Forum PCLab.pl: Kaby Lake I7 7700K Problem z temperaturami - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Kaby Lake I7 7700K Problem z temperaturami

#1 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 18 Styczeń 2017 - 21:49

Witajcie Panowie, mam problem z temperaturami na I7 7700K (Bez OC) mianowicie w biosie temperatura skacze sobie 36-45, na pulpicie w programach RealTemp i CoreTemp od 29-45 a nawet 50 i skacze, jesli chodzi o stres w OCCT pokazuje 44,5 stopnia a w CoreTemp i RealTemp od 58-78 i też skacze, dziwi mnie to bo temperatura powinna być stała chyba a nie ze co sekundę skacze nawet na pulpicie jak nic nie robię. Tak samo Taktowanie w biosie 4.2Ghz pokazuje, w occt też 4.2Ghz a w wyżej wymienionych programach 4.4Ghz. Panowie czy to normalne ? czy może cos jest uszkodzone ? procesor ? lub płyta główna ?

Pełen opis PC
-I7 7700K Bez OC
-MSI Z270 Pro Gaming Carbon
-Corsair RM650X
-Dysk SSD 120GB Intel
-Chłodzenie CPU Be Quiet Dark Rock Pro 3
-Brak karty graficznej

#2 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • Interceptor
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7418
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 18 Styczeń 2017 - 22:06

glut pod czapą się gotuje i bulgocze :D jak bańka pęka to masz 50C więc dlatego tak skacze ;)
ja też tak mam :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Ex Prawnik - Tech Lover
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2367
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 18 Styczeń 2017 - 22:06

Normalne, że temp. skacze. Nienormalne, że bez OC na chłodzeniu Be Quiet Dark Pro 3 bije pod 80 stopni. Nawet na wygrzewaczach. Niemniej - spokojnie. Nie jest źle. Poczytaj proszę jak ustawić napięcie v core na sztywno i spróbuj trochę z nim zejść w dół. Im niżej się uda - tym lepsze będą temperatury. Oryginalnie Płyta Głowna zawsze daje trochę za dużo, niż potrzebuje CPU. Kiedy to zrobisz, poczytaj jak ustawić offset by teoretycznie jeszcze bardziej zmniejszyć temperaturę. jak chcesz OC powyżej 4.5 Ghz - musisz procesor "oskalpować"

Ten post był edytowany przez PrimoGhost dnia: 18 Styczeń 2017 - 22:07


#4 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 18 Styczeń 2017 - 22:56

Serio ? żeby cokolwiek podkręcić to muszę od razu skalpować i tracić gwarancje ? to co na taką słabą sztukę trafiłem ze glut sie gotuje ?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dominix1910 

  • Interceptor
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7418
  • Dołączył: Pn, 19 Sty 09

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:10

Zobacz postRumcajzzz, o 18 Styczeń 2017 - 22:56, napisał(a):

Serio ? żeby cokolwiek podkręcić to muszę od razu skalpować i tracić gwarancje ? to co na taką słabą sztukę trafiłem ze glut sie gotuje ?


no co ty, to testów nie widziałeś?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:19

jakich testów ? bo nic nie ogarniam już ostatni procek jaki podkręcałem to był G3258

Ten post był edytowany przez Rumcajzzz dnia: 18 Styczeń 2017 - 23:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   AlienT 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 350
  • Dołączył: Pn, 29 Sty 07

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:24

Widze ze sporo osob zaczyna sie zastanawiac czy jet wszytko ok z temeraturami, mam tak samo ustawilem sobie na offecie 4.7 ghz max core volt mam 1.232. W OCCT mam temp w granicach 70c a max 85c na chwile skaczą mniej więcej co minute

#8 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:35

Zastanawiam się czy może nie mam jakiejś wadliwej sztuki procesora w sensie coś z czujnikiem temperatury, procesor kupiłem dziś czyli 18.01.2017 może wymienić dziada ?

#9 Użytkownik jest dostępny   Fikołek 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 485
  • Dołączył: Wed, 15 Sie 07

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:36

No u mnie podobnie w celach testowych 4,8ghz z offsetem max 1,255v, occt temp 60-70 i sekundowe skoki na 85-88.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:38

ja mam nawet skoki do 91 stopni bez OC teraz sprawdziłem

Ten post był edytowany przez Rumcajzzz dnia: 18 Styczeń 2017 - 23:38


#11 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Ex Prawnik - Tech Lover
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2367
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:39

Te temperatury są niestety normalne. Zejdź z napięciem ile dasz radę, to będzie trochę lepiej. Sztuka jest w porządku. Zapytaj Intela dlaczego są takie gorące i dlaczego OC jest aż tak bardzo kiepskie bez skalpowania. Chętnie też się dowiemy :)
91 stopni bez OC?!  Zbijaj napięcia. Jest stanowczo za gorąco. 100 MHz do przodu i będzie kaszana. Wbij na sztywno 1.12v w zakładce cpu v Core. Jak nie wstanie, podnieś do 1.13v i do skutku. 

Ten post był edytowany przez PrimoGhost dnia: 18 Styczeń 2017 - 23:50


#12 Użytkownik jest niedostępny   anubis01 

  • Wszystko należy upraszczać jak tylko można, ale nie bardziej.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3763
  • Dołączył: Cz, 25 Sty 07

Napisany 18 Styczeń 2017 - 23:57

Najlepiej to podaj jakie masz teraz napiecie Vcore pod obciążeniem, bo na stockowym taktowaniu masz wysoką temp.

Ten post był edytowany przez anubis01 dnia: 19 Styczeń 2017 - 00:02


#13 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 19 Styczeń 2017 - 01:29

Pobawiłem się troszkę... i Panowie na zablokowanym mnożniku 42 i zablokowanym napięciu w biosie 1.055V (w CPU-Z 1.064) w RealTemp mam Max odnotowane temperatury 67-68 stopni na rdzeniach po 20 minutach w OCCT, przypominam chłodzenie procesora to BeQuiet Dark Rock Pro 3 + boksowa pasta termoprzewodząca i prędkość wentylatorów domyślna. Niższego napięcia nie dało rady ustawić bo łapał ściny. Co sądzicie o takim wyniku ? Moim zdaniem troszkę te temperatury za wysokie :/ widziałem ze procesory Skylake są chłodniejsze.

#14 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3871
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 19 Styczeń 2017 - 10:04

Dżizas...przecież mowa syntetykach. To normalne. Ile byś chciał na glucie w wygrzewaczu? 50C? Bez jaj.

W ogóle sobie tyłka tym szajsem nie zawracam.

W grach na 4.5/1.15v mam 56C na najcieplejszym rdzeniu. W przypadku 4.9/1.31v mam 71C a 5.0/1.41v jest 76C.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 19 Styczeń 2017 - 11:54

Czyli na wygrzewaczu jakim jest OCCT to dobry wynik ? Przeprowadziłem lekki Oc i... mnożnik 47, napięcie w biosie 1.225v i mam maksymalne temperatury na poziomie 85-87 stopni. Jest OKEJ ?

#16 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3871
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 19 Styczeń 2017 - 11:59

Po co Ty OCCT w ogóle używasz?

Jak przechodzi Cinebench R15 to można zacząć sprawdzać w grach.

Wygrzewacze mnie nie obchodzą bo ja gram w gry a nie katuję sprzęt ponad siły.

U mnie dla 4.7 potrzebuje 1.19v

Zejdź jeszcze z napięciem.

#17 Użytkownik jest niedostępny   adashi 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1501
  • Dołączył: Wt, 20 Lis 12

Napisany 19 Styczeń 2017 - 12:01

Czyli co, to już nieaktualne kompletnie, że "prawie każdy" KL z pudełka zrobi 4800 a przy odrobinie wysiłku 5000 bez throttlingu? Wiem, że jest odrębny temat o KL ale nie chce mi się tam przebijać przez dziesiątki ekranów zwierzeń wciąż tych samych osób.

#18 Użytkownik jest niedostępny   MarcoSimone 

  • ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3871
  • Dołączył: Wed, 23 Sty 13

Napisany 19 Styczeń 2017 - 12:05

Kolega Rumcajs nie ma padaki, po prostu sugeruje się temperaturami z wygrzewacza a jak odpali grę to max. 60C odpali.

#19 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • Ex Prawnik - Tech Lover
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2367
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 19 Styczeń 2017 - 12:20

Nie żebym coś sugerował, ale ja jeszcze na glucie przy 4.9 Ghz miałem wyższe temperatury podczas obciążenia Linx 0.6.9 Dodaj obrazek OCCT na linpacku nie przekraczało 85 stopni. Noctua nh-d14 jest wydajniejsza, niż Dark Rock 3, ale ja pierniczę... nie o 40 stopni, tylko góra o 5 - 8
LinX 0.6.9 - 4.9 Ghz + glut


Nie rób tego, ale zapewniam Cię, że ten program u Ciebie zanotuje 100 stopni na stockowych zegarach. Niedopuszczalna sprawa. Jeszcze przy takim napięciu Dodaj obrazek Widziałem już sporo KL, ale jeśli nie zamontowałeś chłodzenia do góry nogami a pasta boksowa nie jest na bazie silikonu - jestem głęboko zdziwiony. Na dark rock 3 w środku zimy... Grubo. MarcoSimone ma rację - wygrzewacze możesz olać, ale nie wiem jak bez nich chcesz robić OC tego procesora chociaż o 100 mhz... Chyba, że kupiłeś wersję K przypadkowo i nie chciałeś jej od początku kręcić. Nic mi do tego.

Swoją droga... znalazłem fajną obudowę dla Kaby Lake. Niestety cena rynkowa nie jest jeszcze znana, ale plotki głoszą, że pojawi się też wersja z mocniejszym kompresorem z zamrażarki. Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez PrimoGhost dnia: 19 Styczeń 2017 - 13:00


#20 Użytkownik jest niedostępny   Rumcajzzz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 21
  • Dołączył: Nd, 16 Paź 16

Napisany 19 Styczeń 2017 - 15:47

Chyba udam się do sklepu gdzie kupilem i wymienie na drugi... bo serio irytuje mnie to. Specjalnie kupilem z odblokowanym mnoznikiem zeby wlasnie podkrecic go

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych