Forum PCLab.pl: x265 FHD Benchmark - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

x265 FHD Benchmark Test kompresji wideo przy użyciu x265 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 02 Styczeń 2017 - 15:43

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

x265 FHD Benchmark to następca mojego starego benchmarka x264 FHD Benchmark z 2011 roku (http://downloads.guru3d.com/x264-FHD-Benchmark-v1.0.1-64bit-download-2825.html#download)
W związku z tym że x265 jest już dojrzałym enkoderem (wersja 2.2) i ma pełną obsługę AVX/AVX2 zdecydowałem się że czas zrobić test w oparciu o tą bardzo popularną implementację standardu H.265/HEVC.
Aby wyniki lepiej skalowały się na wieloprocesorowych systemach próbki testowe są kodowane jednocześnie. Jest to niezbędne bo x265 nie obsługuje więcej niż 16 wątków. Co więcej nawet przy użyciu 16 wątków na moim Xeon E5-2690 ( 8C / 16T ) występują okazjonalne spadki użycia procesora do 70-80% a tym samym wynik końcowy jest zaniżony. W odróżnieniu od starego benchmarka zakodowane pliki są testowane przy pomocy ffmpeg.exe. Jeśli wasz procesor nie jest stabilny to najprawdopodobniej pojawią się jakieś błędy w zakodowanym strumieniu wideo. Opcja STRESS TEST to nic innego jak zapętlenie testu aż do odwołania. Podobnie jak w poprzedniku wyniki w programie będą aktualizowane na bieżąco wraz z waszymi wynikami. W przypadku podkręconych CPU należy również dołaczyć informację o rzeczywistej częstotliwości taktowania zegara.

DOWNLOAD
http://www.mediafire...HD_Benchmark.7z

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 05 Styczeń 2017 - 20:40


#2 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6113
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 02 Styczeń 2017 - 18:54

i7 6700k@ 4.5Ghz 4C/4T
Dodaj obrazek



i7 6700k@ 4.5Ghz 4C/8T
Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 02 Styczeń 2017 - 19:40

Jestem w szoku! Nie spodziewałem się że SkyLake+AVX2 aż takiego kopa będą dawać w kompresji wideo! Mógłbyś jeszcze pokazać loga? Powinien być zapisany w tym samym katalogu co plik wykonywalny.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 02 Styczeń 2017 - 19:58


#4 Użytkownik jest niedostępny   DjXbeat 

  • Król na zamku
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6113
  • Dołączył: Pn, 26 Maj 08

Napisany 02 Styczeń 2017 - 20:28

To jest log dla i7 6700k@ 4.5Ghz 4C/8T

Cytuj

Intel Core i7-6700K @ 4.01GHz ( 4C / 8T )

y4m [info]: 1920x1080 fps 50/1 i420p8 sar 1:1 unknown frame count
raw [info]: output file: NUL
x265 [info]: HEVC encoder version 2.2+15-a18ab7656c30
x265 [info]: build info [Windows][GCC 6.2.0][64 bit] 8bit
x265 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX AVX2 FMA3 LZCNT BMI2
x265 [info]: Main Still Picture profile, Level-4.1 (Main tier)
x265 [info]: Thread pool created using 8 threads
x265 [info]: Slices : 1
x265 [info]: frame threads / pool features : 3 / wpp(17 rows)
x265 [info]: Coding QT: max CU size, min CU size : 64 / 8
x265 [info]: Residual QT: max TU size, max depth : 32 / 1 inter / 1 intra
x265 [info]: ME / range / subpel / merge : hex / 57 / 2 / 2
x265 [info]: Keyframe min / max / scenecut / bias: 50 / 500 / 40 / 5.00
x265 [info]: Lookahead / bframes / badapt : 20 / 4 / 2
x265 [info]: b-pyramid / weightp / weightb : 1 / 1 / 0
x265 [info]: References / ref-limit cu / depth : 3 / on / on
x265 [info]: AQ: mode / str / qg-size / cu-tree : 1 / 1.0 / 32 / 1
x265 [info]: Rate Control / qCompress : CRF-28.0 / 0.60
x265 [info]: tools: rd=3 psy-rd=2.00 rskip signhide tmvp strong-intra-smoothing
x265 [info]: tools: lslices=6 deblock sao

encoded 2500 frames in 110.45s (22.63 fps), 7025.74 kbps, Avg QP:37.21



#5 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19027
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 02 Styczeń 2017 - 21:57

6700k@4.5Ghz + 3466Mhz CL13 - 23.24fps.

#6 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6861
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 02 Styczeń 2017 - 22:03

czy jest szansa na wersję cuda, open cl i benchmark mieszany tak jak podaje blender ? sam procesor można sobie zbenchmarkować ale to nie daje nic w realnym używaniu bo wszystkie enkodery używają obliczeń równoległych i jakby renderowanie czegokolwiek samym cpu mija się z sensem

swoją drogą i tak gratulacje

#7 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 02 Styczeń 2017 - 22:37

Cytuj

sam procesor można sobie zbenchmarkować ale to nie daje nic w realnym używaniu bo wszystkie enkodery używają obliczeń równoległych i jakby renderowanie czegokolwiek samym cpu mija się z sensem

x265 uchodzi za najlepszą implementację standardu h.265/HEVC. Jeśli zależy ci na małym rozmiarze przy bardzo dobrej jakości to liczy się tylko x265. Jeśli wystarczy ci jakość poniżej nawet x264 (--preset veryfast) to możesz zadowolić się tymi krapowatymi sprzętowymi implementacjami od AMD/NVIDI/INTEL. Dlaczego krapowate? Bo np. nie obsługują B-Frames a o Rate Distortion Optimalization czy Adaptive Quantization to już możesz w ogóle zapomnieć. Efekt jest taki że np. taka trawa wygląda jak jednolita zielona breja. Jak nie wierzysz to zakoduj sobie np. taki park_joy_1080p50.mkv (lub lepiej park_joy_1080p50.yuv) przy pomocy tych implementacji GPU.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 02 Styczeń 2017 - 22:39


#8 Użytkownik jest niedostępny   TDK99 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 454
  • Dołączył: So, 06 Gru 14

Napisany 02 Styczeń 2017 - 23:01

U mnie program nie działa na i&-4790K.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10326
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 02 Styczeń 2017 - 23:10

Z ciekawości sprawdzę u siebie na podkręconym G3900

smutnamuzykawtle.jpg

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Pentium D dnia: 02 Styczeń 2017 - 23:25


#10 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6861
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 02 Styczeń 2017 - 23:42

Zobacz postAtak_Snajpera, o 02 Styczeń 2017 - 22:37, napisał(a):

x265 uchodzi za najlepszą implementację standardu h.265/HEVC. Jeśli zależy ci na małym rozmiarze przy bardzo dobrej jakości to liczy się tylko x265. Jeśli wystarczy ci jakość poniżej nawet x264 (--preset veryfast) to możesz zadowolić się tymi krapowatymi sprzętowymi implementacjami od AMD/NVIDI/INTEL. Dlaczego krapowate? Bo np. nie obsługują B-Frames a o Rate Distortion Optimalization czy Adaptive Quantization to już możesz w ogóle zapomnieć. Efekt jest taki że np. taka trawa wygląda jak jednolita zielona breja. Jak nie wierzysz to zakoduj sobie np. taki park_joy_1080p50.mkv (lub lepiej park_joy_1080p50.yuv) przy pomocy tych implementacji GPU.



nie musisz mi tego tłumczyć, jednak przykładowo u mnie wynik na xeonach jest 24.7, jak bym miał kilkunastogodzinny koncert tak przeliczyć to nie ma takiej opcji, muszę szukać alternatywy nawet kosztem jakości, większość odbiorców i tak nie zauważy różnicy

aaa i przy 16c fizycznych jest około 75-83 procent wykorzystania wg task managera

Ten post był edytowany przez T_G dnia: 02 Styczeń 2017 - 23:44


#11 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 03 Styczeń 2017 - 12:49

Dziwne ze na dwoch xeonach zakladam 32 watkowych (lacznie 64) masz tak niskie obciazenie. Benchmark uruchamia az 5 encoderow. Kazdy znich jest wstanie nasycic prawie 16 watkow.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Flying Spirit 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2334
  • Dołączył: Pn, 25 Kwi 16

Napisany 03 Styczeń 2017 - 13:27

Wuteef? ;)

Cytuj

y4m [info]: 1920x1080 fps 50/1 i420p8 sar 1:1 unknown frame count
raw [info]: output file: NUL
x265 [info]: HEVC encoder version 2.2+15-a18ab7656c30
x265 [info]: build info [Windows][GCC 6.2.0][64 bit] 8bit
x265 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x265 [info]: Main Still Picture profile, Level-4.1 (Main tier)
x265 [info]: Thread pool created using 8 threads
x265 [info]: Slices : 1
x265 [info]: frame threads / pool features : 3 / wpp(17 rows)
x265 [info]: Coding QT: max CU size, min CU size : 64 / 8
x265 [info]: Residual QT: max TU size, max depth : 32 / 1 inter / 1 intra
x265 [info]: ME / range / subpel / merge : hex / 57 / 2 / 2
x265 [info]: Keyframe min / max / scenecut / bias: 50 / 500 / 40 / 5.00
x265 [info]: Lookahead / bframes / badapt : 20 / 4 / 2
x265 [info]: b-pyramid / weightp / weightb : 1 / 1 / 0
x265 [info]: References / ref-limit cu / depth : 3 / on / on
x265 [info]: AQ: mode / str / qg-size / cu-tree : 1 / 1.0 / 32 / 1
x265 [info]: Rate Control / qCompress : CRF-28.0 / 0.60
x265 [info]: tools: rd=3 psy-rd=2.00 rskip signhide tmvp strong-intra-smoothing
x265 [info]: tools: lslices=6 deblock sao

================!CPU INSTABILITY DETECTED!================
crowd_run_1080p50.265
C:\Users\USER\AppData\Local\Temp\crowd_run_1080p50.265: No such file or directory

================!CPU INSTABILITY DETECTED!================
ducks_take_off_1080p50.265
C:\Users\USER\AppData\Local\Temp\ducks_take_off_1080p50.265: No such file or directory

================!CPU INSTABILITY DETECTED!================
in_to_tree_1080p50.265
C:\Users\USER\AppData\Local\Temp\in_to_tree_1080p50.265: No such file or directory

================!CPU INSTABILITY DETECTED!================
old_town_cross_1080p50.265
C:\Users\USER\AppData\Local\Temp\old_town_cross_1080p50.265: No such file or directory

================!CPU INSTABILITY DETECTED!================
park_joy_1080p50.265
C:\Users\USER\AppData\Local\Temp\park_joy_1080p50.265: No such file or directory

Uprzedzając pytania - .exe odpalam jako administrator, antywirus zneutralizowany, wszystkie pliki znajdują się w jednym katalogu z wyjątkiem pliku wykonywalnego, plan wydajnościowy maksymalny power. Procesor sobie idluje, jest to i7 3612qm. Podejrzenia według komunikatów wskazują na niego, ale żeby mobilne cztery rdzenie nie potrafiły udźwignąć tego testu?

Ten post był edytowany przez Flying Spirit dnia: 03 Styczeń 2017 - 13:27


#13 Użytkownik jest niedostępny   T_G 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6861
  • Dołączył: Pt, 19 Sie 05

Napisany 03 Styczeń 2017 - 13:29

Zobacz postAtak_Snajpera, o 03 Styczeń 2017 - 12:49, napisał(a):

Dziwne ze na dwoch xeonach zakladam 32 watkowych (lacznie 64) masz tak niskie obciazenie. Benchmark uruchamia az 5 encoderow. Kazdy znich jest wstanie nasycic prawie 16 watkow.


jakiś za mały bufor do danych ? w rendererach tak jest kiedy przykładowo ustawię mały bufor na powiedzmy 1/10 ramki liczonej i jak się renderuje to co 1/10 zgrywa chyba na hd albo gdzieś przechowuje bo jest spadek po czym powrót do maksymalnego obciążenia, przy zmieszczeniu całości w buforze do końca jest 100%

mogę to jakoś sprawdzić ?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 03 Styczeń 2017 - 14:15

@Pentium D
Intel wiedział jak zgimpować SkyLake w Celeronach ;) Brak AVX/AVX2 czy FMA3 zrobiło swoje. Jak podasz loga to dodam twój wynik do listy. Muszę widzieć jakie instrukcje encoder użył.

@Flying Spirit
Jaka jest nazwa użytkownika? Bo napewno nie USER ;)

@T_G
Programiści ,którzy rozwijają ten encoder pracują na wielo-rdzeniowych xeonach więc wątpię aby coś źle ustawili.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 03 Styczeń 2017 - 14:18


#15 Użytkownik jest niedostępny   Flying Spirit 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2334
  • Dołączył: Pn, 25 Kwi 16

Napisany 03 Styczeń 2017 - 14:21

Zobacz postAtak_Snajpera, o 03 Styczeń 2017 - 14:15, napisał(a):

@Flying Spirit
Jaka jest nazwa użytkownika? Bo napewno nie USER ;)


To prawda. Podmieniłem oryginalną nazwę wygenerowaną w logu, ale nie sądzę aby to miałoby mieć jakiekolwiek znaczenie.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 03 Styczeń 2017 - 14:22

Zobacz postFlying Spirit, o 03 Styczeń 2017 - 15:21, napisał(a):

To prawda. Podmieniłem oryginalną nazwę wygenerowaną w logu, ale nie sądzę aby to miałoby mieć jakiekolwiek znaczenie.

Może mieć znaczenie jeśli są tam jakieś polskie znaki.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Flying Spirit 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2334
  • Dołączył: Pn, 25 Kwi 16

Napisany 03 Styczeń 2017 - 14:24

Zobacz postAtak_Snajpera, o 03 Styczeń 2017 - 14:22, napisał(a):

Może mieć znaczenie jeśli są tam jakieś polskie znaki.


Nie ma. Nazwa użytkownika składa się z dwóch członów.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2247
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 03 Styczeń 2017 - 14:25

Niech zgadnę jest tam spacja?

#19 Użytkownik jest niedostępny   Flying Spirit 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2334
  • Dołączył: Pn, 25 Kwi 16

Napisany 03 Styczeń 2017 - 14:26

Zobacz postAtak_Snajpera, o 03 Styczeń 2017 - 14:25, napisał(a):

Niech zgadnę jest tam spacja?


yup,.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Garwar 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 162
  • Dołączył: Cz, 20 Lip 06

Napisany 03 Styczeń 2017 - 14:34

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Intel Core i3 4005U 1,70 GHz Hasswell

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych