Forum PCLab.pl: i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (119 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 6700 za 650 zł. Tanie próbki inżynieryjne z Chin. intel i7 6700 za 650zł? podrobka?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Found 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 06 Lut 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:07

TEKST NAPISANY PRZEZ deton24
(chwała i Stokrotne dzięki za wzięcie tego do kupy)
@Edit By Found

Serdeczne podziękowania dla tych którzy mieli swój wkład w powstanie tego tematu. Dla tych których fragmenty wypowiedzi pojawiły się w tym poście, i którzy zapewniają na bieżąco wsparcie techniczne i odpowiadają na wszystkie pytania:
wii, ghs, yampik, forfun, unluck85, Pentium, cHunter, Minciu

Bez Was ten poradnik nie mógł by powstać.

Jeśli kogoś pominąłem, wybaczcie.

Nowych informacji w temacie szukaj u dołu tego postu:
http://forum.pclab.p...st__p__14683863


Zebrane najważniejsze informacje o OC ESów Skylake
(Kaby Lake nie da się podkręcać).

Spis polecanych i niepolecanych i7 6400t

QHQG (od 560 zł [kurs 3,74 zł, 150$]) - kręci się spokojnie w okolicach 3,5GHz, czasem 4-4,5 przy wyżyłowanych napięciach. Typowe napięcia OC 1,24-1,3V.
Jest PCI-E 3.0 i integra. Mnożnik 8-26 w Turbo Boost. Jeszcze całkiem opłacalny. Najpewniejsza wersja tego QHQG to L501.
Choć userzy donoszą że może nie na wszystkich płytach będzie PCI-E 3.0. Ogólnie vs 2.0 nie ma specjalnej różnicy wartej zawracania sobie głowy.

Procesor ten, wraz z Z170 Pro Gaming działał bezproblemowo przez ponad pół roku na taktowaniu procesora 3,6 ghz na wszystkich rdzeniach (czyli tak jak zwykły i7 6700 i taką samą osiąga wydajność) i napięciu 1,15V (czyli na zdecydowanie niższym napięciu niż i7 6700 przy takim taktowaniu). Sądząc po niskim napięciu, procesor miał jeszcze spore możliwości w podkręcaniu. Jednak w połączeniu z ramem o taktowaniu 2800mhz spokojnie to wystarczyło do codziennego użytku (gry, programy) i nie było sensu takiego zabiegu.
Podkręcony procesor można z powodzeniem parować nawet z GTX 1080 Ti.

QHQF (Q0) - droższy 30%, odblokowany mnożnik, kręci się lepiej o ok. 0,5GHz, coś jak i7 6700, ale wiadomo, zależy od sztuki, napięć, chłodzenia. Mnożnik 8-38, w Turbo Boost 40. Z powodu ceny, można się powoli rozglądać za używaną i7. Są obecnie problemy z dostępnością tej rewizji. Kręcimy QHQF mnożnikiem, i głównie po BCLK resztę.

QH73 - w boost ma mnożnik 29 dla wszystkich rdzeni, 31 dla jednego. PCI-E 3.0 i integry chyba nie będzie, ale można dokładnie sprawdzić pewnie gdzieś. Rosyjskie fora są ponoć bardzo pomocne w temacie. QH73 ma obcięte cache, tzn. jest 6MB, a nie 8, jak w pozostałych ESach i w i7.
Kręci się dokładnie tak samo, jak qh8f i qh8g.

QH8G - coś w deseń tego co wyżej. Niektóre qh8g są 65w, a inne 80w

QH8F, QH8E - nie warto bo jest duża szansa na uszkodzoną sztukę. Czasem zdarzają się problemy ze stabilnością CPU, z OC, z frezami. Czasem do odratowania trzeba wyłączyć HT. Taki procesor można na Aliexpress zareklamować na zasadzie sporu, i może być zwrot pieniędzy, albo możliwa jest też rekompensata za dane uskzodzenie, jak np. brak HT. Z QH8F są masakryczne problemy (tak samo jak z QH8E). Na pewno brak integry, i max pcie 2.0, jak we wszystkich A0. Niektórzy donoszą że QH8F kręci się gorzej od reszty. Dochodzą też przy nim możliwość dostania sztuki z uszkodzonym HT powodującym problemy ze stabilnością CPU.

Możliwe że warto wspomnieć o rewizji QKH8 za ~1150 zł - ale to i7 Kaby Lake, z 4.2 ghz oO Mogą być problemy z dostępnością.
W Kaby nie ma możliwości OC.

Oznaczenia CXXX to tylko numer partii, nie ma znaczenia.

Gdzie kupić?

Procesory dostępne są taniej na Taobao niż Alliexpress, bo to tacy Janusze biznesu z Chin (którzy sobie doliczają względem wspominanego portalu ~20%).
Na Aliexpress istnieje system sporów, że w razie czego można otworzyć spór i sądzić się o zwrot części pieniędzy jeśli coś nie działa jak trzeba, albo o zwrot pieniędzy i odesłanie towaru. Na Taobao może być gorzej z tym, ale może jakiś chargeback z karty przysługiwać, i zasadniczo też mają jednak jakiś tam program ochrony kupujących, choć nie znam bliższych szczegółów i jak to rzeczywiście działa.

Ogółem przesyłki z tymi procesorami raczej nigdy nie zostały jeszcze opodatkowane. Zwłaszcza wszystkie przysyłki darmowe, których czas oczekiwania może sięgać miesiąca.

Nie szkodzi także odwiedzić wcześniej nasz rodzimy portal aukcyjny. Zdarzają się co jakiś czas ESy Skylake pod różnymi nazwami.
Można zacząć od wpisania i7-6400t albo jeszcze dopisek ES, czy próbka inżynieryjna, Engineering Sample, i7 @2.2 itp. Albo zajrzeć do odpowiedniej kategorii, i szukać najtańszych tutaj:
https://allegro.pl/k...&rodzaj=Core i7
Ceny wahają się od 500-600 zł.
Można też szukać ofert płyt z procesorami:
https://allegro.pl/k...ora=Core i5, i7

Tutaj wyrasta też konkurencja dla ESow:
Używane i7-6700:
https://allegro.pl/k...s0-ele-1-1-0511
Za 950 zł są. Z płytą byle jaką np. H110 za 230 zł, wyjdzie ponad 1100 zł. Wydajność podobna, za to procesor wystarczy włożyć do płyty, i od razu działa.

Jeśli ktoś by wymieniał kiedyś ESa na i5-7700k, to polecam wcześniej przeczytać informacje prasowe w których donoszono, iż niektóre sztuki mają bardzo, bardzo wysokie temperatury, zwłaszcza po OC. Całkowicie odstaje to od normy, o wtedy przy zakupie w Internecie do 14 dni polecam odesłać taki procesor do sprzedawcy.

Pamiętamy też, że procesory na ogół są sprzedawane bez chłodzenia.

Najtańsze z lepszych chłodzeń na rynku wtórnym, w dobrych cenach to:
Thermaltake Contac 29>SilentiumPC Spartan PRO HE924>Pentagram Karakorum (potrzebny koszyk LGA 1155)
Rozstaw otworów z LGA1150, w 1151 jest taki sam.

Najbardziej doceniana pasta we współczynniku cena/jakość:
Arctic Cooling MX-2

Droższa, lepsza:
Gelid GC Extreme

BIOSy dla procesorów ES SKylake:

Dla płyt Asrocka:
http://hwtips.tistory.com/1608
Asrock musi mieć specjalne modyfikowane BIOSy do OC.

Na wszystkich innych płytach stosuje się gotowe, fabryczne wersje wcześniejszych BIOSów dla ESów, z wgranymi mikrokodami.
Tutaj można pobrać starsze biosy z wgranymi mikrokodami:
https://forums.overc....php?p=14378710

"Ostatnie biosy od Gigabyte'a, które umożliwiają podkręcanie procesorów NON-K są z marca/kwietnia 2016. Numeracja różna w zależności od dokładnego modelu płyty głównej. W moim przypadku to F4 (a w przypadku innych płyt głównych, to może być f5, f6 lub f7), dokładniej chyba f4d."

Rozwiązanie problemów z wgrywaniem mikrokodów dla ES do biosów na płytach MSI:
http://forum.pclab.p...st__p__14650602

Czy płyta ruszy od razu na ES, czy musimy mieć odrazu bios z mikrokodami?

Trzeba mikrokody Q0 dograć do biosu. Chociaż na Asusie do biosu 200x one chyba są. Trzeba by było sprawdzić edytorem.

Brak mikrokodów może skutkować poważnymi problemami ze stabilnością systemu.

Uwaga na aktualizowanie biosów do najnowszych wersji. Najnowsze blokują z reguły ESy. Nie zawsze da się zrobić downgrade.

Procedura przywracania starszego BIOSu
(w przypadku jeśli mamy już wgrany nowszy dla Kaby Lake, który blokuje ESa):

Na Asusach bez flashbacka też da się przywrócić bios pomimo blokady, poradnik:
http://overclocking....bios-asus-z170/

O tym samym, tylko dla Gigabyte:
http://blog.pclab.pl...ch.Z170.LGA1151

"Ja mam Z170 D3H, kupiłem ją z biosem F20 i bez problemu zrobiłem downgrade na F5." (może nawet bez aż takich kombinacji)."

W razie niepowodzenia, czasem może się zdarzyć że będzie trzeba użyć programatora i wylutować kość. Niektóre serwisy i sklepy mogą posiadać taką usługę (30-100 zł). Ktoś pisał tutaj raz o zaszyciu gdzieś w płytę poza kością EEPROM czegoś co i tak mu uniemożliwiało wgranie biosu/odpalenie płyty. Większość sklepowych płyt ma biosy fabryczne, ale nie ma nigdy całkowitej pewności, choć są czasem więcej jak spore szanse na stary bios w wypadku nowych płyt, zwłaszcza leżaków magazynowych.

Wideo-poradniki OC:

Dla Asusa:
https://youtu.be/AeDZqIyKQs0

Dla Asrocka:
https://youtu.be/Ak-Z7T1kOoI?t=133

Dla Gigabyte:
https://www.youtube....h?v=o7AupYz2KoA

Wspomnę że AIDA64 tutaj komuś pokazywała najszybciej niestabilność do testowania OC.

Każda płyta musi mieć zewnętrzny generator BCLK (może z wyjątkiem posiadania QHQF, gdzie kręcimy generalnie mnożnikiem). Kręci się jak procesory non-K, tylko bez specjalnego biosu non-K. Tylko zostawia się cstate i można ustawić mnożnik na x24 gdy celuje się w 4ghz stałe na wszystkich rdzeniach. Powyżej procesory qhqg już idą z trudem i raczej nie ma sensu ich mordować wyższym napięciem. W przeciwieństwie do OC non-k działa AVX, pomiar temperatury oraz inne funkcje, które blokuje oc non-k, integra (trzeba znaleźć stery) i odczyt temperatur działa (więc można sobie ustawić wentyle na chłodzeniu) Po podkręceniu bclk tylko do 160 ma się stock takty i7 6700-bez k czyli 3.8 i 4ghz na 1 wątku. Jest to ta sama architektura co kabylake tylko potrzebuje więcej napięcia do taktów ale są za to dużo chłodniejsze.



Lista polecanych płyt do kręcenia ESów.

0. Droższa, sprawdzona, i ma flashback:

Asus Maximus VIII (832 zł)

1. Tania i sprawdzona, choć nie pozbawiona zupełnie problemów (szukać w temacie):

Gigabyte Z170-D3H (500-550 zł)

1b.
Trochę lepsza. Cenowo obecnie są blisko siebie, i ma lepszą dostępność na rynku wtórnym:

ASUS Z170 Pro Gaming (500-600 zł)


2. Tańsza i z większymi kłopotami z OC, gdzie trzeba większe napięcia, i jest w ogóle mniej stabilna, i są problemy gdy używamy więcej niż dwie kości RAM, i z profilami XMP. Część błędów mogła zostać wyeliminowana wraz z nowymi biosami które mogą blokować ESy:

Asrock Z170 Pro4s (400-420 zł)


Problematyka płyty:

- na Asrock z170 pro4s, max stabilne bclk to 150mhz czyli 3,6ghz dla cpu.

Np. w przypadku ASrock Extreme4 i koniecznych do wgrania biosów do OC ES, to dostępna wersja to 1.5, gdzie są super problemy żeby dobrać działającą pamięć

"wszystkie płyty asrocka do modelu extreme 4 włącznie są zwykłym przerostem formy nad treścią"

1. trzeba wgrywać modowany bios, który lubi się wieszać.
http://hwtips.tistory.com/1608
2. asrocki pod obciążeniem mocno zbijają napięcia do wersji extreme4 włącznie, co utrudnia właściwą konfigurację napięcia
3. na srocku ustawianie bclk powyżej 150mhz, uniemożliwiało uruchomienie komputera
4. problem z kompatybilnością pamięci (stara wersja biosu) u mnie nie szło ustawić xmp przy zajętych 4 bankach.

-----
Najtańsza płyta z zewnętrznym generatorem BCLK, z problemami powyższej + nie da się ruszyć taktowania pamięci + która nie nadaje się do OC sklepowych procesorów bez K, da się podnosić tylko BCLK, co w takim wypadku kiedy mielibyśmy mnożnik, byłoby nieefektywne. Podkręcanie ESów na niej jest niemożliwe

Asrock H170 Pro4/Hyper (350 zł)
H110M-DS/Hyper (niedostępne w PL). Tutaj test zagraniczny: https://www.techpowe...oestring-budget

ale całej reszty procesorów tak, z tym że non-K nie rozwinie w pełni skrzydeł. Niemniej były wypowiedzi z maja czy czerwca 2017 gdzieś, gdzie kolesiowi i5-6600 non-k szło na 4.4 GHz.
w i7-6700 najwiekszy problem na OC non-K to brak dynamicznej zmiany taktowań i napięć, w zależności od obciążenia.
Co do B150m pro4 - lepiej brać CPU bez K.

Inne sprawdzone płyty:

Można też szukać jakiejś na DDR3.
np. ktoś tutaj posiada Gigabyte Z170M-D3H DDR3 (330 zł)

ES generalnie działał też na Z170i Pro Gaming (ITX) ale nie chciało lecieć wyżej niż 140 FSB

Jeden z forumowiczów jeszcze ma Gigabyte Z170X Gaming 3
i7 ES QHQF 4.2@1.38V/4.0@1.28V + ZALMAN FLEX

Poprzednio QHQG szło 3.9 stabilnie (nie podano napięć). Niewykluczone że lepsza płyta mogła by coś pomóc, bo OC leci na QHQF po mnożniku.

I do sprawdzenia podawano model Gigabyte GA-Z170XP-SLI, jeszcze bez dogłębnych testów.

Na pewno działa też na płycie Gigabyte Z170x-UD3. Szło na 3.9, 1.344V (akurat tak ktoś kręcił)
Pamięci tylko nie chciały iść wyżej niż 2800MHz, płyta miała problemy ze startem. Nie było PCI-E 3.0 na QHQG.

Ghs miał mieć MSI Z170M Mortar, ale wyniki OC przeciętne.

Uwagi pod kątem pamięci

"do tego lepiej się zaopatrzyć w płytę na Z170 obsługującą jednak szybsze pamięci niz 2400mhz z myślą o grach."

Unluck85:
Z własnych testów stwierdzam, że lepiej i tak mieć 4,2ghz i pamiątki 3000 niż te 4,5ghz i pamiątki 2600, przy 3,8ghz podbicie pamięci z cl 12 2400 do cl 15 3000 dało mi wzrost prawie 8% na cpu..., co do samego oc to parę osób miało dziurę pomiędzy 2200 - 2900 i nie szło oc w ogóle.

podniesione z cl 12 i 2400mhz do cl15 i 3000mhz dało mi kopa ok. 8%

Skylake mimo płyty Z170 wciąż lubi się tylko z 2 kośćmi.
Mogą wystąpić np. wolniejsze ładowania BIOSu na dwóch parach, zwłaszcza na starszych biosach (ASUS). Mogą też występować ścinki w grach.


Testy wydajnościowe

QHQG @3.8GHz w zastosowaniach domowych, a także w grach:
https://www.ferra.ru...-core-i7-6400t/

Testy syntetyczne @4GHz:
https://www.overcloc...-iz-kitaya.html

Test QHQG bez OC:
http://forum.pclab.p...&#entry14249042

Testy wydajnościowe ESa QHQG @3.8 na Maximus VIII Hero by Wiii:
http://forum.pclab.p...n/page__st__220


Ogólnie w zależności od gry, ES @2.2GHz waha się w wydajności od poziomu i3-6100/G4560/G4600 do i5-6400/ew. i5-7400
W benchmarkach qhqg @2,2 GHz = ipc i7-2600 @3,4 GHz

ESy są takie same zegar w zegar ze zwykłymi i7.


Pewien przypadek problemu z BSODami po OC:
Q: "7 months that dropped you from 4Ghz to 3.3GHz(kind of stable)?"

A: "Same reason to why I changed to the F6e bios, the damn bluescreen keeps coming at me
(to była jakaś płyta Gigabyte, zmienił bios na F6e i obniżył taktowania, bo dręczyły go bluescreeny. Nie pamiętam rewizji. Można wygooglać.)"


Lista wszystkich CPU Skylake z rewizjami. Od wersji inżynierskich, po sklepowe. Dla prawidłowego rozpoznawania.

Spoiler



Trochę fragmentów tematu mogących przekazać bardziej precyzyjne informacje (linki poprawiono):


ghs który zrobił OC i3 @4,7 na H170 Hyper (chyba najtańsza płyta w PL do OC non-K po Pro4s [nie ES])
http://forum.pclab.p...st__p__14322501

Posty o rewizjach CPU:
http://forum.pclab.p...st__p__14285409
http://forum.pclab.p...&#entry14302789
http://forum.pclab.p...&#entry14284717
http://forum.pclab.p...&#entry14284910
http://forum.pclab.p...&#entry14281941
http://forum.pclab.p...st__p__14302821
http://forum.pclab.p...st__p__14296485

Testy wydajnościowe (dużo z tego już pojawiło się u góry):
http://forum.pclab.p...st__p__14312452 (<i tu o rewizjach)
http://forum.pclab.p...&#entry14259414
http://forum.pclab.p...st__p__14249042
http://forum.pclab.p...&#entry14242539
http://forum.pclab.p...st__p__14313757
http://forum.pclab.p...st__p__14289092
http://forum.pclab.p...st__p__14284619
http://forum.pclab.p...st__p__14283568
http://forum.pclab.p...st__p__14287931
(i o płytach)

O blokadzie BIOSu na x79
http://forum.pclab.p...st__p__14319284
O blokadach
http://forum.pclab.p...st__p__14292421

O biosach i OC H170 Hyper
http://forum.pclab.p...st__p__14288633
http://forum.pclab.p...st__p__14284100

O konkurencji/alternatywach dla Gigabyte Z170-D3H
http://forum.pclab.p...st__p__14319187[/quote]

Ten post był edytowany przez Found dnia: 11 Czerwiec 2017 - 20:51


#2 Użytkownik jest niedostępny   michal13225 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 362
  • Dołączył: Pn, 18 Sty 10

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:10

To mi wygląda na próbki inżynieryjne. Na innym forum jest temat gościa, który zakupił taki procesor, polecam lekturę. Wystarczy wpisać w google frazes "qhqg 2.20" i kliknąć w pierwszy link.

Ten post był edytowany przez michal13225 dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:15


#3 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11626
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:11

Zapewne próbki inżynieryjne wyciekły i łapią teraz jeleni, nie proponował bym, już lepiej dołóż do i5 6600k i podkręć go do 4.5.

#4 Użytkownik jest niedostępny   komisarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 972
  • Dołączył: Wt, 11 Maj 04

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:11

Zobacz postFound, o 31 Lipiec 2016 - 19:07, napisał(a):

Hej, przykulem oko na moja tablice (fb) i oczom mi sie ukazalo cos takiego. Pytanie co jest z tym nie tak. http://allegro.pl/in...6378431086.html


Probka inzynieryjna czyli prototuyp. Generalnie wszystko powinno dzialac normalne. Nie jest to oczywiscie podrobka.

#5 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1989
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:11

haha tez ten link widzialem, ktos na fb rozsyla.
tak wiec, to nie jest i7 6700 tylko i5-6400t i nie wiadomo z jakiego to zrodla (skoro wlasciciel - czyt. sprzedajacy sam nie wie jaki to model)

Ten post był edytowany przez moniek92 dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:13


#6 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15274
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:15

Ta aukcja na allegro to kolejny janusz biznesu robiący za pośrednika. Dużo sobie życzy za wejście na aliexpress i podanie Twojego adresu w zamówieniu...
A nie, zamawia do siebie. Czyli bierze ev. podatek na siebie, stąd cena wyższa. A jak mu nie nabiją, to jest na czysto z podatkiem :P

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   komisarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 972
  • Dołączył: Wt, 11 Maj 04

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:18

to jest i7.

tu taniej:
https://world.taobao...R854-PV895_2462

#8 Użytkownik jest niedostępny   Found 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Cz, 06 Lut 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:22

Wie ktoś na jakim poziomie jest wydajność tych procesorów? znalazłem, jest o polowe wolniejszy od i7 6700k

Ten post był edytowany przez Found dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:32


#9 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1989
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:30

nie ma takiego procesora jak i7-6400t, jest natomiast i5-6400t
co do wydajnosci

#10 Użytkownik jest niedostępny   Yedi 

  • Biedny Enduser ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2532
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:34

Zbyszek ma takiego procka, zapytajcie go o wydajność ..

I że jest to ES to może być jakimś wynalazkiem .. 

Ten post był edytowany przez Yedi dnia: 31 Lipiec 2016 - 18:35


#11 Użytkownik jest niedostępny   komisarz 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 972
  • Dołączył: Wt, 11 Maj 04

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:37

Zobacz postmoniek92, o 31 Lipiec 2016 - 19:30, napisał(a):

nie ma takiego procesora jak i7-6400t, jest natomiast i5-6400t
co do wydajnosci


i co z tego wynika? to jest i7, ma HT i 4 rdzenie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   moniek92 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1989
  • Dołączył: Pt, 10 Cze 16

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:39

Zobacz postkomisarz, o 31 Lipiec 2016 - 19:37, napisał(a):

i co z tego wynika? to jest i7, ma HT i 4 rdzenie.

ciemna masa

#13 Użytkownik jest niedostępny   Yedi 

  • Biedny Enduser ...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2532
  • Dołączył: So, 08 Sty 11

Napisany 31 Lipiec 2016 - 18:42

Zobacz postmoniek92, o 31 Lipiec 2016 - 19:39, napisał(a):



Nie ma specyfikacji tego procka bo NIE jest on do kupienia. ... I zagraniczne fora potwierdzają że ten procek to i7 .. A 6400T wymyślili sobie ze względu na taktowanie ..




#14 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4002
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 31 Lipiec 2016 - 19:34

po co się szarpać z jakimś Januszem jak masz na aliexpress stówkę taniej

http://pl.aliexpress...archweb201556_0,searchweb201602_5_10057_10056_10055_10049_10059_10058_10017_405_404_10060_10061_10062_412,searchweb201603_2&btsid=dd3abb00-769a-438f-b918-a42815dabe78

#15 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4098
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 31 Lipiec 2016 - 19:47

pewnie jest to normalna inzynieryjna sztuka a jak sie da ocnac np na 3,5ghz to jak najbardziej dobry procek w cenie 6 setek

#16 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4002
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 31 Lipiec 2016 - 21:37

z tymi ES to dosyć ciekawa sprawa, jak podkręcali go na płycie z modowanmi biosami to powinien mieć 3300MHz bo biosy do oc non-k zawsze wstawiają najwyższy mnożnik

i WOW... płyta obniża napięcie, czyli działają stany energetyczne

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • baJEŻy na bJEŻni
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15274
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 31 Lipiec 2016 - 22:13

To może AVX też działa normalnie, a nie jak upośledzony? :D :D

#18 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 665
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 01 Sierpień 2016 - 07:16

http://hwbot.org/har...re_i7_6400t_es/

#19 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4002
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 01 Sierpień 2016 - 08:09

Zobacz postnovi, o 01 Sierpień 2016 - 08:16, napisał(a):



4,2ghz to prawie 100% :)

tu robi 3,8ghz i wiadomo na jakim napięciu:
http://valid.x86.fr/fkhzda

a teraz... uwaga... news dnia... :)

gość pisze że podkręca na normalnym biosie (nie beta z oc non-k), działa avx i igpu

http://www.overclock...overclock-on-es

a! i działa speedstep. to w zasadzie potwierdza ten chiński screen z cpu-z

czyżby hicior?

Ten post był edytowany przez ghs dnia: 01 Sierpień 2016 - 08:43


#20 Użytkownik jest niedostępny   unadarek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4098
  • Dołączył: Wed, 01 Sty 03

Napisany 01 Sierpień 2016 - 08:47

fajny sprzecior za 6 setek mamy i7 6700 :-) a nawet zaleznie od sztuki 6700k :-) dobre dobre

  • (119 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych