Forum PCLab.pl: [Wątek Główny] Intel Kaby Lake - siódma generacja Core - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (165 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 163
  • 164
  • 165
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Wątek Główny] Intel Kaby Lake - siódma generacja Core 14nm, up to 4,2 GHz - 7700K, 7600K, G4620

#3281 Użytkownik jest niedostępny   Mr0czny 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1013
  • Dołączył: Wt, 25 Lut 14

Napisany 03 Maj 2018 - 13:40

@ Mackay22

A pamieć, w opisie piszesz że są 3200 Cl16 a masz ustawione 3466 tak samo mają prawo sypać błędami i to że Windows przez 90% czasu działa normalnie to nie znaczy że OC jest stabilne.

@ arek1022

to napisz co bylo moze komuś się przyda

A tych pamieć nie możesz pociągnąć wyżej niż 2133... kebaby lubią szybkie pamieć

Dodaj obrazek


Aaaa no i ASUS wypuścił nowe BIOSy do Z170 :)

Ten post był edytowany przez Mr0czny dnia: 03 Maj 2018 - 13:41


#3282 Użytkownik jest niedostępny   yaji 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 782
  • Dołączył: Wed, 25 Sty 06

Napisany 03 Maj 2018 - 16:26

Eight new Spectre Variant Vulnerabilities for Intel Discovered - four of them critical

The ride never ends...

#3283 Użytkownik jest niedostępny   arek1022 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 483
  • Dołączył: Pn, 22 Cze 09

Napisany 21 Maj 2018 - 21:17

@Mr0czny

Po dokładnym sprawdzeniu wszystkich zakładek w biosie znalazłem przyczynę zaniżonych wyników w Aida64 dla L2 cache oraz L3 Cache.
Wystarczyło ustawić w biosie zakładka CPU Configuration):
CPU C States Support - Disabled
Intel Virtualization Technology - Disabled


A co do moich pamięci niestety są tragiczne do podkręcania.

#3284 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9155
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 09 Czerwiec 2018 - 16:15

Witam.
Zaczynam powolne OC, za czasów 1070 i innego monitora 4.5ghz bylo ok, teraz na 144hz chcialbym dobic te 5.0
Czy przez ten czas cos sie zmienilo w kwesti oc, jakies nowe sposoby, w sensie ze warto opcje x i y wylaczyc czego wczesniej sie nie robilo.
Obecnie przeglądam sobie poradnik pod moja plyte, bo przy obecnym ustawieniu hwinfo reportuje mi max 1.296 a pod obciazeniem mam 1.248-1.256 wiec cos jest nie tak ;)
Pytam bardziej orientacyjnie jak to obecnie wyglada, czy cos sie zmienilo czy poradniki z przed roku sa dalej aktualne.

#3285 Użytkownik jest niedostępny   Endriu1987 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 373
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 18

Napisany 09 Czerwiec 2018 - 16:45

Są dalej aktualne, po prostu najlepiej znaleźć jakiś pewny poradnik pod nasz mobo.
Opcja zmiany vcore z podane prze Ciebie przykładu, to LLC - load line calibration i jeśli ustawimy napięcie na np., 1.25V + LLC 3 z 6, to PC nie wstanie lub się wysypie, ale już na np. opcji 5 z 6 będzie dobrze ;)

#3286 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • twitch/dominixtv
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9155
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 23 Czerwiec 2018 - 17:37

https://imgur.com/a/fc4rB3M
Dość dziwne anomalnie napotykam.
Tak jak na zrzutach, do 4.8 dałem w biosie 1.245, w stresie raportuje 1.312
Ustawiłem 4.9, w biosie 1.340 a w stresie daje 1.360
Nie rozumiem czemu za pierwszym razem zwiększyło o 0.070 a za drugim razem tylko o 0.020
Do tego i tak te 1.360 jest za mało na 4.9 z avx, dopiero po zmniejszeniu na -1 jest stabilnie.
Dodatkowo ciągle męczy mnie kwestia pamięci i ich zasilania, powinny chodzić na 1.350, a bios daje 1.360-1.376.
Jak ręcznie ustawie na 1.350 to komp nie wstaje -_-

#3287 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9638
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 17 Styczeń 2019 - 01:08

asus z270-p + 7700k

5,0ghz stable occt @ offset vcore +0,080 (1,25-1,26V)

dobry wynik?

nie skalpowany temp 77*C max

4,8 leci na +0,050 73*C max

#3288 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 13 Luty 2019 - 23:58

Siema przy płycie Z270 i i5 7600K można wymienić procka na CORE I5-8600K, CORE I7-8700, CORE I5-9600K wszystkie są 6 rdzeniowe, update bios i tyle.

#3289 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14938
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Luty 2019 - 00:01

Sekcja zasilania dość mierna do 6 rdzeni OC byś musiał sobie odpuścić całkowicie, mod powinien zadziałać, aktualizacja modułów w biosie pin mod na CPU i tyle, nie wiem tylko czy przy HD3 jest sens bo wartość tej płyty jest dość niska.

#3290 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 14 Luty 2019 - 00:23

Szału nie ma z płytą, ale ma złącze PCI pod kartę dźwiękowa z którą nie chciałem się rozstawać. A pewnie w Z370 w ogóle nie dają PCI?

#3291 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12328
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Luty 2019 - 00:46

DH3 z170 nie radziła sobie dobrze z 6700k. Po OC napięcie spadało LLC brakowało ustawień do wzmocnienia.

Nie sądzę aby z270 była lepsza w tym temacie. Lepiej ale 8700 po UV powinna ogarnąć.

Na pewno szkoda trafić na nią czasu i nerwów.

Zobacz postkamar59, o 14 Luty 2019 - 00:23, napisał(a):

Szału nie ma z płytą, ale ma złącze PCI pod kartę dźwiękowa z którą nie chciałem się rozstawać. A pewnie w Z370 w ogóle nie dają PCI?


Tak na szybko
https://www.proshop....x4aArz0EALw_wcB

#3292 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14938
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Luty 2019 - 01:17

Z370 HD3P posiada jedno złącze PCI, także nie powinno być problemu, płyta jednak nadal dość mierna, trzeba powoli się już migrować na PCIe ;)

Prawdę mówiąc jeżeli masz się znowu na HD3P przesiadać to lepiej zrób moda szkoda kasy na to samo w innym opakowaniu.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 14 Luty 2019 - 01:19


#3293 Użytkownik jest niedostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 832
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 13:28

Nabyłem dzisiaj, według mnie świetnym trafem i7 7700K, okazało się, że jest na gwarancji do 09.11.2021, sprzedawca mówił, że to praktycznie nowy cep, odkupił go od swojego kolegi, który nie ukończył komputera. Wstępnie puściłem RealBench na 15 minut, max temp. na ustawieniach auto: 66*C - 66*C - 62*C - 64*C. Co sądzicie, dobra sztuka się trafiła?
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez 2 Pac dnia: 12 Kwiecień 2019 - 13:29


#3294 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9638
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 16:17

Zobacz post2 Pac, o 12 Kwiecień 2019 - 14:28, napisał(a):

Nabyłem dzisiaj, według mnie świetnym trafem i7 7700K, okazało się, że jest na gwarancji do 09.11.2021, sprzedawca mówił, że to praktycznie nowy cep, odkupił go od swojego kolegi, który nie ukończył komputera. Wstępnie puściłem RealBench na 15 minut, max temp. na ustawieniach auto: 66*C - 66*C - 62*C - 64*C. Co sądzicie, dobra sztuka się trafiła?
Dodaj obrazek

za malo danych

ja niewiele wieksze temp mam na 5ghz na wodnym (bez skalpa)

PS

dzis doszedl pierwszy kaby i5 z K :E (tak to skylake albo kaby i7 mialem zwykle)

7600k
z170i pro gaming
d15s

4,5ghz @ 1,10V z biosu - occt stable jak narazie :E O_O

#3295 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12328
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 16:24

Jeżeli Prime Small FFT nie będzie throtlował to może być :D

#3296 Użytkownik jest niedostępny   duniek 

  • Kielce
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9638
  • Dołączył: Pn, 11 Gru 06

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 19:06

7600k
4,5ghz 1,10V(1,05 nie ładuje systemu - pomiedzy tym nie chcialo mi sie juz sprawdzac)

4,9ghz 1,25v bios - 1,265V cpuz stable @ 65*C @ noctua d15

5,0 wywala nawet na 1,33 i tempy 75-77

Ten post był edytowany przez duniek dnia: 12 Kwiecień 2019 - 19:07


#3297 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • 5ZYL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11668
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 12 Kwiecień 2019 - 19:28

duniek co tam znowu wyrwałeś :P

  • (165 Stron)
  • +
  • « Pierwsza
  • 163
  • 164
  • 165
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych