Forum PCLab.pl: Jak podłączyć dwa dyski twarde ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak podłączyć dwa dyski twarde ? PILNE !!!!!! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   FerdeXXX Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Nd, 09 Paź 05

Napisany 14 Październik 2005 - 08:08

Mam pytanie jak mam podłączyć dwa dyski twarde do kompa. Mój dysk to samsung **** a drugi jakiejs innej firmy. Jest wogule możliwe podłączenie różnych dysków ??. Moja płyta głowna to asus A7V8X-X. I jak trzeba skonfigurować w biosie dysk aby był widzialny w mój komputer ??.

PILNE !!!!
Z gory dziękuje.
Pozdro.

#2 Użytkownik jest niedostępny   dario27 Ikona

  • FreeBSD User
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7523
  • Dołączył: Cz, 12 Sie 04

Napisany 14 Październik 2005 - 08:13

jest mozliwe, udstawiasz jeden dysk zworka na master 2 na slave i podpinasz na jednej tasmie pod ide 1 na plycie. w biosie powinien ci automatycznie oba wykryc

#3 Użytkownik jest niedostępny   LordRene Ikona

  • Kocham kochac sie z Fenrisem
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1386
  • Dołączył: Nd, 18 Sty 04

Napisany 14 Październik 2005 - 08:15

Zobacz postFerdeXXX, o Oct 14 2005, 09:08, napisał(a):

Mam pytanie jak mam podłączyć dwa dyski twarde do kompa. Mój dysk to samsung **** a drugi jakiejs innej firmy. Jest wogule możliwe podłączenie różnych dysków ??. Moja płyta głowna to asus A7V8X-X. I jak trzeba skonfigurować w biosie dysk aby był widzialny w mój komputer ??.

PILNE !!!!
Z gory dziękuje.
Pozdro.

Jaja sobie robisz? Masz tasme i podpinasz obydwa. Do pierwszego zlacza na tasmie podlaczasz dysk ze zworka na master, do drugiego ze zworka na slawe.

#4 Użytkownik jest niedostępny   FerdeXXX Ikona

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 38
  • Dołączył: Nd, 09 Paź 05

Napisany 14 Październik 2005 - 08:31

Tak myslalem, ale chcialem sie upewnic.
Dzieki za szybką pomoc.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Colicab Ikona

  • Congratulations forever
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41481
  • Dołączył: Wed, 02 Mar 05

Napisany 14 Październik 2005 - 13:54

to czemu nie sprawdziles tylko glupie tematy piszesz?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14279
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 14 Październik 2005 - 21:05

Albo na obu ustawić "Cable select". Dysk który ma być master trzeba podłączyć na końcu taśmy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   hub3rt Ikona

  • whatever
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1450
  • Dołączył: Wt, 26 Paź 04

Napisany 15 Październik 2005 - 13:13

Zobacz postLordRene, o Oct 14 2005, 09:15, napisał(a):

Jaja sobie robisz? Masz tasme i podpinasz obydwa. Do pierwszego zlacza na tasmie podlaczasz dysk ze zworka na master, do drugiego ze zworka na slawe.



Zobacz postColicab, o Oct 14 2005, 14:54, napisał(a):

to czemu nie sprawdziles tylko glupie tematy piszesz?


nie kazdy jest tak madry jak wy :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sat Ikona

  • kwas ósmy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2816
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 05

Napisany 15 Październik 2005 - 14:00

Cytuj

' date='Oct 14 2005, 22:05' post='1635953']
Albo na obu ustawić "Cable select". Dysk który ma być master trzeba podłączyć na końcu taśmy.

Jesli dwa urzadzenia IDE sa podlaczone na jednym kontrolerze i ustawione sa w trybie Cable Select to zadne z tych urzadzen nie bedzie mialo przydzielonego trybu master/slave, gdyz obydwa beda negocjowac (cable select) - bios podczas wykrywania dyskow zawiesi sie (przynajmniej na starszych plytach glownych tak bywalo).
Tak wiec bzdura to co tu napisales.
Poza tym dysk, ktory ma byc master nie musi byc podlaczony na koncu, to nie jest regula i nie wiem kto to wymyslil :heu: .

Zobacz postColicab, o Oct 14 2005, 14:54, napisał(a):

to czemu nie sprawdziles tylko glupie tematy piszesz?

Moze pomyslal, ze w taki sposob moze zrobic cos zlego komputerowi (BTW ja kiedys podlaczalem na plycie i440bx dysk samsung 2gb i seagate 4gb, podlaczalem je na jednej tasmie ale zapomnialem zmienic zworek, obydwa byly ustawione na master i co w rezultacie? Bios pokazal mi jeden dysk 6gb.. jednak nie dzialal).

Ten post był edytowany przez Sat dnia: 15 Październik 2005 - 14:04


#9 Użytkownik jest niedostępny   Nereidin Ikona

  • Takie tam.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1354
  • Dołączył: Nd, 09 Sty 05

Napisany 15 Październik 2005 - 14:28

Zobacz postSat, o Oct 15 2005, 15:00, napisał(a):

Jesli dwa urzadzenia IDE sa podlaczone na jednym kontrolerze i ustawione sa w trybie Cable Select to zadne z tych urzadzen nie bedzie mialo przydzielonego trybu master/slave, gdyz obydwa beda negocjowac (cable select) - bios podczas wykrywania dyskow zawiesi sie (przynajmniej na starszych plytach glownych tak bywalo).
Tak wiec bzdura to co tu napisales.
Poza tym dysk, ktory ma byc master nie musi byc podlaczony na koncu, to nie jest regula i nie wiem kto to wymyslil .



Nie bzdury tylko prawde. Nowe kable maja przewaznie trzy kolory :
Niebieski - podpinany do mobo

Czarny - urzadzenie master
Szary - urzadzenie slave

^ dziala to w przypadku ustawienia wlasnie urzadzen w trybie CS

Na niektorych kablach dodatkowo sa metki z napisami master/slave. A wszystko po to zeby ulatwic zycie uzytkownikom - co wiecej sprawdza sie to i nie mialem z tym nigdy problemow.

Wiec czasem wystarczy sprawdzic zamiast sie wypowiadac.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] Ikona

  • Wiecznie niewyspany...
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów: 14279
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 15 Październik 2005 - 17:55

Zobacz postSat, o Oct 15 2005, 15:00, napisał(a):

Poza tym dysk, ktory ma byc master nie musi byc podlaczony na koncu, to nie jest regula i nie wiem kto to wymyslil smilies/heu.gif .

Wymyslili to ci którzy zajmują się standardem ATA.
Obecnie wszystkie kable 80 dają możliwość cable select i właśnie na końcu kabla dysk jest wykrywany jako master.

A na starszych płytach tak bywało, bo kable pewnie były nie takie jak trzeba.

Owszem jeżeli ustawimy dysk na master to będzie master niezależnie gdzie zostanie podpięty. Jeżeli będzie sam na kontrolerze, to jest zalecane podłączenie go na końcu taśmy.

#11 Użytkownik jest dostępny   Tomcat Ikona

  • uzależniony od % maniak wojskowości
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9515
  • Dołączył: So, 08 Sty 05

Napisany 15 Październik 2005 - 18:04

ja mam nagryware zawsze na bliższej wtyczce i bez problemu działa na master.

A przez jakiś czas oba napedy była cable selector i bez problemu działało nic sie nie gryzło wieć nikt tu nie gada głupot tylko jedna osoba niepotrzebnie zadziera nosa nie majac racji!

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sat Ikona

  • kwas ósmy
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2816
  • Dołączył: Wt, 10 Maj 05

Napisany 16 Październik 2005 - 14:43

Zobacz post999tomcat, o Oct 15 2005, 19:04, napisał(a):

A przez jakiś czas oba napedy była cable selector i bez problemu działało nic sie nie gryzło wieć nikt tu nie gada głupot tylko jedna osoba niepotrzebnie zadziera nosa nie majac racji!

Wiec widocznie nowe urzadzenia IDE radza sobie z tym bez problemu.
Ja ostatnio korzystajac z cable select (jakis rok/poltora roku temu) wlaczalem go w dysku 4gb i jakos BIOS nie chcial go wykryc z napedem cd ustawionym w tryb cs na tym samym kontrolerze.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych