Forum PCLab.pl: Co wybrać Adata SU800, Goodram Iridium Pro czy Crucial MX300 ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Co wybrać Adata SU800, Goodram Iridium Pro czy Crucial MX300 ? Pomóżcie wybrać dysk. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 07 Styczeń 2017 - 00:18

Witam.

W związku z tym, że zbliżają się moje urodziny muszę wybrać sobie prezent i teraz zastanawiam się który z tych dysków będzie najlepszy ?

1.Adata SU800 256GB - wie ktoś jaka jest trwałość tego dysku ? Pamięci TLC więc może być słabo ?

2.Goodram Iridium Pro 240GB - niby wydajność najgorsza (ale i tak bardzo dobra) a pamięć MLC więc z trwałością powinno być dobrze.

3.Crucial MX300 276GB - Największa pojemność a osiągi na poziomie SU800 ale też TLC...

Poradźcie co wybrać bo ciężko mi samemu zdecydować ?

Oczywiście czytałem test http://pclab.pl/art72004.html ale co z trwałością ? TLC czy MLC ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   karol909 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 242
  • Dołączył: Wt, 10 Mar 15

Napisany 07 Styczeń 2017 - 17:40

bierz Goodram Iridium Pro 240GB 5 lat gwarancji polska firma i do tego mlc

#3 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 08 Styczeń 2017 - 13:59

A wie ktoś może jak będzie z wydajnością przy około 70-80 procentowym zapełnieniu dysku ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Flying Spirit 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2375
  • Dołączył: Pn, 25 Kwi 16

Napisany 09 Styczeń 2017 - 07:17

To już trzeba zapytać użytkowników którzy mają do czynienia z tymi dyskami na co dzień. Redakcyjne testy raczej są robione tylko przy zainstalowanym systemie, heheszki. Hipotetycznie można założyć, że w takim scenariuszu z całej trójki lepiej wyjdzie Iridium z racji zastosowanych kości.

#5 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 09 Styczeń 2017 - 08:15

Dzięki za odpowiedz. Iridium zamówiony :-) W weekend przetestuję :-)

#6 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 16 Styczeń 2017 - 14:16

Witam ponownie

Niestety na mojej płycie głównej jest kontroler Asmedia ASM1061 który znacząco ogranicza mi możliwości dysku...

Proszę o radę czy lepiej kupić jakiś kontroler pod PCIe x4 czy zmienić płytę główną na taką w której chipset intela obsługuje sata 3 ?

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez robert26011988 dnia: 23 Styczeń 2017 - 20:40


#7 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5478
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 16 Styczeń 2017 - 14:25

Ten ASRock nie ma PCI-E 3.0 w ogóle przecież :)
Chyba, że mowa o innej płycie?

#8 Użytkownik jest dostępny   kaylo 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 259
  • Dołączył: Wt, 10 Sty 17

Napisany 16 Styczeń 2017 - 14:35

Ja również przymierza się do zakupu Iridium Pro 240GB ale cena jest dość wysoka - 360zł, miesiąc temu kosztował ok 320zł. Czy opłaca się w tym momencie go kupić, czy lepiej poczekać? Czy nadal będzie on produkowany, gdyż Goodram wypuścił nową serie dysków (oczywiście na TLC). W tej chwili jest to chyba jedyny sensowny dysk na MLC, Crucial MX200 stał się całkowicie nieopłacany, cena 450zł!

#9 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 16 Styczeń 2017 - 14:39

Rzeczywiście, masz rację a mi się wydawało że mam tam złącze PCI-E 2.0 x4 ale są tylko dwa złącza PCI-E 2.0 x1 + PCI-E 2.0 x16 na grafikę...

Czyli zostaje tylko wymiana na płytę z SATA 3 od intela... tylko powiedzcie jaką wziąć pod mojego procka ?

EDIT:

Pewnie najlepszy byłby Asus P8P67 na allegro za 300zł i mógłbym podkręcić procka w turbo ale może jest coś tańszego ?

Ten post był edytowany przez robert26011988 dnia: 16 Styczeń 2017 - 14:46


#10 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17712
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 16 Styczeń 2017 - 14:42

Co takiego robisz, że cierpisz z braku SATA3?
Przy cywilnym użytkowaniu nie opłaca się zmieniać płyty z tylko tego powodu.

#11 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 16 Styczeń 2017 - 14:56

Nie lubię mieć sprzętu który ogranicza inne podzespoły (dyskomfort psychiczny :) ) i ogólnie odczułem dużo mniejszy skok wydajności po przesiadce na SSD niż oczekiwałem ale może rzeczywiście nie ma sensu zmieniać płyty...

Ten post był edytowany przez robert26011988 dnia: 16 Styczeń 2017 - 15:00


#12 Użytkownik jest niedostępny   Melon77 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 265
  • Dołączył: Pt, 23 Kwi 10

Napisany 16 Styczeń 2017 - 16:20

Nie odczujesz żadnego przyspieszenia SSD po przejściu na lepszy kontroler - jedynie podczas kopiowania dużych plików i w różnych specjalistycznych zastosowaniach jak obróbka filmów. Masz prędkość sata "2.5" i jest ok do użytku domowego. Wg mnie kupno płyty tylko z tego powodu jest nieopłacalne.

#13 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • Codziennie pJEŻ swój kołnJEŻ!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17712
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 16 Styczeń 2017 - 16:39

Zobacz postmikolaj612, o 16 Styczeń 2017 - 14:25, napisał(a):

Ten ASRock nie ma PCI-E 3.0 w ogóle przecież :)

Główny slot PCIe x16 w połączeniu z prockiem ivy jest w wersji 3.0.


Autorze, przepnij SSD do kontrolera intelowego (SATA2). Teraz doczytałem że podpiąłeś go pod asmediowe ladaco.

#14 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 16 Styczeń 2017 - 18:10

Po przepięciu na SATA 2 intela wyniki w AS SSD są gorsze (do przewidzenia) ale zobaczę jakie będą odczucia w codziennym użytkowaniu...


Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez robert26011988 dnia: 23 Styczeń 2017 - 20:39


#15 Użytkownik jest niedostępny   mikolaj612 

  • -Rapture-
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5478
  • Dołączył: So, 09 Lut 08

Napisany 16 Styczeń 2017 - 18:17

Jakbyś miał procek Ivy i płytę z serii 7 to wtedy PCIE 3.0 byś miał.
Można się pobawić wtedy w NVMe.

Teraz za wiele nie zrobisz niestety, po taniości jakieś P67 albo Z68 i to tyle.

#16 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 20 Styczeń 2017 - 10:35

Udało mi się sprzedać moją starą płytę w dobrej cenie więc Asus P8P67 zamówiony. W poniedziałek albo wtorek będzie wymiana i test :)

#17 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1938
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 20 Styczeń 2017 - 11:07

hej. Padł mi stary crucial i stoję przed identycznym wyborem. Byłem już prawie zdecydowany na Goodrama Iridium Pro ale przeczytałem opinie, że łapie "freezy" przy mocnym obciążeniu. Ktoś to może potwierdzić?

up. niezła cena jak za płytę na H61 :P

Ten post był edytowany przez Mateusz31 dnia: 20 Styczeń 2017 - 11:08


#18 Użytkownik jest niedostępny   robert26011988 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 201
  • Dołączył: So, 29 Mar 08

Napisany 20 Styczeń 2017 - 11:20

Zobacz postMateusz31, o 20 Styczeń 2017 - 11:07, napisał(a):

hej. Padł mi stary crucial i stoję przed identycznym wyborem. Byłem już prawie zdecydowany na Goodrama Iridium Pro ale przeczytałem opinie, że łapie "freezy" przy mocnym obciążeniu. Ktoś to może potwierdzić?

up. niezła cena jak za płytę na H61 :P


A mógłbyś dokładniej opisać temat ? Ja na razie nie zauważyłem takich problemów...

Ten post był edytowany przez robert26011988 dnia: 20 Styczeń 2017 - 11:22


#19 Użytkownik jest niedostępny   optuj 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 424
  • Dołączył: Cz, 30 Wrz 10

Napisany 20 Styczeń 2017 - 11:25

up:
Jak sprawdzić te mocne obciążenie by te frezy mieć lub nie ?
Link proszę do tej opinii.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1938
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 20 Styczeń 2017 - 11:34

Tutaj oraz jeszcze gdzieś indziej niestety nie mogę znaleźć :E

  • (5 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych