Forum PCLab.pl: Heden 480W - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Heden 480W jak zwiększyć moc samą nalepką...

#1 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18657
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 12 Luty 2017 - 21:16

Heden 480W

Nie mogłem przejść obok tego zasilacza obojętnie… Ci, którzy o nim słyszeli, albo mieli z nim styczność na pewno znają jego „legendę”.
Zasilacz ten zalicza się do grupy szeroko pojętych konstrukcji typu „no name”. Wg producenta, posiada on aż 480W mocy. Już samo okablowanie budzi jednak pewne wątpliwości…

Dodaj obrazek

- 20PIN – 35cm;
- 4PIN CPU – 35cm;
- 2xMOLEX + FDD – 55cm;
- 2xMOLEX – 45cm
Widać, że zasilacz jest mocno przestarzały (<ATX.2.0). Przewody, jak w poprzednio opisywanym iBox-ie, bardzo cieniutkie - 20AWG.
Teraz zerknijmy na tabliczkę znamionową…

Dodaj obrazek

Po wczytaniu się w parametry, widać, że 480W to moc szczytowa. Bardzo często stosowany zabieg w tej „klasie” jednostek… ale widać również, ile tak naprawdę ten zasilacz ma realnej mocy… Obecność linii -5V jest kolejnym dowodem na wiek tej konstrukcji. Oprócz tych informacji, można również znaleźć wzmiankę o PFC. Sprawdźmy zatem, co jest w środku…

Dodaj obrazek

Gdzie jest cewka od korekcji współczynnika mocy? Najprawdopodobniej została w fabryce Solytech-a (rzeczywistego producenta OEM). Mamy za to więcej, niż pełny filtr EMI (2x kondensatory X, 3x Y, dwie cewki oraz warystor).

Dodaj obrazek

Zastosowano również mostek prostowniczy (4A). Kondensatory połączone szeregowo to dzieło firmy Yang-Chun (podobne zastosowano w iBoxie – praktycznie ten sam OEM).

Dodaj obrazek

Na stronie wtórnej grupowa regulacja i więcej wyrobów ww. producenta. Mamy jednak filtry pi na poszczególnych liniach. Warto jeszcze zerknąć na ich prostowniki … 12V – 10A (zgadza się z nalepką!), 5V – 16A, 3.3V – 10A. W dwóch ostatnich przypadkach Solytech nagiął rzeczywistość.

Dodaj obrazek

Linia 5V STBY i kondensatory Yang-Chun i Canicon…

Dodaj obrazek

Jak widać na pow. zdjęciach, spora część elektrolitów jest, niestety, popuchnięta. Postanowiłem więc najpierw sprawdzić napięcia multimetrem.

Na początek tryb czuwania, kabel zasilający wpięty (sondy miernika również), zasilacz włączony głównym „pstryczkiem” i… zamiast 5V (max. 5.25V) jest prawie 11, po czym powoli spada do 7.2V! Gdyby była w tym momencie podłączona płyta główna, to chyba nie muszę pisać, jakie byłby tego skutki.

W związku z tą sytuacją za obciążenie posłużyły stare hdd i pudełko żarówek samochodowych. Przed tym sprawdziłem zabezpieczenie przeciwzwarciowe – zadziałało.

Po uruchomieniu całości i dodaniu żarówek udało się uzyskać blisko 80W ze ściany.

Pomiar napięć wyglądał następująco:
3.3V – 3.51V
5V – 5.23V
12V – 11.3V
Więc, jak widać norma ATX przekroczona w dwóch przypadkach, a na 5V niewiele do tego brakuje.

Po dołożeniu na linii 12V kilku kolejnych żarówek zasilacz "puknął" i test zakończył się niepowodzeniem. Podobnie jak w iBoxie, linia 12V nie wytrzymała nadmiernego obciążenia - konsekwencja braku zabezpieczenia ocp.

Zasilacz sprawdziłem z czystej ciekawości, bo i tak kwalifikował się do wyrzucenia...

#2 Użytkownik jest niedostępny   fajny Rafałek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7197
  • Dołączył: Cz, 03 Wrz 09

Napisany 13 Luty 2017 - 08:58

A i tak nie jest to najgorszy zasilacz wszechczasów, jeśli o jakość wykonania idzie. Strach pomyśleć, jaka tragedia jest w gorszych...

#3 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18657
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 13 Luty 2017 - 10:13

jasne, że są gorsze - nawet można je kupić nowe - KLIK ;)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Romuald21 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 13 Luty 2017 - 20:21

@UP: Nie czytałeś opinii ? Jak na swoją cenę i do komputera pod internet - wystarczający. Trochę głośny wentylator .

Więc Twoja teoria jest obalona :E



Aż stęskniłem się za czasami ,gdzie każdy komp praktycznie zasilał CODEGEN.



BTW , produkują jeszcze codegeny ,czy upadłość?

#5 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18657
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 13 Luty 2017 - 20:47

to tylko potwierdza, że komentarze w sklepach można o kant, wiesz czego, potłuc... wystarczy do środka zerknąć

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

nawet późniejsze codegen-y miały więcej elementów na filtracji wejściowej - do tego ten zasilacz nie powinien być w ogóle dopuszczony do sprzedaży w europie - nie ma pfc

#6 Użytkownik jest niedostępny   Romuald21 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 13 Luty 2017 - 20:50

A jak się mają współczesne codegeny? Gdzieś w necie widziałem wersję 825W :E

#7 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18657
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 13 Luty 2017 - 20:55

codegenów w sklepach już nie ma, ale jak widać coś podobnej "klasy" da się kupić, jako nowe

ps. co tam 825, był nawet...

Dodaj obrazek

#8 Użytkownik jest niedostępny   Romuald21 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 180
  • Dołączył: Pn, 01 Sie 16

Napisany 13 Luty 2017 - 21:21

To musi być maszyna , 3x fermi mu nie straszne :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   fajny Rafałek 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7197
  • Dołączył: Cz, 03 Wrz 09

Napisany 14 Luty 2017 - 14:37

@4xup ten jest jeszcze gorszy:

http://www.jonnyguru...Story5&reid=324

#10 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18657
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 14 Luty 2017 - 14:59

mi raczej chodziło o takie, które można kupić w sklepie (u nas)... jeśli chodzi o różne wynalazki, to ten moim zdaniem jest debeściak...

Dodaj obrazek
Dodaj obrazek
Dodaj obrazek

można go jeszcze kupić - KLIK :E

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych