Forum PCLab.pl: Dziwne spadki pingu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dziwne spadki pingu Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Danicen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 06 Lis 12

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:11

Witam,

Mam problem z pingiem na moim laptopie. Gdy łączę się poprzez WiFi mam stałe około 80 pingu, ale występują u mnie "cofki". Co dziwne, do tej samej sieci podpięte są 2 inne laptopy, na których nie występuje ten problem. Do tej pory grałem używając transferu komórkowego, ale od wczoraj co jakiś czas ping nagle wzrasta do 300/400 ms, po czym znów się uspokaja. Co może być tego przyczyną?

@Topic: Oczywiście miał być wzrost, nie spadki...

Ten post był edytowany przez Danicen dnia: 10 Wrzesień 2016 - 15:16


#2 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4465
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:28

Jak masz możliwość sprawdzić inne Wi-Fi na USB zrób to.
Sprawdź czy czegoś w systemie nie masz co korzysta z sieci. Może np. po formacie miałbyś spokój. Możesz zrobić backup systemu i potem przywrócić

#3 Użytkownik jest niedostępny   Danicen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 06 Lis 12

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:31

Zobacz postdeton24, o 10 Wrzesień 2016 - 15:28, napisał(a):

Jak masz możliwość sprawdzić inne Wi-Fi na USB zrób to.
Sprawdź czy czegoś w systemie nie masz co korzysta z sieci. Może np. po formacie miałbyś spokój. Możesz zrobić backup systemu i potem przywrócić


Problem z tym WiFi występuje tylko na mieszkaniu które wynajmuję przez studia. U siebie w domu mam połączony na WiFi i nie występują takie problemy.

Co w systemie może powodować takie dziwne skoki? Próbowałem przeglądnąć ostatnio komputer i nic takiego nie widzę. Formata nie wykonam do końca sesji wrześniowej ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4465
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:37

A rzuć telefonem bliżej okna, zainstaluj Battery Doctor i niech ubije nieużywane aplikacje, wcześniej reset.
Może to dziwnie zabrzmieć, ale może coś odbiorniki sie nie lubią.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Danicen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 06 Lis 12

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:43

Zobacz postdeton24, o 10 Wrzesień 2016 - 15:37, napisał(a):

A rzuć telefonem bliżej okna, zainstaluj Battery Doctor i niech ubije nieużywane aplikacje, wcześniej reset.
Może to dziwnie zabrzmieć, ale może coś odbiorniki sie nie lubią.


Chyba nie rozumiem. Jakim telefonem?

#6 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4465
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:45

Używasz transferu telefonu, tak?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Danicen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 06 Lis 12

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:47

Aaaa, o to chodzi. Dobra, faktycznie masz rację, przepraszam za niekumatość ;) Spróbuję faktycznie dać telefon bliżej okna.

A co do WiFi, to najdziwniejsze jest to że laptop który jest postawiony 30cm obok mojego nie ma problemu z cofkami. Ja mam.

#8 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4465
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 15:51

Może jeszcze inny kanał spróbuj jak możesz ustawić. 1-5-12

#9 Użytkownik jest niedostępny   Danicen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 06 Lis 12

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 16:00

Zobacz postdeton24, o 10 Wrzesień 2016 - 15:51, napisał(a):

Może jeszcze inny kanał spróbuj jak możesz ustawić. 1-5-12


A jak to zrobić?

#10 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4465
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 16:05

O sory, akurat w obecnej chwili nie widzę tej opcji u siebie, ale może kiedyś była w innym telefonie, możesz zobaczyć w ustawieniach zaawansowanych hotspotu (...)

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 10 Wrzesień 2016 - 16:06


#11 Użytkownik jest niedostępny   Danicen 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 41
  • Dołączył: Wt, 06 Lis 12

Napisany 10 Wrzesień 2016 - 16:28

Zobacz postdeton24, o 10 Wrzesień 2016 - 16:05, napisał(a):

O sory, akurat w obecnej chwili nie widzę tej opcji u siebie, ale może kiedyś była w innym telefonie, możesz zobaczyć w ustawieniach zaawansowanych hotspotu (...)


Poszukam, dzięki wielkie :)

#12 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • don't say 'monkey'
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4465
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Czerwiec 2017 - 16:07

Robię dzisiaj na tytuł łopaty miesiąca, ale jak ktoś ma podobne problemy z pingiem na WiFi z telefonu, to lepiej podłączcie telefon kablem do komputera, i wybierzcie opcję połączenia jako modem. W skrajnych przypadkach czasem trzeba włączyć tryb samolotowy, wyłączyć, włączyć połączenie pakietowe, wyłączyć, a potem zrestartować połączenie przez USB, po czym zrestartować kompa, nie odłączając kabla od komputera, i nie ruszając trybu modem. Zrestartować komputer, nie wyłączać. Po restarcie już powinny być idealne pingi, chyba że coś z zasięgiem sieci będzie nie tak. Nie zawsze też trzeba restartować, ale spotkałem się z taką koniecznością. Ogólnie u mnie modem wieszał ostro kompa, nie zawsze działał, wgrywałem też stery NDIS Protocol Driver od telefonu razem z całym softem, ale nie musi to być konieczne w każdym przypadku, od 8.x chyba nie ma konieczności. Może się zdarzyć że wywiesi nawet Worda przy zapisywaniu na OneDrive, bo w systemie potrafi coś się cały czas wieszać jak wejdziecie do ustawien sieciowych/udostępniania. Może to też uwarunkowane od telefonu. Ale transfer na LTE w porównaniu do WiFi 2.4/54 mb bajka.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Czerwiec 2017 - 16:08


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych