Forum PCLab.pl: ASUS ROG MAXIMUS IX - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

ASUS ROG MAXIMUS IX MIX

#1 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 10:54

ROG MAXIMUS IX
ROG Maximus IX Hero: The next level
Dodaj obrazek
ROG Maximus XI Code: Tailored for high-end builds
Dodaj obrazek
ROG Maximus IX Formula: For water cooling experts
Dodaj obrazek
ROG Maximus IX Apex: Streamlined for performance enthusiasts
Dodaj obrazek
ROG Maximus IX Extreme: For dream rigs
Dodaj obrazek






witam , jako ze chyba jeden z pierwszych użytkowników posiadam takowa płytę juz od pewnego czasu to tez trochę wspomnę co nowego :
Dodaj obrazek

jak na podatek od nowości będzie nam na początku trochę dokuczać wsparcie sterowników
Dodaj obrazek


ale teraz te plusy :

przykładowo Formula ma kilka ciekawych złącz na płycie :
obsługuje w pełni procesory 6th i 7th generacji
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
ciekawe rozwiązania i więcej możliwości :
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek
takie najciekawsze złącze to H_AMP które daje rade 3A w trybie PWM ;), czyli taki gadget jak PoweAdjust staje się zbędny w tym momencie
H_AMP złącze 3A

Dodaj obrazek

dla fanów RGB tez nie zabraknie frajdy ,
Dodaj obrazek


obecnie Złącza W_PUMP+ i AIO_PUMP sa połączone jednym Interfejsem ale tez da się to skonfigurować dość ciekawie



BIOS ja przeskoczyłem V5xx i V6xx obecnie jest finalna wersja BIOS dostępna V7xx

Dodaj obrazek
co do Podkręcania :

myślę ze tak jak na M8 tak i na M9 będą ciekawe wyniki.

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 09 Styczeń 2017 - 21:51


#2 Użytkownik jest niedostępny   roni44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 487
  • Dołączył: So, 08 Lut 14

Napisany 09 Styczeń 2017 - 10:59

Nic ciekawego i nie tylko ty masz tą płytę.

#3 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 11:06

Zobacz postroni44, o 09 Styczeń 2017 - 10:59, napisał(a):

Nic ciekawego i nie tylko ty masz tą płytę.

już miałem w dniu Relase ;) ,

Prawda względem M8 nie ma dużych zmian , ale dla tych którzy chce mieć wszystko w jednym to M9 daje rade , druga sprawa czy Fachowcy z Taiwanu ogarna Biosy pod AllinOne

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 09 Styczeń 2017 - 11:08


#4 Użytkownik jest niedostępny   Fikołek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 09 Styczeń 2017 - 12:39

W tym aio header to można podłączyć pompe 3 pin i ustawić aby działała na 12v ?

Ten post był edytowany przez Fikołek dnia: 09 Styczeń 2017 - 12:39


#5 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 12:47

Aiopump mam max 1A w trybie dc wpump+ chyba 2A w trybie dc ale to jeszcze sprawdze jak bede przy pc , tak mozna podlaczyc 12v pompe i sterowac napieciem : tryb DC lub 12 v pwm

#6 Użytkownik jest niedostępny   Wooojciech1983 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 929
  • Dołączył: Pt, 18 Maj 12

Napisany 09 Styczeń 2017 - 13:04

Ładna płyta :) . Sam przymierzam się do jej kupna. Tylko jak dla mnie ma trochę za dużo ledów. Daj znać czy da się sterować poszczególnymi ledami osobno. Tzn. czy da się całkowicie wyłączyć wszystkie ledy (IO Cover, PCIE, power/reset, rebublic of gamers) oprócz logo ROG na PCH. Czy jak wyłączam ledy to wszystkie się wyłączają lub wszystkie włączają ?

Ten post był edytowany przez Wooojciech1983 dnia: 09 Styczeń 2017 - 13:04


#7 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 13:30

ja wyłączyłem wszystko i prezentuje się pierwsza klasa, ten od PCH chyba w bios można wyłączyć , a w sofcie AURA można całość włączyć i wyłączyć jale chyba nie ma opcji sterowania sekcjami.

tak jest pełne wsparcie dla każdej sekcji z poziomu AURA soft :
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez VSS dnia: 09 Styczeń 2017 - 13:48


#8 Użytkownik jest dostępny   PrimoGhost 

  • Wiejski Overclocker
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 640
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 14:31

Problem z tą płytą polega na tym, że zawsze pasuje kupić dwie sztuki... Jedną do budy a drugą do powieszenia nad kominkiem.

#9 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5342
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 15:03

Zobacz postroni44, o 09 Styczeń 2017 - 10:59, napisał(a):

Nic ciekawego i nie tylko ty masz tą płytę.



Wow,jaki foch... :lol2:

Plyta z pewnoscia ciekawa.Myslalem aby kupic uzywana VIII,ale chyba zdecyduje sie na IX.

Coz,przy tej plycie aquacomputer staje sie powoli zbedny.Mozliwosc podlaczenia czujnika temperatury cieczy,przeplywomierza..fajnie.

Ale pompki jeszcze nie uciagnie chyba...;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 15:16

pompki usciagnie W_pump+ podobno 2A , a jak nie to H_AMP 3A :o ,

Zobacz postPrimoGhost, o 09 Styczeń 2017 - 14:31, napisał(a):

Problem z tą płytą polega na tym, że zawsze pasuje kupić dwie sztuki... Jedną do budy a drugą do powieszenia nad kominkiem.

bez przesady to już lepiej całego Kompa nad kominkiem powiesić :P taka TtP7 to styl współczesny

#11 Użytkownik jest dostępny   PrimoGhost 

  • Wiejski Overclocker
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 640
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 15:55

Nie wiem... Zawsze podobały mi się Maximusy z tym swoim mrocznym designem i czarnym PCB.
Zawsze wszystko, co potrzebne na nich było, oprogramowanie było dobre i działające - sekcje zasilania Asus importował z kosmosu... Cena tylko zwalała z nóg. Mam tylko mieszane uczucia co do nowego StriX, bo jak kij w oko pasuje do serii ROG. Niemniej Maximus IX Formula, to egzemplarz ROG czystej krwi. Gratulacje zakupu i niech się dobrze prowadzi Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 16:59

jak sobie przypomnę :
Spoiler


#13 Użytkownik jest dostępny   PrimoGhost 

  • Wiejski Overclocker
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 640
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 17:12

Oooo moje kochane SuperPi Dodaj obrazek Do ilu się grzał na 5.3? U mnie na 32M i 5.3 było już w porywach do 75 stopni. Na 5.5 (4t) już mała próbka 256 biła pod 85 stopni Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 17:26

na x53 miałem kilka które dawały rade na dobrym vcore ale chyba wszystkie wstawały przy 1.5v x53 4t8w , w tamtych czasach jak miało się ROG płytę to nie przystało mieć jakiegoś gluta w sockecie ;) ,

#15 Użytkownik jest dostępny   PrimoGhost 

  • Wiejski Overclocker
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 640
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 18:57



#16 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 09 Styczeń 2017 - 21:44

wracając do tematu to M9E to dopiero ma potencjał , tak mnie tylko zastanawia jaki radiator to ogarnie
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

#17 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 11 Styczeń 2017 - 09:05

dwa diagramy złącz układu chłodzenia i chyba jest jednoznaczne ze ilość jak i wydajność złączy nie odbiegają od siebie względem płyt M9
M9F
Dodaj obrazek

M9H
Dodaj obrazek

#18 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5342
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 14 Styczeń 2017 - 13:58

Mowisz ze plyta pompke uciagnie?
Jak pod moje aquaero podlaczam pompke,to robi sie tak goracy ze przechodzi w tryb awaryjny i rozkreca wszystkie wentyle na maksa.

Ciekaw jestem czy faktycznie pomka bedzie normalnie dziala podpieta pod plyte.

szkoda ze w formule nie dali takiego gniazda 24 pin,jak na extreme

#19 Użytkownik jest niedostępny   VSS 

  • Enthusiast
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6676
  • Dołączył: So, 02 Maj 09

Napisany 14 Styczeń 2017 - 14:57

W_PUMP+ na pewno uciągnie 18W pompę , ale i tak nie wychylał bym się pow 24W na tym złączu mimo iż jest w sep max 36W

#20 Użytkownik jest niedostępny   oizo76 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5342
  • Dołączył: Wed, 16 Gru 09

Napisany 16 Styczeń 2017 - 12:38

Przesiadles sie z formula VIII na IX,ogolnie jest cos lepiej,czy sztuka dla sztuki?

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

3 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych