Forum PCLab.pl: Fan swap TT SmartSe 530W - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Fan swap TT SmartSe 530W Jaki wiatrak do wymiany? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 12 Styczeń 2017 - 10:44

Dzień dobry!

Posiadam zasilacz TT SmartSe 530W i chciałbym wymienić w nim wiatrak, gdyż poza HDD jest on najgłośniejszym elementem mojego komputera. Wybór padł na Enermaxa UCTB 14.
Proszę teraz o poradę, którą dokładnie wersję wybrać i gdzie najlepiej podłączyć

A) wersja ze stałym RPM
B) wersja z manualnym ustawieniem RPM
C) wersja z PWM

Dodam, że omyłkowo zamówiłem wersję 12 cm (czeski błąd) ze stałym rpm. UCTB 12 po podłączeniu pod płytę główną (3-pin) pracuje przy 900rpm i jest wg mnie za głośny. Przy 800 jest ok.

Teraz mam do wyboru:
- podłączenie pod zasilacz wersji ze stałymi obrotami (mam adapter 3pin na 2pin) - czy zasilacz będzie dopasowywać napięcie odpowiednie do obciążenia? Jeśli ten enermax by pracował stale w pełni obrotów będzie za głośny.
- podłączenie pod płytę główną 12v - chyba najgorsze rozwiązanie pod względem ciszy.

- podłączenie pod płytę główną z PWM - mógłbym ustawić wtedy obroty na niższym poziomie, ale czy nie ryzykuję uszkodzenia przy większym obciążeniu zasilacza?

Przy obciążeniu ciszy nie potrzebuję, zależy mi na niej podczas pracy w Office czy przeglądaniu internetu.

Jeszcze jedno pytanie. Razem z tym enermaxem 12 kupiłem 2x BQT Pure Wings. Ponoć miały być ciche nawet przy 1500 rpm, a wyją jak szalone. Czy to normalne? Zgłaszać reklamację?

#2 Użytkownik jest niedostępny   passat19tdi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1146
  • Dołączył: Wt, 07 Cze 16

Napisany 12 Styczeń 2017 - 11:35

Żadne wentylatory nie będą ciche przy 1500 RPM, a szczególnie te tańsze.

#3 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12438
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 12:17

szkoda kasy i czasu na wymianę wentyla w tym zasilaczu

#4 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 12 Styczeń 2017 - 12:38

Szkoda czasu, bo? Nie przyniesie efektu?

Nie mam zamiaru kupować nowego, bardziej cichego zasilacza.

#5 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12438
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 12:42

ten zasilacz to chłam i wszelakie inwestowanie w niego nie ma sensu... jak jeszcze ma gwarancję to sprzedaj go i kup w to miejsce chociażby pure power l8 - dostaniesz przynajmniej dobry wentylator w zestawie lub vero 600w - również znacznie cichszy (do tego tańszy + stabilniejsze napięcia)

#6 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 12 Styczeń 2017 - 12:56

Problem w tym, że gwarancję utraciłem wczoraj, otwierając go. Jestem z niego ogólnie zadowolony. Mierzyłem napięcia miernikiem, także pod obciążeniem, pracuje na nim podkręcony i5 3570k, podkręcony GTX970. Ma mocną linię 12v. 0 niestabilności. Nieopłacalna jest jego sprzedaż, szczególnie gdy już utraciłem gwarancję. Koszt Enermaxa to ok 50 zł, nie mówię o wstawianiu do zasilacza wentylatora za 100 zł.

#7 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12438
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 12:59

do mierzenia takiego zasilacza potrzebny jest porządny miernik - zwykła taniocha się do tego nie nadaje... skoro już go otworzyłeś, to zamontuj ten wentyl i korzystaj

#8 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 12 Styczeń 2017 - 13:13

Dobra, tylko pytanie czy podłączyć go bezpośrednio pod zasilacz (czy zasilacz dobierze mu obroty?), czy pod płytę główną (z PWM)

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12438
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Styczeń 2017 - 13:56

kupiłeś za słaby wentyl, jak do tego zasilacza (nie bez powodu jest on głośny) - 800-900 rpm ma fabryczne śmigło na dzień dobry, a temp. wewnętrzna jest dosyć istotna dla zasiłki z niskiej półki... moim zdaniem, w miarę sensowne rozwiązanie - podepnij tego enermaxa do płyty i niech chodzi na 12v - te ~900rpm powinno wystarczyć przy obciążeniach, jakie generuje Twój zestaw

Ten post był edytowany przez bartosz302 dnia: 12 Styczeń 2017 - 13:57


#10 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 12 Styczeń 2017 - 17:09

Zobacz postbartosz302, o 12 Styczeń 2017 - 13:56, napisał(a):

kupiłeś za słaby wentyl, jak do tego zasilacza (nie bez powodu jest on głośny) - 800-900 rpm ma fabryczne śmigło na dzień dobry, a temp. wewnętrzna jest dosyć istotna dla zasiłki z niskiej półki... moim zdaniem, w miarę sensowne rozwiązanie - podepnij tego enermaxa do płyty i niech chodzi na 12v - te ~900rpm powinno wystarczyć przy obciążeniach, jakie generuje Twój zestaw


Nie przeczytałeś dokładnie. Tego do zasilacza jeszcze nie mam. Tzn kupiłem, ale zły. Tak czy siak wezmę wersję z manualną regulacją obrotów i ustawię go na 800-900 rpm.

#11 Użytkownik jest niedostępny   marjanoos 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 81
  • Dołączył: Nd, 19 Cze 11

Napisany 14 Styczeń 2017 - 09:18

Fan swap zrobiony, ale czym prędzej wróciłem do fabrycznego wiatraka. Okazało się, że Enermax UCTB 14 z manualną kontrolą obrotów jest głośniejszy od fabrycznego w spoczynku!

Co się narobiłem to moje, ale koniec końców Bartosz miał rację, nie ma sensu w tej konstrukcji.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych