Forum PCLab.pl: Z-97 PRO Gamer + i7-4790k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Z-97 PRO Gamer + i7-4790k

#1 Użytkownik jest niedostępny   SkubiDoo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Wed, 09 Kwi 08

Napisany 12 Luty 2017 - 15:22

Hej.

Potrzebuje pomocy w OC zestawu z podpisu.

Czy jest ktoś z Krakowa kto zna się na rzeczy i zechciałby pomóc?

Oczywiście stawiam flaszkę/4ropak czy inne ..

#2 Użytkownik jest niedostępny   tomsonx1983 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 950
  • Dołączył: Wt, 12 Maj 15

Napisany 12 Luty 2017 - 16:03

jeszcze nie ogarnąłeś tego mobasa ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   SkubiDoo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Wed, 09 Kwi 08

Napisany 12 Luty 2017 - 16:04

Szczerze to nie mam czasu samemu na siedzenie i grzebanie ;]

#4 Użytkownik jest niedostępny   askier 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 15

Napisany 12 Luty 2017 - 23:36

w biosie jest opcja automatycznego OC, ustawiasz tylko rodzaj chłodzenia i do czego ma służyć komputer, 2 czy 3 kliki i voila...

a tu masz coś takiego:
https://www.youtube....h?v=kW00ixP-H_c

#5 Użytkownik jest niedostępny   SkubiDoo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Wed, 09 Kwi 08

Napisany 13 Luty 2017 - 00:05

Nie interesuje mnie automatyczne OC bo to się do niczego nie nadaje.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9751
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 13 Luty 2017 - 00:23

Zobacz postaskier, o 12 Luty 2017 - 23:36, napisał(a):

w biosie jest opcja automatycznego OC, ustawiasz tylko rodzaj chłodzenia i do czego ma służyć komputer, 2 czy 3 kliki i voila...

a tu masz coś takiego:
https://www.youtube....h?v=kW00ixP-H_c


Nie no, link do profesjonalnego materiału :E

Ten post był edytowany przez Pentium D dnia: 13 Luty 2017 - 00:23


#7 Użytkownik jest niedostępny   Shymeq 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 127
  • Dołączył: So, 28 Gru 13

Napisany 13 Luty 2017 - 15:49

Mam tego mobasa, czego tam nie możesz ogarnąć ?

#8 Użytkownik jest niedostępny   asus_gamer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 13 Luty 2017 - 19:38

mogę Ci za tą flaszkę podesłać gotowe ustawienia biosu. Mam ten sam proc, mobo i pamiątki. 4.8 u mnie idzie na 1.228 (choć teraz mam 4.5 bo uważam że g..no daje te 300 MHz) więc uważam że u cb powinno być dobrze. No chyba że zacznie walić bsodami to ciut dodasz V i będzie git :).

P.S Co do automatycznego OC to daruj sobie ja napisał Ci Pentium D. Porównam to tak jakbyś robił czip tuning kupując box z allegro.

Ten post był edytowany przez asus_gamer dnia: 13 Luty 2017 - 19:41


#9 Użytkownik jest niedostępny   tomsonx1983 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 950
  • Dołączył: Wt, 12 Maj 15

Napisany 13 Luty 2017 - 20:08

Zobacz postasus_gamer, o 13 Luty 2017 - 18:38, napisał(a):

mogę Ci za tą flaszkę podesłać gotowe ustawienia biosu. Mam ten sam proc, mobo i pamiątki. 4.8 u mnie idzie na 1.228 (choć teraz mam 4.5 bo uważam że g..no daje te 300 MHz) więc uważam że u cb powinno być dobrze. No chyba że zacznie walić bsodami to ciut dodasz V i będzie git :).

P.S Co do automatycznego OC to daruj sobie ja napisał Ci Pentium D. Porównam to tak jakbyś robił czip tuning kupując box z allegro.

Kolejna profi porada :E
każdy cep jest inny i inaczej się kręci :E

Ten post był edytowany przez tomsonx1983 dnia: 13 Luty 2017 - 20:11


#10 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 13 Luty 2017 - 20:35

Asus ma taki fajny software jak AI suite. Tak wiem zatwardziały overclocker nie spojrzy na niego :E.
Ale wystarczy delikatnie ruszyć suwaczki i w domowych warunkach mamy oc jak się marzy. Czyli przedział 4.4-4.6Ghz zwykle do osiągnięcia dla amatora. Można sobie po podbijać pewne napięcia w biosie, ale w gruncie rzeczy bez skalpa na co dzień na tym procu raczej wszystko powyżej 4.7Ghz nie ma sensu ze względu na temperatury.

Myślę, że to powinno ci wystarczyć. Ewentualnie dodatkowe poradniki na youtube co ruszyć w biosie aby podbić o te 200-300Mhz więcej, ale jak mówię bez skalpa to bezsens bo procek się będzie gotował.

Dodaj obrazek

No i wszystko zależy od sztuki. Twój procek może wymagać i ~1.3v do 4.5-4.6Ghz. Podkręcać i testować stabilnych ustawień nie znajdziesz w 1h czy kilka godzin.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 13 Luty 2017 - 20:41


#11 Użytkownik jest niedostępny   SkubiDoo 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1058
  • Dołączył: Wed, 09 Kwi 08

Napisany 13 Luty 2017 - 23:13

Ok wygląda na to, że nie ma sensu większej zabawy dla tych 200 czy 300MHz ;)

#12 Użytkownik jest niedostępny   askier 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 15

Napisany 13 Luty 2017 - 23:16

Zobacz postSkubiDoo, o 13 Luty 2017 - 00:05, napisał(a):

Nie interesuje mnie automatyczne OC bo to się do niczego nie nadaje.


no to jak już sobie podkręcisz po swojemu to może porównamy wyniki z moimi z automatu do niczego się nie nadającymi?

#13 Użytkownik jest niedostępny   szyszek2121 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Nd, 25 Gru 16

Napisany 13 Luty 2017 - 23:28

Zobacz postaskier, o 12 Luty 2017 - 23:36, napisał(a):

w biosie jest opcja automatycznego OC, ustawiasz tylko rodzaj chłodzenia i do czego ma służyć komputer, 2 czy 3 kliki i voila...

a tu masz coś takiego:
https://www.youtube....h?v=kW00ixP-H_c

Aż śmiechłem jak zobaczyłem to wideo :D

Sorki za offtop ale musiałem...

#14 Użytkownik jest niedostępny   asus_gamer 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 14 Luty 2017 - 07:13

Zobacz posttomsonx1983, o 13 Luty 2017 - 20:08, napisał(a):

Kolejna profi porada :E
każdy cep jest inny i inaczej się kręci :E


Po co się dusisz? Jak się na tym gość nie zna to jak sobie wgra bios ode mnie to zawsze może się V pobawić. Będzie szukał możliwie najniższego V żeby bsodami nie waliło(resztę ma ustawione) więc nie udawaj takiego pr0 jeżeli nie czaisz o co mi chodzi.

#15 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10263
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Luty 2017 - 07:15

Zobacz postlukadd, o 13 Luty 2017 - 20:35, napisał(a):

Asus ma taki fajny software jak AI suite. Tak wiem zatwardziały overclocker nie spojrzy na niego :E.


Fajny jest dopóki nie ogarniesz się jaki syf robi w systemie, nawet pod odinstalowaniu zostaje tona usług działających w tle.

Zresztą nie wiem co ten program ma takiego fajnego, zdublowane opcje które można znaleźć w biosie :hmm:

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 14 Luty 2017 - 07:16


#16 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 14 Luty 2017 - 08:43

Fajny bo amator OC może za pomocą kilku suwaczków zrobić sobie oc bez grzebania w biosie. Ja tam używam AI Suite do kontroli wentylatorów i nie narzekam.

#17 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10263
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 14 Luty 2017 - 09:08

Przejrzyj procesy i usługi, tona śmieci zasuwa z tym programem, co do wentyli to dokładnie to samo ustawisz w biosie :E

#18 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4683
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 14 Luty 2017 - 09:23

Tak, ale jak się bawię, nie raz potrzebuje dostępu na bieżąco do profili wentylatorów i tu mi pasuje to oprogramowanie.

A przecież nikt nikomu nie każe mieć 24h uruchomionego AI SUite. Wystarczy ustawić swoje i wyłączyć go. Zresztą u mnie włączony gog galaxy robi większą siekę w procesach niż AI Suite i też go włączam tylko jak używam.

Po wyłączeniu programu te procesy nie wykorzystują procesora, a że zajmują kilka mega pamięci. Mi to nie przeszkadza.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 14 Luty 2017 - 09:31


#19 Użytkownik jest niedostępny   askier 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 15

Napisany 14 Luty 2017 - 09:46

Zobacz postszyszek2121, o 13 Luty 2017 - 23:28, napisał(a):

Aż śmiechłem jak zobaczyłem to wideo :D

Sorki za offtop ale musiałem...


a co Cię tak rozbawiło?

#20 Użytkownik jest niedostępny   tasak 

  • S.T.A.L.K.E.R
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1323
  • Dołączył: Wed, 23 Wrz 09

Napisany 14 Luty 2017 - 19:28

Ja jak podkręcałem u siebie to nie ruszałem nic oprócz mnożnika i napięcia proca i tyle. Uzyskałem 4.7GHz przy 1.24V. Oczywiście mam offset i w idle takty lecą na 800Mhz lub trochę więcej w zależności od użycia CPU. Pewnie jak bym dłubał więcej poustawiał odpowiednie napięcia dla wszystkich rzeczy dał większe napięcie na cepa to te 4.8 a może przy ogromnym szczęściu 4.9 by się osiągnęło tylko ogromnej róznicy nie będzie między 4.9GHz a 4.7 tak jak np, między 4.5GHz a 4.7GHz.

Rdzę ustawić mnożnik na powiedzmy te x42 dać napięcie z 1.2V i podnosić mnożnik o jeden w górę a jak przestanie być stabilnie to zwiększyć napięcie na 1.21V lub 1.22V i dojść do takiego momentu w którym dowalanie napięcia nie daje już nic (osobiście nie pchał bym się już powyżej 1.3V dla i7 4790k)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych