Forum PCLab.pl: GTX 1060 6GB i 1280x1024 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

GTX 1060 6GB i 1280x1024 test pascala w niecodziennej rozdziałce

#1 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 18:26

Dzień dobry.

Parę dni temu wymieniłem swojego wysłużonego PC z 2009 roku (AMD Phenom II x4 945, GTX 260, 8GB RAM) ale pozostał mi monitor działający w 1280x1024. W przyszłym miesiącu mam zamiar wymienić tego staruszka, więc dla sportu chcę sprawdzić jak "nudzi się" pascal w takiej rozdzielczości. Oczywiście pod kątem ustawień to "ultra max hiper uber" :E

Platforma testowa:

procesor :i5 6500

Dodaj obrazek

chłodzenie: Silentium PC Fera 3

Dodaj obrazek

płyta główna : Gigabyte B150 HD3 DDR4

Dodaj obrazek

karta graficzna :MSI GTX 1060 Armor OC 6Gb

Dodaj obrazek

pamięć : Kingston DDR4 2133 MHz 2x4GB

Dodaj obrazek

SSD : Transcend SSD 370 128 GB

Dodaj obrazek

HDD: Seagate ST1000DM003

Dodaj obrazek

zasilacz: Corsair CX550M

Dodaj obrazek

obudowa: Silentium PC Gladius M20

Dodaj obrazek

monitor: Samsung 770P

Dodaj obrazek

pierdoły jak DVD, czytnik kart pamięci, głośniki, gamepad i zestaw sterujący olewam :E

platforma testowa po złożeniu

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

warunki testowe: biurko przeciętnego "Kowalskiego"

Dodaj obrazek

w kwestii testowanych gier to mam zaległości tak mniej więcej będę brał pod uwagę tytuły po 2013- wtedy gtx260 przestał dawać radę. Stopniowo będę dorzucał nowe tytuły. Na pierwszy ogień "białoruskie okręty" - jedna z moich ulubionych gierek

ustawienia

Dodaj obrazek

w trakcie ładowania bitwy zapotrzebowanie żenujące

Dodaj obrazek


Dodaj obrazek

początek bitwy - niewiele lepiej :E

Dodaj obrazek

2 screeny z bitew obrazujące powagę sytuacji :E

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

po bitwie karta niepotrzebnie wbija na maxa

Dodaj obrazek

i mała ciekawostka na koniec im mniejsza mapa (gra na niskich tierach) tym ciut mniejsze zapotrzebowanie na VRAM. Tutaj mamy okręt III tieru i tylko 1,8 GB

Dodaj obrazek


i niewiele więcej na IV tierze


Dodaj obrazek

teraz podsumowanie tego krótkiego testu.

Temperatury :

Model MSI posiada funkcję wyłączania wentylatorów przy nieobciążonej karcie, jak widać w world of warships karta działa praktycznie pasywnie w hiper ultra uber w 1280x1024. Temperatury oscylują w granicach 53-56 stopni. Zdarzają się krótkie momenty- około 30-45 sekund gdy karta na chwilę uruchomi wentylatory na 35%.

zużycie VRAM:

w warunkach testowych przy mapach na tierach V-VII (najwięcej graczy, fajna zabawa i jak to bywa w grach free to play lub jak kto woli Pay to win idzie zarobić bez premium) zużycie VRAM na poziomie 2-2.1 GB. Przy niższych tierach gdy jest mniejsza mapa 1,8GB

wykorzystanie GPU

35-40%

wykorzystanie CPU

45-50% ciut więcej niż GPU (pewnie tylko 2 jajka, jak w czołgach :E, nie wiem ale z ciekawości mogę sprawdzić :D )

wykorzystanie RAM

3.8-4.2 GB - kurde zaraz trzeba będzie zakupić kolejne 16 GB :P

jutro rano z ciekawości zapuszczę "uber low" :lol2:

a w niedzielę będę podziwiać piękne krągłości seksownej pani archeolog z kitką :P

w kwestii tytułów to planuję wspomniane wyżej oraz wiedźmin 3, doom, asassins creed (też lubię więc od freedom cry w górę), gta V, forza. Miałem w planach jeszcze asphalta 8, niestety po odpaleniu gry brak statystyk. Rozwiązaniem być może będzie GPU-Z. Oczywiście jestem otwarty na wszelkie inne propozycje ciekawskich wykorzystania pascala w 1280x1024

na dzisiaj tyle ;)

Ten post był edytowany przez krzysiek1990rtk dnia: 30 Wrzesień 2016 - 18:30


#2 Użytkownik jest dostępny   kubinek83bb 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2499
  • Dołączył: Pn, 17 Sie 15

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 18:33

Ciekawy temat :) czekam na więcej tytułów.

Nie wiem czy zamiast zmieniać kartę graficzną, nie lepiej zmienić monitor na jakieś 720p i grać na ultra na gtx 960 2gb :D

#3 Użytkownik jest niedostępny   HARDCORE PC 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 891
  • Dołączył: Cz, 19 Mar 15

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 19:07

wrazie co testuj tez bez vsync

#4 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 30 Wrzesień 2016 - 19:19

Zobacz postHARDCORE PC, o 30 Wrzesień 2016 - 20:07, napisał(a):

wrazie co testuj tez bez vsync


testowałem okręty ale obraz sie rozmazuje, karta i proc były ciut bardziej obciążone, więc zostawie vsync w wows. Być może kwestia tego tytułu,

dobra zapuściłem maszynkę w wows na uber low :E

Dodaj obrazek

menu w porcie

Dodaj obrazek

ekran ładowania

Dodaj obrazek

niski tier

Dodaj obrazek

standard - V-VII

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

dodatkowo na uber low zauważyłem że w miarę zbliżania pojawiają sie detale na pływadełkach :P

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

w kwestii wrażeń to w minimalnych WG podało 8800GT, więc w sumie nie nakłamali :E aczkolwiek ja bym nie chciał grać w coś takiego na takich detalach, wszystko wydaje się takie jakieś kwadratowe, bez "bez tego czegoś". Dodatkowo gra chodzi jakoś dziwnie na ultra low są jakieś mikroprzycięcia, zwłaszcza jak pojawiają się liczby uszkodzeń, a morze wygląda jak kartka papieru.

a teraz wyniki. Zjazd z "hiper max ultra uber" do "uber low"

temperatury

to samo

zużycie VRAM

jest duża różnica - zamiast 2-2.1 GB wynik oscyluje w granicach 500-600 mb

zużycie CPU

30-40%- ciut mniej

zużycie RAM

3,5-3,8- też ciut mniej.

podsumowując World of Warships.
W kwestii 1280x1024 zjazd z "hiper max ultra uber" do "uber low" spowodował tylko znacznie mniejsze zużycie VRAM- o prawie 1.5 GB, CPU około 10% a ram około 200mb.

Bawiłem się dzisiaj prawie 2 godziny 1060 w- około 20-25 bitew. Bardzo żałuję że nie trafiłem na cyklon ani w jednym ustawieniu ani w drugim bo wrażenia były by jeszcze lepsze

jutro zobaczymy co przyniesie Rise of the Tomb Raider. Co prawda mam za sobą malutki debiut, przeszedłem prolog w Himalajach i powiem jedno. Całkiem fajna dupa z tej Pani Croft na przerywnikach :lovin: :E

Ten post był edytowany przez krzysiek1990rtk dnia: 30 Wrzesień 2016 - 20:36


#5 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 02 Październik 2016 - 19:33

Powitać w ten niedzielny wieczór. Jedziemy z tematem, dzisiaj obiecana przepiękna Pani archeolog.Mam z nią styczność od TR-Legend i odnoszę wrażenie że z każdą częścią jest jeszcze piękniejsza :E Pierw ustawienia.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

menu główne

Dodaj obrazek

pierw obiecany przerywnik z przepiękną Panią. Ojjjj chyba się zakochałem :P

Dodaj obrazek

nie wiem jak Wy ale ja bym wział pod ciepłą kołderkę :E

Dodaj obrazek

dobra teraz wracając do tematu, Syberia... VRAM dużo, dużo 5-6 GB :o

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

6GB

Dodaj obrazek

chociaż momentami poniżej 5 też weźmie

Dodaj obrazek

przy ciaśniejszych przestrzeniach ciut spada - 3,7

Dodaj obrazek

ale wystarczy zobaczyć "co jest za górką"

Dodaj obrazek

znajomy widok z poprzedniej części

Dodaj obrazek

tak ogólnie w kwestii max ustawień. To już nie jest world of warships, śmigiełka idą w ruch, ale zaskoczyła mnie cisza. Praktycznie nie słyszalne, a gdyby gtx260 obsługiwał dx11 i dx12 to bez słuchawek bym do kompa nie podchodził :E

wykorzystanie VRAM widać że zrobiłem dobrze kupując wersje 6GB. Jest malutki zapas na przyszłość, chociaż coś mi się wydaje że jak kupie monitor w 1080p to trzeba będzie poprzesuwać co nieco w lewo :E .Użycie CPU- 30-45%, natomiast RAM 4-5GB. Coś mi się wydaje że na święta trzeba będzie z 16 GB kupić i mieć spokój na kolejne 5 lat. W sumie chyba 24 GB wystarczy gdzieś do 2020 :E

Ta gra jest tak piękna zupełnie jak główna bohaterka, że aż szkoda teraz poprzesuwać wsio w lewo :( . No ale trudno będę tym królikiem doświadczalnym, ale to w następnych screenach w przyszłym tygodniu.

Ten post był edytowany przez krzysiek1990rtk dnia: 02 Październik 2016 - 19:47


#6 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6160
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 03 Październik 2016 - 09:14

Temat w obecnej formie służy tylko do wrzucania screenów z gier z włączonym monitoringiem i 60kl/s :E
Żadnych merytorycznych treści!

#7 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek1990rtk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Cz, 30 Lip 09

Napisany 03 Październik 2016 - 09:45

Zobacz postDjXbeat, o 03 Październik 2016 - 10:14, napisał(a):

Temat w obecnej formie służy tylko do wrzucania screenów z gier z włączonym monitoringiem i 60kl/s :E
Żadnych merytorycznych treści!


Oświeć mnie Panie jak sobie zacny Pan życzy? :E
w kwestii 60kl/s to moje oko różnicy między 60 a 500 nie zobaczy :P

Ten post był edytowany przez krzysiek1990rtk dnia: 03 Październik 2016 - 09:46


#8 Użytkownik jest niedostępny   Nefryto 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 221
  • Dołączył: So, 11 Kwi 15

Napisany 05 Październik 2016 - 02:55

Ale lepiej sie dowiedziec ile wyciagnie klatek w 1280x1024, niz zobaczyc oczywistosc - 60klatek na sekunde
zawsze jakas ciekawa informacja wiecej ;)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11476
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 05 Październik 2016 - 03:55

Kompy mamy dość zbliżone więc dorzucę tutaj swój test z GTA5 który dałem w innych temacie.

Aby warunki pomiarowe były takie same w każdym teście przez 2 minuty strzelałem się z policją tym samym schematem.



Filtr anizotropowy w każdym teście x16

Tak jak na screenach http://imgur.com/a/OrryD i maksymalne zapełnienie pamięci itp http://gpuz.techpowe...6/10/04/7ym.png

2016-10-04 21:35:20 - GTA5
Frames: 5625 - Time: 120000ms - Avg: 46.875 - Min: 28 - Max: 69


MSAA x8, FXAA włączone, zakładka zaawansowane wszystko wyłączone

2016-10-04 21:39:48 - GTA5
Frames: 6580 - Time: 120000ms - Avg: 54.833 - Min: 37 - Max: 76


Bez MSAA i FXAA, bez refleksów, zakładka zaawansowane wszystko włączone

2016-10-04 21:53:16 - GTA5
Frames: 9337 - Time: 120000ms - Avg: 77.808 - Min: 52 - Max: 107

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych