Forum PCLab.pl: Którą płytę wybrać ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Którą płytę wybrać ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bartek255 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Wt, 13 Gru 16

Napisany 11 Styczeń 2017 - 22:07

Witam, na dniach będę składał sobie zestaw i rozważam kilka opcji:
- Gigabyte GA-Z170-GAMING K3
- Płyta główna MSI Z170A TOMAHAWK
- MSI Z170A GAMING PRO CARBON Z170 BCM

Do tego będzie zasilacz:
- SilentiumPC Vero L1 600W (najtańszy jaki znalazłem na morele)

Ramy:
- G.Skill Ripjaws V DDR4, 8GB (4GBx2), 3000MHz, CL15 (kupuje używane)

Procesor:
- Póki co kupie najtańszy jaki będzie z tym chipsetem aby tylko był + wentylator za 15 zł :lol2: , a w przyszłości na 100 % będzie i5 6660k z przyzwoitym chłodzeniem.

i obudowa:
Obudowa BitFenix Nova

Można powiedzieć że jestem laikiem w temacie stąd też mam kilka pytań:

1. Płyty mają złącze HDMI i czy jak podłącze pod nie monitor bez karty graficznej to będzie obraz ?
2. Kupując najtańszy procesor np. Intel Core 2 Duo E8400 3,0GHz (koszt 40 zł :lol2: ) lub Intel Celeron G3900 2x2.8GHz będę mógł to podkręcić na tej płycie ? Jeśli tak to jakie najtańsze, używane chłodzenie byście polecali żeby to miało sens.

#2 Użytkownik jest niedostępny   pietrrokov 

  • Pan Moderator
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 5852
  • Dołączył: Pt, 06 Lut 09

Napisany 11 Styczeń 2017 - 22:34

Procesora nie kupisz takiego jak Ci się wydaje bo pod te płyty wchodzą tylko nowe LGA1151.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bartek255 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Wt, 13 Gru 16

Napisany 11 Styczeń 2017 - 22:46

https://www.morele.n...62g3900-853685/ taki wejdzie ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   cepek6 

  • Kraśnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 838
  • Dołączył: Pt, 18 Kwi 08

Napisany 11 Styczeń 2017 - 23:48

Wejdzie bo musi

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bartek255 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Wt, 13 Gru 16

Napisany 12 Styczeń 2017 - 11:02

No to właśnie taki używany procesor, jeszcze na gwarancji :lol2: jestem w stanie kupić za jeszcze mniejsze pieniądze na przejściowy okres czasu.

Nadal nikt mi nie powiedział czy to będzie chodzić bez karty graficznej ? Chyba chodzi o zintegrowaną moduł graficzny który posiada procesor ?

Jak z chłodzeniem by było gdyby zechciało mi się delikatnie podkręcić ten procesor, boxowe "chłodzenie" wtedy odpada ?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Bartek255 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 46
  • Dołączył: Wt, 13 Gru 16

Napisany 12 Styczeń 2017 - 13:36

Mały edit :D Jednak będzie od razu i5 6600k :D To teraz jakie chłodzenie do tego dać w sensownej cenie żeby zmieściło się wszystko do zalmana z3 plus ????

#7 Użytkownik jest niedostępny   cepek6 

  • Kraśnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 838
  • Dołączył: Pt, 18 Kwi 08

Napisany 12 Styczeń 2017 - 18:28

No jeśli wejdzie to of corse fortis 3 ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych