Forum PCLab.pl: FX 6300 6x i Gtx 1050 Ti bottleneck? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Dodaj obrazek

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FX 6300 6x i Gtx 1050 Ti bottleneck? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   imM4GiC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 20 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 17:08

Witam , ostatnio zamieniłem moją starą kartę graficzną (Gtx 650 Ti) na nowego Gtx 1050 Ti 4G OC od MSI. Oczywiście wydajność w grach jest nieporównywalna , ale zastanawia mnie jedna rzecz , mianowicie gdy gram w Np. H1Z1:Kotk lub GTA V wydajność jest niższa niż teoretycznie powinna .
Przykładowo mam 50 fps w miejscu gdzie powinienem w teorii mieć 60/70( ustawienia grafiki identyczne jak w testach).Czy ma to związek z ograniczaniem karty graficznej przez procesor?
Mój obecny PC:
GPU:Msi GTX 1050 Ti 4G OC
CPU:AMD FX 6300 6x
Zasilacz: 500W ATX 2.2
RAM:8 GB DDR3
Płyta główna:ASROCK 960gm-VGS3 fx
Z góry dzięki za odpowiedź! :D

Ten post był edytowany przez imM4GiC dnia: 20 Marzec 2017 - 17:18


#2 Użytkownik jest niedostępny   Legendios 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 87
  • Dołączył: Nd, 13 Lis 16

Napisany 20 Marzec 2017 - 17:13

zasilacz markowy?
jeśli procesor na domyślnych zegarach, będzie delikatnie ograniczał
i jaka to wersja 1050Ti? mam nadzieję że nie MSI Gaming

#3 Użytkownik jest niedostępny   dubi82 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 227
  • Dołączył: Nd, 17 Lis 13

Napisany 20 Marzec 2017 - 17:13

podkrec procek i bedzie git :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   qdyn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1065
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 12

Napisany 20 Marzec 2017 - 17:15

Zobacz postdubi82, o 20 Marzec 2017 - 17:13, napisał(a):

podkrec procek i bedzie git :D

Na takiej bieda płycie na pewno podkręci :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   imM4GiC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 20 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 17:57

Zobacz postqdyn, o 20 Marzec 2017 - 17:15, napisał(a):

Na takiej bieda płycie na pewno podkręci :E

Hm jaka płyta pozwoliłaby na bezproblemowe podkręcenie tego procesora ? ( Bez wybuchu komputera :E )

Zobacz postLegendios, o 20 Marzec 2017 - 17:13, napisał(a):

zasilacz markowy?
jeśli procesor na domyślnych zegarach, będzie delikatnie ograniczał
i jaka to wersja 1050Ti? mam nadzieję że nie MSI Gaming

"Bedzie delikatnie ograniczal" tzn. O ile mniej więcej ? Karta to nie Msi Gaming zasilacz nie jestem w stanie sprawdzić teraz

#6 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13969
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 20 Marzec 2017 - 18:20

szkoda kasy ładować w am3+, goń ten procek i płytę - a w to miejsce kup jakiegoś używanego intela i5 2/3 generacji

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pentium D 

  • Fetyszysta mlecznych ząbków.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9888
  • Dołączył: Cz, 24 Cze 10

Napisany 20 Marzec 2017 - 18:38

Zobacz postqdyn, o 20 Marzec 2017 - 17:15, napisał(a):

Na takiej bieda płycie na pewno podkręci :E


3 fazy i support 8 core CPU... chyba pogłupieli w tym Asrocku :E

#8 Użytkownik jest niedostępny   imM4GiC 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Pn, 20 Mar 17

Napisany 20 Marzec 2017 - 20:34

Czyli jeśli miałbym coś zmieniać to lepiej będzie kupić procka czy płytę główną i podkręcić obecnego ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   sprzetowiec90 

  • Departament wkurzania ludzi
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1448
  • Dołączył: Nd, 04 Paź 15

Napisany 21 Marzec 2017 - 01:18

Zmienic podstawke, chocby nawet na i5 2400 300zl + plyta 100zl. Ewentualnie i5 2500k za 400zl i jakas plyte do OC.

#10 Użytkownik jest niedostępny   power1 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1163
  • Dołączył: Wed, 08 Wrz 10

Napisany 21 Marzec 2017 - 10:11

Hejka sprawdz uzycie procesora i karty graficznej w tych sytuacjach , bo jak np. karta bedzie chodzila na 60-70 procet a cpu na okolo 100 procent tzn ze karta jest ograniczana.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Assassin 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12637
  • Dołączył: Wt, 24 Lut 04

Napisany 21 Marzec 2017 - 11:20

Zobacz postimM4GiC, o 20 Marzec 2017 - 17:08, napisał(a):

Przykładowo mam 50 fps w miejscu gdzie powinienem w teorii mieć 60/70( ustawienia grafiki identyczne jak w testach).Czy ma to związek z ograniczaniem karty graficznej przez procesor?

Całkiem prawdopodobne, ale generalnie zestaw masz dość dobrze zbalansowany. To normalne, że w jednej grze procesor ogranicza kartę graficzną, a w innej jest na odwrót. Sytuacje, w których gra w 100% wykorzystuje procesor i kartę są wyjątkiem, a nie regułą.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych