Forum PCLab.pl: Windows 7 Image Updater - Automatyczny aktualizator obrazu Windows 7 dla nowych maszyn (Sky/Kaby/Coffee Lake , Ryzen Threadripper) - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (19 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Windows 7 Image Updater - Automatyczny aktualizator obrazu Windows 7 dla nowych maszyn (Sky/Kaby/Coffee Lake , Ryzen Threadripper) Oceń temat: ****- 5 Głosów

#1 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 27 Styczeń 2017 - 14:13

Dodaj obrazek

W związku z tym że aktualizacja obrazu Windowsa 7 za pomocą NTLite jest dosyć skomplikowana i wymaga wielu kliknięć postanowiłem coś z tym zrobić.
Windows 7 Image Updater w odróżnieniu od NTLite potrafi za pomocą jednego kliknięcia całkowicie zaktualizować wersje RTM (6.1.7600) lub SP1 (6.1.7601) do końca 2017 roku.
Brakujące aktualizacje są automatycznie pobierane z microsoftowych serwerów. Dodatkowo do obrazu zostaną dodane wszystkie niezbędne sterowniki dla USB3.0,NVMe,Wi-fi,LAN czy czytnik kart pamięci.
Jako bonus program ma opcję podmiany oryginalnego starego instalatora Windows 7 z 2009 roku na ten ,który jest obecnie używany w Windows 10 z 2016. Dzięki takiej podmianie znika całkowicie problem niewykrywania niektórych SSD na NVMe w instalatorze w przypadku gdy producent nie dostarcza swoich dedykowanych sterowników.

Uwaga proces aktualizacji obrazu jest dosyć czasochłonny. Całość może potrwać nawet kilka godzin. Wszystko zależy czy aktualizujecie z wersji RTM czy z już zintegrowanym SP1 oraz prędkości waszego CPU i HDD/SSD. Zanim zaczniecie aktualizować należy się upewnić że macie więcej niż 20 GiB wolnego miejsca na partycji systemowej!

Lista zawartych sterowników

Alcor Micro Smart Card Reader
Alcor Micro USB Card Reader
Alpine Ridge USB
AMD MISC
Asmedia USB
Atheros Bluetooth
Atheros Wireless
Broadcom Wireless
Etron Technology USB
Fresco Logic USB
Genesys Card Reader
Intel AHCI
Intel Camera
Intel Chipset
Intel DPTF
Intel GPU
Intel IO
Intel LAN
Intel MEI
Intel NVMe
Intel USB
Intel Wireless
Micron NVMe
NVidia MISC
OCZ Toshiba NVMe
Plextor NVMe
Realtek Audio
Realtek Bluetooth
Realtek Camera
Realtek Card Reader
Realtek LAN
Realtek Wireless
Renesas Electronics USB
Rivet Networks LAN
Samsung NVMe
VIA USB



DOWNLOAD
http://www.mediafire...mage_Updater.7z


UWAGI!
  • PROGRAM NIE BĘDZIE DZIAŁAĆ ZE ZMODYFIKOWANYMI OBRAZAMI ZAWIERAJĄCYMI JEDNOCZEŚNIE WERSJE x86 i x64!
  • SECURE BOOT musi być wyłączone w BIOSIE
  • CSM / Legacy Mode musi być włączone w BIOSIE


Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 26 Wrzesień 2018 - 10:38


#2 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7939
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 27 Styczeń 2017 - 14:19

chętnie przetestuję, i tak niedługo mam do postawienia parę maszyn z Win 7 ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Trolling master race :E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13988
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 02 Luty 2017 - 16:02

No to jeszcze zostaje napisać soft, który uzbroi Win 7 w DX12, trochę przydatnych funkcji z Win 8.1, 10 i można powiedzieć Microsoftowi R.I.P

#4 Użytkownik jest niedostępny   mat9v 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 29 Cze 09

Napisany 05 Luty 2017 - 12:42

Oprogramowanie nie działa poprawnie jeśli nie jest uruchamiane z konta z uprawnianiami administratora. Uruchomienie "jako administrator" nie wystarcza, ponieważ nie uruchami procesów pochodnych z odpowiednimi uprawnieniami - chodzi mi o DISM który raportuje brak uprawnień do montowania obrazu:

Cytuj

----------------[ boot.wim -> Microsoft Windows PE (x64) ]----------------
[2017-02-05 12:37:23]
[2017-02-05 12:37:23] Deployment Image Servicing and Management tool
[2017-02-05 12:37:23] Version: 6.1.7600.16385
[2017-02-05 12:37:23]
[2017-02-05 12:37:23]
[2017-02-05 12:37:23] Error: 0xc1510111
[2017-02-05 12:37:23]
[2017-02-05 12:37:23] You do not have permissions to mount and modify this image.
[2017-02-05 12:37:23] Verify that you have Read/Write permissions or mount the image using the /ReadOnly option. Note that you cannot commit changes to an image with read-only permissions.
[2017-02-05 12:37:23]
[2017-02-05 12:37:23] The DISM log file can be found at C:\Windows\Logs\DISM\dism.log


Na razie tyle znalazłem :) dopiszę jak znajdę więcej :)
Aha, nie jest w stanie dobrać się do .iso zawierającego wiele wersji W7 co więcej zwyczajnie kasuje plik .iso który próbuję podać jako wejściowy. Testowałem na kilku wersjach MSDN i Dreamspark oraz na ordynarnym zassanym z sieci.
Jeśli zamontuję .iso zewnętrznym programem, skopiuje z niego dane do własnego katalogu, pobierze aktualizacje z sieci a potem wywali błąd DISM

Edit: Dopiero jak ręcznie skopiowałem wszystkie pliki z płyty instalacyjnej Windows do katalogu na SSD i ręcznie wywaliłem atrybut "read-only" ze wszystkich plików (choć pewnie z *.wim by starczyło) to DISM się odwalił i ruszył. Może trzeba by taki "przebieg" dodać do programu bo chyba coś czasem nie wychodzi.

Edit2: MultiISO działa, to tylko był błąd z dostępem do pliku przez DISM
Edit3: Program nie wygenerował pliku *.iso na pulpicie, nie dał żadnego błędu tylko po skończeniu aktualizacji plików się zatrzymał i podświetlił przycisk "Start" jakby czekał na rozpoczęcie następnej pracy. Będę nadal eksperymentował. Czy cały ten program potrzebuje jakichś zewnętrznych narzędzi do generowania ISO? Jest oscdimg.exe ale chyba nie zadziałał.

Ten post był edytowany przez mat9v dnia: 05 Luty 2017 - 14:25


#5 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 282
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 05 Luty 2017 - 13:39

Testuje na obrazie win7 pod skylake, gdzieś tu kiedyś na forum ktoś dodawał. Jak narazie wszystko gra w sensie obraz się robi. Dam znać co z tego wyszło. Pracuje pod Win 8.1 PRO.

P.S. To jest multiISO i działa.

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 05 Luty 2017 - 13:49


#6 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 05 Luty 2017 - 13:52

Cytuj

Może trzeba by taki "przebieg" dodać do programu bo chyba coś czasem nie wychodzi.

Tak trzeba będzie to dodać. Całkowicie nie przewidziałem takiej ewentualności.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 05 Luty 2017 - 14:30

Cytuj

Edit3: Program nie wygenerował pliku *.iso na pulpicie, nie dał żadnego błędu tylko po skończeniu aktualizacji plików się zatrzymał i podświetlił przycisk "Start" jakby czekał na rozpoczęcie następnej pracy. Będę nadal eksperymentował. Czy cały ten program potrzebuje jakichś zewnętrznych narzędzi do generowania ISO? Jest oscdimg.exe ale chyba nie zadziałał.

Pokaż loga. (log.txt)

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 05 Luty 2017 - 14:30


#8 Użytkownik jest niedostępny   mat9v 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 29 Cze 09

Napisany 05 Luty 2017 - 14:39

Robię teraz taki prostszy bez dodawania aktualizacji, tylko sterowniki i podmianka instalatora, powinno szybko pójść - wtedy wkleję loga.

Martwi mnie też następująca sytuacja:
screen 1
screen 2
Wygląda na to że do wersji 32bit systemu dodaje sterowniki 64bit-owe (przynajmniej tak wynika z nazw katalogów dodawanych sterowników). Fakt że jest to nietypowa płytka, bo zawiera wersje instalacyjne systemu 32 i 64bit we wszystkich wersjach w języku polskim ale mam wątpliwości jak to zadziała.

Ten post był edytowany przez mat9v dnia: 05 Luty 2017 - 15:16


#9 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 05 Luty 2017 - 15:19

Już mówię. Nie nie zadziała będzie BSOD. Już to przerabiałem podczas swoich testów. Takich misz-maszów nie testowałem więc jest jak jest. Oryginalne ISO nigdy nie zawiera dwóch x86 i x64 wersji...

#10 Użytkownik jest niedostępny   mat9v 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 29 Cze 09

Napisany 05 Luty 2017 - 15:44

Czy zrobienie tego jest niemożliwe? Czy tylko trudne, niewarte zachodu? Nie żeby to był problem bo i tak używam Easy2Boot ale mnie ciekawi odpowiedź na to pytanie.

Tutaj LOG z całego procesu. Znowu ISO nie zostało wygenerowane, brak jakiegokolwiek błędu. Czy powodem może być nazwa katalogu w którym znajduje się program?

Edit: Wygląda na to że program nie znosi znaków specjalnych w nazwie katalogu - wywalenie ich spowodowało koniec problemów z montowaniem ISO. Robię następny test ze zwykłym ISO 32bit. Zobaczę, czy wygeneruje tym razem obraz systemu.

Edit2: Tak, po zmianie nazwy katalogu wszystko przebiegło pomyślnie. Przetestuję sobie w wirtualu :)

Dzięki za pożyteczny programik, w połączeniu z Simplix-em będzie bardzo użyteczny!!

Ten post był edytowany przez mat9v dnia: 05 Luty 2017 - 16:32


#11 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 282
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 05 Luty 2017 - 15:53

MultiISO zakończone, wygląda na to, że wszystko ok. Log w załączniku. Zaraz robię obraz dysku Acronisem i zabieram się za instalowanie tej siódemki.

Załączone pliki

  • Załączony plik  log.txt (95.37K)
    Ilość pobrań: 26

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 05 Luty 2017 - 15:53


#12 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 05 Luty 2017 - 16:31

Cytuj

Czy zrobienie tego jest niemożliwe? Czy tylko trudne, niewarte zachodu? Nie żeby to był problem bo i tak używam Easy2Boot ale mnie ciekawi odpowiedź na to pytanie.

Jest możliwe ale niewarte zachodu bo jak wcześniej napisałem Microsoft nigdy nie wydawał obrazów dwóch wersji (x86 i x64) w jednej instalce. To co robią sobie moderzy mnie nie obchodzi. Idea była taka że masz oryginalne ISO/DVD i chcesz je zaktualizować w prosty sposób.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 05 Luty 2017 - 16:32


#13 Użytkownik jest niedostępny   mat9v 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Pn, 29 Cze 09

Napisany 05 Luty 2017 - 23:40

Jeśli mógłbym zaproponować jedną opcję - wybór między starter/home_basic/home_premium/professional/ultimate po otwarciu obrazu instalacyjnego. Nawet na oryginalnych obrazach ze strony Microsoftu które pozwalają na instalację tylko jednej wersji systemu, program wykrywa wszystkie wersje i po kolei je aktualizuje - 5 razy więcej roboty.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 07 Luty 2017 - 17:32

Ok. Mała aktualizacja v1.1

-dodałem możliwość wyboru edycji (należy najpierw odznaczyć "Apply to all Editions")
-rozszerzenie .iso będzie automatycznie teraz dodawane do nazwy wyjściowego pliku 
-dodałem sterowniki Plextor NVMe 


Link bez zmian w pierwszym poście

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 07 Luty 2017 - 17:32


#15 Użytkownik jest niedostępny   Gobli 

  • Dismay
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7939
  • Dołączył: So, 26 Sie 06

Napisany 12 Luty 2017 - 22:53

pytanie... czy są jakieś przeciwwskazania aby używać tego z Windowsem 7 który nie jest ani angielski ani polski... a np. szwedzki?

Ten post był edytowany przez Gobli dnia: 12 Luty 2017 - 23:29


#16 Użytkownik jest niedostępny   irondick 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Cz, 09 Mar 06

Napisany 13 Luty 2017 - 10:53

Witam. Czy jest opcja dostosowania instalacji dla UEFI/GPT lub BIOS? 647MB sporo jak na taki programik...

Ten post był edytowany przez irondick dnia: 13 Luty 2017 - 13:30


#17 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 13 Luty 2017 - 13:02

@Gobli
Jeżeli polska wersja działa to nie widzę powodu aby nagle szwedzka miała nie działać

@irondick
Nie rozumiem pytania.

#18 Użytkownik jest niedostępny   grind 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 562
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 28 Luty 2017 - 18:42

A czym może być spowodowany błąd: windows 7 image has not been detected in selected file!

#19 Użytkownik jest niedostępny   Atak_Snajpera 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3014
  • Dołączył: Nd, 08 Cze 14

Napisany 28 Luty 2017 - 18:57

Widocznie ISO nie zostało poprawnie rozpakowane.
Musi być w logu napisane
Everything is Ok
Jeżeli program go nie wykryje to wtedy jest ten błąd.

Ten post był edytowany przez Atak_Snajpera dnia: 28 Luty 2017 - 18:58


#20 Użytkownik jest niedostępny   grind 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 562
  • Dołączył: Wt, 22 Lip 08

Napisany 28 Luty 2017 - 19:00

Nic o błędach nie wyskakuje przy rozpakowywaniu i sprawdzałem na dwóch obrazach, z jednego system został zainstalowany.

  • (19 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych