Forum PCLab.pl: Jak zbudować blok wodny z stockowego chłodzenia intela :) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak zbudować blok wodny z stockowego chłodzenia intela :)

#1 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 21:47

http://www.youtube.com/watch?v=AElWwc95JHo

#2 Użytkownik jest niedostępny   Drzemor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 572
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 13

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 22:01

Jakieś pomysły co za klej został użyty?
Generalnie fajna sprawa, ciekawe jak by mocno gotowała się taka zwykła i5 bez oc

Ten post był edytowany przez Drzemor dnia: 12 Wrzesień 2016 - 22:02


#3 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 22:28

Zobacz postDrzemor, o 12 Wrzesień 2016 - 22:01, napisał(a):

Jakieś pomysły co za klej został użyty?
Generalnie fajna sprawa, ciekawe jak by mocno gotowała się taka zwykła i5 bez oc

Jaki? najtańszy dwuskładnikowy, epoksydowy. Dobrze trzyma. Przyznam się że jakbym drugi raz to robił to bym dał mniej kleju pod monetę bo część spłynęła do środka i odseparowała metal od wody. Poza tym powinienem zrobić większą komorę ale do tego trzeba by było stojak za 150zł do wiertarki bo nie da się łatwo wywiercić z łapy. Poza tym średnica 4mm rurki miedzianej to za mało, powinna być większa dająca większy przepływ wody (2mm więcej).

Klej trzymał dość mocno, żeby wyłamać monetę trzeba było włożyć śrubokręt do dziury i z porządną siłą wyłamać. Najlepiej by było w monecie nagwintować specjalne wkręty do mocowania wężyków. Da się zrobić z tego porządne chłodzenie.

Ten post był edytowany przez aviator_pl dnia: 12 Wrzesień 2016 - 22:38


#4 Użytkownik jest niedostępny   moonraker 

  • Lone digger
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9215
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 22:51

No przeważnie są trochę większe rurki. Ale ogólnie patent spoko. Tylko jak sam napisałeś - warto było by pobawić się na stacjonarnej wiertarce i jakoś fajnie opracować tą komorę - można by uzyskać jeszcze ciekawsze wyniki. No i do łączenia rurek z przykrywką użył bym cyny (polutował). Powinno mechanicznie więcej wytrzymać.
Można by też poszukać radiatora z większą powierzchnią styku, żeby można tą komorę rozszerzyć na całość IHSa.
Jak będę miał kiedyś chwilę czasu to też może spróbuję się pobawić tematem.

Gud dżob

#5 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 22:58

Hmmm najlepsza opcja to jest wtedy kiedy rdzeń chłodzenia jest miedziany. Na moim LGA1150 to tego nie ma prawdopodobnie ale od 1156 powinno się znaleźć i wtedy od razu większa wydajność.

Osobiście bym nie lutował :)............ yyyyyyyy stop. Właśnie mi się przypomniało że się lutuje rury miedziane do centralnego ogrzewania i to wytrzymuje ogromne ciśnienia nawet. Chwilę poszukałem i spoiwo do aluminium też jest

http://allegro.pl/sp...6463871780.html

#6 Użytkownik jest niedostępny   moonraker 

  • Lone digger
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9215
  • Dołączył: Pn, 08 Sty 07

Napisany 12 Wrzesień 2016 - 23:02

Właśnie to miałem na myśli ;)

#7 Użytkownik jest niedostępny   Drzemor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 572
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 13

Napisany 13 Wrzesień 2016 - 00:21

Zobacz postaviator_pl, o 12 Wrzesień 2016 - 23:28, napisał(a):

Jaki? najtańszy dwuskładnikowy, epoksydowy. Dobrze trzyma. Przyznam się że jakbym drugi raz to robił to bym dał mniej kleju pod monetę bo część spłynęła do środka i odseparowała metal od wody.

Faktycznie, że też zapomniałem o tym rodzaju żywicy. Generalnie ciekawym jak by taka konstrukcja działała na podobnym ustrojstwie co wrzuciłem w załącznik :hmm:

Załączone pliki



#8 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 13 Wrzesień 2016 - 07:12

No na pewno lepiej, na bank to jest LGA775 :) pamiętam że tam oszczędzano metal robiąc pustkę w środku. Trzeba by było jakoś zagospodarować , zwiększyć powierzchnię wymiany ciepła i na pewno było by lepiej. Coolery na LGA1150 są niskie i pole manewru jest małe.

Ten post był edytowany przez aviator_pl dnia: 13 Wrzesień 2016 - 07:39


#9 Użytkownik jest niedostępny   Drzemor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 572
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 13

Napisany 13 Wrzesień 2016 - 18:15

no teraz jest pod 775 i pod sandy to podpiąłem, wystarczyło chwile pokombinować z pilnikiem :E

#10 Użytkownik jest niedostępny   aviator_pl 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 527
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 14

Napisany 13 Wrzesień 2016 - 18:26

hmm ale to jest tak że sandy ma węższe mocowanie?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Drzemor 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 572
  • Dołączył: Wed, 11 Wrz 13

Napisany 13 Wrzesień 2016 - 19:24

Szersze, po prostu poszerzyłem otwory na nóżkach do krawędzi tak bym mógł te zatrzaski przesunąć i zapiąć na mobasie. Tak jak widać na 1 zdjęciu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych