Forum PCLab.pl: Crucial ram 1600mhz na plycie z97 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Crucial ram 1600mhz na plycie z97

#1 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 09 Styczeń 2017 - 11:47

Hejka mam pytanko , moge ustawic pamiec ram crucial ballistix Tactical LP 16GB 1600mhz na wyzsza szybkosc np 2400mhz na plycie Gigabyte Z97P-D3 wiem ze na tej plycie da rade do 3000mhz, odpalalem juz na 1866 mhz i chodzilo ok a wyzej tez da rade ?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Lance8 

  • All Lies Lead To The Truth
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2105
  • Dołączył: Cz, 05 Kwi 07

Napisany 09 Styczeń 2017 - 11:58

Na 2400 raczej nie ma szans, że pójdą, chociaż to też zależy od sztuki i danego przypadku.
Próbuj zwiększać stopniowo i testuj stabilność. Koło 2000 MHz powinno się udać.
Jeśli przesadzisz - to się po prostu nie uruchomi windows i zmniejszysz wartość na mniej.

#3 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 09 Styczeń 2017 - 11:59

To co robisz nazywa się podkręcaniem. Podkręcanie ma to do siebie, że nawet jeżeli komputer uruchomi się na danych parametrach, to wciąż może być niestabilny, i trzeba weryfikować poprawność działania takiego ustawienia.
Poczytaj o podkręcaniu, także na tej konkretnej platformie, bo to bardzo rozległy temat.

Czy da radę - nikt nie wie, na OC wpływa wiele rzeczy. Ale przy OC pamięci oczywiście najbardziej same pamięci.

#4 Użytkownik jest niedostępny   rzymo 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 981
  • Dołączył: So, 11 Maj 13

Napisany 09 Styczeń 2017 - 16:46

To są te kostki z napięciem 1.35V i CL8?

U mnie przy 1.5V robiły 2133 / 10-10-10-25-1T.

#5 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 09 Styczeń 2017 - 17:07

Zobacz postrzymo, o 09 Styczeń 2017 - 16:46, napisał(a):

To są te kostki z napięciem 1.35V i CL8?

U mnie przy 1.5V robiły 2133 / 10-10-10-25-1T.

Tak to sa te :)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 926
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 09 Styczeń 2017 - 19:27

Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Moje Cruciale sporty 2x4GB 1600CL9 robią 2133CL9 przy 1,5V.

#7 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 09 Styczeń 2017 - 21:24

ustawilem na 2133 mhz system sie wlaczyl i wyglada ze dziala stabilnie niech tak pobedzie pare dni jak bedzie cos nietak to zjade do 1866mhz

#8 Użytkownik jest niedostępny   S.N.O.R.K. 

  • ...będę K.O.N.T.R.O.L.E.R.em...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1668
  • Dołączył: Wt, 18 Cze 13

Napisany 09 Styczeń 2017 - 22:27

Te Tacticale są zajebiaszcze, powinny robić 2200cl9-9-9-27-1T przy 1.65V, więcej nie. Mam Cruciale Elite, na 97 pro są na tych samych kostkach.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mateusz31 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 926
  • Dołączył: So, 15 Cze 13

Napisany 10 Styczeń 2017 - 10:48

Zobacz postpower1, o 09 Styczeń 2017 - 21:24, napisał(a):

ustawilem na 2133 mhz system sie wlaczyl i wyglada ze dziala stabilnie niech tak pobedzie pare dni jak bedzie cos nietak to zjade do 1866mhz


Źle robisz, odpal memtesta lub linxa i testuj. W zwykłym użytkowaniu może się nie wysypać, a pod większym obciążeniem już tak.

#10 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 10 Styczeń 2017 - 12:05

Na 2133mhz zaczelo mi przywieszac kursor dalem 1866mhz i wyglada ok dalo mi z automatu napiecia na 1.5 v , moze zwiekszyc napiecie na 1.6v i dac 2133mhz jak myslice

#11 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 10 Styczeń 2017 - 12:24

A timingi to jakieś ustawiasz, czy idzie "na pałę" to co płyta ustawi?

Weź przeczytaj jakiś poradnik o kręceniu ramów, bo widać że błądzisz jak dziecko we mgle.

#12 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 10 Styczeń 2017 - 13:33

Zobacz postrzymo, o 09 Styczeń 2017 - 16:46, napisał(a):

To są te kostki z napięciem 1.35V i CyL8?

U mnie przy 1.5V robiły 2133 / 10-10-10-25-1T.

To sa te kosci http://eu.crucial.co...3d1608dt1tx0ceu
Jednak napiecie 1.5v
Hmmm to jakie ustawic timingi najlepiej i jakie napiece ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 11 Styczeń 2017 - 20:31

Moje kosci sa na 1.5 v pisze na ramach ustawienie xmp1 zmiejsza napiecia do 1.35v i moje pytanko czy te kosci moga pracowac z nizszymi napieciami ?

#14 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Styczeń 2017 - 20:51

Jak ustawisz rzeczywiste 400MHz to pewnie i na 1.15V polecą.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 11 Styczeń 2017 - 20:52


#15 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 11 Styczeń 2017 - 20:58

Zobacz postMitycznyJeż, o 11 Styczeń 2017 - 20:51, napisał(a):

Jak ustawisz rzeczywiste 400MHz to pewnie i na 1.15V polecą.

Ustawilem xmp1 to napiecia spadly z 1.5v do 1.35v a ustawilem je na 1866mhz myslicie ze tak jest ok 1.35v i 1866mhz ?

#16 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Styczeń 2017 - 21:21

Może tak... może nie... zlituj się.

Zobacz postMitycznyJeż, o 10 Styczeń 2017 - 12:24, napisał(a):

Weź przeczytaj jakiś poradnik o kręceniu ramów, bo widać że błądzisz jak dziecko we mgle.


Albo daj sobie spokój. Nikt nie będzie przy Tobie siedział i kierował rączkę z tekstami "dowoltuj", "podbij taktowanie", "poluzuj CL"...

#17 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 11 Styczeń 2017 - 21:27

Zobacz postMitycznyJeż, o 11 Styczeń 2017 - 21:21, napisał(a):

Może tak... może nie... zlituj się.
Jak cezko ci odpisac to niepisz wcale jak masz jeczec :)



Albo daj sobie spokój. Nikt nie będzie przy Tobie siedział i kierował rączkę z tekstami "dowoltuj", "podbij taktowanie", "poluzuj CL"...


Jesli trudno ci picac to nie pisz jak masz jeczec :)taka rada na przyszlosc

Poprostu wystarczy napisac czy to mozliwe zeby ram na 1.35v latal na 1866mhz a ja sobie potestuje

#18 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Styczeń 2017 - 21:52

Pytasz o OC. Tutaj każda odpowiedź to większe lub mniejsze "może". Tym bardziej że nie podałeś wszystkich parametrów pracy...
Są ramy 1.35V 1866MHz w sprzedaży. Może Ci to wystarczy.

#19 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 11 Styczeń 2017 - 21:55

Dzieki :) czyli probowac co bedzie ale jak system mi dzala ok i wszystko inne to nietrzeba mementasa odpalac ?

#20 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14234
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Styczeń 2017 - 22:21

Eh... serio poczytałbyś.

Byś wiedział, że trzeba testować stabilność każdego OC.
No, chyba że nie przeszkadzają Ci losowe bsody, wysypywania się programów...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych