Forum PCLab.pl: Wymiana wentylatora na Fortis 3 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana wentylatora na Fortis 3 Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 544
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 01 Sierpień 2019 - 12:45

Zobacz postciastolina35, o 01 Sierpień 2019 - 12:36, napisał(a):

@Born

Gwarancja jest już nieaktualna bo tak to by mi wysłali za darmo. Wiec zatanawiam sie czy kupić ten sam co był czy zakupić Wingsa 3 a może rokrecić ten i zobaczyć co tam sie stało może da się go uciszyć?

Czasem przesmarowanie pomaga, ale jeśli łożyska są wyrobione to pomoże tylko wymiana niestety

#42 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7624
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 01 Sierpień 2019 - 12:51

Możesz przesmarować, a jak nie pomoże, to możesz kupić TY-147 (tańsza opcja) czy Venturi HP-14 lub NF-A15. Silent Wings 3 w rozmiarze 140mm nie zamontujesz, bo potrzebujesz wentylator typu oversized, czyli rozmiar 140mm, a rozstaw otworów montażowych jak przy 120mm. Oczywiście możesz też zamontować dowolny wentylator 120mm.

#43 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 01 Sierpień 2019 - 13:21

Czyli ten Wings 3 140 się nie nadaje, czemu doradzacie te 3 modele zamiast tego co był są bardziej trwałe i cichsze, zwykły smar będzie ok ?

#44 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7624
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 01 Sierpień 2019 - 13:28

Tak, każdy z tych wentylatorów jest lepszy od fabrycznego - przede wszystkim mają lepsze łożysko, więc nie będą tak szybko terkotać. Chcesz tanio, to bierz Sigmę Pro 140, chcesz coś lepszego to to TY-147, a top topów to NF-A15 PWM.

Oliwa techniczna, zwykły smar, cokolwiek, byle nie olej spożywczy :P.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 01 Sierpień 2019 - 13:29


#45 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 01 Sierpień 2019 - 13:52

Ty 147 ma podobną żywotność podaną co Sigma, NF-A 15 ma lepszą ale oby dwa w porównaniu do Sigmy mają ńiższe obroty maksymalne pod 1200 a Sigma 1400 temp nie będzie trochę wyższa na maksymalnych obrotach i on spasuje się czyli będzie wspówpracował z fortisem tak samo jak Sigma pod wzgledem spasowania?

#46 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7624
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 01 Sierpień 2019 - 15:06

Na żywotność łożysk, czy głośność podawaną przez producentów nie patrz, bo teoria teorią, a praktyka praktyką. Wystarczy zerknąć na to, że Noctua daje 6 lat gwarancji na swoje wentylatory, a SilentiumPC 2 lata. 1200 RPM będzie ok, w razie czego masz NF-A15 HS-PWM Chromax, który ma 1500 RPM czy TY-147A, który ma 1300 RPM.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 01 Sierpień 2019 - 15:06


#47 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 02 Sierpień 2019 - 13:22

To żywotność łożysk lepiej wypada Noctua od Be Quiet? Ten chromax jest ciekawy a porównując go z Sigma dołączona do Fortisa 3 jak wygląda wydajność i poziom hałasu bo w teorii noctua jest głośniejsza ze względu na dodatkowe 100 rpm a jak to wygląda na tej samej prędkości i czy uzyskamy trochę niźsze temperatury na tym chromaxie niż na Sigmie?

#48 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7624
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 02 Sierpień 2019 - 13:40

Obroty przecież możesz sobie ustawić z poziomu BIOSu - ustawia się krzywą zależności obrotów od temperatury CPU. Wentylator nie musi przecież lecieć cały czas na max obrotach. Noctua jest wyraźnie cichsza od Sigmy, a do tego trochę wydajniejsza, ale nie spodziewaj się cudów jeśli chodzi o temperatury - max 1-2 stopnie.

#49 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 03 Sierpień 2019 - 15:12

Tak, obroty zawsze ustawiam i CPU i GPU, chodziło mi o porównanie głośności RPM do RPM jednego i drugiego. Mocowanie co mam od Sigmy będzie pasowało do tego Chromaxa, że tak samo będzie spasowane jak Sigma z Fotrisem ?

#50 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7624
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 03 Sierpień 2019 - 15:23

NF-A15 to wentylator kilka klas lepszy od Sigmy - będzie cichszy przy tych samych obrotach. Mocowanie będzie pasować.

Ten post był edytowany przez zawisztheblack dnia: 03 Sierpień 2019 - 15:23


#51 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 03 Sierpień 2019 - 16:27

Można przetestować nie wiem czy ktoś już z forum testował tego chromaxa. Nasmarowałem trochę tą Sigmę jest dużo lepiej bo terkotał tak głośno jakby się łopatki pokrzywiły, ale delikatny terkot słychać lecz dopiero po wsłuchaniu się i ciszy. Od budowy wentylatora zależne jest czy będzie dmuchał na sekcje czyli taka Sigma czy ten chromax trochę będą dmuchać?

#52 Użytkownik jest dostępny   zawisztheblack 

  • Keep It Simple, Stupid
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7624
  • Dołączył: Cz, 29 Gru 11

Napisany 03 Sierpień 2019 - 17:06

Miałem kilak sztuk NF-A15 u siebie, to bardzo dobre wentylatory i będą przy okazji owiewać sekcję zasilania jak fabryczna Sigma.

#53 Użytkownik jest niedostępny   ciastolina35 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 627
  • Dołączył: So, 22 Kwi 17

Napisany 06 Sierpień 2019 - 21:35

Mam tą Noctua NF-A15 tylko te pady nic dają bo są już poza chłodzeniem, dlatego, że Fortis 3 jest trochę mniejszy od noctuy? testowałem go chwile w biosie na full speed i nie przekraczał 1430 rpm, Sigma w ręku podłączona do innego gniazda potrafiła rozpędzić się do 1530 rpm, (może chodzi o kąt wentylatora), pod obciążeniem jest podobnie temperatura prawie taka sama jak na sigmie różnica błędu pomiarowego z powodu innej temperatury w pomieszczeniu, prędkość osiąga również tą sama co sigma. Jedynie co mnie zastanawia to szum i wytrzymałość łożyska jaki wydobywa bo wszystko inne jest na tym samym poziomie co na Sigmie pro 140 za 20 zł. Nie posiadam decybelomierza żeby porównać, ze słuchu noctua wydaję się bardziej drażniąca ciszę w nocy na pełnym obciążeniu cpu niż Sigma, na plus, to na pewno 6 lat gwarancji liczyć, że jeśli w ciągu 6 lat Sigme wymienimy raz czyli mamy 2 Sigmy przez okres 6 lat to jest koszt + - max 50zł co przy tym samym zużyciu w przypadku gwarancji od noctuy na okres 6 lat wydamy 110zł to noctua wychodzi drożej, wiadomo, że to wszystko jest loteryjne bo może i wytrzymać 8 lat itd. Jest szansa te pady antywibracyjne wykorzystać na Fortisie, może da się go dzięki temu bardziej wyciszyć?

Ten post był edytowany przez ciastolina35 dnia: 07 Sierpień 2019 - 04:09


#54 Użytkownik jest dostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3165
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 15 Wrzesień 2019 - 14:23

Odkopuje temat bo mam zbędnego BQ SW3 120 i tak pomyślałem że może by zmienić tą sigme 140 na fortisie na 120 opłaca się to robic? oversized owiewa niby lepiej wszystko w koło ale SW3 na pewno będzie cichszy, mam go na kręconym ryzenie 3600 :hmm:

#55 Użytkownik jest niedostępny   pepe06 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 21 Wrzesień 2019 - 09:00

No słaby ten wentyl od Fortisa. Wiedziałem by dopłacić ale cóż. Terkocze to na najniższych obrotach. Ale na tyle delikatnie, że obstawiam, że to po prostu cecha charakterystyczna tego wentyla. Słabizna. Nie polecam osobom ceniącym ciszę. Na co to wymienić by pasowało do radiatora Fortisa? I najlepiej by nie bawić się tymi śmiesznymi drucikami. To lipa jest. Już mi na rogu to zdarło farbę z radiatora.

Ten post był edytowany przez pepe06 dnia: 21 Wrzesień 2019 - 09:01


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych