Forum PCLab.pl: Wymiana kabli RJ45 - cat 5e, czy cat 6 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości


Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana kabli RJ45 - cat 5e, czy cat 6

#1 Użytkownik jest niedostępny   SKEMP 

  • PlayStation user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1724
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 11

Napisany 03 Styczeń 2017 - 23:11

Cześć, niedługo będę miał remont i mam plan wymienić także skrętki, nowy dostawca Internetu umiejscowił mi router w innym miejscu i muszę korzystać z łączników, co nie jest estetyczne. Posiadam Internet z szybkością do 100Mb/s. Zarówno router, jaki i pecet obsługują 1Gbps. Moje pytanie brzmi, czy w moim przypadku warto pakować się w przewody cat 6? Instalacja będzie mierzyć około 20m.

#2 Użytkownik jest niedostępny   annc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 09

Napisany 03 Styczeń 2017 - 23:17

Nie - i nie wazne co napisza inni.
Na kat. 5e bez najmniejszych problemow zestawisz linka na 1Gbps... a i nawet wiecej. A juz przy tak smiesznej odleglosci to nawet na dowolnym kablu aluminiowym.
Kat. 6 zeby dobrze zrobic, to nawet dedykowane RJtki powinienes miec. Wydasz kupe kasy i nie zobaczysz absolutnie zadnej roznicy.

Jednym slowem - nie ma NAJMNIEJSZEGO sensu.
Dobry kabel kat. 5e (czyste CU lub cos bliskiego czystemu CU) i uzywac.

#3 Użytkownik jest niedostępny   SKEMP 

  • PlayStation user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1724
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 11

Napisany 03 Styczeń 2017 - 23:19

okej, mógłbym prosić w takim razie o link do jakiegoś porządnego kabla 5e? Wolałbym kupić przez Internet niż przepłacić w sklepie stacjonarnym.

Ten post był edytowany przez SKEMP dnia: 03 Styczeń 2017 - 23:20


#4 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8730
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 04 Styczeń 2017 - 01:30

Zobacz postannc, o 03 Styczeń 2017 - 23:17, napisał(a):

Nie - i nie wazne co napisza inni.
Na kat. 5e bez najmniejszych problemow zestawisz linka na 1Gbps... a i nawet wiecej. A juz przy tak smiesznej odleglosci to nawet na dowolnym kablu aluminiowym.
Kat. 6 zeby dobrze zrobic, to nawet dedykowane RJtki powinienes miec. Wydasz kupe kasy i nie zobaczysz absolutnie zadnej roznicy.

Jednym slowem - nie ma NAJMNIEJSZEGO sensu.
Dobry kabel kat. 5e (czyste CU lub cos bliskiego czystemu CU) i uzywac.


Hmm, robi remont, kładzie 20m kabla, a Ty piszesz że wyda kupę kasy na kabel cat.6. Różnica pomiędzy cat. 5e i 6 wyniesie go ze 20zł (kabel+2 końcówki).
Gdybym kładł luzem położyłbym 5e, jeżeli będzie kabel zatynkowany w ścianie kupiłbym cat.6 i nawet pokusił się o puszczeniu go w jakimś peszlu - jeżeli jest taka możliwość.
Jak chcesz mam taki kabel:
http://b2b.alantec.p...KIU6LSOH305.pdf
Do tego takie RJ'tki-Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)
Za 40zł z wysyłką mogę Ci wysłać 20m kabla z zarobionymi końcówkami( jeżeli potrzebujesz)-zostało mi z budowy.
Obecnie Cat6-Cat5e nie ma już takiej różnicy dopiero przy Cat 7 zaczynają się koszty.
Ewentualnie tu (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził) możesz sobie wybrać dowolną długość.

#5 Użytkownik jest niedostępny   annc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 09

Napisany 04 Styczeń 2017 - 16:14

Wiesz czym sie rozni kat. 5e od 6?
Zarowno od strony teoretycznej jak i praktycznie?

Podpowiem - w jego zastosowaniu - niczym. Dlatego napisalem, ze wyda kase, ktorej nie musi wydac. I nie zauwazy zadnej roznicy.
No sorry - roznica bedzie jak podepnie Fluke i bedzie probowal sobie zrobic certyfikacje takiej "sieci" :D
Dodatkowo - do 6 sa inne RJki, inne gniazdka.

Zatem - rodzi sie zwykle pytanie: po co? Dla zasady? Zeby sie pochwalic cyferka? A moze zeby wydac "jedyne 20 zl" wiecej?


A wybor kabla - dowolny, ktory jest w pelni (lub prawie pelni) miedziany. Bedzie w specyfikacji - wybierz sobie taki, jak CI pasuje.
Tylko zebys nie wpadl na pomysl zeby uzyc np FTPa.... to nagminne w tym kraju i "fachowcach". Puszczaja ekranowane kable bo "drozszy to pewnie lepszy", nie uziemiaja bo nie maja do czego, a do tego uzywaja nieekranowanych RJtek :D W konsekwencji sami sobie robia krzywde budujac dosc efektowna antene :D


A do autora wyzej: puszczales kiedys kabel w peszlu? Jesli tak, to powienes na podstawie doswiadczen wiedziec, ze jego wymiana lub dolozenie kolejnego jest niewykonalne z powodu konstrukcji peszla. Jesli juz to w rurce (podtynkowo) lub jakims korytku (to bardziej natynkowo)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9007
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 04 Styczeń 2017 - 16:24

Jesli robisz remont i kable ida w sciane to kup kable cat 6a.

Roznica jest dosc spora.
Cat 5e to 2,5Gbit
Cat 6 to 5Gbit
Cat6a to 10Gbit.

Roznica na 1m kabla miedzy 5e a 6a to 30gr. Nie warto sie mazac.

Sam zaluje ze 3 lata temu kladlem w biurze kable 5e... bo po co wiecej. No i mam 1Gbit a wymagania coraz wieksze
Kabel musi byc CU a nie CCA. No i najwazniejsze kabel UTP. Nie bierz FTP i nie daj sobie wmowic ze jest lepszy bo tak nie jest

@annc poczytaj o IEEE 802.3bz ktore zostalo w 2016 przygotowane i juz Cisco ma pierwsze urzadzenia

Ten post był edytowany przez Szczota dnia: 04 Styczeń 2017 - 16:26


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 04 Styczeń 2017 - 16:50

Zobacz postSzczota, o 04 Styczeń 2017 - 16:24, napisał(a):


Różnica w kablu jest, ale ma to znaczenie w serwerowni, albo pomiędzy nimi. Do użytku biurowego 5e w zupełności wystarcza. W tym przypadku kategoria 6 to sztuka dla sztuki.

#8 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3775
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 04 Styczeń 2017 - 17:04

Zobacz postQwinto, o 04 Styczeń 2017 - 16:50, napisał(a):

Różnica w kablu jest, ale ma to znaczenie w serwerowni, albo pomiędzy nimi. Do użytku biurowego 5e w zupełności wystarcza. W tym przypadku kategoria 6 to sztuka dla sztuki.

Dziś wystarcza, za 5 lat może nie wystarczać. I co ma wtedy robić? Kuć od nowa ściany albo podłogę?
Różnica cenowa przy takiej ilości przewodu będzie minimalna i moim zdaniem nie warto kombinować. Nawet, jeżeli gniazda na początku będą tylko 5e. Te można z czasem wymienić bez większego problemu, jeżeli tylko w puszce zostanie te kilka cm kabla więcej.

#9 Użytkownik jest niedostępny   przemekan 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8730
  • Dołączył: So, 08 Cze 13

Napisany 04 Styczeń 2017 - 17:11

Zobacz postQwinto, o 04 Styczeń 2017 - 16:50, napisał(a):

Różnica w kablu jest, ale ma to znaczenie w serwerowni, albo pomiędzy nimi. Do użytku biurowego 5e w zupełności wystarcza. W tym przypadku kategoria 6 to sztuka dla sztuki.

Autor zrobi jak uważa, ja położyłbym 6/6a, przy remoncie +-20zł to już i tak nie robi różnicy.
Może, gdyby kabel leżał luzem gdzieś za łóżkiem to dałbym 5e wszak jego wymiana jest bardzo prosta, ale w miejsca trudno dostępnych/niedostępnych wole dać lepszą rzecz i nie skorzystać niż kuć/męczyć się bo jednak okazało się że potrzebuje w tym miejscu czegoś lepszego.

Ten post był edytowany przez przemekan dnia: 06 Styczeń 2017 - 18:00


#10 Użytkownik jest niedostępny   motiff 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1695
  • Dołączył: Pt, 18 Sty 08

Napisany 05 Styczeń 2017 - 22:11

Do 100mega to 5E, a jeśli czujesz, że w okolicy rozdają coś jak 250-300 to za 5 lat mogą przebić się powyżej 1gbit, choć podobno robią standard do starych skrętek pod 5gbit.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9007
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 06 Styczeń 2017 - 14:32

Nie robia tylko juz jest gotowy o czym pisalem.
Do internetu tez sie przyda wiecej niz 1Gbit bo za dwa lata to bedzie sie sprzedawac 1Gbit i nie wiecej bo nie bedzie jak tego podlaczyc do kompa.

Zreszta co to za dywagacje. Idzie i kupuje kabel 6a bo dla paczki fajek to nie ma co sie w ogole zastanawiac.
Sensu to ja nie widze w kablach cat 7 i cat 8. 6a radzi sobie z 10Gbit a wyzsze predkosci i tak po swietle wyjda taniej

#12 Użytkownik jest niedostępny   SKEMP 

  • PlayStation user
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1724
  • Dołączył: Wt, 19 Lip 11

Napisany 06 Styczeń 2017 - 15:37

czyli wiem jeszcze mniej niż wiedziałem wcześniej :), pójdę do sklepu w okolicy i zapytam się czy mają jakiś kabel kat 6.

PS. Tak z ciekawości, możliwe jest stworzenie sieci LAN na światłowodach?

#13 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3775
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 06 Styczeń 2017 - 17:05

Możliwe, ale w domu całkowicie nieopłacalne.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Think 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2937
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 06 Styczeń 2017 - 20:03

Zobacz postannc, o 04 Styczeń 2017 - 15:14, napisał(a):

... Tylko zebys nie wpadl na pomysl zeby uzyc np FTPa.... to nagminne w tym kraju i "fachowcach". Puszczaja ekranowane kable bo "drozszy to pewnie lepszy", nie uziemiaja bo nie maja do czego, a do tego uzywaja nieekranowanych RJtek :D W konsekwencji sami sobie robia krzywde budujac dosc efektowna antene :D...

Kompletna bzdura nagminne powtarzana przez podwórkowych specjalistów od sieci... Kabel UTP będzie robił za antenę bardziej niż FTP, proszę poczytać white papers dowolnego, poważnego producenta kabli sieciowych. Dodatkowo przewodu FTP (odpowiednio wykonanego) dodatkowo się nie uziemia bo mogą wystąpić różnicę w masach, w połączeniu domowym router->PC to PC będzie uziemiał wszystko i to jest poprawna konfiguracja.

#15 Użytkownik jest niedostępny   bialy100k 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 50
  • Dołączył: Pt, 10 Lip 09

Napisany 06 Styczeń 2017 - 22:23

Jak kupisz kabel czy to cat 5e czy 6 to zanim go zamontujesz weź multimetr i zmierz DC loop. Niestety część sprzedawanych kabli to powlekane miedzią aluminium. Mimo, że "działa" to przy większych prędkościach może być kiepsko. A jeszcze bardziej, gdy okaże się, że kabel trzeba gdzieś przedłużyć albo zasilić po nim (PoE) jakieś urządzenie. Ja się tak wpakowałem w "wodoszczelny" kabel który okazał się niestety kiepski - oporność niemal 3 razy wyższa od przewidzianej normami. Jakie efekty? Ano problemy z zasilaniem części kamer IP które podpiąłem, z niektórych musiałem zrezygnować. Przy "czystej miedzi" i nawet dłuższym dystansie chodziły OK. Teraz muszę kupować kolejny, lepszy jakosciowo. Normy i opis pomiaru znajdziesz na wikipedii.

#16 Użytkownik jest niedostępny   annc 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11
  • Dołączył: Pn, 23 Mar 09

Napisany 10 Styczeń 2017 - 17:36

Nie musze czytac whitepaper - to co opisalem wynika z ... fizyki.
Chyba, ze uzyje normalnych RJtek (nieekranowanych)... wtedy nie bedzie roznicy miedzy UTP a FTP.
Spojrzyj sobie na dowolny tanszy router WiFi (nazwijmy je SOHO) - podpowiem: zwroc uwage jak zbudowane jest gniazdo RJ45 w nim oraz jak wyglada zasilacz. Zrozumiesz do czego "pije" ;-)

Wystarczajaco duzo sie tego (instalacji wykonywanych przez elektrykow lub pseudo-studentow) naogladam na codzien.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9007
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 12 Styczeń 2017 - 21:21

Zobacz postThink, o 06 Styczeń 2017 - 20:03, napisał(a):

Kompletna bzdura nagminne powtarzana przez podwórkowych specjalistów od sieci... Kabel UTP będzie robił za antenę bardziej niż FTP, proszę poczytać white papers dowolnego, poważnego producenta kabli sieciowych. Dodatkowo przewodu FTP (odpowiednio wykonanego) dodatkowo się nie uziemia bo mogą wystąpić różnicę w masach, w połączeniu domowym router->PC to PC będzie uziemiał wszystko i to jest poprawna konfiguracja.

Nie pisz takich bzdur bo jeszcze ktos to wezmie na powaznie i beda jaja

#18 Użytkownik jest niedostępny   Think 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2937
  • Dołączył: Wed, 13 Sie 08

Napisany 12 Styczeń 2017 - 23:30

Zobacz postSzczota, o 12 Styczeń 2017 - 20:21, napisał(a):

Nie pisz takich bzdur bo jeszcze ktos to wezmie na powaznie i beda jaja

Więc jeśli chcesz merytorycznie podważyć moją wiedzę i ogólno dostępne badania na w/w temat to proszę bardzo o konkrety. Bzdurą jest, że ftp będzie lepszą anteną niż utp i że w domowych warunkach trzeba dodatkowo uziemiać sieć.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3142
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 13 Styczeń 2017 - 12:34

Zobacz postnarmiak, o 04 Styczeń 2017 - 17:04, napisał(a):

Dziś wystarcza, za 5 lat może nie wystarczać. I co ma wtedy robić? Kuć od nowa ściany albo podłogę?

Znam biurowe instalacje klasy szóstej, które mają blisko 10lat i dalej hula tam gigabit.
A kuć i tak będzie jak nie będzie miał światłowodu a ISP doprowadzi mu nim internet. Teraz internet doprowadza się światłowodem a nie ethernetem (patrz np FTTH). I to nie tylko do domu.
To już lepiej położyć rurkę osłonową (tylko nie peszel!) żeby można było przeciągnąć kabel...

#20 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3775
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 13 Styczeń 2017 - 17:14

Zobacz postQwinto, o 13 Styczeń 2017 - 12:34, napisał(a):

Znam biurowe instalacje klasy szóstej, które mają blisko 10lat i dalej hula tam gigabit.
A kuć i tak będzie jak nie będzie miał światłowodu a ISP doprowadzi mu nim internet. Teraz internet doprowadza się światłowodem a nie ethernetem (patrz np FTTH). I to nie tylko do domu.
To już lepiej położyć rurkę osłonową (tylko nie peszel!) żeby można było przeciągnąć kabel...

Tylko ze nawet jak ludzie maja doprowadzony do domu swiatlowod, to od modemu dostawcy i tak leci wszystko zwyklym Ethernetem.

Ten post był edytowany przez narmiak dnia: 13 Styczeń 2017 - 17:15


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych