Forum PCLab.pl: [Wątek Główny] Intel Kaby Lake - siódma generacja Core - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (161 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Wątek Główny] Intel Kaby Lake - siódma generacja Core 14nm, up to 4,2 GHz - 7700K, 7600K, G4620

#41 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32090
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 31 Październik 2016 - 14:51

Zobacz postMitycznyJeż, o 31 Październik 2016 - 11:29, napisał(a):

Na płyty ze wszystkimi chipami wychodzą aktualizacje pod kaby, także te z ddr3.

Ciekaw jestem czy Gigabyte wypuści pod swoje HD3, HD3P na Z170...bo patrząc na to, z którego jest "najnowszy" bios, mam obawę - kontekstem Z170 od MSI.

#42 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • bJEŻnik rozJEŻdżony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 31 Październik 2016 - 15:05

@up

KLIK

#43 Użytkownik jest niedostępny   forum 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5968
  • Dołączył: Pt, 27 Sty 06

Napisany 31 Październik 2016 - 15:22

maja byc chyba 2 celerony kaby jako pentium , i jeden pentium ht jako pentium :P

troche zamotalem ale chyba nie bedzie juz celeronow

Ten post był edytowany przez forum dnia: 31 Październik 2016 - 15:24


#44 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32090
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 31 Październik 2016 - 16:04

Zobacz postMitycznyJeż, o 31 Październik 2016 - 15:05, napisał(a):

@up

KLIK

Jestem w szoku...:
http://www.gigabyte....x?pid=5495#bios

Niedawno sprawdzałem, nie było, a szukałem nowszych biosów. Do MSI Z170 Gaming M3 też widzę jakiś bios z "updated cpu microcode", ale z 27 lipca - ciekaw jestem czy ten już je wspiera.

Ten post był edytowany przez Firekage dnia: 31 Październik 2016 - 16:04


#45 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • bJEŻnik rozJEŻdżony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 31 Październik 2016 - 16:17

Wystarczy otworzyć plik biosu MMTool'em i sprawdzić czy jest faktycznie mikrokod dla kaby.

To takie pół sukcesu, bo... obecność mikrokodu wcale nie oznacza wsparcia procesora.
Na przykładzie: jeden i ten sam mikrokod jest używany dla haswelli i haswelli refreshy. Dobrze jednak wiemy, że nowsze wersje biosów są potrzebne by refreshe działały.
Ba! Refreshe na siłowo wciśniętych do biosu przedpotopowych mikrokodach też działają, póki oczywiście owy bios sam w sobie obsługuje tego refresha.
Magic!

#46 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32090
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 31 Październik 2016 - 16:58

Tak na marginesie. Nauczony, wraz ze znajomym, na przykładzie pierwszych wersji Skylake - nie kupie już nigdy procesora, "chwilę po premierze". W sumie, gdyby mi się chciało czekać, to po wymianie 6700K, mógłbym pewnie mieć Kaby, ale...właśnie - nigdy więcej.

#47 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4002
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 31 Październik 2016 - 18:16

Zobacz postMitycznyJeż, o 31 Październik 2016 - 15:05, napisał(a):

@up

KLIK


a asrock zrobił kuku klientom. tak promowana seria hyper nie dostała update bios dla kaby lake

https://www.techpowe...51-motherboards

#48 Użytkownik jest niedostępny   Boru 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1108
  • Dołączył: Wed, 13 Maj 09

Napisany 31 Październik 2016 - 18:25

Przecież mają jeszcze czas więc wypuszczą bios i dla serii hyper

#49 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 01 Listopad 2016 - 10:55

Kiedy ten Kaby ma się pojawić w końcu w sklepach?

#50 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 483
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 01 Listopad 2016 - 10:59

Styczeń 2017

#51 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 01 Listopad 2016 - 11:04

Wiadomo, że wiele wydajniejszy niż skylake nie będzie, ciekawe jakie u nas będą ceny, bo to jest właśnie rzecz, która przemawia do mnie za czekaniem na Kaby vs branie 6600k.

#52 Użytkownik jest niedostępny   -_- greg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3778
  • Dołączył: Wt, 31 Maj 16

Napisany 01 Listopad 2016 - 11:17

Zobacz postCzeryboj, o 01 Listopad 2016 - 11:04, napisał(a):

Wiadomo, że wiele wydajniejszy niż skylake nie będzie, ciekawe jakie u nas będą ceny, bo to jest właśnie rzecz, która przemawia do mnie za czekaniem na Kaby vs branie 6600k.

Na obniżenie ceny ma co liczyć. Ni zdziwię się gdy będą podwyżki. Ceny w PL są na poziomie EU.

#53 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2182
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 01 Listopad 2016 - 11:50

Może nie tyle liczę na obniżkę cen 6600K, a czekam z ciekawością ile będzie kosztować 7600k i z270 mobasy.
Bo jak 5% wydajniejszy zestaw ma kosztować 300zł więcej, to ja podziękuję :E

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 01 Listopad 2016 - 11:51


#54 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 01 Listopad 2016 - 20:58

Mnie tam wydajność zbytnio nie interesuje bo i tak po przesiadce z obecnego procka ją odczuję, bardziej jestem ciekaw jakie nowości wniesie sam układ Zxx, na przykład:
- czy na płytach nie będzie tych archaicznych gniazd USB 2.0 (ile 3.0/3.1/C),
- ile pełnych PCIE 16x będzie,
- złącz dysków M.2
- jakieś nowe układy dźwiękowe
- no i oczywiście potencjał o/c bo przy planach zakupu 7700K będę chciał osiągnąć stabilne 5.0Ghz

Interesujące jest też czy pierwsze rewizje 7700K będą dobrze się kręciły, a same płyty na układach Zxx, w 100% dopracowane :hmm:

#55 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • bJEŻnik rozJEŻdżony
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15067
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 01 Listopad 2016 - 21:38

Zobacz post.PaVLo., o 01 Listopad 2016 - 20:58, napisał(a):

- ile pełnych PCIE 16x będzie,

Oczywiście że jedno. Procek dostarcza tylko 16 linii PCIe (które można dzielić), a z chipsetu można wyczarować max 4 linie na jedno urządzenie.

Zobacz post.PaVLo., o 01 Listopad 2016 - 20:58, napisał(a):

- złącz dysków M.2

Na upartego można by na Z170 mieć i ponad 10 gniazd M.2 - 3 z PCIe procesora, 2 z PCIe chipsetu, a od groma więcej ze zwykłym M.2 SATA z chipsetu i dodatkowych kontrolerów.
Zależy o co pytasz, czego potrzebujesz, i czy chcesz po tym intelowego raida cisnąć. Bo nawet teraz masz na Z170 do 3 slotów PCIe M.2 do RAID'owania, ale wtedy wszystkie SATA przestają działać :E

Zobacz post.PaVLo., o 01 Listopad 2016 - 20:58, napisał(a):

- jakieś nowe układy dźwiękowe

Tutaj chipset nie ma nic do rzeczy...

#56 Użytkownik jest niedostępny   -_- greg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3778
  • Dołączył: Wt, 31 Maj 16

Napisany 01 Listopad 2016 - 23:34

Zobacz post.PaVLo., o 01 Listopad 2016 - 20:58, napisał(a):

- jakieś nowe układy dźwiękowe

Ja poproszę, jeśli można AIM SC808 w płycie :lol2:

#57 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 02 Listopad 2016 - 07:34

Zobacz postMitycznyJeż, o 01 Listopad 2016 - 21:38, napisał(a):

Tutaj chipset nie ma nic do rzeczy...

Wiem, ale już nie chciałem tego rozbijać na kolejne zdanie.

Zobacz post-_- greg, o 01 Listopad 2016 - 23:34, napisał(a):

Ja poproszę, jeśli można AIM SC808 w płycie :lol2:

Jestem za!, pisz petycję do producentów płyt :exclam:

#58 Użytkownik jest niedostępny   Firekage 

  • [*] 16.02.1959-16.05.2016
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32090
  • Dołączył: Wed, 21 Cze 06

Napisany 02 Listopad 2016 - 12:40

Zobacz post.PaVLo., o 02 Listopad 2016 - 07:34, napisał(a):

Jestem za!, pisz petycję do producentów płyt :exclam:

To był chyba raczej sarkazm...przeczytaj wątek o tym AIMie...

#59 Użytkownik jest niedostępny   -_- greg 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3778
  • Dołączył: Wt, 31 Maj 16

Napisany 02 Listopad 2016 - 13:46

Zobacz postFirekage, o 02 Listopad 2016 - 12:40, napisał(a):

To był chyba raczej sarkazm...przeczytaj wątek o tym AIMie...

Tylko luźny żart i nie miałem na myśli usterkowości tylko jakość dźwięku. Dopisał bym "sarkazm" by nie było wątpliwości ;)

*Gdyby to było realne to oczywiście prosił bym o AIM bez sprzętowego trolla, który siedzi w obecnym wydaniu karty.
Domniemywam że technicznie jest to wykonalne.

#60 Użytkownik jest niedostępny   .PaVLo. 

  • n_inżynier
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2305
  • Dołączył: Pn, 04 Cze 07

Napisany 02 Listopad 2016 - 16:33

Zobacz postFirekage, o 02 Listopad 2016 - 12:40, napisał(a):

To był chyba raczej sarkazm...przeczytaj wątek o tym AIMie...

Nie inaczej, ale jestem ciekaw czy dadzą coś innego niż Realtek ALC1150.

  • (161 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych