Forum PCLab.pl: i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (79 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. intel i7 6700 za 650zł? podrobka?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Found 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 06 Lut 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:07

edit
RyszardGTS
Jako że temat się rozrósł i jest bardzo wartościowy zmiana tytułu na bardziej adekwatny i lepiej pozycjonujący w googlach.
+
małe streszczenie:
http://forum.pclab.p...st__p__14336877
"
Zbieramy najważniejsze informacje o OC ESów razem.
Dorzućcie na szybko jakieś ważne informacje, przydatne linki stąd i z netu, to rzucę potem przeredagowanego posta do autora tematu na PW żeby zrobił edycję.

Post under construction.
Można tu albo PW jakieś informacje, to powoli by to nazbierało ludzkich kształtów.


CPU
Najlepiej mówicie by było i7 z oznaczeniem L501. 566 zł na dziś.
Cena sklepowej i3.

cHunter podał np. taki link.
https://m.aliexpress...AY-65W#autostay

Była tu gdzieś duża rozpiska z oznaczeniami i różnymi procesorami wraz z referencjami do jakieś ruskiej stronki.


Najtańsze płyty z zewnętrznym generatorem BCLK

Odwoływaliście o poszukiwania testów na mobasach do strony ocnet.

Najtaniej
Asrock Z170 Pro4s? 415 zł, zgadza się?

Czytałem newsa z czerwca tego roku o jeszcze H170 Pro4 do puli. Tam już conajmniej miał być ten generator.

Asrocki ogólnie miały mieć problemy z pamięciami, conajmniej po obsadzeniu wszystkich slotów, i w ogóle długi troubleshooting był wyżej, problemy z profilami XMP, i związane to było z wersjami biosów to było jak mnie pamięć nie myli - nowsze coś poprawiały, ale nie kojarzę czy coś się nie blokowało co do OC,
i ogólnie ktoś ostrzegał na jakimś mobo przed updatem.
Do tego nie wiem też jak duże ryzyko istnieje dostania uaktualnionej od razu płyty ze sklepu, w którym jest poblokowane OC non-k, ktoś coś pisal raz o zaszyciu gdzieś w płytę poza kością EEPROM czegoś co mu uniemożliwiało wgranie biosu.
Który to był model, i jak zapatrywać się na możliwości wymontowania kości i ręcznego zaprogramowania w razie problemów, np. w jakimś serwisie, lub samemu.
Czy to często może nas dotyczyć, nowych potencjalnych nabywców.

Do tego jeszcze było wspominane w określanych przypadkach kiedy nie trzeba było BIOSu non-k.


Dalej mamy popularny Gigabyte GA-Z170-D3H, ale też nie był bezproblemowy, szczegółów nie znam.

I do sprawdzenia jest model Gigabyte GA-Z170XP-SLI.

Potem Asus Maximus VIII miał być juz ciut droższy sprawdzony. 832 zł.

Ghs miał mieć jak się nie mylę MSI Z170M Mortar, ale wyniki przeciętne i brak chyba zewnętrznego generatora BCLK.
Reszty nie pamiętam.

Wyżej jeszcze świeży bodaj kolega poszukiwał w rozsądnej cenie płyty, i też wymieniał modele.

Gotowe, może przykładowe ustawienia pod OC na różnych mobo, to może już by pewnie trochę za dużo, ale coś tam się też wyżej pojawiało.

Dodatkowa rzecz, czy może lekko po premierze Kaby Lake nie spadną ceny płyt, zwłaszcza tych bez wsparcia Kaby, czy w ogóle jeśli to kogoś interesuje, może warto śledzić listy producentów które plyty dostaną update, ale wtedy raczej OC non-k nie będzie wchodziło w grę. Ew. Asrock trochę szedł pod prad, ale dokładnie nie wiem jak z tym jest tam na najnowszych biosach.

Cokolwiek na szybko, co przydatne z tego tematu mile widziane.

edit.
Jeszcze wiem że podkręcane były CPU na zwykłych biosach, i z non-k. I opisywane jakieś tam różnice na którymś modelu.
Niektóre miały nie wymagać BIOSu non-k, ale nie wiem z czego to wynikało.
Może warto spojrzeć w rozpiske tych ESów, była gdzieś wyżej."

Trochę fragmentów tematu mogących przekazać bardziej precyzyjne informacje.

Rozpiska poszczególnych CPU ES i wszystkich rewizji
http://forum.pclab.p...st__p__14312452

ghs który zrobił OC i3 @4,7 na H110 Hyper (czyżby najtańsza płyta do OC po Pro4s?)
http://forum.pclab.p...st__p__14322501
https://www.techpowe...oestring-budget

Posty o rewizjach CPU:
http://forum.pclab.p...st__p__14285409
http://forum.pclab.p...&#entry14302789
http://forum.pclab.p...&#entry14284717
http://forum.pclab.p...&#entry14284910
http://forum.pclab.p...&#entry14281941
http://forum.pclab.p...st__p__14302821
http://forum.pclab.p...st__p__14296485

Testy wydajnościowe:
http://forum.pclab.p...st__p__14312452 (<i tu o rewizjach)
http://forum.pclab.p...&#entry14259414
http://forum.pclab.p...st__p__14249042
http://forum.pclab.p...&#entry14242539
http://forum.pclab.p...st__p__14313757
http://forum.pclab.p...st__p__14289092
http://forum.pclab.p...st__p__14284619
http://forum.pclab.p...st__p__14283568
http://forum.pclab.p...st__p__14287931
(i o płytach)

O blokadzie BIOSu na x79
http://forum.pclab.p...st__p__14319284
O blokadach
http://forum.pclab.p...st__p__14292421

O biosach i OC H110 Hyper
http://forum.pclab.p...st__p__14288633
http://forum.pclab.p...st__p__14284100

O konkurencji dla Gigabyte Z170 xx D3H
http://forum.pclab.p...st__p__14319187

Ten post był edytowany przez Found dnia: 16 Październik 2016 - 20:46


#2 Użytkownik jest niedostępny   michal13225 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 354
  • Dołączył: Pn, 18 Sty 10

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:10

To mi wygląda na próbki inżynieryjne. Na innym forum jest temat gościa, który zakupił taki procesor, polecam lekturę. Wystarczy wpisać w google frazes "qhqg 2.20" i kliknąć w pierwszy link.

Ten post był edytowany przez michal13225 dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Kebab Lake club 5.0 member :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9427
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:11

Zapewne próbki inżynieryjne wyciekły i łapią teraz jeleni, nie proponował bym, już lepiej dołóż do i5 6600k i podkręć go do 4.5.

#4 Użytkownik jest niedostępny   komisarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 940
  • Dołączył: Wt, 11 Maj 04

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:11

Zobacz postFound, o 31 Lipiec 2016 - 19:07, napisał(a):

Hej, przykulem oko na moja tablice (fb) i oczom mi sie ukazalo cos takiego. Pytanie co jest z tym nie tak. http://allegro.pl/in...6378431086.html


Probka inzynieryjna czyli prototuyp. Generalnie wszystko powinno dzialac normalne. Nie jest to oczywiscie podrobka.

#5 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1787
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:11

haha tez ten link widzialem, ktos na fb rozsyla.
tak wiec, to nie jest i7 6700 tylko i5-6400t i nie wiadomo z jakiego to zrodla (skoro wlasciciel - czyt. sprzedajacy sam nie wie jaki to model)

Ten post był edytowany przez moniek92 dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ZbJEŻmy wszystkie JEŻynki!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13224
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:15

Ta aukcja na allegro to kolejny janusz biznesu robiący za pośrednika. Dużo sobie życzy za wejście na aliexpress i podanie Twojego adresu w zamówieniu...
A nie, zamawia do siebie. Czyli bierze ev. podatek na siebie, stąd cena wyższa. A jak mu nie nabiją, to jest na czysto z podatkiem :P

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   komisarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 940
  • Dołączył: Wt, 11 Maj 04

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:18

to jest i7.

tu taniej:
https://world.taobao...R854-PV895_2462

#8 Użytkownik jest niedostępny   Found 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 06 Lut 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:22

Wie ktoś na jakim poziomie jest wydajność tych procesorów? znalazłem, jest o polowe wolniejszy od i7 6700k

Ten post był edytowany przez Found dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:32


#9 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1787
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:30

nie ma takiego procesora jak i7-6400t, jest natomiast i5-6400t
co do wydajnosci

#10 Użytkownik jest niedostępny   Yedi 

  • Biedny Enduser ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:34

Zbyszek ma takiego procka, zapytajcie go o wydajność ..

I że jest to ES to może być jakimś wynalazkiem .. 

Ten post był edytowany przez Yedi dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:35


#11 Użytkownik jest niedostępny   komisarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 940
  • Dołączył: Wt, 11 Maj 04

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:37

Zobacz postmoniek92, o 31 Lipiec 2016 - 19:30, napisał(a):

nie ma takiego procesora jak i7-6400t, jest natomiast i5-6400t
co do wydajnosci


i co z tego wynika? to jest i7, ma HT i 4 rdzenie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1787
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:39

Zobacz postkomisarz, o 31 Lipiec 2016 - 19:37, napisał(a):

i co z tego wynika? to jest i7, ma HT i 4 rdzenie.

ciemna masa

#13 Użytkownik jest niedostępny   Yedi 

  • Biedny Enduser ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2371
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:42

Zobacz postmoniek92, o 31 Lipiec 2016 - 19:39, napisał(a):



Nie ma specyfikacji tego procka bo NIE jest on do kupienia. ... I zagraniczne fora potwierdzają że ten procek to i7 .. A 6400T wymyślili sobie ze względu na taktowanie ..




#14 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3890
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 31 Lipiec 2016 - 19:34

po co się szarpać z jakimś Januszem jak masz na aliexpress stówkę taniej

http://pl.aliexpress...archweb201556_0,searchweb201602_5_10057_10056_10055_10049_10059_10058_10017_405_404_10060_10061_10062_412,searchweb201603_2&btsid=dd3abb00-769a-438f-b918-a42815dabe78

#15 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3489
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 31 Lipiec 2016 - 19:47

pewnie jest to normalna inzynieryjna sztuka a jak sie da ocnac np na 3,5ghz to jak najbardziej dobry procek w cenie 6 setek

#16 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3890
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 31 Lipiec 2016 - 21:37

z tymi ES to dosyć ciekawa sprawa, jak podkręcali go na płycie z modowanmi biosami to powinien mieć 3300MHz bo biosy do oc non-k zawsze wstawiają najwyższy mnożnik

i WOW... płyta obniża napięcie, czyli działają stany energetyczne

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • ZbJEŻmy wszystkie JEŻynki!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13224
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 22:13

To może AVX też działa normalnie, a nie jak upośledzony? :D :D

#18 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 636
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 01 Sierpień 2016 - 07:16

http://hwbot.org/har...re_i7_6400t_es/

#19 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3890
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 01 Sierpień 2016 - 08:09

Zobacz postnovi, o 01 Sierpień 2016 - 08:16, napisał(a):



4,2ghz to prawie 100% :)

tu robi 3,8ghz i wiadomo na jakim napięciu:
http://valid.x86.fr/fkhzda

a teraz... uwaga... news dnia... :)

gość pisze że podkręca na normalnym biosie (nie beta z oc non-k), działa avx i igpu

http://www.overclock...overclock-on-es

a! i działa speedstep. to w zasadzie potwierdza ten chiński screen z cpu-z

czyżby hicior?

Ten post był edytowany przez ghs dnia: 01 Sierpień 2016 - 08:43


#20 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3489
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 01 Sierpień 2016 - 08:47

fajny sprzecior za 6 setek mamy i7 6700 :-) a nawet zaleznie od sztuki 6700k :-) dobre dobre

  • (79 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych