Forum PCLab.pl: RX 460 896SP --> 1024SP - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RX 460 896SP --> 1024SP Rzut oka

#1 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9034
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 13 Luty 2017 - 19:10

Wpadł mi w łapki pasywny RX460 4GB od XFXa. Niżej krótkie sprawozdanie; jak karta zachowuje się out-of-box, odblokowanie rdzenia, stabilizacja taktowań, OC.

Dodaj obrazek

1. Prosto z pudełka:

Dodaj obrazek

Testowany egzemplarz cechuje ASIC quality 61.9%, a realne taktowanie rdzenia waha się między 1070 - 1100MHz. Napięcie zasilające rdzeń, to 1118mv. Wydajność w teście TimeSpy: 1607 Graphics Score. To jest nasz bazowy wynik.

2. Odblokowanie rdzenia:
Układ Baffin zbudowany jest z 896 jednostek cieniujących, 56 teksturujących i 16 rasteryzujących. Pojawiły się jednak pogłoski, iż Polaris 11 nie jest pełnym rdzeniem i faktycznie - da się go odblokować. Cała operacja polega na wgraniu "poprawionego" biosu. Odpowiedni firmware, narzędzia, instrukcję znajdziecie m.in. Tutaj. Proces aktualizacji jest zautomatyzowany, całość sprowadza się do dwóch-trzech kliknięć. Jedynym minus jest problem z podpisem cyfrowym biosu - sterowniki choć się instalują, karta z nich nie korzysta i jedziemy w trybie VGA. By "obejść" sprawdzanie sygnatury biosu, potrzebujemy drobnego narzędzia: link do wątku na Reddit.

Dodaj obrazek

Operacja udana, system wstał, mamy dodatkowe 128sp & 8TMU. Test TimeSpy zaliczony. Wzrost wydajności? Trochę ponad 6% Link KLIK. Niezły start.

3. Stabilizacja taktowań.
Rdzeń po odblokowaniu taktuje jeszcze niższymi zegarami, choć jest to różnica sięgająca ~20MHz. Wynika to pewnie z tego, iż GPU Power (odczytany w MSI Afterburner) wrósł ze 52.5W na 60W i mechanizmy odpowiadające zarządzanie energią od razu reagują, by mieścić się w założonych limitach.
By ustabilizować rdzeń na 1220MHz obniżyłem napięcie do 1000mv oraz odkręciłem kurek z limitem mocy. Rezultat? W TimeSpy dodatkowe 7.7% wydajności. A względem ustawień wyniku bazowego? Jesteśmy już 14.5% do przodu.

4. Podkręcanie.
I tu napotykam problem. Karta nie posiada dodatkowego zasilania i całość energii ciągnie ze slotu PCI-E, a oznacza to, iż jesteśmy ograniczeni do 75W. Zaczynamy.

Ustawienia XFX:
Rdzeń 1220 (~1090MHz) @ 1118mv
Pamięć 1750 (7GHz) @ 850mv

Moje próby:
Rdzeń 1275 (~1265) @ 1100mv
Pamięć 2000 (8GHz) @ 1000mv
Power Limit +50%

GPU Power dobija do 75W i wtedy rdzeń zaczyna gubić MHz.

Dodaj obrazek

Obniżanie napięcia w celu ugrania kilku Watów nic nie dały - karta staje się nie stabilna, a sterownik wywala się na plecy w losowych momentach i tak krótkiego testu TimeSpy. Nigdy nie byłem wyznawcą współczynnika ASIC, ale widocznie jakość na poziomie 60% odciska teraz swoje piętno.
A wzrost wydajność? Względem bazowego wyniku, otrzymujemy dodatkowe 23.3% wyniku dla Graphics Score.

5. Podsumowanie.
Poprawiliśmy fabrykę o ponad 23%. Choć to tylko benchmark - na mnie ów zabieg zrobił pozytywne wrażenie.
Miał być rzut oka, no i jest. Dlatego gier nie ma i nie będzie. Badania temperatur raczej też nie, gdyż docelowo na kartę trafi Sigma pro 120mm @ 5V, tak dla świętego spokoju.

edit: Przeprowadziłem więcej testów i po odblokowaniu rdzenia + OC karcie ewidentnie brakuje energii. Szukajcie wersji z wtyczkami 6pin!

edit2:
6. Temperatury pracy
Na radiator trafił chamsko przymocowany SPC Sigma pro 120mm. Wentylator podpięty na 5V jest niesłyszalny, pozwolił karcie nieznacznie przekroczyć 50*C na rdzeniu podczas 20 zapętleń testu TimeSpy.

Dodaj obrazek

1220MHz @ 1025mv
Pamięć stock.
GPU power draw na takich ustawieniach przeważnie oscylował o okolicach 60W.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 14 Luty 2017 - 16:26


#2 Użytkownik jest niedostępny   ertb 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 348
  • Dołączył: Nd, 26 Paź 14

Napisany 14 Luty 2017 - 01:05

Zobacz postsmilehunter, o 13 Luty 2017 - 19:10, napisał(a):

edit: Przeprowadziłem więcej testów i po odblokowaniu rdzenia + OC karcie ewidentnie brakuje energii. Szukajcie wersji z wtyczkami 6pin!

Zastanawia mnie dlaczego dla RX 470 (32 CU i 32 ROP, 256-bit szyna) pamięci 1650 MHz są ok a dla RX 460 (14 CU i 16 ROP - czyli ponad 2x mniej, 128-bit szyna) potrzebne są szybsze, 1750 MHz pamięci. IMO mogliby dla RX 460-stek bez 6 pin wrzucać 1650 MHz -> spadłby trochę pobór względem 1750-tek -> rdzeń mógłby wyżej boostować. Wydajność byłaby podoba, ale karta minimalnie tańsza.

#3 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9034
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 14 Luty 2017 - 16:39

460 i tak cierpi z powodu niskiej przepustowości. Nie pomaga tu szyna 128bit. Ów braki są w minimalnym stopniu rekompensowane przez wyżej taktowaną pamięć. Zauważ, że mimo taktowania na poziomie 8000MHz (oc), przepustowość to zaledwie 128GB/s - i tak sporo mniej, niż RX470.
Ale zagadnienie zbadałem i pamięć 2000MHz @ 900mv (-100mv), oprócz generowania lekkich artefaktów, nie wpłynęła pozytywnie na taktowanie rdzenia. Power draw ciągle jest w okolicach 75W i taktowanie lekko pływa (1250-1275). Pytanie, czy jest o co walczyć. To zaledwie 5% wyższe taktowanie od bazowego. I jak to zwykle w przypadku RXów bywa - lepiej po prostu opanować zegar fabryczny i pocieszyć się uv.

Wrzuciłem też na kartę wentylator 120mm @ 5V (do tej pory wtłaczał powietrze w piwnicę, "chłodził" przewodu PSU). Spadek temperatur ~15*C. Nigdy też nie osiągnąłem aż 99.9% w teście stabilności TimeSpy :cool:

Dawno nie byłem tak usatysfakcjonowany z karty graficznej :lol2:

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 14 Luty 2017 - 16:50


#4 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4186
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 14 Luty 2017 - 17:14

Nie rozumiem, dlaczego AMD zrobiło jak zrobiło. Dać tej karcie 100W TDP, od razu 1024 SP, taktowanie jak najwyższe i mając ~25% więcej wydajności, niż w testach na ustawieniach standardowych - zupełnie inna opłacalność, niż w tej chwili. Mogli rozdzielić 460 "Green" 2 GB 75 W mająca zablokowane te dodatkowe SP i do tego bez wtyczki, a wersja 4-gigowa jako "normalna".

#5 Użytkownik jest niedostępny   mikilys 

  • Właściciel Subaru Forestera 2.0l z 1999r.
  • Ikona
  • Grupa: Moderatorzy lokalni
  • Postów: 15959
  • Dołączył: So, 04 Cze 05

Napisany 15 Luty 2017 - 08:04

Problemem karty od początku było, że jest to zablokowany rdzeń.

Drugi problem leży w wersjach bez wtyczki. 75W jak widać to nie wystarczający limit... Już od dawna powtarzałem, że RX 460 powinien mieć 1024SP i mieć wtyczkę, choćby nawet FDD 8:E ale mieć :exclam:.
A RX 450 powinien pojawić się w wersji bez z pociętym rdzeniem (nawet bardziej niże teraz jest, bo do 768SP) z pamięciami GDDR3.

Z resztą RX470 to też nieudana karta, bo strzela w łeb RX480 (za małe cięcia), która znowu z niewiadomego powodu dostała limit 150W przez 6-pinową, a nie 8-mio wtyczkę :E

Logika kiepska, karta ciekawa na prawdę - mi najbardziej leży wersja z 1-slotowym chłodzeniem od XFX do mITX bazujacym na 65W A10-7800/X4 854 i wszystko leci na 180W zasilaczu ITXowskim z SSDekiem w malutkiej budzie :hallucine:

#6 Użytkownik jest dostępny   Gr3gory 

  • old school
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1258
  • Dołączył: Pt, 04 Lut 11

Napisany 15 Luty 2017 - 12:01

Fajna karta jak ktoś ma ochotę pobawić się suwakami i poprawić trochę fabrykę.
Byłem ostatnio w komputronie, patrzę jest 460 4GB od GB w cenie 560zł (na stronie mają 599), może w week będę miał czas, to dogłębniej wezmę się za testowanie. Póki co na szybko puściłem rdzeń na 990mv i śmiga.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4186
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 15 Luty 2017 - 16:17

Różnica między 470 a 480 jest malutka, to fakt. I obie karty bardzo potrzebują odkręcenia power limitu. Ale i różnica cenowa jest niewielka. Widać to co mówisz - generalnie 460ka powinna być pozycjonowana wyżej, ale jest do tego zbyt wolna.

#8 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9034
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 19 Luty 2017 - 20:04

Oj braknie tej energii, a limit jest bezlitosny.
Niżej RoTR w 1080p i średnim presecie/profilu. Klatki odblokowane (38-60, przeważnie ~50). Lock 30fps pozwala ustawić coś pomiędzy wysokimi, a bardzo wysokimi, ale w tym przypadku gra staje się męcząca.

Dodaj obrazek

1250MHz @ 1075mv
8000MHz @ 1000mv

Gra grzeje o wiele mocniej, niż zapętlony benchmark, co widać po prawie 20stopniowym wzroście temperatur. (lecz mamy tu wyższy zegar, przy wyższym V, temperatura w pokoju też wyżej) Myślę, że full pasyw uderzył by w limity temperatur i pojawiłby się dodatkowy throttling.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 19 Luty 2017 - 20:17


#9 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3993
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 10 Marzec 2017 - 12:16

mam pytanko:

obejście sygnatury BIOS działa dla driverów nowszych niż Win10-64Bit-Radeon-Software-Crimson-ReLive-16.12.1?

#10 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9034
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 10 Marzec 2017 - 15:35

Sprawdzałem 17.1.2 & 17.2.1 - bez problemów.

#11 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3993
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 10 Marzec 2017 - 15:49

to piknie. rx460 juz jest do kupienia za 430pln :) po oc i unlock powinien mieć wydajność około gtx1050 ale to już przetestuję jak przyjdzie paka.

#12 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9034
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 10 Marzec 2017 - 16:19

Czekam na spostrzeżenia.
Wszystko cacy, gdyby tylko ten driver się przestał wywalać przy starcie systemu. Wkurza te wklepywanie ustawień do wattmana za każdym razem.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Piotrek2001 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 562
  • Dołączył: So, 23 Mar 13

Napisany 10 Marzec 2017 - 16:26

W WattTool można zapisywać profile ;)

#14 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3993
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 10 Marzec 2017 - 18:37

Zobacz postsmilehunter, o 10 Marzec 2017 - 16:19, napisał(a):

Czekam na spostrzeżenia.
Wszystko cacy, gdyby tylko ten driver się przestał wywalać przy starcie systemu. Wkurza te wklepywanie ustawień do wattmana za każdym razem.


w msi afterburner nie można zmienić napięć?

#15 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9034
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 10 Marzec 2017 - 19:47

Można.

Dodaj obrazek

Ale co ten suwak da? Zmienia napięcie dla wszystkich stanów? Ostatniego?
Sprawdzę tego wattTola, ale chyba po raz kolejny się poddam i wrócę do nV. Poprzednio przegrałem z referentem rx480 z tego samego powodu :) System zaśmiecony/czysty, ddu, nakładki - nic. Wywaliłem MSI AF, RTSS, GPU-z wyłączyłem. Dalej to samo. Nie wiem, czy to jaka niekompatybilność, soft/bios/cfg, ale po prostu u mnie stery amd się wywalają na plecy przy starcie OS i nic na to poradzić nie mogę.

Ten post był edytowany przez smilehunter dnia: 10 Marzec 2017 - 19:47


#16 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3993
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 10 Marzec 2017 - 21:37

Zobacz postsmilehunter, o 10 Marzec 2017 - 19:47, napisał(a):

Można.

Dodaj obrazek

Ale co ten suwak da? Zmienia napięcie dla wszystkich stanów? Ostatniego?


możesz ustawić dedykowane dla 2 profili automatycznych: 2D i 3D. najważniejsze jest napięcie w 3D. reszta może być zgodna z tablicą w bios. po co w tym grzebać?

#17 Użytkownik jest niedostępny   smilehunter 

  • AMD, ufam tobie!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9034
  • Dołączył: So, 30 Maj 09

Napisany 11 Marzec 2017 - 08:04

Tablicą bios? Miałeś RXa i kontakt z wattmanem?
Jeśli w msi af obniżę vcore 1118mv -> 1050mv (czyli dam -68mv), to efekt jest taki, że ekran robi się biały i zwis mam, nawet na pulpicie. Dlatego się zastanawiam, co ten program obniża.

Dodaj obrazek

W wattmanie (czy teraz WattToolu wklepałem) dam 1050mv dla stanu7, ale i obniżę odpowiednio stan 5 & 6 - wszystko gra.

#18 Użytkownik jest niedostępny   kamil3k 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 384
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 11 Marzec 2017 - 08:09

Pewnie odblokowaną kartę będą sprzedawać jako rx 560 :).

#19 Użytkownik jest niedostępny   ghs 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3993
  • Dołączył: Wt, 03 Cze 08

Napisany 11 Marzec 2017 - 09:09

Zobacz postsmilehunter, o 11 Marzec 2017 - 08:04, napisał(a):

Tablicą bios? Miałeś RXa i kontakt z wattmanem?


jeszcze nie miałem. właśnie po to kupiłem RX aby się zapoznać. widzę że będzie sporo zabawy.

#20 Użytkownik jest dostępny   Gr3gory 

  • old school
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1258
  • Dołączył: Pt, 04 Lut 11

Napisany 11 Marzec 2017 - 10:46

Tak na dobrą sprawę, to zabawy jest na 5min :P

Ten post był edytowany przez Gr3gory dnia: 11 Marzec 2017 - 10:50


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych