Forum PCLab.pl: SilentiumPC VERO L1 600W - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

SilentiumPC VERO L1 600W

#1 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Wrzesień 2016 - 20:31

SilentiumPC VERO L1 600W

Korzystając z okazji i chwili wolnego czasu postanowiłem przetestować ww. konstrukcję od polskiego producenta.

Zasilacz dostajemy w bardzo „ekonomicznym” opakowaniu.

Dodaj obrazek

Znajdują się na nim podstawowe informacje, takie jak wzmianka o dwuletniej gwarancji d2d, kompatybilności z niskimi stanami energetycznymi procesorów Intela, czy też o deklarowanej sprawności i mocy znamionowej.

Dodaj obrazek

Na odwrocie rozrysowano dostępne okablowanie …

Dodaj obrazek

oraz wykaz zastosowanych zabezpieczeń.

Dodaj obrazek

Sposób pakowania nie budzi zastrzeżeń. Oprócz samego zasilacza znajdziemy tam jeszcze śrubki do montażu, klika opasek samozaciskowych, przewód zasilający oraz kartę gwarancyjną.

Dodaj obrazek

Obudowa przypomina wcześniej testowane zasilacze tego producenta (Enduro i Supremo). Jakość nie budzi zastrzeżeń, wszystko jest dobrze spasowane.

Dodaj obrazek

Logo na boku, jak w innych modelach, to namalowany napis, a nie zwykła nalepka.

Dodaj obrazek

Na górnej części obudowy znajduje się tabliczka znamionowa.

Dodaj obrazek

Wszystkie kable umieszczono w oplotach – są całkiem przyzwoicie wykonane, jak na cenę tego zasilacza. Spełniają one również wymogi ATX dot. ich średnicy – 18AWG.

Dodaj obrazek

W środku znajdziemy konstrukcję firmy SAMA – zastosowano tu przetwornicę przepustową opartą na dwóch MOSFET-ach wspartą układem rezonansowym. Oczywiście jest tu również pełny filtr EMI wraz z warystorem (który jest oznaczony na pudełku jako zabezpieczenie przed prądami udarowymi (SIP)).

Na stronie wtórnej widać najciekawszą rzecz, czyli niezależną regulację napięć – jest to lepsze rozwiązanie, niż powszechnie stosowana grupowa regulacja (na rynku nowych konstrukcji, z tego przedziału cenowego, tylko Modecom MC-400-85 ma podobne rozwiązanie).

Kondensatory, jak można przeczytać na opakowaniu, są tajwańskie – elektrolityczne Teapo oraz polimerowe CapXon. Wszystkie na stronie wtórnej są przystosowane do pracy w temp. do 105 stopni C. Oszczędzono, tradycyjnie, na głównym elektrolicie …

Dodaj obrazek

85 stopni i 330 μF – tutaj, przy deklarowanej mocy 600W, widziałbym przynajmniej 390 μF.

Dodaj obrazek

Całość chłodzi wentylator 120mm na łożysku ślizgowym.

Część praktyczną rozpocząłem od sprawdzenia zabezpieczenia przeciwzwarciowego – wszystko zadziałało prawidłowo.

Do testu obciążeniowego użyłem procesora i5 2500K oraz dwóch kart GTX480. W pierwszej kolejności weryfikacja deklarowanej mocy oraz zabezpieczenia przeciw przeciążeniowego.
Po uruchomieniu Furmark-a na watomierzu wyświetliło się 772W (pobór utrzymywał się na poziomie 764-783W) i całość, ku mojemu zaskoczeniu, pracowała stabilnie – podczas tego testu napięcia prezentowały się w sposób następujący:
3.3V – 3.36V
5V – 5.10V
12V – 11.49V

Z obawy o nadmierne przeciążenie po kilku minutach wyłączyłem program – producent co prawda deklaruje obecność OPP, ale albo jest ono wysoko ustawione, albo nie zadziałało poprawnie (ew. po prostu go tam nie ma).
Ponownie sprawdziłem napięcia, tym razem w idle:
3.3V – 3.44V
5V – 5.15V
12V – 11.91V

Teraz Wiedźmin 3. Pobór „ze ściany” oscylował w granicach 600-640W. Cały test trwał 30 minut, podczas niego dokonałem pomiaru napięć:
3.3V – 3.37V
5V – 5.12V
12V – 11.70V

Jak widać po zachowaniu linii 5V, niezależna regulacja spełnia swoje zadanie – napięcie „nie rozjechało się” pod wpływem nierównomiernego obciążenia.

Pozostaje kwestia kultury pracy – tutaj jestem pozytywnie zaskoczony. Zasilacz w idle jest bardzo cichy, można stwierdzić, że wypada lepiej niż droższe Enduro, czy też Supremo. Pod obciążeniem słychać było tylko karty graficzne. Podłączyłem, w ramach sprawdzenia kultury pracy, cichszą konstrukcję, jaką jest GTX 1070 Palit JS. Przy uruchomionej grze, zasilacz nie wybijał się ponad resztę podzespołów w obudowie.

Podsumowując, można śmiało stwierdzić, że na chwilę obecną, w kwocie ~200PLN, wśród zasilaczy +400W konkurencja nie ma nic ciekawszego do zaoferowania.

PS. Z racji braku wzmianki o zabezpieczeniu termicznym (OTP), nie testowałem zasilacza pod tym kątem. Nie jest to jakiś ewenement, gdyż konkurencja również nie rozpieszcza w tej kwestii. Dodatkowo, to, że nie ma stosownego oznaczenia w specyfikacji, nie oznacza wcale, że takowe zabezpieczenie nie jest zaimplementowane (analogicznie jest u konkurencji).

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 11 Wrzesień 2016 - 20:34


#2 Użytkownik jest niedostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7630
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 11 Wrzesień 2016 - 20:56

Recenzja jak zwykle bardzo fajna :thumbup:. Oby tak dalej :).

#3 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Wrzesień 2016 - 21:52

następny jest

Dodaj obrazek

trzeba będzie napięcie podnieść na gtx-ach

#4 Użytkownik jest niedostępny   maxpower 

  • ..........
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1726
  • Dołączył: Nd, 23 Sie 09

Napisany 11 Wrzesień 2016 - 22:08

.

Ten post był edytowany przez maxpower dnia: 18 Październik 2016 - 20:56


#5 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 11 Wrzesień 2016 - 22:33

idąc taki tokiem rozumowania: antec, corsair, bequiet, xfx, evga, silverstone, cooler master, o chieftec-u nie wspominając, są "importerami OEMów z wiadomego kraju" :lol2: nawet seasonic produkuje w "wiadomym kraju"...

ps. czasami warto pomyśleć, zanim się coś napisze

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 11 Wrzesień 2016 - 22:35


#6 Użytkownik jest niedostępny   mareczq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5616
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 08:15

Cytuj

"od polskiego producenta" poprawiłbym jednak na "od polskiego importera OEMów z wiadomego kraju".

Zgodnie z Polskim obowiązującym prawem są oni producentem. Dodatkowo SPC jednak modyfikuje produktu jakie zamawia - oczywiście ten zasilacz nie jest ich projektem, ale w oryginalnym projekcie były naniesione poprawki/zmiany zgodnie z wytycznymi SPC = są producentem ;) Poza tym SPC ma własne projekty Coolerów CPU - więc tym bardziej są producentem już nawet w "twoim" sposobie rozumowania.


bartosz302
Fajna recka. Nie masz opcji mierzenia obrotów wentyla?



Ten post był edytowany przez mareczq dnia: 12 Wrzesień 2016 - 08:16


#7 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6080
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 08:38

Mareczq, nie wiem czy ma, bo kiedyś widziałem normalnie na aliexpress "klony" tych wszystkich Fortisów itd. Prawnie - nie neguję, ale praktyce wygląda to tak, że gotowe konstrukcje mejd in czajna dostają naklejki SPC i tyle. A zasilacze i tak się palą, wystarczy poczytać choćby PCLaba. Ja do nich zaufania nie mam.

#8 Użytkownik jest niedostępny   mareczq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5616
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 08:46

Cytuj

Mareczq, nie wiem czy ma, bo kiedyś widziałem normalnie na aliexpress "klony" tych wszystkich Fortisów itd. Prawnie - nie neguję, ale praktyce wygląda to tak, że gotowe konstrukcje mejd in czajna dostają naklejki SPC i tyle. A zasilacze i tak się palą, wystarczy poczytać choćby PCLaba. Ja do nich zaufania nie mam.

Fortis 3/ Fera 3 / Grandis - to są projekt SPC. Poprzednie na pewno mogłeś znaleść. A nawet jeśli znajdziesz "nowe" to nie znaczy, że SPC ich nie zaprojektowało... po prostu Chińczycy lubią "kopiować" - nie raz widziałem klony innych modeli (jak chociażby Obudów Fractala z Serii R).
Do tego nie jest to prawdą - z tego co wiem SPC nie wypuściło ani jednego produktu bez chociaz małej modyfikacji. Więc te "gotowce" to nie do końca prawda. Zwłaszcza w zasilaczach te zmiany bywają bardzo duże - zmieniając mocno "ostateczną" wersję zasilacza (kondensatory, użyte niektóre elementy, małe poprawki które zmieniają sporo, okablowanie czy wentylator).

A co do tego palenia sie - to serio wątków jest bardzo mało, nie wiem gdzie ty tutaj widzisz dużo wątków o palących się SPC? Szczerze ostatnio więcej widziałem o problemach z Corsair niż o SPC ;) Obie te firmy sprzedają duże ilości zasilaczy w Polsce - więc naprawdę nie ma szans aby komuś coś się nie zepsuło... jak sprzedaż 1000 zasilaczy i zepsuje się z nich 2%, to masz 20 klientów z problemem. Jak 10% z nich napisze na PCLabie to masz 2 wątki... jak sprzedaż 100 zasilaczy to wtedy statyczycznie Ci którym się uszkodzoną nawet nie napiszą na PClabie o tym... więc jeśli są 2-3 tematy w ciągu KILKU miesięcy o jakiś problemach z SPC to oznacza, ze one sie naprawdę mało psują przy tej sprzedaży ;)

Kończe EOT - już kiedyś takie "konwersacje" tutaj prowadziłem i kończyło się to na mega wątkach o niczym z zerowym sensem dla reszty - jak chcesz więcej pogadać pisz na PW ;)

Ten post był edytowany przez mareczq dnia: 12 Wrzesień 2016 - 09:29


#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 09:43

Zobacz postmareczq, o 12 Wrzesień 2016 - 08:15, napisał(a):

Fajna recka. Nie masz opcji mierzenia obrotów wentyla?

niestety nie mam dostępu do żadnego tachometru

#10 Użytkownik jest niedostępny   mareczq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5616
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 09:45

Cytuj

niestety nie mam dostępu do żadnego tachometru

Załóż kanał YT i daj się do Patronata ;P Na pewno bym Cię wsparł na Tachometr:D

Ten post był edytowany przez mareczq dnia: 12 Wrzesień 2016 - 09:52


#11 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 12:54

aż tyle wolnego czasu nie mam, żeby jutuba jeszcze prowadzić ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   mareczq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5616
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 13:52

Szkoda, nikt naprawdę dobrze na Polskim YT nie testuje zasilaczy ;0 Black jest najbliżej - ale mu troszkę brakuje jeszce bardziej dokładnych testów.

#13 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 17:55

no właśnie dziwię się Jarkowi, że nie wykorzystuje tego, co zakupił za ciężkie pieniądze

#14 Użytkownik jest niedostępny   mareczq 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5616
  • Dołączył: Wt, 31 Sty 06

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 19:20

Brak czasu - nawet nie wiesz ile on ma roboty, po prostu sam wszystkiego nie ogarnie - a zasilacze to nie jest temat który SUPER zna i wiele musiał by się nauczyć ;) Wszystko jest w zasięgu jego umiejętności - ale potrzebuje jeszcze czasu;) Chłopak ma duże aspiracje, ale nie ma do tego ludzi - sam długo na tak a skalę nie da rady , coś musiał "lekko" zaniedbać ;)

#15 Użytkownik jest niedostępny   Harriott 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Pn, 21 Gru 15

Napisany 21 Wrzesień 2016 - 17:50

a co jeżeli chodzi o seasonic 430W? według mnie może lepsza propozycja do takich konkretnie budżetowych zestawów, bo posiada same japońskie kondensatory, 3 lata gwarancji, choć tylko 1x6+2pin dla zasilania GPU, co czyni go według mnie i tak lepszym wyborem niż vero l1 600W.

#16 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 21 Wrzesień 2016 - 19:11

jeszcze taniej dostaniesz xfx ts430 - to samo co s12II, przy wersji eco, mam pewne wątpliwości co do elektrolitu (do oemów z goldem pchają ost) - niby niższa cena w stosunku do s12II jest uzasadniona (krótsza gwarancja, mniej wtyczek peg, certyfikat sprawności eu (co też pozwoliło podnieść moc na 12v)... ale to seasonic - korzystna cena nigdy nie była ich mocną stroną... a co do vero, to przy mocnych obciążeniach 12v niezależna regulacja się przydaje i konstrukcyjnie, mimo elektrolitu teapo, jest to lepsza jednostka (do tego lepiej okablowania i mocniejsza) no i przede wszystkim cichsza

#17 Użytkownik jest niedostępny   Harriott 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 205
  • Dołączył: Pn, 21 Gru 15

Napisany 14 Marzec 2017 - 16:12

a OVP było sprawdzane? bo w starych rewizjach był problem z tym zabezpieczeniem, można wywnioskować chociażby z recenzji na JG.

#18 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18758
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Marzec 2017 - 20:10

znajdź mi testy, gdzie sprawdzają ovp (oprócz sprawdzenia samego ic i tego, czy w ogóle jest on ustawiony do monitorowania konkretnej linii napięć)? na jg zasilacz padł z przegrzania w hotboxie - albo za wysoko ustawione opp/otp lub ich brak (zresztą u mnie też opp się nie chciało załączyć), a otp nie sprawdzałem, bo nie ma go w specyfikacji

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych