyszła defaultowo ustawiona na 100, okazało się, że procki hulały na 400mhz a dawało się w biosie przestawić jeszcze magistralę na 112mhz, z całej Polski ze znajomych firm zajmujących się grafiką i video przyjeżdżali do mnie ludzie, żeby zobaczyć jak to cudo liczy

#13 Użytkownik jest niedostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1910
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 07 Lipiec 2016 - 22:06

Ciekawe :)

Tego jeszcze nie robiłem, może dla tego że od razu miałem g31 z pdc 5300 który męczyłem 4.2Ghz.

Pamiętam tylko drut-mod Durona i jakieś spore OC, tylko tam wystarczył cienki drucik w kształcie litery U włożony w odpowiednie dziurki w slocie.

Najstarsze OC, chyba 1996r, płyta Fic i pentium 166mmx, zworką na 200mhz :D

#14 Użytkownik jest niedostępny   Walitorax 

  • Małomówny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1249
  • Dołączył: So, 20 Wrz 08

Napisany 07 Lipiec 2016 - 22:17

Pamiętam, że grzebałem kiedyś z pinami na Pentiumie 4, nie pamiętam czy chodziło o zwiększenie napięcia czy taktowania.
Z modów sprzętu - Gainward GF 4 Ti4200 z jakimś klockowatym radiatorem po starym CPU przykręconym na zwykłe śruby i kołki. Zajmowało 3 sloty w dół, ale kręcił się jak głupi bez żadnego wentylatora :E

Ten post był edytowany przez Walitorax dnia: 07 Lipiec 2016 - 22:18


#15 Użytkownik jest niedostępny   MozeTakMozeNie 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 348
  • Dołączył: Wt, 21 Mar 17

Napisany 18 Czerwiec 2017 - 20:54

Zobacz postWalitorax, o 07 Lipiec 2016 - 22:17, napisał(a):

Pamiętam, że grzebałem kiedyś z pinami na Pentiumie 4, nie pamiętam czy chodziło o zwiększenie napięcia czy taktowania.
Z modów sprzętu - Gainward GF 4 Ti4200 z jakimś klockowatym radiatorem po starym CPU przykręconym na zwykłe śruby i kołki. Zajmowało 3 sloty w dół, ale kręcił się jak głupi bez żadnego wentylatora :E

Bo kiedyś to się kombinowało bo mogło , teraz wszystko jest ograniczane przez $.
Masz hajs możesz podkręcać procka ,nie masz hajsu zapomnij.
Pamiętam jak się mody na s370 robiło , na GPU jak się podbijało napięcie. :D

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych