Forum PCLab.pl: Słaba wydajność mx100 256gb - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Słaba wydajność mx100 256gb Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dzonzi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 847
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 12 Styczeń 2017 - 09:57

Dodaj obrazek

https://www.purepc.p...ej_cenie?page=0,2

Mam ustawione w biosie AHCI (było ustawione podczas instalowania systemu).
Mobo mam to: http://www.asrock.co...=Specifications
5 x SATA3 6.0 Gb/s connectors

Jakieś pomysły co zrobić? Dysk jest zapełniony może w 7%.

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13892
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:02

Kontrolery dyskowe AMD są mniej wybitne od tych intela. Tym bardziej, że masz stary mostek południowy, któremu de facto właśnie wybijają siódme urodziny :)
Zobacz osiągi na sterowniku AHCI od AMD. storahci to sterownik od MS wbudowany w windows.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dzonzi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 847
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:06

Gdzie to można zobaczyć? Czyli uważasz, że wszystko jest ok i nic na to nie poradzę? Widzę, że AMD robi wszystko, żeby stracić klientów...

#4 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13892
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:16

Zobacz postDzonzi, o 12 Styczeń 2017 - 10:06, napisał(a):

Widzę, że AMD robi wszystko, żeby stracić klientów...

To Ty kupiłeś płytę na podzespołach które teraz mają 7 lat. Czego oczekiwałeś, i co niby mają, zabronić Ci coś kupować? :lol2:


Pobierz paczkę sterowników od AMD albo (lepsze jeżeli coś ogarniasz) pobrać sam sterownik AHCI stąd -> KLIK

#5 Użytkownik jest niedostępny   sprzetowiec90 

  • Departament wkurzania ludzi
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1415
  • Dołączył: Nd, 04 Paź 15

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:17

Ale czego ty oczekujesz od starej plyty? :E Ze starym chipsetem itp...

Nastepny benchmakerowiec...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Dzonzi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 847
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:30

Pobrałem i mam takie pliki:
amd_sata.cad
amd_sata.inf
amd_sata.sys
amd_xata_sys

Jak je zainstalować?

#7 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13892
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:35

Menedżer urządzeń, prawoklik na kontrolerze dyskowym, aktualizuj sterownik.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Dzonzi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 847
  • Dołączył: Pt, 08 Lis 13

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:47

Dodaj obrazek

Nie wiem czy to dobrze, że się zmieniło na amd_sata - OK.
Kompa oczywiście zresetowałem, a stery zainstalowały się poprawnie.

Zrobiłem test i wyniki były bardzo podobne, ale przez przepadek zamknąłem program

Zobacz postDzonzi, o 12 Styczeń 2017 - 10:45, napisał(a):

Dodaj obrazek

Nie wiem czy to dobrze, że się zmieniło na amd_sata - OK.
Kompa oczywiście zresetowałem, a stery zainstalowały się poprawnie.

Zrobiłem test i wyniki były bardzo podobne, ale przez przepadek zamknąłem program


Pobrałem ten steronik
a) AMD's "pure" AHCI Drivers (only AHCI mode supported) więc nie wiem czemu zmienilo się na sata ;/

Ten post był edytowany przez Dzonzi dnia: 12 Styczeń 2017 - 10:45


#9 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • A gdzJEŻby znowu!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13892
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 11:24

Zobacz postDzonzi, o 12 Styczeń 2017 - 10:47, napisał(a):

więc nie wiem czemu zmienilo się na sata ;/

:hmm:
amd_sata to tylko nazwa sterownika AHCI od AMD.

Nie rób problemu z minimalnie gorszych osiągów. Gdybyś nie odpalał głupich benchmarków to nawet byś nie był w stanie zauważyć różnicy w osiągach między dwoma komputerami.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych