Forum PCLab.pl: Switche - porty ekranowane? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Switche - porty ekranowane?

#1 Użytkownik jest niedostępny   muuumin 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 07 Gru 16

Napisany 02 Marzec 2017 - 06:33

Witam, będę kładł podtynkowo przewody F/UTP (obok elektrycznych), gniazda ekranowane, ale nie wszystko będzie podłączone bezpośrednio do gniazd. Dlatego, nie zawsze jestem w stanie zapewnić ekran na PE. Ponieważ to mała sieć, nie planuję skrzynki czy patchcordów i będę kablę wpinał bezpośrednio do switch. Czy są jakieś wymogi dla producentów switchy, aby porty w nich były ekranowane? Czyli, czy ten ekran w przypadku braku patchcordów z ekranem mi pomoże, czy zaszkodzi?

#2 Użytkownik jest niedostępny   facenty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 16

Napisany 02 Marzec 2017 - 14:56

Zobacz postmuuumin, o 02 Marzec 2017 - 06:33, napisał(a):

Witam, będę kładł podtynkowo przewody F/UTP (obok elektrycznych), gniazda ekranowane, ale nie wszystko będzie podłączone bezpośrednio do gniazd. Dlatego, nie zawsze jestem w stanie zapewnić ekran na PE. Ponieważ to mała sieć, nie planuję skrzynki czy patchcordów i będę kablę wpinał bezpośrednio do switch. Czy są jakieś wymogi dla producentów switchy, aby porty w nich były ekranowane? Czyli, czy ten ekran w przypadku braku patchcordów z ekranem mi pomoże, czy zaszkodzi?

Rozróżnijmy pojęcia:
Patchcord - przewód sieciowy (skrętka) obustronnie zakończony wtykiem RJ45
Patchpanel - listwa krosownicza zawierająca większą liczbę gniazd RJ45 (lub innych, np. światłowodowych, ale uprośćmy definicję)

W poprawnie wykonanej instalacji KAŻDY odcinek przewodu ekranowanego jest OBUSTRONNIE uziemiony.

Przykład 1:
Łączysz komputer do gniazdka przewodem UTP (nieekranowanym), od gniazdka do patchpanelu biegnie przewód FTP (ekranowany), od patchpanelu do switcha znów UTP:
- Zarówno gniazdo, jak i patchpanel muszą być przystosowane do przewodów FTP i sam przewód odpowiednio zarobiony (ekran uziemiony do gniazda)
- Gniazdo i patchpanel MUSZĄ być uziemione

Przykład 2:
Sytuacja jak wyżej, lecz stosujesz wszędzie przewody FTP:
- Gniazdo i patchpanel muszą być przystosowane do FTP
- Komputer powinien mieć gniazdo FTP (znakomita większość ma) i powinien być uziemionyn (podłączony go gniazda 230V z bolcem w poprawnie wykonanej 3/5 przewodowej instalacji elektrycznej)
- Switch powinien mieć gniazda ekranowane (switche przemysłowe i RACK zazwyczaj mają, switche typu desktop zazwyczaj nie mają. Poznasz po wnętrzu gniazda RJ45 - jeśli jest plastikowe, gniazdo nie ma ekranowania)
- Switch powinien być uziemiony (Poznać łatwo - jeśli podłączasz go do gniazda 230V poprzez zasilacz z dwubolcowym wtykiem, a sam switch nie ma w obudowie bolca służącego do przykręcenia przewodu uziemiającego, to uziemienia nie ma - zazwyczaj switche ekranowane mają metalowe obudowy)
- Z uwagi na to, że ekran wszystkich przewodów FTP jest ze sobą połączony w gniazdku i patchpanelu, można uznać go za ciągły, a ponieważ po obu końcach jest uziemiony (w komputerze i switchu), nie ma obowiązku uziemiania go w gnieździe i patchpanelu. ALE! Tylko ignorant nie uziemia patchpanela (wymaga to małych nakładów pracy). Z kolei gniazdo warto jest uziemić z tego względu, że im więcej punktów uziemienia, tym lepiej, a w dodatku za jakiś czas patchcord przy komputerze może ulec uszkodzeniu i ktoś niewtajemniczony podmieni go na nieekranowany (lub choćby zarobi na nim nowy wtyk nieekranowany) i przez to cały ekran straci ciągłość.

Dodatkowo każde urządzenie sieciowe musi być uziemione (to już niezależnie od tego, czy stosujesz przewody ekranowane, czy też nie).

UWAGA na koniec. Źle uziemiony przewód FTP powoduje DUUUŻO więcej zakłóceń, niż przewód UTP. Warto zatem podejść do kwestii ekranowania poważnie i zrobić to solidnie, albo kupić przewody UTP.
Swoją drogą - stosowanie przewodów ekranowanych jest uzasadnione w bardzo niewielu przypadkach i żaden z nich nie występuje w domu, lub w biurze. Dopiero w strefach przemysłowych (obecność przewodów elektrycznych zasilających wysoce prądożerne urządzenia) i specjalnych (np. pracownia RTG, lub TK w szpitalu, choć tu łatwiej i pewniej jest zastosować instalację światłowodową) przewody FTP znajdują swój sens.

Ten post był edytowany przez facenty dnia: 02 Marzec 2017 - 14:59


#3 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9206
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 02 Marzec 2017 - 23:57

Pierwszy raz ktos na forum rzeczowo opisal o co chodzi z kablami FTP.

Jak wyzej przy czym trzeba patchpanel uziemic bo zawsze ktos niewtajemniczony podlaczy zwykly przewod

#4 Użytkownik jest niedostępny   facenty 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Pt, 24 Cze 16

Napisany 07 Marzec 2017 - 08:24

Zobacz postSzczota, o 02 Marzec 2017 - 23:57, napisał(a):

Pierwszy raz ktos na forum rzeczowo opisal o co chodzi z kablami FTP.

Bo tu nikt o to nie pyta. Na tym forum padają tylko pytania o to, jaki ruter do światłowodu wybrać, jak zmniejszyć ping w grach i jak sprawić, żeby mieć wifi w całym domu. Za dużo dzieci, za mało pasjonatów.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9206
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 07 Marzec 2017 - 17:51

Bywaly pytania i jeszcze nawet sie wypowiadali ze kabel FTP jest lepszy nawet jak nie jest uziemiony :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   Kriss74 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1
  • Dołączył: Pt, 23 Sie 19

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:14

Witam, położyłem w domu drewnianym zbudowanym w technologii szkieletowej przewody FTP. Nie znam się na tym, tylko usłyszałem, że lepiej mieć FTP gdy przewody biegną obok elektrycznych. Więc kupiłem przewód FTP a elektryk położył. Niestety nie doczytałem, że w przypadku FTP trzeba go uziemić ponieważ będą zakłócenia. Mam teraz problem ponieważ nie wiem jak z tego wybrnąć.
Gniazda komputerowe nie są ekranowane.
Dom nie ma uziemienia a wszytkie przewody są wprowadzone na poddasze.
Chciałem podłączyć przewody bezpośrednio do routera ale teraz wychodzi na to że to nie jest dobry pomysł.

W jaki sposób mogę to teraz ogarnąć, jak wykonać uziemienie?

#7 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 603
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 23 Sierpień 2019 - 12:34

Polecam prezentację na temat efektu anteny i nieuziemionych kabli FTP
http://www.penningto...ded_Cabling.pdf
Od slajdu ~22.

Generalnie kabel FTP daje lepsze parametry niż UTP, nawet gdy nie jest uziemiony, ale przy gigabitowym ethernecie nie zauważysz różnicy(specyfika sygnałowania ethernet, która jest różnicowa). Powinno się to jednak wykonać, ponieważ w przeciwieństwie do żył wewnątrz kabla, ekran nie ma nigdzie ujścia, co może mieć znaczenie podczas wyładowań atmosferycznych.

Jak dom nie ma uziemienia to masz większe problemy niż nieuziemione FTP w ścianach.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych