Forum PCLab.pl: Jakie dokupić nowe kości do starych ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jakie dokupić nowe kości do starych ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 18 Marzec 2017 - 15:03

Witam, posiadam Kingston HYPERX PREDATOR 2 X 4 GB DDR3-1866 khx 18c9t2k2/8x.
Chce dokupić dodatkowe 8 GB.

Które kosci dokupić zeby sie nie gryzły ze sobą ?
Pamięć HyperX Savage 2x4GB 1866MHz DDR3 CL9 (HX318C9SRK2/8)
https://www.morele.n...9srk2-8-661439/

albo
Pamięć HyperX Savage 2x4GB 1600MHz DDR3 CL9 (HX316C9SRK2/8)
https://www.morele.n...9srk2-8-661434/

Moja płyta to Giga GA Z77-D3H v1.1 ona chodzi podobno do 1.5v i DDr3 1600.

Dokupić 2x4 czy 8 ?

Dzięki za pomoc

#2 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4182
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 18 Marzec 2017 - 15:09

Z doświadczenia wiem, że na 4 kościach jest więcej problemów niż na 2. Jakbyś miał możliwość pogonienia swoich, to 2x8 by było najlepszym wyjściem. Jednak jak dokupisz 2x4 to nie ma wielkiego znaczenia jakie, jeśli chodzi o firmę. Na tej płycie pamięć pewnie pójdzie podkręcić do 2133 jak nie lepiej.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 18 Marzec 2017 - 16:20

Ze strony producenta płyty: Memory: 4 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 32 GB of system memory. Dual channel memory architecture. Support for DDR3 1600/1333/1066
Dziwna sprawa sie stała bo ustawiłem ram na 1866 i po kilku h miałem bluescreen. Kiedys robiłem reset ustawień biosu (rok temu) i zapomniałem przestawić pamiątek, chodził na 1333.
Nie wiem teraz czy kupic te 1600 czy 1800. Bawiłęm się ramem na 1333 i 1866 i nie widziałem róznic w fps.
Sklep zaproponował mi https://www.morele.n...9a-8gdc-631570/ bo podobno są takie same jak ja mam.
Aha moje pamięci mają na 1866 1.65v

Ten post był edytowany przez Bartek35 dnia: 18 Marzec 2017 - 16:21


#4 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 00:55

co tu mozna zmienic ??

http://wgrajo.pl/?v=ram1.jpg

http://wgrajo.pl/?v=ram2iki.jpg

http://wgrajo.pl/?v=ram4.jpg

Zobacz postPioy, o 18 Marzec 2017 - 15:09, napisał(a):

Z doświadczenia wiem, że na 4 kościach jest więcej problemów niż na 2. Jakbyś miał możliwość pogonienia swoich, to 2x8 by było najlepszym wyjściem. Jednak jak dokupisz 2x4 to nie ma wielkiego znaczenia jakie, jeśli chodzi o firmę. Na tej płycie pamięć pewnie pójdzie podkręcić do 2133 jak nie lepiej.

Ale podkręcając zwiększa mi sie v do 1.65 a te płyty podobno (tak wyczytałem ) mają do 1.5

#5 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10552
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 20 Marzec 2017 - 00:59

Istotne jest przede wszystkim aby takie moduły pamięci miały zbliżone parametry, w tym napięcia, opóźnienia, taktowania, najważniejsze jest aby zachować parzystość, jeżeli masz moduły jednostronne to musisz zdobyć jednostronne, jak dwustronne to tak samo, połączenie parzystych modułów z nieparzystymi daje praktycznie 99.99% szans na niemożliwość ustabilizowania, w przypadku 4 modułów bardziej obciążasz zintegrowany kontroler pamięci w procesorze, przez co do uzyskania stabilności może być wymagane odpowiednie dobranie napięcia VCCIO względem DRAM.

Skoro Twoje pamięci wyciągają 1866 MHz na 1.65v to na niższym napięciu mogą być niestabilne, spokojnie można trzymać napięcie 1.65v trzeba jak wcześniej wspominałem dobrać odpowiednio VCCIO i żadnego strachu nie ma.

Jeżeli nawet parametry typu opóźnienia nie będą się pokrywać to nie ma tragedii, jeżeli jedna para nie będzie wstanie dotrzymać kroku drugiej to ustawiasz opóźnienia zgodne dla słabszej pary i pamięci się dogadają.

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 20 Marzec 2017 - 01:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 01:33

Posiadam karte 1060 gigabyte xtreme gaming, mam 2 opcje:
- moge dołożyc 650zł i wymienić na gigabyte 1070 g1
- kupic nowe ddr3 2x8
co lepsze ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 01:46

Zobacz postDisconnecT, o 20 Marzec 2017 - 00:59, napisał(a):

Istotne jest przede wszystkim aby takie moduły pamięci miały zbliżone parametry, w tym napięcia, opóźnienia, taktowania, najważniejsze jest aby zachować parzystość, jeżeli masz moduły jednostronne to musisz zdobyć jednostronne, jak dwustronne to tak samo, połączenie parzystych modułów z nieparzystymi daje praktycznie 99.99% szans na niemożliwość ustabilizowania, w przypadku 4 modułów bardziej obciążasz zintegrowany kontroler pamięci w procesorze, przez co do uzyskania stabilności może być wymagane odpowiednie dobranie napięcia VCCIO względem DRAM.

Skoro Twoje pamięci wyciągają 1866 MHz na 1.65v to na niższym napięciu mogą być niestabilne, spokojnie można trzymać napięcie 1.65v trzeba jak wcześniej wspominałem dobrać odpowiednio VCCIO i żadnego strachu nie ma.

Jeżeli nawet parametry typu opóźnienia nie będą się pokrywać to nie ma tragedii, jeżeli jedna para nie będzie wstanie dotrzymać kroku drugiej to ustawiasz opóźnienia zgodne dla słabszej pary i pamięci się dogadają.



czyli te ? : https://www.morele.n...9srk2-8-661439/
Pamięć HyperX Savage 2x4GB 1866MHz DDR3 CL9 (HX318C9SRK2/8)
one mają w 1866 1.5v a moje 1.65v nie spalą się ??

Ten post był edytowany przez Bartek35 dnia: 20 Marzec 2017 - 01:47


#8 Użytkownik jest niedostępny   Ozzbi 

  • SiLLenTHiLL
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2398
  • Dołączył: Nd, 10 Cze 07

Napisany 20 Marzec 2017 - 10:27

nosz kurr.... jakie ceny , nic się nie stanie będą działać. U mnie 2 x4 są 1.65v a 2 x4 są 1.50v i nie ma żadnego problemu nawet do OC 2133 idą . Pamiętaj żeby miały te same cl ras a nic się nie będą gryzły.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 20:00

Zobacz postOzzbi, o 20 Marzec 2017 - 10:27, napisał(a):

nosz kurr.... jakie ceny , nic się nie stanie będą działać. U mnie 2 x4 są 1.65v a 2 x4 są 1.50v i nie ma żadnego problemu nawet do OC 2133 idą . Pamiętaj żeby miały te same cl ras a nic się nie będą gryzły.

I masz ustawione na 1.65?

#10 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 21:48

Czyli brać hyperx savage 1866 czy hyperx savage 1600 czy goodram linki powyzej ! Meska decyzja! A nie gadanie o dupie

#11 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 21 Marzec 2017 - 01:49

Wyczytałem na zagranicznych forach o konsekwencjach podkręcania mojego zestawu do 1.65v. Zostaje przy 1333mhz i 1.5v bo niestety na 1600 tez te ramy chodzą na 1.65v.
To teraz pytanie zostac na 4x4 1333mhz i jak tak to jakie kupic ramy ? Czy kupować nowe jakies 1866?
Mam Gigabyte 1060 xtreme gaming

#12 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10552
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Marzec 2017 - 04:10

Żeś się chłopie głupot naczytał, Z77 normalnie wspiera 1.65v pamięci tylko jak wspomnę już po raz któryś trzeba VCCIO podbić.
Na 1333 MHz w miejscach procesorowych będziesz miał spadki wydajności przez wolniutkie pamięci.

To całe sranie o 1.65v zaczęło się od Sandy Bridge i morał z tego taki że mój poprzedni 2600k @ 4.7 GHz 1.4v przez ponad 4 lata latał na pamięciach 1600 MHz CL8 1.65v a potem 2133 MHz CL9 1.65v + VCCIO 1.15v i procesor do dziś żyje, czeka na sprzedaż ;)

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 21 Marzec 2017 - 04:11


#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2796
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 21 Marzec 2017 - 09:39

Chyba dopiero z97 + Brodwell + RAM 1,65V były połączeniem zwiększonego ryzyka. Intel przy brodwellu się trochę rozmarzył i proponował/sugerował montaż pamięci 1,35-1,50V Z naciskiem na te niskonapięciowe 1,35.

Ram 1,65V i jakikolwiek starszy proc niż brodwell nie zrobią problemów nawet jak zostawisz wszystko na Auto. Obstawiam że co najmniej 90% kości 1,65V lecą bez żadnych ustawień na full auto i nic się nie się nie dzieje;)

Najlepiej to sprzedaj te co masz teraz i kup sobie jakieś 2x8 2133 niskie CL lub 2400mhz. Powinno wyjść taniej jak dokupowanie 2x4GB.

1333-1600mhz to straszna lipa:)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 21 Marzec 2017 - 09:40


#14 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10552
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 21 Marzec 2017 - 23:04

Zobacz postMinciu, o 21 Marzec 2017 - 09:39, napisał(a):

Chyba dopiero z97 + Brodwell + RAM 1,65V były połączeniem zwiększonego ryzyka. Intel przy brodwellu się trochę rozmarzył i proponował/sugerował montaż pamięci 1,35-1,50V Z naciskiem na te niskonapięciowe 1,35.


Nie ma żadnego ryzyka, w procesorach z zintegrowaną przetwornicą wejściowego napięcia nie masz VCCIO tylko VCCIN, który dzielisz na Vcore i VCCSA zatem nie ma ograniczeń i można cisnąć tyle ile kości wytrzymają.

Sranie z 1.65v po Sandy Bridge reaktywowano przy Skylake gdy powstały płyty z normalnym DDR3 a nie DDR3L, intel straszył straszył, a tym czasem sam składałem parę zestawów z 6700k które lecą z 2400 MHz CL10 DDR3 1.65v i działają już prawie 2 lata wystarczy umieć dobrać VCCIO i VCCSA do DRAM Voltage, tak samo nikt nie słyszał o jakiś masowych awariach, tak więc ;)

Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 21 Marzec 2017 - 23:05


#15 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2796
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Marzec 2017 - 08:36

A to w takim razie pewnie nawet brodwella nic nie ruszy:)

A Ivy, Sandy i Haswelle to już bank nie ruszy 1.65V na Ramie :D

Na pewno kupując dzisiaj DDR3 nie warto schodzić poniżej 2000mhz. Różnic w cenie wielkich nie ma, a w wydajności 1333 vs 2400mhz to istna przepaść:D

Tutaj masz zestaw kostek ramu, który idalnie bę będzie współpracował z Twoimi pamięciami i procem, możesz upewnić się jeszcze na stronie producenta co z płytą:)

https://www.morele.n...g11-dmv-592344/
https://www.morele.n...d-16gsr-722948/

Bo pisałeś, że musza być nowe:)

Już mówię jak osadzić pamięc:
- dwie kości po 8GB wsadzasz do gniazda 1 i 3 lub 2 i 4
- dwie kości 4GB wsadzasz na allegro

Efekt: za około 300zl masz nowe 16GB Ramu 2400mhz, po odliczeniu odzyskanej kasy ze sprzedaży starych kostek:D

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 22 Marzec 2017 - 08:37


#16 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10552
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2017 - 09:31

Zobacz postMinciu, o 22 Marzec 2017 - 08:36, napisał(a):

A to w takim razie pewnie nawet brodwella nic nie ruszy:)

A Ivy, Sandy i Haswelle to już bank nie ruszy 1.65V na Ramie :D



Haswell i Broadwell na luzie będą chodzić, w przypadku Ivy i Sandy, Skylake i Kaby Lake trzeba dobrać VCCIO bo jak doprowadzi się do zbyt dużych różnic między DRAM a VCCIO to można faktycznie uwalić IMC w procesorze.

Zobacz postMinciu, o 22 Marzec 2017 - 08:36, napisał(a):

Na pewno kupując dzisiaj DDR3 nie warto schodzić poniżej 2000mhz. Różnic w cenie wielkich nie ma, a w wydajności 1333 vs 2400mhz to istna przepaść:D

Też bym sugerował DDR3 2133 MHz CL9 / 2400 MHz CL10 różnice w miejscach procesorowych są dość mocne i szkoda dławić CPU na marnych pamięciach.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2796
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 22 Marzec 2017 - 09:38

Jeszcze tak z ciekawości VCCIO nie podbija się samo (na AUTO) w przypadku podnoszenia Vcore i Vram?

#18 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 22 Marzec 2017 - 09:49

hym a to :

https://www.youtube....YT27nJcc&t=431s

https://www.youtube....h?v=dWgzA2C61z4

niema zadnych róznic w fps między 1333 a 2400

cytat: Korzyści z wyższej częstotliwości pamięci, np: pomiędzy 1333MHz a 1866MHz, możesz uzyskać gdy korzystasz z układu graficznego zintegrowanego z procesorem – zwłaszcza w przypadku zintegrowanych układów Radeon (AMD APU). - ja mam 1060 xtreme.

mało tego testowałem moje ramy na 1333 i 1866 i niema zadnych róznic w fps, robiłem to w kilku grach.

Ten post był edytowany przez Bartek35 dnia: 22 Marzec 2017 - 09:57


#19 Użytkownik jest niedostępny   DisconnecT 

  • Advanced Member 凸( ͡° ͜ʖ ͡°)凸
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10552
  • Dołączył: Nd, 05 Lut 12

Napisany 22 Marzec 2017 - 10:00

Zobacz postMinciu, o 22 Marzec 2017 - 09:38, napisał(a):

Jeszcze tak z ciekawości VCCIO nie podbija się samo (na AUTO) w przypadku podnoszenia Vcore i Vram?


Nie, płyta może mieć minimalne odchyły na auto ale to normalne, w przypadku wczytania profilu XMP 2.0 VCCIO i VCCSA (jeżeli potrzebne) automatyczne są podbijane.

Zobacz postBartek35, o 22 Marzec 2017 - 09:49, napisał(a):

hym a to :

https://www.youtube....YT27nJcc&t=431s

https://www.youtube....h?v=dWgzA2C61z4

niema zadnych róznic w fps między 1333 a 2400

cytat: Korzyści z wyższej częstotliwości pamięci, np: pomiędzy 1333MHz a 1866MHz, możesz uzyskać gdy korzystasz z układu graficznego zintegrowanego z procesorem – zwłaszcza w przypadku zintegrowanych układów Radeon (AMD APU). - ja mam 1060 xtreme.

mało tego testowałem moje ramy na 1333 i 1866 i niema zadnych róznic w fps, robiłem to w kilku grach.


Tak to jest jak za testy się biorą ludzie którzy nie potrafią tego robić, w obydwu filmach GPU zapitala na 100 %, w takim przypadku mamy do czynienia z blokowaniem wydajności przez kartę graficzną, tak więc procesor i pamięci RAM schodzą na drugi plan, stąd różnic nie widać, szybsze pamięci dają tylko kopa w miejscach zależnych od procesora! ;)

Ten materiał pokazuje dobrze o co chodzi


Ten post był edytowany przez DisconnecT dnia: 22 Marzec 2017 - 10:06


#20 Użytkownik jest niedostępny   Bartek35 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: So, 18 Mar 17

Napisany 22 Marzec 2017 - 10:33

Cos sie pos... Puściłem te ramy na 1866 i teraz jak włączam kompa pokazuje mi sie czarny ekran z mrugającą kreską po lewej stronie u góry, czasami trwa to 30 sek a dwa razy nie chciał się wogule włączyć. Przestawiłem na 1333 i dalej to samo.

Ten post był edytowany przez Bartek35 dnia: 22 Marzec 2017 - 10:39


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych